Зарибяване - грешки

Място с информация за проведени и предстоящи зарибявания, зарибителен материал и т.н.
valkil
Мнения: 30
Регистриран на: Съб Окт 01, 2016 20:07
Риболов: морски, речен
Местоположение: Маказа
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 69 пъти
Обратна връзка:

Зарибяване - грешки

Мнение от valkil »

Да зарибяваме е едно благородно начинание, но много често го правиме подтикнати от емоциите а не от логиката. Преди да зарибим даден язовир или река трябва много внимателно да направим анализ какви риби има в момента там и как ще им се отрази появата на нов вид какво е бъдещето на този водоем, за какво се използва. Да споделя грешките, които направихме ние през годините, когато решихме да зарибяваме. На първият зарибител преди 15 г., на който се спряхме беше сом - голяма риба и ако успее да порастне - много месо и тръпка за рибарите. Зарибихме микроязовири с площ от 2 до 4 хектара с малък сом. След три години нямаше нищо друго малко в язовирите освен малки сомчета. Големите ги хванаха мрежарите.Горе долу се получи ситуацията както в анимационното филмче на Доньо Донев - Умно село https://www.vbox7.com/play:e600e052. Извод не зарибявайте голям хищник в малък язовир.
Второто зарибяване беше с пъстърва, личинка 10000 бр. - американка 2-3 см., проучихме, че балканката няма как да оцелее при температура на водата над 17 - 18 градуса. На условията отговаряха 3 микроязовира и две рекички, хвърлихме усилия там. След първата година имахме вече 100 до 150 гр. парчета, радост за окото, но след тежката суша на следващото лято язовирите останаха на 30% пълни и всичко пак отиде по дяволите, малките рибета ги изкълваха кормораните и разни други птици и видрите. Оцеляха само в една от реките с дълбоки вирове обрасли с храсталак и труднодостъпни за ловене.Но не за дълго, сушата продължи и земеделците потърсиха алтернатива за поливане, а вода имаше само в тези вирове, прокопаха канали за да стигне водата до нивите им. Едва ли някой от вас е виждал как се лови пъстърва с мотика. Пъстървите бяха тръгнали по канала вече 300 - 400 гр. и как да им обясня, че не са тръгнали да озобят продукцията им. Млатиха ги с мотиките и всичко свърши пак. Следващото зарибяване беше с малки щуки, но тука грешката вече беше моя, бързахме щото кислорода свършваше и ги пускахме близо до преливниците на язовирите а на същият ден имаше буря, доста щуки оцеляха и вече имат поколение
но най вероятно повечето изтече надолу още тогава. След това с пъстърви еднолетки/едногодишни/ 50 - 100 гр.взехме ги от развъдник в Пещера 1500 бр. пак в чували с кислород всичко оцеля в очакване сме. И последно тази година пробваме с 5500 бр. бяла риба 5-10 см.
Изводи при зарибяване:
Преди да зарибите, трябва да направите анализ за рибите дали пускате зарибител или носите захранка за местните плевелни риби - костури, слънчаци и др.
Когато пускате зарибителя да е по далече от преливника ако в момента водата прелива.
Ако не се налага спешно пускане на зарибителя най добре е да го пуснете в някой залив или яма до водоема да се аклиматизира без пряк дастъп до основният водоем и след ден два да ги освободите.
И последно, съветите, които давам не са на специалист. Не съм такъв, по скоро това са мои изводи на принципа "проба-грешка" и съм сигурен, че в този форум има хора, които наистина знаят как е правирният начин на зарибяване и да споделят мнение.
Едно е сигурно каквито и грешки да правим при зарибяване, най голямата грешка е ако изобщо не го правим !!!

quietriot
Мнения: 9341
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 13:39
Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
дал Браво: 106 пъти
получил Браво: 153 пъти

Re: Зарибяване - грешки

Мнение от quietriot »

Това с поливането е страшен бич, сипах едни пъстърви в едно писринско езеро, направено за поливане, спазарихме се с поливача да не го точи повече от половинта, първата година супер , валя , никакво точене почти нямаше , през езерото минава рекичка , абе условия чук , само че втората суша.............. и ...........се почна едно точене до 1/3 от обема , жега , водата чай и рибетата заминаха 90% , другите местните ги изловиха ма червей щото го надушиха........
Сега съм сипал 100 американки и не ми пука , храна имат да дебелеят и да си ги ловя когато ходя там............и да им точат водата те оцеляват ......или поне повечето.

Публикувай отговор

Обратно към “Зарибяване”