Отмъщението на реките

Място за всеки, който се вълнува от обкръжаващата го среда по време на риболов и иска да помогне за опазването и подобряването й.
Аватар
naso
Мнения: 3251
Регистриран на: Съб Окт 27, 2007 16:53
Местоположение: София
дал Браво: 83 пъти
получил Браво: 184 пъти

Отмъщението на реките

Мнение от naso »

Няколко дни, една от основните теми по медиите, са пак наводненията. Това се случва почти всяка година по това време, или когато паднат повече дъждове.
Българските реки си отмъщават на хората, заради всичко, което те им причиняват.
По всички репортажи се вижда колко много боклуци носят реките, и как тези боклуци задръстват коритата и се наводняват цели села и райони.
Обаче никой от репортерите не ги пита хората от селата, защо има толкова боклук в реката. Само в един репортаж една журналистка го попита кмета. Той се почеса зад врата, позамисли се и каза, че те идвали отгоре. Ама не се доизясни, от небето ли падат, а и тая не го пита повече.
Преди два дни бях на разходка по Искърско дефиле и това което видях, направо ме потресе. Езерата на ВЕЦовете бяха пълни с плуващи боклуци. Река Искър също носеше огромно количество от тях. Представям си какво е по дъното.
Всички които ходиме на риболов по реките, виждаме една и съща картина. Реките минаващи през селата или близо до тях, са засипани с боклук. По някаква стара наша традиция това се смята за нещо нормално и хората го вършат без да се замислят даже, а после като им отнесе къщите и животните се тюхкат и оплакват, че държавата им била виновна, защото не им изчистила реката.
И няколко думи за така нареченото почистване на речните корита, за което винаги се говори при такива случай
Според някои специалисти по тия въпроси, трябва всички дървета около реката да се изсекат, за да няма в какво да се спират боклуците, и реката да стане като един канал. Според мен това е неправилно и не решава въпроса
alien6
Мнения: 180
Регистриран на: Пон Апр 05, 2010 20:39
Местоположение: София
получил Браво: 4 пъти

Re: Отмъщението на реките

Мнение от alien6 »

Всичко е точно казано до последната дума.Много пъти съм се разправял с такива,дето използват реката за сметище,но те са хиляди и няма оправия.Какво ли трябва да се случи,за да им дойде акъла на някои хора,да не говорим да има държавна политика по тоя въпрос(то за какво ли има изобщо).
King for a day,fool for a lifetime
Аватар
lishev_64
Мнения: 27
Регистриран на: Пет Мар 07, 2014 0:54
Риболов: Най-вече шаранджийски, но и плувкарския, съчетан с фидер!
Местоположение: Варна

Re: Отмъщението на реките

Мнение от lishev_64 »

Да, така е! Мръсотията и отпадъците по водоемите ни са неописуеми. Прави ми впечатление обаче, че масово по бреговете на реките и язовирите отпадъци се оставят от местните риболовци, за които риболова не е хоби, а начин да сложат вечер нещо за хапване на масата. Излиза, че ние по им опазваме водоемите чисти, отколкото самите тях. Не мога да си го обясня защо е така. Може и да си въобразявам, но аз така мисля. :!:
Аватар
Златев
Мнения: 2145
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 853 пъти
получил Браво: 140 пъти

Re: Отмъщението на реките

Мнение от Златев »

Напълно съм съгласен с казаното, Насо! А за почистването на речните корита - според мен това по-скоро трябва да е почистване от ниска растителност и евентуално по-ниските клони и издънки на дърветата. Но в никакъв случай сеч на самите дървета... Защото ако се отсекат наистина няма да има в какво да се задърждат боклуците, ама и земята няма да има какво да я държи, и не само...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
jazzmena
Мнения: 4457
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 243 пъти
Обратна връзка:

Re: Отмъщението на реките

Мнение от jazzmena »

Така е Насе,

Казал си го добре.

За боклука, който се изхвърля в реката - на нас изглежда толкова възмутително, но за съжаление за българина-не рибар, това си е най-естественото нещо на света. Държавна политика по въпроса няма, няма достатъчно контрол и резултата е виден.

Колкото до така нареченото "чистене на речните корита", това ми се вижда като появило се удобно средство да се усвояват пари и да се оправдава глупостта.

Не знам толкова ли няма в България поне един, който да се допита със специалисти преди да предприема такива мерки.

Аз си разсъждавам:

Дърветата и растителността са основната причина да се задържа почвата по бреговете на реките, когато водата е голяма и бърза. Когато няма корени, почвата се отмива от водата и се пренася надолу по течението. Там където течението забавя, тези частици се отлагат и се получава затлачване и тиня. Това става и с нашите реки. Докато няма дървета около реката, ние сме заплашени прииждащата вода да изрови и отнесе брега.

Разбира се друго решение на въпроса е да трансформираме реката в канал с каменно корито. Дали това е алтернативата? Дали е по-ефтино и хубаво?
делчо
Мнения: 4
Регистриран на: Вто Яну 07, 2014 16:41
Риболов: на дъно

Re: Отмъщението на реките

Мнение от делчо »

jazzmena написа:Дърветата и растителността са основната причина да се задържа почвата по бреговете на реките, когато водата е голяма и бърза. Когато няма корени, почвата се отмива от водата и се пренася надолу по течението. Там където течението забавя, тези частици се отлагат и се получава затлачване и тиня. Това става и с нашите реки. Докато няма дървета около реката, ние сме заплашени прииждащата вода да изрови и отнесе брега.
+1 :tup: ,с това почиствана на коритата се спекулира много,преди години ,като почистваха р.камчия ,така я почистиха ,че дървета на 20-30 м. от дигата бяха изсечени и то само тополите ,и по самата дига ,беше станало гол пущинак ,а клони и дънери които бяха във водата не бяха и пипнати.
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Отмъщението на реките

Мнение от babydoctor »

Бунището на гр. Своге е на един ужасяващо стръмен склон към Искъра. На практика камионите се изсипват директно в реката.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Аватар
jazzmena
Мнения: 4457
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 243 пъти
Обратна връзка:

Re: Отмъщението на реките

Мнение от jazzmena »

Ето ви още една статия по въпроса... мисля, че добре е обяснено и там:

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/06/04/ ... bulgariia/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
ivan44
Мнения: 40
Регистриран на: Чет Дек 24, 2009 19:54
получил Браво: 1 път

Re: Отмъщението на реките

Мнение от ivan44 »

:tup:
Всеки ъгъл е прав за себе си.
Аватар
bat.galin
Мнения: 1918
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 619 пъти
получил Браво: 427 пъти

Re: Отмъщението на реките

Мнение от bat.galin »

На мен "най дълбоката" река ми остава малко далеч, но като гледам снимките с боклуци по нея някак си неволно се надявам да минава и през банкя.
...та да отмие и тамошния боклук.
Публикувай отговор

Обратно към “Екология”