ПЪСТЪРВА – ПРОЛЕТНО ЗАРИБЯВАНЕ - 2013

Място с информация за проведени и предстоящи зарибявания, зарибителен материал и т.н.
atufektchi
Мнения: 103
Регистриран на: Чет Авг 12, 2010 14:33
Местоположение: София
Обратна връзка:

ПЪСТЪРВА – ПРОЛЕТНО ЗАРИБЯВАНЕ - 2013

Мнение от atufektchi »

Уважаеми колеги,
Риболовен Клуб Балканка - гр.София / www.balkanka.bg / организира акция по зарибяване през пролетта, в която ще пусне балкански пъстърви в избрани от членовете на клуба реки. От членовете вече е събрана известна сума пари, достатъчна за начало, която до края на кампанията се надяваме да нарасне.
Който желае да се включи, може да го направи по един от начините, изброени по-долу:

І-ви вариант – лично участие в акцията на клуба
В случай, че някой иска да помогне със средства – той може да го направи, като преведе пари в банкова сметка
Банка: ПИБ
BIC FINVBGSF
IBAN BG90FINV91501015087016

Алтернативно – може да дойде на следващата сбирка на клуба, на която да дари пари в брой.
И в двата случая – дарителят няма да има право на избор на река /тъй като реките вече са избрани/, няма да може да разбере кои са реките или да участва в разнасянето, освен ако не стане член на клуба. Реките ще бъдат запазени в тайна, но са популярни и често посещавани от риболовци..
Изключение ще се направи само ако сумата е толкова голяма, че да има смисъл да се зариби отделна река – тогава дарителят ще има право на избор на реката /може и да не ни казва коя е/, а ние ще осигурим помощ с транспорта и разнасянето, ако сметне за необходимо.

Всяка друга помощ - например с транспорт - също е добре дошла, защото тогава ще можем да купим повече рибки. Освен ако е само за разнасянето, тъй като то се счита за чест, която трябва да се заслужи. За разнасянето има достатъчно желаещи.
Недостатък на този вариант е, че няма да можем да докажем изразходването на средствата по друг начин, освен като официално публикуваме фактурата за закупуването и документа за произхода и здравния статус на рибите – общо за всички риби - заедно с тези, които ние ще си купим и пуснем. Така отделният дарител няма да разбере къде са отишли точно неговите пари.

ІІ-ри вариант – самостоятелно зарибяване /важи за желаещи от цялата страна, а също и за софиянци/
Ако отделен човек или група от хора искат да зарибят някоя река в техния район – можем да им помогнем. Трябва да си съберат пари и да ги преведат в банковата сметка на клуба /или да ги донесат на наша сбирка/, като ни изпратят съобщение и се обозначат ясно. Тогава ние ще транспортираме рибите в по-близка до тях точка, а ако производителят ни подари някоя рибка допълнително – и те ще се възползват, защото рибите ще са разпределени поравно в чувалите.
Предаването на рибите ще се извърши с протокол, придружен от отделна фактура.и отделен документ за произхода – издадени на име, което посочат - така че горските ако ги хванат – да не ги глобят.

Вероятните маршрути, по които ще можем да доставим рибите, са:
1. Тошков Чарк – Пещера – Копривщица или Златица – Правец или Троян – Ботевград – Враца /ще го уточним допълнително/
2. Тошков Чарк – Варвара или Пещера /зависи дали ще е отворен пътят Варвара – Велинград/ - по стария път за Пловдив до Костенец – Самоков - София или Перник

Вторият вариант е предпочитан от нас, понеже при него няма да има нужда от доказване на изразходените средства. Още по-добре би било, ако човекът дойде до София или някъде по маршрут №2 и се качи при нас до Тошков Чарк - за да си ги купи лично – така няма да има и съмнения колко рибки са му доставени. Ние ще го върнем заедно с рибките обратно. Така ще използва отстъпката в цената, с намалени разходи за транcпорта. За нас ползата е, че няма да се разправяме с чужди пари.

ВАЖНО!!!
ІІ-ри вариант важи с изключителна сила и за всички други риболовни клубове. В този случай идването на техен представител до Тошков Чарк е задължително! Той ще носи парите и ще ги купи от името на неговия клуб. Ние само помагаме с транспорта, но акцията става съвместна и ще бъде обявена и финализирана като такава.

Считаме, че такива акции са най-добрата форма за обединяване на всички хора, които се вълнуват от оцеляването на Балканската Пъстърва по нашите реки. Струва си да опитаме, нищо че имаме някои различия – по въпроси, които са несъществени. Защото най-същественият въпрос е - Да Я Има Тая Риба все пак. Иначе няма да има за какво да спорим даже.


