Съвет относно избор на сонар

Ееех морето ... Всеки обича на слънчице да се препича, а на ухо му аванс нежно да скрибуца ...
zaks
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Яну 07, 2020 15:22
Риболов: на море

Съвет относно избор на сонар

Мнение от zaks »

Здравейте,
От миналата есен съм собственик на лодка и сега е ред на сонар. Моля за съвет относно марка и модел, както и разликите или какво трябва да гледам. Ще практикувам основно морски риболов в района на Бургаски залив на чепаре за сафрид, чернокоп, както и попче и паламуд. Бюджета ми е около 800 лв. Насочил съм се към два модела GARMIN Striker Plus 5cv и LOWRANCE Hook2-5 Combo. Моля за вашето мнение и съвети, че на мен не ми е много ясно. Прочетох доста във форума, но май повече се обърках отколкото да ми стане ясно.
Благодаря ви за отделеното време предварително. :D

nkolev
Мнения: 446
Регистриран на: Сря Фев 10, 2010 16:36
Местоположение: Бургас
дал Браво: 15 пъти
получил Браво: 19 пъти

Re: Съвет относно избор на сонар

Мнение от nkolev »

Моята препоръка е за Гармина, защото моят Гармин - ECHOMAP Plus 72sv "вижда" чернокопа доста по-добре от Лоурънс Елит 4 чирп. За да "вижда" чернокоп Лоурънса трябва да е в друг ценови клас и бюджета не стига, дори е около три пъти по-малък от необходимото. GARMIN Striker Plus 5cv със стандартно обявената за него сонда GT20-TM, влиза в бюджета и сондата е с 500 вата, а това е важното за "виждането" на чернокопа и лефера. Така смятам аз, може и да греша нещо но основното според мен е това.
НДК

Jespy
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Юни 13, 2020 15:05
Риболов: морски
получил Браво: 1 път

Re: Съвет относно избор на сонар

Мнение от Jespy »

Взехме като за шега един Lowrance Hook 4x, втора ръка. Детето за нула време му свикна и сега само ме командва - стоп машина и хвърля още преди да съм спрял. Научи се да познава драконите по дъното, на сафрида е като снайпер. Показа ми и оловото нагоре-надолу как рисува синусоиди на сонара. Ръчен режим, фиксирана дълбочина, 200кХц chirp, висока чувствителност, изключени ID на риби. Не съм допускал, че наистина ще е толкова полезна тая джаджа. При дясновъртящ винт - сондата задължително отдясно! Отляво даваше пасажи, като включа на ход.

Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболов”