за бяла риба

Тежки въдици, тежки риби, кепове, канджи ... и най-важното големи ЕМОЦИИ!
Форум за почитателите на далечните замятания и трофейните екземпляри.
andonis
Мнения: 389
Регистриран на: Нед Ное 05, 2006 17:39
Местоположение: plovdiv

за бяла риба

Мнение от andonis »

колеги от24.декември изчезвам на яз.Иваиловград и ще бъда там до 2 януари.основна цел да си изясня риболова на бяла риба.Моля ви споделете всички по интересни таини за този риболов за да успея да видя кои е наи сполучливия за този водоем.За всеки съвет ще ви бъда благодарен.А и ще мога да ви информирам.Благодаря.

aleksander
Мнения: 311
Регистриран на: Пет Сеп 22, 2006 22:29
Местоположение: sofia

Мнение от aleksander »

Ти,ходи за сомове и после нищо,не сподели!Информирай ни,за да бъдеш информиран! :wink: 8) :lol:
Всичко,е любов,останалото е пластмаса!

andonis
Мнения: 389
Регистриран на: Нед Ное 05, 2006 17:39
Местоположение: plovdiv

a

Мнение от andonis »

не сте поискали информация,когато отидете на иваиловград специално за сом обадете се,един дядо преди 14 години ме светна как да примамя сома/подходяща стръв/ давам я без пари но не казвам рецептата.интересното е ,че повече от 6-7 кг екземпляр за 6 години не сам хващал.

amalal
Мнения: 48
Регистриран на: Пет Мар 23, 2007 13:43
Местоположение: софия

Мнение от amalal »

Бялата риба, особено над 2 кг е изключително предпазлива. Трябва абсолютна тишина и много търпение. Движи се на ята по няколко риби за да заграждат уклейката. Вижда дебелото влакно и бяга. Най добре под 0.24 и подходящ цвят.Кука 1-2нули, но с максимално къса опашка.На подвижна плувка 18-25 гр. Повод 80-100 см ,защото вижда тежестите. Най- добра стръв-уклей 12-15 см. Жив!!! Ако е по-дребен го нападат костурите.
Клве сутрин след разсъмване най много 1-2 часа, след тава вечер след 5-6 часа до 9. Кълве и през нощта.
Най често кълве два пъти- първо хваща рибката и я убива, пуска я и след малко я налапва постепенно. След като удари, чакай 20-30 сек. да я глътне, защото устната и е много твърда и често се измъква. Не се притеснявайте от чакането- тя захапе ли- не пуска. Това изчакване, обаче е мор за малките сомчета, които ако са се хванали не можете да им извадите куката от корема.
На язовири удря на 15-20 м от брега. Много редко на по- малко от 10 м.
Тя дебне и напада отдолу нагоре, затова подходяща дълбочина на стръвта е 3-4 м. Интересното е че удря на определено място. Само на 10 м. от там не кълве. На слука!

Welsmeister
Мнения: 90
Регистриран на: Съб Авг 22, 2009 18:42
Риболов: спининг
Местоположение: централно
дал Браво: 18 пъти
получил Браво: 31 пъти

Re: за бяла риба

Мнение от Welsmeister »

В понеделник реших да навестя Дуранкулашкото езеро и очаквах приятел от Русе, който да разнообрази с нов за него водоем. Пристигнахме след обед. Хвърлихме пръчки на тежко и се позабавлявахме с бабушки (тук им викаме белици) и каракуди. После останахме само за хищник. Вечеря, весело обсъждане от рода "как е при вас и как е при нас риболовът на еди кво си", сън. На другия ден около 5 съм на линия, колегата отмаря още.
В 7:30 звънецът рязко залепва на пръчката и тя се огъва, без да връща. Започвам да го каня към брега и се сещам, че кепът е далеч от мен, във водата и в него има рибки за стръв. Хем вадя, хем отстъпвам назад за да си взема кепа, защото усещам, че няма да стане без него. Балансирам с аванс, но десетина метра преди мен линията олеква. Размислям, че не всеки ден кълве такава риба, псувам си наум и сменям стръвта и на двете въдици.
Колегата в това време носи кафе и ме слуша, преценяйки дали е била наистина хубава риба. Все пак е за първи път тук...
След около час и половина виждам, че линията е натегната без да съм чул звънец, докато съм отпивал от домашно превареното питие и съм се наслаждавал на гледката. Засечка, водене, авансът звучи от време на време, на мен ми е кеф :) имало реванш значи, .....и моят спътник е нащрек с кепа. Трудно се вдигаше и реших че е сом, но още при първото вдигане над вода колегато умело го вкара в кепа. Бяла риба: красавица 5 кг и триста. Мисля, никой друг улов май нямаше да ме зарадва повече. Денят въпреки безмилостното слънце и необичайно силния вятър всъшност си беше прекрасен :) В това време забелязах, че другата ми линия беше охлабила напълно и чисто новото влакно беше скъсано. Поразсъждавахме над това, но можех да го приема дори великодушно вече ; . Хванахме и малки сомчета, които върнахме да растат още Хванахме и малко раци, които приготвихме по-късно. Нямаше повече сериозни удари, замислих се за детските години по езерото..
Още една нощувка и всеки към дома си разсъждавайки за емоциите.
Ще се опитам да кача снимки, ако не се получи помогнете. Стръвта беше малка бабушка, влакно 0,35 монофил с повод плетено Сънлайн
Домакинята от хижата пожела да се снима

Изображение

и аз пожелах

http://media.snimka.bg/s1/2361/030965175.jpg?r=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Аватар
mdesov
Мнения: 170
Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 22:40
Местоположение: Варна

Re: за бяла риба

Мнение от mdesov »

Браво за слуката колега.
Другия път ти пожелавам и приличен мустакат :wink:

Като гледам и Корнелия е излязла добре на снимката :D :D :D

Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на тежко”