ТЕХНИЧЕСКИ УСЛОВИЯ И ОГРАНИЧЕНИЯ:
1. Акцията ще се проведе през втората седмица на май – в пегък - 10.05.2013. Ако по независещи от нас причини денят бъде сменен – ще подадем своевременно информация.
2. Вероятната цена /най-висока - без отстъпка/ ще бъде 12 стотинки без ДДС за една рибка - най-малките през пролетта – закупени от Тошков Чарк. Предстои да преговаряме за отстъпката.
3. За втори вариант - минималното количество е 1000 рибки – толкова се събират тогава в един чувал, а чувалите няма да могат да бъдат делени при предаването. /Тези рибки са достатъчни за зарибяване през пролетта на около един - два километра, в зависимост от размера на реката/. Така че един чувал с 1000 рибки ще струва 120 лева без ДДС. Рибките може и да са повече – ако ни подарят някоя рибка, както винаги са правили досега.
4. Рибките ще трябва да бъдат разнесени и пуснати същия ден – докато е светло, като отговорността за това ще е на поръчителя. Вероятното пристигане във Враца ще е около 13.30 часа – ако се наложи да изпълним целия маршрут.
5. Крайна дата за набиране на средства или заявки – 1 май 2013г.

ВАЖНО!
Датата на зарибяването е избрана заради факта, че дотогава рибките са най-евтини. След 15-ти май цената скача с 20%. А петък е най-удобният ден - за да може всеки да закара рибките по родните си места.

Ще приемаме предложения и участие само за Балканска Пъстърва – в планински реки или езера. За никакви други риби или водни обекти.
Ще продължим да организираме подобни акции всяка пролет и всяка есен. Всички, които искат да се включат самостоятелно, трябва да имат предвид при избора на река, че рибките се пускат след оттичането на снежната вода. Пълна информация по всички технически въпроси има на сайта на нашия клуб - www.balkanka.bg - в статията ЗАРИБЯВАНЕ С ПЪСТЪРВИ – КЪДЕ, КОГА И КАК.

Забележка:
Няма да слагаме касички в риболовните магазини в София – само ще налепим обяви. Самите касички струват пари, които е по-добре да се похарчат за риби.
В по-малките населени места – всеки желаещ може да използва касички за да събере средства.
Всеки, който изяви желание, ще получи на ЛС телефон за контакти и въпроси.


Поканваме и всички производители, доставчици и търговци на риболовно оборудване да се включат, тъй като те са от най-заинтересованите да има риби в Българските реки и водоеми.

На всички, които се включат – обещаваме, че накрая ще публикуваме благодарствен списък с дарителите, без да съобщаваме кой-колко е дал, защото е важно желанието, а възможностите на всеки са различни.

Надяваме се повече Хора да се включат - за да върнем живота в нашите планински реки.
Риболовен клуб
"БАЛКАНКА"
http://www.balkanka.bg

atufektchi
Мнения: 103
Регистриран на: Чет Авг 12, 2010 14:33
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: ПЪСТЪРВА – ПРОЛЕТНО ЗАРИБЯВАНЕ - 2013

Мнение от atufektchi »

Здравейте колеги,

На 16 април 2013 г. от 18:30 часа ще се проведе събиране на клуб БАЛКАНКА.

Каним всички желаещи да се включат в акцията ПЪСТЪРВА - ПРОЛЕТНО ЗАРИБЯВАНЕ - 2013 да заповядат!

Тези от Вас, които искат да се включат със средства или да си поръчат зарибителен материял могат да го направят на срещата!

Място - заведението на Лъчо, което се намира на ъгъла на ул. Мусала и локалното (посока центъра), на Цар Борис III № 211

https://maps.google.bg/?ll=42.667196,23 ... 5&t=h&z=17" onclick="window.open(this.href);return false; виж и приложения файл.
Риболовен клуб
"БАЛКАНКА"
http://www.balkanka.bg

atufektchi
Мнения: 103
Регистриран на: Чет Авг 12, 2010 14:33
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: ПЪСТЪРВА – ПРОЛЕТНО ЗАРИБЯВАНЕ - 2013

Мнение от atufektchi »

ГОЛЯМОТО ПРОЛЕТНО ЗАРИБЯВАНЕ

42 000 - 43 000 Балкански Пъстърви – в повече от 50 километра реки.

Основни действащи лица:
Риболовен клуб Балканка, Клуб по риболов с муха и шнур Хач, Мухарски клуб Стари Видри, яка Монтанска група /самоорганизирани ентусиасти/, самостоятелни зарибители, приятели и съмишленици, дарили средства на клубовете, доброволци-разносвачи. Всички участници ще бъдат изброени подробно накрая

Съвместен репортаж:

Уважаеми колеги,

Вчера, 10 май 2013г. се проведе акция, която - по своите мащаби - се случва за първи път у нас. Любители на риболова се обединиха за съвместно яко усилие по възстановяване на живота в планинските реки на България. Акцията, организирана от клуб Балканка, беше обявена преди около два месеца, през които много хора се включиха да помогнат. Едни дариха средства директно по банковите сметки на клубовете, други – самостоятелно или организирано, си събраха пари - за да зарибят реки в техните райони, трети събраха пари в касички.

И така, след безбройни телефонни обаждания, размяна на Е-мейли, преводи на пари, доуточнявания и съгласувания - на реки, на групи за разнасяне, проверка на участъците за достъп, дали има риби и т.н. – най-после Големият Ден дойде.

Хронологично събитието протече така:

1. Ставане към 4.20 сутринта.
2. Тръгване в 6.00 от сборното място

Изображение

3. Пристигане в Ракитово – 7.45.
4. Излапване по една от световно известните Ракитовски Банички – до 8.00.

Изображение

Задължителна част от репертоара на събитието. Без нея просто не може:

5. 8.30 – Язовир Тошков Чарк.

Изображение

Изображение

Развъдника:

Изображение


6. Чувалите с рибите вече ни чакаха. Ето една част от тях, останалите бяха вътре:

Изображение

7. До 9.30 – товарене на чувалите в бус и кола, оформяне на документацията, плащане и тръгване обратно.
8. Към 11.00 – предаване на първите три хиляди риби на разклона на магистралата за Велинград. И тука се установи първата неразбория – явиха се четири човека – да разнесат само три хиляди риби? При положение, че на някои от другите групи се паднаха по две хиляди риби на калпак-разносвач:

Изображение

9. 11.45 – пристигане при основната група в София. Разпределяне на чувалите, последни инструкции – понеже на някои хора им беше за първи път. Тука допуснахме няколко грешки – забравихме да предадем документите за произход и здравен статус на отделните групи, забравихме да дадем пари за гориво на някои разносвачи, объркахме бройката на чувалите, Монтанската група закъсня и др. Ама като се съберат трийсетина майстори на риболова на едно място – знаете какво става. Най-големия майтап – един чувал изчезна мистериозно. Понеже всеки мъкнеше чували наляво-надясно, търсихме най-омекналите чували – за да ги дадем на най-близките групи, и заради това ги премествахме няколко пъти. И така една от реките беше зарибена с хиляда рибки повече, а друга – с хиляда рибки по-малко. Т.е – нищо фатално, но следващия път ще внимаваме повече.

Ето самата неразбория:

Изображение

Изображение

Част от действащите лица:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Отваряне на буса:

Изображение

Мухарската група:

Изображение


Понатам репортажът е хаотичен, без точни часове и подробности. Ето разказите на някои от групите в снимки:

На самата река – темпериране на чували:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ИзображениеПърво пускане на рибки:

Изображение

Изображение

Изображение

Ето какво ще ядат:

Изображение

Изображение

Кофата с рибките:

Изображение

Красоти по реките:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Баирите:

Изображение

Сбор на отделните групи за кратка почерпка:

Изображение

Прибиране в София. Последните групи се прибраха към 10 часа вечерта.
По разказ на един от участниците – възнамерявал, като се прибере – да удари една водка и да заспи. Вместо това – направо заспал.

По сведения на всички участници – всички чували са били наред до самите реки. Рибките – не повече от две-три смачкани в чувал, останалите - живи и здрави.

Накрая – участниците, с хиляди благодарности за тях:
1. Клубове – клуб Балканка, клуб Хач - които осигуриха парите за част от рибките, клуб Стари Видри - които помогнаха яко в разнасянето – за тях специални благодарности, защото тази седмица те зарибяваха също и въпреки това помогнаха и в тази акция.
2. Неорганизирани групи – Монтанската гвардия – Калин, Красимир, Илия, Тошко, Светли, Михаил, Росен, Джими, Пламен, Десислав.
3. Самостоятелни зарибители – Станислав /Primusgtr/, Крум/Bankok/ , Митака, Любо, Костадин от Стара Загора.
4. Волни, нечленуващи никъде дарители на средства – Георги Иванов Стефанов, Светослав Дренски, Костадин Шомов/Ingos/, група служители на Кока Кола Хеленики, Стоян Иванов Стоянов.
5. Разносвачи – Милен Тюлена, Христо Златев, Васил Куманов, Виктор Стоянов и др.- не можахме да запомним на всички имената, на някои даже не ги разбрахме – за което молим да бъдем извинени.

Ако сме изпуснали някой, МОЛИМ за извинение, но в тази неразбория и адреналин ...

Благодарим за доверието на всички, които участваха! Извиняваме се и за неразбориите, обаче мащабът си беше проблем. Следващия път ще се стараем повече.

Изключителни благодарности за Асен /вторият отляво на снимката с баничките/, който осигури буса за транспортиране на рибките.

Специални благодарности и за екипа на развъдника Тошков Чарк, начело с бай Кольо Урумов. Те ни дадоха един допълнителен чувал, и във всеки чувал имаше между 50 и 100 рибки повече, отколкото бяхме платили.

Накрая и една равносметка. За тази година клуб Балканка – заедно с едни 7 000 рибки от генералната репетиция преди Голямото Пролетно Зарибяване, проведена на 29 април – почти закръгли 50 000 рибки в съвместни акции със спонсори, дарители, съмишленици и приятели.

От началото на създаването на клуба – вече минахме 100 000 – за по-малко от три пълни години съществуване. Е, тука допуснахме и последната грешка – 100- хилядната рибка беше в ето тази кофа:

Изображение

Но не я разбрахме коя е. Затова нейни снимки няма, а трябваше! 200- хилядната няма да я пропуснем

Поздрави
Риболовен клуб
"БАЛКАНКА"
http://www.balkanka.bg

Публикувай отговор

Обратно към “Зарибяване”