За Балканските пъстърви

Място с информация за проведени и предстоящи зарибявания, зарибителен материал и т.н.
Аватар
sribar
Мнения: 137
Регистриран на: Пон Ное 19, 2007 12:04
Местоположение: София,Горна Оряховица, р. Янтра
дал Браво: 1 път

За Балканските пъстърви

Мнение от sribar »

Здравейте,

Ето сега едно съобщение от Риболовен клуб Балканка и Димитър Куманов:

В изпълнение на програмата на сдружението за възстановяване на оригиналната дива балканска пъстърва в Българските реки, като част от проекта, който сдружението изпълнява по договор с Фондация институт "Отворено общество", в качеството й на Оператор на Програма за подкрепа на неправителствените организации в България по ФМ на ЕИП 2009 - 2014 г., вчера - 30.09.2015г. се проведе последното зарибяване за тази година.

Името на проекта, по който беше осъществено събитието, е:

Насърчаване на взаимодействието между НПО и държавни структури за възстановяване на автохонната балканска пъстърва в Рила планина

Зарибяването беше демонстрационно - пред студенти и преподаватели от Биологическия факултет на СУ Климент Охридски и от Лесотехническия Университет. По тази причина, заради наличието на голяма група от хора, които не са подходящо оборудвани с гащеризони или дълги ботуши, а трябва да могат да наблюдават процеса, избраната река не беше в Рила планина, а на друго място с по-лесен достъп за демонстрации, наблюдения и обхождане.

Основната цел в случая не беше толкова да пуснем още около 3000 рибки в една от популярните реки, а много повече - да зарибим малко младежта и научната общност, която се занимава с риби, реки, гори и т.н. с магията на пъстървовите реки и с магическите риби, които ги обитават. Поканени бяха и представители на ИАРА, с надеждата да позарибим и тях по въпроса. Тази цел сме си я поставили, след като вече сме установили, че в България много малко от споменатите общности и държавни институции проявяват някакъв интерес по проблема, да не кажем нищожен, между нас казано - даже никакъв, за съжаление. Надяваме се да сме поизвадили духа от бутилката, а дали сме успели, това тепърва ще са установява.

И така, мероприятието протече при познатия ви вече добре организиран ред. Е, и тук там малко безпорядък - за цвят, така да се каже.

Ето чувалите на Тошков Чарк

Изображение

Ето как ИАРА съставя протокол за зарибяването.

Изображение

Изображение

Ето и самия протокол:

Изображение

Тук обръщам внимание, че рибите по протокол са 1000, но останалите бяха дарение от клуба, запазено за случая от предишни зарибявания.

Ето сега част от студентите и студентките:

Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=ny8Z-yv11v4

Чувалите с рибите:

Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=pA6Rt5rN2w0

Темпериране на рибите от първия чувал:

Изображение

Снимки от самото разнасяне няма, защото разнасяхме. Но вие си знаете, че там нямаме никакъв проблем.

Накрая - обща снимка за спомен:

Изображение

Тук искам за обърна внимание на човека най-вдясно на снимката. Това е Христо Илиев /чичо Ицо/ - един от старите майстори на пъстървовия риболов и, доколкото знаем, един от основателите на първия мухарски клуб у нас - София 94. Забрахме го, докато зарибявахме и после го върнахме до София. Като ни видя какво правим, му светнаха очите, защото и той ги е правил такива неща в по-младата си възраст, т.е. - много преди нас. Както се казва - ние вървем по стъпките на хората като него, дано някой ден ги задминем. На връщане се отдадохме на спомени, какво беше преди и какво е сега ..., но той, хората като него и нашето отношение към тях са отделна тема, която ще разгледаме друг път.

Сега да се върнем към мероприятието.
Малко за безпорядъка - първо забравихме касовата бележка от Тошков Чарк. После се оказа, че трябвало печат на Сдружението за протокола на ИАРА, който бяхме забравили. Първоначално малко хаотично се групираха студентите около хората, които ще разнасят.... Ей такива неща, които вече са поправени. Но редът при самото зарибяване беше железен, както винаги. Нови три хиляди рибки плуват на свобода, пуснати пред очите на хората, от които ще зависи тяхното бъдеще някой ден. Дано сме успели да ги запалим.JPG[/img]

Ето как ИАРА съставя протокол за зарибяването.

[img]http
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;

Публикувай отговор

Обратно към “Зарибяване”