Страница 1 от 1

Отмъщението на реките

Публикувано на: Пет Апр 25, 2014 10:51
от naso
Няколко дни, една от основните теми по медиите, са пак наводненията. Това се случва почти всяка година по това време, или когато паднат повече дъждове.
Българските реки си отмъщават на хората, заради всичко, което те им причиняват.
По всички репортажи се вижда колко много боклуци носят реките, и как тези боклуци задръстват коритата и се наводняват цели села и райони.
Обаче никой от репортерите не ги пита хората от селата, защо има толкова боклук в реката. Само в един репортаж една журналистка го попита кмета. Той се почеса зад врата, позамисли се и каза, че те идвали отгоре. Ама не се доизясни, от небето ли падат, а и тая не го пита повече.
Преди два дни бях на разходка по Искърско дефиле и това което видях, направо ме потресе. Езерата на ВЕЦовете бяха пълни с плуващи боклуци. Река Искър също носеше огромно количество от тях. Представям си какво е по дъното.
Всички които ходиме на риболов по реките, виждаме една и съща картина. Реките минаващи през селата или близо до тях, са засипани с боклук. По някаква стара наша традиция това се смята за нещо нормално и хората го вършат без да се замислят даже, а после като им отнесе къщите и животните се тюхкат и оплакват, че държавата им била виновна, защото не им изчистила реката.
И няколко думи за така нареченото почистване на речните корита, за което винаги се говори при такива случай
Според някои специалисти по тия въпроси, трябва всички дървета около реката да се изсекат, за да няма в какво да се спират боклуците, и реката да стане като един канал. Според мен това е неправилно и не решава въпроса

Re: Отмъщението на реките

Публикувано на: Пет Апр 25, 2014 16:47
от alien6
Всичко е точно казано до последната дума.Много пъти съм се разправял с такива,дето използват реката за сметище,но те са хиляди и няма оправия.Какво ли трябва да се случи,за да им дойде акъла на някои хора,да не говорим да има държавна политика по тоя въпрос(то за какво ли има изобщо).

Re: Отмъщението на реките

Публикувано на: Пон Апр 28, 2014 12:24
от lishev_64
Да, така е! Мръсотията и отпадъците по водоемите ни са неописуеми. Прави ми впечатление обаче, че масово по бреговете на реките и язовирите отпадъци се оставят от местните риболовци, за които риболова не е хоби, а начин да сложат вечер нещо за хапване на масата. Излиза, че ние по им опазваме водоемите чисти, отколкото самите тях. Не мога да си го обясня защо е така. Може и да си въобразявам, но аз така мисля. :!:

Re: Отмъщението на реките

Публикувано на: Пон Апр 28, 2014 14:06
от Златев
Напълно съм съгласен с казаното, Насо! А за почистването на речните корита - според мен това по-скоро трябва да е почистване от ниска растителност и евентуално по-ниските клони и издънки на дърветата. Но в никакъв случай сеч на самите дървета... Защото ако се отсекат наистина няма да има в какво да се задърждат боклуците, ама и земята няма да има какво да я държи, и не само...

Re: Отмъщението на реките

Публикувано на: Вто Апр 29, 2014 12:58
от jazzmena
Така е Насе,

Казал си го добре.

За боклука, който се изхвърля в реката - на нас изглежда толкова възмутително, но за съжаление за българина-не рибар, това си е най-естественото нещо на света. Държавна политика по въпроса няма, няма достатъчно контрол и резултата е виден.

Колкото до така нареченото "чистене на речните корита", това ми се вижда като появило се удобно средство да се усвояват пари и да се оправдава глупостта.

Не знам толкова ли няма в България поне един, който да се допита със специалисти преди да предприема такива мерки.

Аз си разсъждавам:

Дърветата и растителността са основната причина да се задържа почвата по бреговете на реките, когато водата е голяма и бърза. Когато няма корени, почвата се отмива от водата и се пренася надолу по течението. Там където течението забавя, тези частици се отлагат и се получава затлачване и тиня. Това става и с нашите реки. Докато няма дървета около реката, ние сме заплашени прииждащата вода да изрови и отнесе брега.

Разбира се друго решение на въпроса е да трансформираме реката в канал с каменно корито. Дали това е алтернативата? Дали е по-ефтино и хубаво?

Re: Отмъщението на реките

Публикувано на: Вто Апр 29, 2014 13:16
от делчо
jazzmena написа:Дърветата и растителността са основната причина да се задържа почвата по бреговете на реките, когато водата е голяма и бърза. Когато няма корени, почвата се отмива от водата и се пренася надолу по течението. Там където течението забавя, тези частици се отлагат и се получава затлачване и тиня. Това става и с нашите реки. Докато няма дървета около реката, ние сме заплашени прииждащата вода да изрови и отнесе брега.
+1 :tup: ,с това почиствана на коритата се спекулира много,преди години ,като почистваха р.камчия ,така я почистиха ,че дървета на 20-30 м. от дигата бяха изсечени и то само тополите ,и по самата дига ,беше станало гол пущинак ,а клони и дънери които бяха във водата не бяха и пипнати.

Re: Отмъщението на реките

Публикувано на: Чет Юни 05, 2014 13:54
от babydoctor
Бунището на гр. Своге е на един ужасяващо стръмен склон към Искъра. На практика камионите се изсипват директно в реката.

Re: Отмъщението на реките

Публикувано на: Чет Юни 12, 2014 16:04
от jazzmena
Ето ви още една статия по въпроса... мисля, че добре е обяснено и там:

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/06/04/ ... bulgariia/" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Отмъщението на реките

Публикувано на: Пон Ное 11, 2019 13:22
от ivan44
:tup: