Страница 1 от 1

Google Maps & My Maps

Публикувано на: Сря Ное 08, 2017 23:39
от Pike
Сигурно поне 90% от форума ползват или са ползвали това приложение на Google, надявам се да бъде от ползва за останалите 10%, а може пък и някой от ползващите да си намери нещо ново и интересно.
Опитвам се да се сетя аз откога я ползвам, но не мога да се сетя, ще е да е от много време :)

А откакто пуснаха опцията да виждаш трафика в реално време, съвсем ми стана любима. Много често я ползвам и града, въпреки че знам маршрута, но през нея мога да оптимизирам маршрута като предварително видя къде са “тапите”, а дори и да не го направя Google Maps своевременно ти подсказва алтернативни по-бързи или бавни маршрути.

Откъде пък Google знаят каквъв е трафика ли? Еми от нас :)

Любопитно ми беше как събират данни за трафика и порових и попрочетох и ето каква е схемата …
Всички устройства с андроид, на които им е включен GPS-а предават данни на Google, те от своя страна с един куп алгоритми, формули и други данни от устройството разбират дали ходиш пеша или в кола или друго превозно средство. И така като съберат всичко на едно място и го нанесат на картата се получават данните за трафика в реално време.

Конкретно за риболовни нужди намирам Google Maps за особено полезен, особено ако го ползваш в комбинация с Google Earth и Google My Maps.
Ако сте решили да отидете на някоя непознато място и няма кой да ви заведе, с Google Earth може много подробно да разгледате предварително въпросното място и пътищата водещи към него.
Разбира се и Google Earth си има лимити и няма да ви предложи навигиране по черните пътища, които виждате на сателитните снимки, но и за това има начин ;)

Тук идва реда на Google My Maps, където може да си направите ваша карта/и и там да си очертаете пътя и по черните пътища. Тръгнете ли към мястото ще използвате тази карта и готово ;)

Един от големите минуси на Google Maps е, че иска интернет, в смисъл не е оффлайн навигация. Но Google решиха и този проблем, като вече може да си запазвате предварително парчета от картата, които да ползвате оффлайн. Тези свалени карти си имат предварително дефиниран живот на устройството, но Google се грижат за това и наближи ли им крайният срок на годност, ще ви подсетят да ги ъпдейтнете.

В последно време работят доста и по градската функционалност, което съчетано с богатата база данни на Google, Street View, това че е безплатна и трафика в реално време, направо отвява конкуренцията.

Към нея може да ползвате различни добавки, като вече споменатата My Maps, но има такива и от други разработчици. Например в Maps няма ограниченията на скоростта, което не е лоша екстра. Наскоро бях намерил такава добавка, която е продукт на Sygic, пробвах я, работи, но е платена ;) което е минус.

Аз лично съм много доволен и Google Maps ми е номер 1 в избора на навигации.

gMaps-1.jpg
gMaps-1.jpg (82.69 KiB) Прегледано 1394 пъти

gMaps-2.jpg
gMaps-2.jpg (94.5 KiB) Прегледано 1394 пъти

gMaps-3.jpg
gMaps-3.jpg (81.42 KiB) Прегледано 1394 пъти

Re: Google Maps & My Maps

Публикувано на: Чет Ное 09, 2017 17:23
от Макариченков
Аз също съм много доволен от приложенията Maps и Еаrth на Google. Освен за ежедневни нужди като намиране на адрес или справяне с трафика, често ги използвам и за риболо - като търсене и откриване на нови места.

Веднъж дори прекарах цял ден на Google Earth в търсене и прехвърляне на стотици снимки за откриване на определено място, на което се намираха едни млдежи. Та тия същите Убавци цял де хващаха едри паламуди, ципури и дори една синегрида, а мен ме дразнеха с непрестанни изпращания на снимки и коментари, от сорта на - какво хубаво местенце са си намерили и т.н. Съответно на мен не ми бе съобщено къде е местоположението на меката на морските обитатели, и аз реших да взема нещата в свои ръце с помоща на чичко Google Earth и сръвняване на снимки. Резултат бе голяма разправия по между им, и кой аджеба от тях ми е издал координатите :lol:

Мястото си заслужаваше търсенето, минустъ е, че трябва да вървиш 45мин. по наклонен терен, за да стигнеш до там :wink:

Re: Google Maps & My Maps

Публикувано на: Вто Фев 20, 2018 15:44
от a5sh0l3
Това за трафика и аз предполагах, че е нещо подобно. Благодаря за пояснението!

Иначе техните карти са задължителен атрибут преди пътуване/риболов... особено в чужбина :)