Сигнали за проблеми по реките

Място за всеки, който се вълнува от обкръжаващата го среда по време на риболов и иска да помогне за опазването и подобряването й.
Аватар
S.Mankov
Мнения: 624
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 20:54
Местоположение: с.Бистрица
Обратна връзка:

Сигнали за проблеми по реките

Мнение от S.Mankov »

Здравейте,

пускам тази тема тук, като тя е пусната и в други форуми. Моля модератора да я направи важна за да може тя да се вижда и да има по голям ефект.

Mного хора се оплакват в различни теми за разни проблеми по реките – пресъхнали реки от водохващания, ВЕЦ-ове, бентове, прагове, незаконни съоръжения, неработещи рибопроходници и т.н. и т.н. Изрязани гори, замърсявания и какво ли не още.

Вече се установи, че регионалните структури – РИОСВ, Басейнови Дирекции и др. нищо не вършат. И взимат кинти, или ги е страх, или и двете. Да се обаждате на тях е почти безмислено и безполезно.

Ето защо – всеки, който иска да пусне сигнал за такива проблеми – може да го направи по един от следните три начина:


1. На „зеления” телефон на МОСВ – 02 988 82 05 – оставя само съобщение на съответен служител. Добре е да му запише името и датата. На сайта на МОСВ – под зеления телефон има „Предприети действия” – там се следи какво е свършено.
2. На сайта на МОСВ – в раздел „Пишете ни” – http://www.moew.government.bg/?show=webform" onclick="window.open(this.href);return false; – там може да остави писмено съобщение до 1024 символа. Те трябва да му отговорят.
3. На имейл – press@moew.government.bg – там ще може да прикачва и снимки от съоръжението или клипове. Този вариант е най-добър.

Най-добре е тая работа да стане лятото – при най-ниска вода - защото тогава им лъсват голите задници най-качествено.

Сега – бъдете сигурни, че в 99% от случаите те няма да свършат НИЩО и ще ви изкатерят на джанката. Затова си запазете свидетелства за сигнала и какво те са отговорили и свършили. С имената им, датите и всичко останало.

Можете да пускате и репортажи в тази тема – със снимки и описание, но това ще е лек проблем - ако реките са пъстървови, защото те са тайна.
Тема за размисъл – как бихме могли да съберем такива сигнали от цялата страна, а не само от реките, където ние ходим?

Ако някой ден се съберат достатъчно сигнали – поемам ангажимент да ги внесем в МОСВ на специална среща, и да видим какво ще стане.

А, ето какво може да стане – пускате сигнала до МОСВ. Пускате и една две снимки в тази тема – Само на съоръжението и на пресъхнали части, без да казвате коя е реката и местността. Трябва и описание на коя дата сте снимали – най-добре на самата снимка. Пускате и какво са отговорили от МОСВ – пак без имена на реки.
Като му дойде редът – ще се обърнем към всеки на ЛС - да ни прати всички доказателства по случая. Само за който иска!!! И в никакъв случай да не казва дали има риби в реката или няма. Който не ще - действа както е описано по-горе.

И отиваме в МОСВ и ги разбиваме????
Едва ли - надеждите не са особено големи, но поне може да опитаме.
При всички положения записвайте имената на служителите! Питайте ги специално – и е добре да им казвате защо, и какво предстои.

Можете да използвате и всеки друг клуб в страната. Ние ще се обединим по този въпрос и ще действаме съвместно – ако останалите клубове са навити, в което не се съмнявам.

Поздрави!

Аватар
Росен
Мнения: 3454
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 222 пъти
Обратна връзка:

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от Росен »

S.Mankov написа:И отиваме в МОСВ и ги разбиваме????
Едва ли - надеждите не са особено големи, но поне може да опитаме.
Не бъди такъв песимист - ще се самоцитирам:
Росен написа:
pitcha написа: ...Ето защо – ще помоля Росен да вземе да опише цялата процедура – какво, как и кога са направили. Ред по ред. Съпка по Стъпка – да използвам мухарския жаргон.
Може някой да тръгне по техния път, макар че не ми се вярва.
Първия Мини ВЕЦ на Янтра, който щеше да се прави при село Белцов - преди може би 3-4 години. Тогава искаха да правят стена и задбаражно езеро, което щеше да вдигне нивото до бента на горното село Долна Студена. Ние се включихме на етап "обществено обсъждане", където се срещнахме с много други клубове - каякари, Българското Дружество за Защита на Птиците (БДЗП) и т.н. Тогава Кмета на общината, както и хората от селата не искаха този ВЕЦ, имаше много мнения, както и притеснения за стената поради близката кариера, за земите около реката от повдигане на подпочвените води и много други. Притесненията на риболовните клубове и останалите еко-организации също бяха огромни. Тогавашния инвеститор беше довел и ихтиолог от София - на въпросът ми как ще гарантират проходността на распера и бялата мряна, ихтиологът отговори, че щели да накарат ИАРА да лови распери в Дунав и да ги пуска в задбаражното езеро на ВЕЦ-а - абсолютни идиотизми. Тогава РИОСВ-Русе не им даде положителна оценка на инвестиционното намерение и всичко приключи.
Втория Мини ВЕЦ на Янтра - миналата година по това време - проектът на една от фирмите на Владимир Манчев (Пирин Енерджи) беше "Реконструкция на бент за ПС „Янтра” на р. Янтра, с. Долна Студена, общ. Ценово, с цел предотвратяване на наводненията и намаляване на риска от причиняване на щети на местното население" - с две думи - да позабършем праха на бента, да не стане беля. До бре обаче на примерно 20-та страница от проекта става въпрос, че стената (която и без това ни е трън в очите отдавна) ще се събори и ще се изгради нова - с 2.5 метра по-висока. След още 20 страници в проекта се вмъква и един Мини ВЕЦ - така и така има вече изградена по-голяма стена. Този проект се публикува на сайта на Община Ценово и ние го виждаме. Ако беше минал срокът, през който трябва да е публикуван и няма становища - този ВЕЦ щяха да го направят без да разберем. Ние обаче ВЕЦ не искаме. Отделно Янтра е в Натура 2000. Димитър Куманов (picha) като виден проектант ни написва една превъзходно и изключително мотивирано отрицателно становище, ние през това време се свързваме и изпращаме проекта до WWF, Зелени Балкани, БДЗП, всички останали риболовни клубове, няколкото каякарски клуба, които всеки уикенд са по реката и т.н. (извинявам се ако забравям някой). В РИОСВ получиха 20-тина отрицателни становища и едно положително - от Кмета на Община Ценово (вече другия). В резултат на поразчоплянето се оказа, че зам-кмета (вече бивш - изгониха го) е бил май тъст на шефа (бившия) на напоителни системи, които пък са собственици на помпенат и бента, но това са вече подробности и надали някой го интересуват. РИОСВ излезе с мотивирано становище срещу проекта.
Важното и двата случая е, че гражданското общество, представено от различните НПО-та - клубове, еко-организации и т.н. не стоя безучастно само да псува, а участва активно и резултатът е, че на Янтра в долното течение ВЕЦ няма! (да не дърпам дявола за опашката) Газим си реката, чистим си я всяка година от "колеги-риболовци", Общината направи страхотни заслони до всеки мост, вардим си я от посегателства на бракониери - почти ги изчистихме, работим с много с ИАРА, Община Ценово, РИОСВ. Ловим си риби, учим децата от селата да ловят със спининги и мухарки. Реката ни е страхотна - на който не му се вярва - да заповяда на гости ;)
Росен написа:Имаме и поредната добра новина - http://www.riosv-ruse.org/novini/posled ... eto-j.html
По Янтра няма да има повече ВЕЦ-ове!

Аватар
jagger1
Мнения: 2822
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 518 пъти
получил Браво: 546 пъти

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от jagger1 »

Мънков, подкрепям идеята.
Подкрепям я не само за пъстървовите "зони", но и за всеки водоем - независимо, дали е ручейче, поточе, река, речище (то май няма такова в БГ), язовир, блато, езеро или каквото и да е, свързано с наименованието ВОДОЕМ.

Ще се опитам (лично за мен) да бъда по някакъв начин полезен, въпреки, че ще ми е трудно. Трудно ми е да го обясня в този момент, какво означава "трудно за мен" - не се хващайте за думите "Трудно". Но с каквото мога, ще съдействам.

Крайно време е в тази държава да има ако не ред, то поне НАЧИН НА МИСЛЕНЕ!

Начин на мислене - изцяло в посока на по-добра екология, по-малко мародерстване, повече "добавяне" отколкото "вземане", повече спорт, отколкото консумация.

Всеки се е сблъсквал с проблемите по водоемите, много е писано, много усилия са вложени - някои с положителен ефект, други - без резултат.

Животът е спирала. Ако ние зациклим в една отсечка от тази спирала, тогава животът ни се превръща в окръжност. Кой има полза от живот - окръжност?

През живота си съм се старал да помагам и да бъда полезен дори и с една малка частичка от себе си. Не съм решил големи и жизнено важни за човечеството проблеми и бъгове, но поне съм се старал да спазвам постигнатото от другите и да уважавам тяхното време, труд и желание за по-добро.

В този ред на мисли, с вас съм. А какво ще се получи? Знам само, че няма да е окръжност. Поне за мен, защото аз лично предпочитам спиралата. Бавно е, но е едно ниво по-високо.

Нека всеки поне да прави нещата така за себе си, че да му е приятно пак да се върне на същото място, на същия водоем, на същия вир, залив или участък от водоем. То от нас си зависи - не само от нас, които пишем и сме във форума, а и от онези, които дори не се сещат за интернет.

Зависи много и от онези, на които им е вменено да контролират, решават и съхраняват според длъжността им в държавните институции (а и в частните АД-та) онова богатство на тази държава, което се нарича аквакултури и ихтиологичен свят. Защото не само рибите са проблема. Проблем е най-вече и тяхната среда, тяхната храна (като биоразнообразие), тяхната популация. Но най-големия проблем май сме НИЕ - хората.

Поздрави за темата.

п.п.: Който си го мисли, който си го прави, който го иска - той не се нуждае от агитация, уговорки или бръщолевене. Той просто си го прави. Въпросът е: Колко го правят? Без значение дали са политици, директори на агенции, изпълнители и контрольори или обикновени риболовци. Всеки сам решава, как да го прави и дали да го прави - говоря за Спорта РИБОЛОВ, а не за Прехраната с Риболов.

Аватар
S.Mankov
Мнения: 624
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 20:54
Местоположение: с.Бистрица
Обратна връзка:

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от S.Mankov »

Радвам се че сте възприели темата добре... надявав се скоро да видя снимки на Вецове и да им аподадени сигнали.

Аз ще гледам да дам своя пример в най-скоро време.

Поздрави !

Бат Стан
Мнения: 10819
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 56 пъти
Обратна връзка:

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от Бат Стан »

Сигнал относно ВЕЦ "Черни Вит" на река Черни Вит. Кадрите са от този месец, на тях се вижда как въпреки пълноводието на реката, в участъка под стената на веца на практика няма течаща вода.

Изображение

Това е вадата, в която водата църцорка:

Изображение
Клуб по спортен риболов "Балканка"

Asio
Мнения: 361
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 285 пъти

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от Asio »

Позвъних днес на министърския телефон указан в сайта на МОСВ. Вдигна ми млада секретарка с глас като от еротичен телефон. Опитах се да и обясня безобразната ситуация по поречието на река Дунав от Русе до Тутракан и бруталното замърсяване на водата от двата завода за биодизел край Русе. Те ме прекъсна над 5 пъти и ми каза , че не може да задържа много линията отворена и ме посъветва да съм пуснел сигнал до зам. министъра. И той щял да се обърне към министъра за да решили да разпоредят проверка . Каза ми ,че материалите които приложа не са от голямо значение , защото било важно какво ще установи проверката. Всъщност аз знам отсега какво ще установи - НИЩО . Ще се опитам да затрогна по друг начин темата . Обществото трябва да научи, че реката е полу съсипана , и дори за пикник не става , вони отвратително. Имам среща с представител на медия, която ще съдейства за раздухване на проблема и отразяване на всеки сигнал подаден от нас свързан с подобни замърсявания. Ще отворя тема ако потръгнат нещата , и ще качвам всички отразени репортажи свързани с наши сигнали . Най-голямото ми желание е да блокираме пътя Русе - Силистра в района на завода за био дизел "Биоплант Астра" край Сливо Поле. Само така някой ще ни чуе и може да обърне внимание на проблема. Ще направя всичко, което е по силите ми, за да създам неприятности от всякакъв род на тези безобразни замърсители.

Аватар
Д.Граховски
Мнения: 1234
Регистриран на: Съб Фев 04, 2012 19:48
Риболов: Спининг
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 240 пъти

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от Д.Граховски »

Аз миналата година се натъкнах на проблем по Струма, багери от АМ "Струма" копаеха направо в коритото на реката, звънях къде ли не и в ИАРА, никой не помогна, даже Бат Стан писа за проблема ако не се лъжа. Мен след сигнала към 112 ме пресрещнаха полицай на път към селото ми да ме питат, защо съм звънял и как мога аз да си позволя да звъня. Сега не съм ходил там но съм сигурен че от предишния участък няма и помен. Също така съм сигурен че и по-надолу ще се копае яко. Тази година ще се задействам и ще докладвам тук и по разни звена. Надявам се и на подкрепа от вас, защото аз не съм пъстърваджия, но съм загрижен за рибния ни ресурс и за природата като цяло.
http://maximo.bg

Спининг клуб "Бобър"

Catch & Release

"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking

stiga
Мнения: 650
Регистриран на: Съб Яну 10, 2009 22:39
Местоположение: Ботевград
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 38 пъти

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от stiga »

Здравей,
Моят съвет е да подадеш сигнал към РИОСВ и Басейнова Дирекция, не отнема много време, пише в свободен текст и става за минути! Вероятно имаш снимки и материали по темата, които може да прикачиш, хората ще се отзоват! Във всеки случай обаче трябва да се въоръжиш с търпение и нерви, защото нещата стават бавно, още повече замърсителите са сериозни играчи с интереси, които не обичат да им се месят в нещата! Медиите са добър съюзник, обаче за да си по-силен и с по-добра позиция се обърни и към институциите, за които писах, този филм го играх и аз и завърши добре!
http://starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;

Разгледай PDF файла, там съм описал пътя, който минах, ако имаш нужда от каквото и да е съдействие съм насреща, иначе те поздравявам за инициативата, русенци сте силни до един и ще намерите път, сигурен съм!

Поздрави!
спининг и само спининг!!!!!!!!!!

C&R

http://www.starividri.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Asio
Мнения: 361
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 285 пъти

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от Asio »

Коега Stiga поздрав ! Минал съм през тази пътека . Със уважаемия Сестрата писахме заедно жалба до РИОСВ подадена паралелно и към Русенка Окръжна Прокуратура , защото съм убеден , че това си е чиста форма престъпление. Пазя входящи номера от документите всичко. Точно една седмица по-късно ми отговориха ,че замърсяване не е било установено. Сам по себе си този отговор беше безобразно нагъл , защото на другия ден след отговора , на вечерния заход , петната се виеха по същия начин, както и преди . Вече втора година едно и също всеки ден. Сега и втори завод лее отрова . Брейдовете започват да се късат като конци след 15 излета. Без да изглеждат протрити или заносени. Само този отпадък ги съсипва по този начин. Остана само медиите , защото хората са в пълно неведение. Те слизат около градския кей и не подушват кочината защото първия завод е 10 километра надолу по течението. Според мен трябва да се поразчуе , защото хората ходят на разходки предимно в районите на хижите и бившите почивни бази нагоре по течението и не забелязват тази свинщина. Там където започва всичко , всъщност е беден земеделски район, черни пътища и е неудобно за разходки. Хората по селата знаят много добре , но те са нищожно малцинство ,а и самия живот така ги е подпрял , че биодизела в реката ги вълнува най-малко към момента. Имам няколко идеи да се опитам да разбуня духовете , но ще видим какво ще излезне. Ако потръгнат нещата , ще отворя отделна тема и всичко ще бъде качествено описано и наснимано в детайли , няма как според мен , да продължат да си затварят очите. Да видим какво ще излезне.

stiga
Мнения: 650
Регистриран на: Съб Яну 10, 2009 22:39
Местоположение: Ботевград
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 38 пъти

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от stiga »

Щом имате документите сте бетон, те сами по себе си са доказателство, ако не за друго, то поне за безотговорност и затваряне на очите от страна на институциите с едничка цел да обслужат нечии интерес!

От сърце ви желая успех!
спининг и само спининг!!!!!!!!!!

C&R

http://www.starividri.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Asio
Мнения: 361
Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 285 пъти

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от Asio »

Отново една закачка към властите и органите , които следят за подобен род издевателства. Репортажите няма да спрат. Глася още няколко отделни репортажа от различни точки с отватителни и незаконни замърсявания.

http://www.dunavmost.bg/Ruse/Video/1767 ... reka-dunav" onclick="window.open(this.href);return false;

Благодаря на Митака , който беше така любезен да помогне с клипчето.

Веско
Мнения: 2609
Регистриран на: Съб Сеп 01, 2007 14:54
Риболов: спининг и мухарски
Местоположение: София
дал Браво: 136 пъти
получил Браво: 95 пъти

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от Веско »

Asio написа:Отново една закачка към властите и органите , които следят за подобен род издевателства. Репортажите няма да спрат. Глася още няколко отделни репортажа от различни точки с отватителни и незаконни замърсявания.

http://www.dunavmost.bg/Ruse/Video/1767 ... reka-dunav" onclick="window.open(this.href);return false;

Благодаря на Митака , който беше така любезен да помогне с клипчето.
Според мен по-добре съберете някакви доказателства (видеозаписи и проби от водата) и се обърнете директно към европейските служби.....българските са кауза пердута!!! Или поне задайте конкретни въпроси как да се справите с проблема и към кого да се обърнете, като изрично подчертаете, че българските власти не са направили нищо по въпроса. Все пак ЕС има политики в тази област, за които се харчат милиони и на тях не им е през ****, че някой трови водата, а държавата бездейства. Има подписани споразумения, както и регламенти уреждащи тази материя, които се прилагат директно...тук си затварят очите, но там едва ли е така. Може да подадете директно оплакване до Европейската комисия :arrow:

http://ec.europa.eu/atwork/applying-eu- ... int_en.htm

...или до Главна дирекция "Околна среда"

http://ec.europa.eu/environment/contact/contact_en.htm
It is only the inexperienced and thoughtless who find pleasure in killing fish for the mere sake of killing them. No sportsman does this.
The finest gift you can give to any fisherman is to put a good fish back, and who knows if the fish that you caught isn't someone else's gift to you?

Аватар
Ribolinov
Мнения: 148
Регистриран на: Пет Авг 25, 2006 12:36

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от Ribolinov »

https://www.youtube.com/watch?v=ffk_qp8jvmM" onclick="window.open(this.href);return false;

Този репортаж е правен непосредствено на реката, протичаща край гр.Котел. Образуваните бентчета в бившите рибарници и труднодостъпната вододайна зона на града правят все още възможно съществуването на популация от балканска пъстърва. За съжаление продължаващото изсичане на горите в района, замърсявания от горния вид и ширещия се в града неконтролиран, често бракониерски улов, заплашват с всяка изминала година наличието на този вид риба в реката.

niki23
Мнения: 205
Регистриран на: Пет Май 13, 2011 16:53
Местоположение: Враца
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 6 пъти
Обратна връзка:

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от niki23 »

Не съм пътувал лично, но ми казаха че река Ботуня е почти пресъхнала и то след Криводол където се влива Лева в нея и поне малко подхранва. Не ми се мисли какво е нагоре при бента. Та ако някой има път натам може да снима поне и да пише тук

Аватар
maranzika
Мнения: 2805
Регистриран на: Чет Сеп 14, 2006 19:44
Местоположение: Монреал(Канада)
дал Браво: 181 пъти
получил Браво: 19 пъти

Re: Сигнали за проблеми по реките

Мнение от maranzika »

https://www.youtube.com/watch?v=ffk_qp8jvmM" onclick="window.open(this.href);return false;
УЖАСССС.... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Kentavar :
Ако си мислещ и коректен към заобикалящата среда риболовец, това хоби Спининга ще ти носи невероятно удоволствие и хармония.

Публикувай отговор

Обратно към “Екология”