Десни бейткастери?

Тук ловят с примамка, мултипликатор и чепата пръчка.
pux
Мнения: 1231
Регистриран на: Чет Окт 27, 2005 9:54
Местоположение: София
дал Браво: 91 пъти
получил Браво: 813 пъти

Десни бейткастери?

Мнениеот pux » Нед Яну 14, 2018 14:30

:) Някой дали има идея, защо повечето т.н. профита използуват бейткастери за дясна ръка? При положение, че също замятат с дясната ръка, а после си прехвърлят въдицата в лявата т.е. най-вероятно не са левичари! Освен това, същите профита, когато ползват спинингов такъм си замятат с дясна ръка и ловят без да прехвърлят пръчката. Т.е. въпросът ми е дават ли десните бейткастери някакво предимство спрямо левите ... та да се ориентираме овреме за "правилната" постановка :lol: :lol: :lol: и да не губим време с глЮпости :wink:.

Аватар
Д.Граховски
Мнения: 1233
Регистриран на: Съб Фев 04, 2012 19:48
Риболов: Спининг
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 239 пъти

Re: Десни бейткастери?

Мнениеот Д.Граховски » Нед Яну 14, 2018 17:03

pux написа::) Някой дали има идея, защо повечето т.н. профита използуват бейткастери за дясна ръка? При положение, че също замятат с дясната ръка, а после си прехвърлят въдицата в лявата т.е. най-вероятно не са левичари! Освен това, същите профита, когато ползват спинингов такъм си замятат с дясна ръка и ловят без да прехвърлят пръчката. Т.е. въпросът ми е дават ли десните бейткастери някакво предимство спрямо левите ... та да се ориентираме овреме за "правилната" постановка :lol: :lol: :lol: и да не губим време с глЮпости :wink:.Сигурно поради несръчната лява ръка се получава по-атрактивен и накъсан туйч :mrgreen:
http://maximo.bg

Спининг клуб "Бобър"

Catch & Release

"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking

milen_ilchev
Мнения: 536
Регистриран на: Сря Окт 26, 2011 20:08
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 49 пъти

Re: Десни бейткастери?

Мнениеот milen_ilchev » Нед Яну 14, 2018 20:52

pux написа::) Някой дали има идея, защо повечето т.н. профита използуват бейткастери за дясна ръка? При положение, че също замятат с дясната ръка, а после си прехвърлят въдицата в лявата т.е. най-вероятно не са левичари! Освен това, същите профита, когато ползват спинингов такъм си замятат с дясна ръка и ловят без да прехвърлят пръчката. Т.е. въпросът ми е дават ли десните бейткастери някакво предимство спрямо левите ... та да се ориентираме овреме за "правилната" постановка :lol: :lol: :lol: и да не губим време с глЮпости :wink:.

Едни пишат с дясна ръка, други с лява. И при бейткастинговите макари, както и при спининговите има десни и леви. Кой-както му е удобно така да си я ползва. Има само едно значение - да е удобно.

pux
Мнения: 1231
Регистриран на: Чет Окт 27, 2005 9:54
Местоположение: София
дал Браво: 91 пъти
получил Браво: 813 пъти

Re: Десни бейткастери?

Мнениеот pux » Нед Яну 14, 2018 21:08

milen_ilchev написа:... Кой-както му е удобно така да си я ползва. Има само едно значение - да е удобно.

Точно в това е въпроса - ако ти е удобно да въртиш спинингова макара с лява ръка, елементарната логика говори, че същото ще важи и за кастингова. Случая, който засягам е точно противоположен, ако обърнеш внимание :wink:.

Един клип за нагледност:
https://www.youtube.com/watch?v=0bqesKermXk


В първата половина, човека :) показва с десен бейткастер, а във втората - с лява спинингова макара.

Аватар
sestrata
Мнения: 3521
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 15:33
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 126 пъти
получил Браво: 697 пъти

Re: Десни бейткастери?

Мнениеот sestrata » Нед Яну 14, 2018 22:56

За разлика от спининговите, където е достатъчно да се обърне само дръжката, при мултипликаторите "лява" и "дясна" са две различни макари. Производителите не са искали да поемат риска единия вариант да не се купува и до средата на седемдесетте години на миналия век са налагали разбиране, че макарата трябва да се върти със силната ръка. Съответно на пазара се предлагат само кастингови макари за дясна ръка. Старото поколение риболовци са свикнали с това (поради липса на алтернатива) и са научили децата си, че така е "правилния" начин. Това и до днес е единствения довод на ползващите десни бейткастери. В днешно време, с развитието на риболовния спорт и индустрия, има избор за всеки да лови както му е удобно. :)
---
Аз лично смятам, че да прехвърляш въдицата от ръка в ръка е доста тъпо, особено ако ти удари риба в този момент. :)
***http://www.starividri.com***
Fear NO Fish

Аватар
Макариченков
Мнения: 127
Регистриран на: Пон Мар 06, 2017 3:20
Риболов: морски
Местоположение: Варна^ Палма де Майорка
дал Браво: 36 пъти
получил Браво: 102 пъти

Re: Десни бейткастери?

Мнениеот Макариченков » Пон Яну 15, 2018 1:49

Явно това е нещо подобно като автомобилите с ляв и десен волан. :lol: :lol:
Стара риба в морето и дърта жена нЕма!

pux
Мнения: 1231
Регистриран на: Чет Окт 27, 2005 9:54
Местоположение: София
дал Браво: 91 пъти
получил Браво: 813 пъти

Re: Десни бейткастери?

