Джъркбейт vs воблер

Itso
Мнения: 1417
Регистриран на: Сря Май 03, 2006 17:05
Местоположение: Монтана
дал Браво: 1650 пъти
получил Браво: 35 пъти

Джъркбейт vs воблер

Мнение от Itso »

Нямам си работа и пускам една тема за размисъл, разсъждения, спорове, идеи и каквото се сетите :P
Всеки, който има желание и му е интересно, може да се включи, даже и да няма практически опит с джъркове, ние не сме затворена група, разбира се.
Първата статия за този вид примамки и риболов прочетох в едно немско списание още през 2000-та година...Но не си спомням, кога си взех първата такава примамка.Естествено това беше Salmo Slider 7S, след това още и още, от грозни по-грозни и колкото повече, толкова повече :D
Още го имам това салмо, което си е ултралайт, за някои даже не е джъркбейт.Но с него съм провокирал щуки, които се назландисваха на всичко останало...
Та да се спра на някои от предимствата на тези примамки, без да ги подреждам по важност и без да правя някаква излишна систематизация.
Джърковете са много различни и странни примамки, сравнени с познатите ни воблери - не само заради липсата на лопатка при почти всички от тях, а най-вече заради различната игра, която имат или по-скоро им придаваме с движението на пръчката или директно с макарата.Сравнете играта на един глайдер и играта на един воблер.Даже туичинговите воблери трудно биха постигнали този размах (не се сещам за по-подходяща дума в момента) на почти 180 градуса наляво и надясно, което често побърква щуката.А някои от тях, например споменатото слайдерче на салмо, както и TNT-то, Stambolac-а, Bertox-a мога да ги "дирижирам" на площ от една носна кърпичка.
Точно това странно поведение, особено в пресираните от риболовци водоеми, може да бъде ключ към мечтания трофей.Ако е останал такъв...или изобщо щука.
Не само глайдерите, но и така наречените дайвери се движат по особен начин, трионообразно под водната повърхност, понякога с малки или по-големи отклонения встрани.По този начин могат да бъдат прокарани в малки свободни коридори между водорасли или други препятствия.Забелязал съм например, че Smiler-a на Aise рядко събира водорасли, дори в най-гъстата джунгла, за разлика от другите ми джъркове.
В този ред на мисли липста на лопатка е предимство пред воблерите, които е почти невъзможно да се водят в много обрасли места.
Джърковете могат да бъдат както плуващи, така и потъващи, така и неутрални.В такъв случай те са най-малкото равностойни на воблерите, а дали ще са печеливши в определена ситуация зависи от другите им качества, както и от уменията на риболовеца със странни движения на китката :P, както, разбира се и от късмета му.
Като друго предимство бих посочил и голямата им далекобойност, естествено не всички летят като куршум, но по-голямото им тегло в сравнение с воблерите, както и специфичната форма на някои от тях, са решаващи.Въпреки че не винаги е нужно, щуката да се търси на далечни разстояния.Но понякога се налага.
За днес толкова, петък вечер е, време е за по едно малко.Като за начало... :wink:
Спининг клуб "Абичи"
Секция "Тежък джърк и тежък рок"

Хариус
Мнения: 2336
Регистриран на: Чет Авг 16, 2007 21:41
Местоположение: ШоПландия
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 34 пъти
Обратна връзка:

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от Хариус »

Ами, наздраве :D
Опитът ми през годините показва, че не може да става и база за сравнение между двата вида примамки.
Воблерът, както и да се туичи, каквито и паузи да му се правят, не може да има джъркова игра, просто няма как. Наличието на лопатка го вкарва в едно определено русло, което го ограничава откъм възможности. Не случайно по света всякакъв вид гад с къси лопатки, тип миноу, ги водят към секция "джъркбейтс". НО колкото и да ги "водят", истината е, че не е баш като северния елен :lol: Държа да уточня, че за мен лично джърк под 10 санта и под 40 грама, не е съвсем джърк. Тук се ползват големи примамки, то тава е и идеята на този риболов, или поне така го разбирам аз!
При джърка, самата атракция от атаката и адреналина, който ти носи този вид риболов, за мен са сравними само с мухарството. Почти през цялото време риболовеца има визуален контакт с примамката /с изключение на ситуациите, когато се търсят риби надълбоко/, което е доста ценно, защото виждаш нагледно какво евентуално можеш да промениш. Следват изводи, въпроси без отговори и т.н..... Следствие на добрата видимост на примамката обаче, 90% от атаките ги виждаш с очите си, което е неописуемо, като изживяване. Не всичко е просто да хванеш риба, трябва си и емоция :D

Аватар
mitioto
Вносител
Мнения: 3109
Регистриран на: Чет Юли 05, 2007 13:40
дал Браво: 111 пъти
получил Браво: 21 пъти
Обратна връзка:

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от mitioto »

Добре де, но както не можеш на един туичингов воблер да докараш играта на джърк, така и на джърк не можеш да докараш играта на воблер... нали?

Аз никога не съм "джъркал", така че да не ме разберете погрешно :D

За всички има място под слънцето - това е сигурно!

tommy12
Мнения: 717
Регистриран на: Чет Яну 12, 2012 18:20
Риболов: Die Hard Megabass
дал Браво: 73 пъти
получил Браво: 121 пъти

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от tommy12 »

Здравейте,

Според мен няма място за сравнение, в полза на воблерите, ако под воблери се разбира всичко с лопатки и без лопатки като включвам и топ примаки, блейд примаки, вибриращи, спай примамки, суимбейт примаки.
С големите джърк примаки май само щука и мъски може да се лови, за друго не се сещам или поне не съм чувал, ако някой е чувал нека ме поправи, но и щуката далеч не е най спортната риба.Сещам за един клип в тубата, на жълт фотоапарат хванаха щука.

На долната снимка е примамка на Ган Крафт която е 29 грама,направена от пластмаса и има играта на джърк глайдер само малко по затворена.
Въпроса ми е, каква е примамката джърк глайдер, глайдер, воблер или топ примака, става да се води и с джъркване и с туичване. ?

Няма заяждане в поста ми!

Изображение

Хариус
Мнения: 2336
Регистриран на: Чет Авг 16, 2007 21:41
Местоположение: ШоПландия
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 34 пъти
Обратна връзка:

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от Хариус »

tommy12 написа: Въпроса ми е, каква е примамката джърк глайдер, глайдер, воблер или топ примака, става да се води и с джъркване и с туичване. ?
Това по принцип се използава за тип джърк, като названието "Глайдер" индикира вида/типа игра на примамката. Съответно те могат да бъдат много разновидности: с по-къси глайдове, с по-дълги... могат да бъдат и нещо по-нестандартно, но пак да се водят глайдери и т.н... Но може би това за щуката няма значение, защото кълве на фотоапарат и не е достатъчно спортна риба....шегичка :wink:

пс: Джърковете са създадени и се ползват изключително и предимно за щука и мъски, така че ако ще се правят някакви сравнения с воблери, то ще бъде коректно да се ограничим само върху риболова на щука!

bad_boy
Мнения: 298
Регистриран на: Вто Авг 14, 2007 9:53
Местоположение: ruse

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от bad_boy »

Itso написа:Нямам си работа и пускам една тема за размисъл, разсъждения, спорове, идеи и каквото се сетите :P
Всеки, който има желание и му е интересно, може да се включи, даже и да няма практически опит с джъркове...
Джърковете само изкуствени примамки ли могат да бъдат или и естествени?

Автора на този клип казва, че примамката е блесна. Но по форма, тегло, начина на водене и играта на примамката наподобява повече на джърк, затова и питам?

Няма заяждане в поста ми!
п.п. Създадена е за риболов на щука.

Itso
Мнения: 1417
Регистриран на: Сря Май 03, 2006 17:05
Местоположение: Монтана
дал Браво: 1650 пъти
получил Браво: 35 пъти

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от Itso »

Мисля, че под естествени примамки се имат предвид риби, жаби и пр.Но не е сигурно...както казват в едно предаване :P
Този морков сме го коментирали отдавна, а ако трябва да отговоря, дали е изкуствена или естествена , това е изкуствено създадена примамка от естествен (органичен) материал.
Към tommy12:
Много е лекичка, за да се причисли според някои колеги към джърковете.Аз работя и с такива грамажи и си ги наричам умалително джъркчета :D
Към кой вид спада?Ами има много воблери с лопатка, на които пише "jerkbait".Просто е модерно и маркетингово.
Иначе е симпатично направена примамка и нямам нищо против да я имам в колекцията, освен ако не ми струва половин състояние :)
mitioto написа:Добре де, но както не можеш на един туичингов воблер да докараш играта на джърк, така и на джърк не можеш да докараш играта на воблер... нали?

Мите, мисля, че не е и нужно.В едни случаи може да имаш успех на едната примамка, в друг - на другата...ти си го казал за слънцето... :D
На мене ми харесва този риболов, а Хариус е описал много точно защо.
Но не съм чак такава консерва, че да отхвърлям останалите начини и да не ги практикувам.
Спининг клуб "Абичи"
Секция "Тежък джърк и тежък рок"

Аватар
mitioto
Вносител
Мнения: 3109
Регистриран на: Чет Юли 05, 2007 13:40
дал Браво: 111 пъти
получил Браво: 21 пъти
Обратна връзка:

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от mitioto »

Така е Ице. Би трябвало да е така де...

А сега нещо друго да попитам. От колко грама нагоре примамките се водят джъркове? Защото съм чел мнения на колеги /не помня кои/, че от 50 г надолу не било джърк... Има ли правило? Би трябвало модела на примамката да я определя, а не тежестта, нали? В такъв случай има ли УЛ джъркове? Абе глупости... Просто мисля на глас.

Пак казвам, че хабер си немам от джъркове и от този тип риболов... Да не вземе да си помисли некой, че хапя нещо.

п.п. Имам достъп до много качествени джиг въдици за морски риболов с подобни параметри. Дали биха вършили добра работа? Дължината на дръжката вероятно е от значение... Каква би трябвало да е приблизително комфортната дължина от края на дръжката до макародържача при обща дължина на въдицата от 180 см?


Една торба въпроси, заеби :lol: :lol:

Поздрави

Itso
Мнения: 1417
Регистриран на: Сря Май 03, 2006 17:05
Местоположение: Монтана
дал Браво: 1650 пъти
получил Браво: 35 пъти

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от Itso »

Itso написа:Нямам си работа...
mitioto написа: Една торба въпроси, заеби :lol: :lol:
Мите, би трябвало не тежината да е водеща, според мене, де, но има и други теории.Например това дръвце Suick :P , което го има и в 4,5 инча/9 г и почти никой не го използва и е едно недоразумение според повечето, какво е?Остави него, но седмицата във вариант неутежнена е 17-18 г, а утежнена е 25 г, ако не се бъркам.
Аз съм по-склонен да ги разглеждам като ултра лайт, лайт и т.н. до ултра хеви, може би.
Но това е друга тема, която можем да развием отделно.
Както и за въдиците, за дръШките и за макарите.
Аз изобщо не отбирам от морски джиг и не бих коментирал.
А за дръжките - пак е въпрос на предпочитание - някои я харесват дълга, някои къса, двуделна, едноделна...Дългата може би е по-удобна за изхвърляне на тежките джъркове, а за някои е по-удобна и в процеса на водена на примамките.Например Дмитрий Лучин от Самара - той е привърженик на американската школа.
Аз предпочитам да ми е удобна :D
И да си призная, не съм имал възможността, най-вече финансова, да имам повече пръчки, за да мога да ги съпоставя.
Доста се отклонихме от първоначалната ми идея, добре е да продължим в нова тема.
Спининг клуб "Абичи"
Секция "Тежък джърк и тежък рок"

Plat1ka
Мнения: 5120
Регистриран на: Съб Май 13, 2006 0:39
Местоположение: София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 91 пъти

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от Plat1ka »

Аз мисля, че и двата типа примамки имат приложение само и единствено според ситуацията. Има водоеми където е удобно за джърк но за воблер не е и обратното. Но ако попадна на водоем с разнообразен релеф позволяващ ми да ловя еднакво добре и с двете примамки бих избрал джърка само заради факторите описани от колегата Хариус.

Зрелището което щуката изнася при атаката на джърка немога да го сравня дори и с мухарството. Може би ако ловя стилтхеди на стримери ще настръхна така както настърхам от вълната при атаката на щуката.

А за кой е по-по-най няма как да кажа. Имам приятели колеги ловящи много добре щуки на воблери. Аз не се справям добре с воблерите но и местата където ловя щуките ми не позволяват използване на 90% от воблерите с които разполагам. Виж обаче джърка е друга бира. Нямам си на идея колко добре се справям с него но съм доволен когато на водоема не се улови нито една риба от тападжии и спинингисти а аз имам няколко за деня с джърковете.

Искам да кача и една снимка на риба уловена на мой джърк. Рибата не е нищо специално стандартна щука 50+ санта. Но начина по който я хванах беше страхотен. Плациках си джърка в кратата и ей така го подметнах в ъгъла на водоема на има няма 5м от мен. Джърках го няколко пъти колкото да покажа на колегата с мен (който беше дошъл да си избира джъркове) как се води тази примамка. В тоя момент от някъде с бясна скорост се изтреля тая щука и го натресе през средата. От удара рибата изкочи 50-60 санта над водата и направи свещ. Очите на колегата станаха на понички и след това стана и горд собственик на два джърка :)

Изображение

Та аз ловя започнах да ловя на джърк именно заради тия момент. Когато изневиделица джърка пред очите ти бива разцепен от щуката :)

Аватар
Д.Граховски
Мнения: 1234
Регистриран на: Съб Фев 04, 2012 19:48
Риболов: Спининг
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 240 пъти

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от Д.Граховски »

Това при нас му викаме агресивен търговец :D аз па не съм фащал щука от много време ама па за сметка на това се оборудвам до зъби със секакви джъркове. Лично аз бих предпочел джърка, защото съм от типа риболовци или нещо мега мега или капо. Та поради размерите на някои джъркове шанса за трофей се увеличава, па и като видиш от високо как някоя баба щука беснее зад прумамката ти краката ти изтеъпват, патката ти се спаружва, очите ти изкачат, пускаш два газа да да не се изпуанеш от кеф. Абе чувството е уникално, па и да одиш такваз примамка и капо да си то все едно постоянно си закачил мерен клен :D.
http://maximo.bg

Спининг клуб "Бобър"

Catch & Release

"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking

Plat1ka
Мнения: 5120
Регистриран на: Съб Май 13, 2006 0:39
Местоположение: София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 91 пъти

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от Plat1ka »

Д.Граховски написа:Това при нас му викаме агресивен търговец :D :D.
Какво да ти кажа от както минах на директния маркетинг "Око да види, ръка да пипне и риба да го отнесе" продажбите доста се покачиха :) Щом си взимам почивка от дискотеката за да издялкам нещо :)

niki23
Мнения: 208
Регистриран на: Пет Май 13, 2011 16:53
Местоположение: Враца
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 6 пъти
Обратна връзка:

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от niki23 »

я да попитам и аз това чудо
Изображение
как се нарича
като параметри е 13см и 30гр
Последна промяна 1 на niki23, променена общо 0 пъти

Аватар
Fat Head Killer
Мнения: 329
Регистриран на: Пет Ное 15, 2013 1:03
Риболов: Спининг
Местоположение: (България) –Франция
дал Браво: 20 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от Fat Head Killer »

Plat1ka написа:
Д.Граховски написа:Това при нас му викаме агресивен търговец :D :D.
Какво да ти кажа от както минах на директния маркетинг "Око да види, ръка да пипне и риба да го отнесе" продажбите доста се покачиха :) Щом си взимам почивка от дискотеката за да издялкам нещо :)
:D :D :D Ще се види кой какво е издялкал и какво има в торбичката когато се открие сезона на зъбатките .Виждам че доста колега са под пара :tup:

Аватар
bai ves
Мнения: 5558
Регистриран на: Сря Авг 22, 2007 18:53
Местоположение: Велико Търново
дал Браво: 1 път
получил Браво: 14 пъти

Re: Джъркбейт vs воблер

Мнение от bai ves »

:x Не знам за вас ама днес с един потъващ воблер 14 см, двуделен .. хендмейд имах ужасен тласък. Не бях за щуки :mrgreen: Та той си иска яко млатене, на все отгоре повлече и се откачи гада. За 1 час работа :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Джъркбейт”