Мнениеот pux » Пон Яну 15, 2018 9:08

sestrata написа:... до средата на седемдесетте години на миналия век са налагали разбиране, че макарата трябва да се върти със силната ръка...

:) Благодаря за разяснението! Наистина, от днешна гледна точка изглежда странно това, че е имало само десни макари ... но пък като се замислиш, в старите времена, когато навсякъде е гъмжало от големи риби :), да теглиш някой трофей, навивайки със силната ръка изглежда съвсем оправдано :wink:. М/у другото - някъде съм мяркал, че бейткастерите традиционно нямат кликер при развиване на аванс, защото по-принцип нямало нужда - макарите били здрави, влакната дебели и яки, та до аванс не се стигало почти никога на практика :lol: :lol: :lol:.

Аватар
searnox
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Авг 03, 2013 10:03
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 15 пъти

Re: Десни бейткастери?

Мнениеот searnox » Пон Яну 15, 2018 23:02

Аз също намирам за крайно нелогично и неудобно да замяташ с едната ръка и да местиш за да въртис с другата но... кой както му дойде. Аз съм левичар и специално на мен ми е по лесно да въртя по "правилния" начин. Идея си нямам обаче защо европейския шимано не признава наличието на риболовци рибари, на нашия паза се предлагат само леви макари!

Аватар
Preacher
Мнения: 519
Регистриран на: Сря Апр 19, 2017 0:36
Риболов: спининг
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 27 пъти

Re: Десни бейткастери?

Мнениеот Preacher » Сря Сеп 12, 2018 23:19

И аз подкрепям мнението на някои колеги, че има хора на които с дясна ръка им е по удобно отколкото с лява. Ако сте забелязали различните риболовци и по различен начин правят кастинга. :fish15:

Мунчо
Мнения: 16525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 353 пъти
получил Браво: 841 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Десни бейткастери?

Мнениеот Мунчо » Чет Сеп 13, 2018 9:07

Без съмнение това е практичния довод в случая. Но без съмнение в цялата работа присъства и някакъв елемент на гъзария и елитарност, да не кажем - снобария. Примерно за японския пазар Саймън Шимомура с бранда "Абу" пуска една малосерийна(и скъпа) серия само в дясно изпълнение, с която жълти корифеи пускат сърцераздирателни клипове в Тубата. Същите хора ни най-малко не са левичари, съдейки по двигателната им моторика, от която риболова е само част, а другото - деликатна демонстрация на възможности. :D Специално за риболова аз си го обяснявам и с обстоятелството, че по този начин(става дума за скъпите продукти, предлагани само в такъв вид) ползвателят е стимулиран да се задобрява всестранно :lol: - дето се казва - да стриже откъдето похване :lol: , а и да се самозатруднява и самопревъзмогва, което е модерно, когато човек започне да се чуди какво да прави от мурафети. :lol:
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

pux
Мнения: 1231
Регистриран на: Чет Окт 27, 2005 9:54
Местоположение: София
дал Браво: 91 пъти
получил Браво: 813 пъти

Re: Десни бейткастери?

Мнениеот pux » Чет Сеп 13, 2018 15:40

:) От времето, когато зададох въпроса, попрочетох това-онова и изплуваха и други детайли, в светлината на които съществуването само на десни бейткастери в онова време, изглежда логичен избор. Старите мултипликаторите са били с много ниска предавка и да се навива бързо е по-удобно с по-сръчната ръка. Освен това, повечето не са имали "контра", което при борба с едра риба също е довод за ползване на силната ръка. Сега нещата са по-различни и гореизброените доводи вече не са актуални :wink:

milen_ilchev
Мнения: 536
Регистриран на: Сря Окт 26, 2011 20:08
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 49 пъти

Re: Десни бейткастери?

Мнениеот milen_ilchev » Чет Сеп 13, 2018 20:48

Удобството в риболова е най-важно според мен! За това има леви и десни мултипликатори. Само през СоциализъмЪт ни караха да пишем всички с лява ръка.
Чак такова усилие никога и по никакъв повод не съм прилагал, че да има значение с коя ръка работя. А и голяма част от макарите едва ли ще го понесат.
Сигурно има и такива, според които дясна дръжка е по-добре и по техни си критерии се мъчат с това. Но свят широк - хора всякакви.

pux
Мнения: 1231
Регистриран на: Чет Окт 27, 2005 9:54
Местоположение: София
дал Браво: 91 пъти
получил Браво: 813 пъти

Re: Десни бейткастери?

Мнениеот pux » Нед Юни 02, 2019 20:18

Напоследък попаднах на няколко еднотипни мнения по дискутирания въпрос, които нямат "исторически обременен" контекст :). Ето едно:

Накратко, за тези които не разбират езика на Шекспир, човека обяснява, че най-удобният захват при замятане е различен от най-удобният захват при водене на примамката и излиза, че е по-удачно и бързо да сменяш захватите като прехвърляш пръчката, отколото ако ги сменяш без да я прехвърляш ... Това конкетно видео засяга и още 2 аспекта, които заслужават внимание:
- когато си десничар и ловиш с дясна макара т.е. сменяш ръцете - донякъде разпределяш натоварването при продължителен риболов м/у 2-те ръце
- човека твърди, че десните макари замятани от десничари осигуряват оптимално положение на механиката от гледна точка на гравитацията и така се постигат по-добри резултати ?!? Не се бях замислял сериозно в/у този любопитен детайл, но сега ще го анализирам по-внимателно и нищо чудно да се пробвам с някоя дясна макара, ако сметна че си заслужава експеримента :lol: :lol: :lol:


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта