За и против захранката при морския риболов...
Даааа, това си е една направо "еретична" за много морски риболовци тема, консервативното мислене на които не могат да приемат простичкия факт,че потребностите и на сладководните и на морските риби са общи - и една от тях е да папкат. И докато през годините, когато Ре Ке-тата масово застилаха дъното на пристанищата с храна,рибата се концентрираше естествено там и на никой и през акъла не му минаваше да употребява захранка. Сега обаче такива пристанища са единици и рибата, не че я няма, но няма какво да я задържи в тях. Това поражда и идеята да се привлече тя с допълнително хвърляна храна. Когато направих това за първи път, станах за ташак на целия кей - спукаха ме от бъзик зевзеците и пенсиите, дето по цял ден висят там като прани гащи за едно попче / "Кво си се разшляпал с тая ярма ,ве-туй да не ти е язовир!!!"/ Мани,мани....
Да ,обаче когато рибата се завъртя на хранителното петно и почнах да ги дърпам в стил "гол след гол"гледаха така После се чудеха как да се присламчат по-близо до мен, а в следващите дни като ме видеха да идвам с кофата ,нали се сещаш: - "Аааа,от бомбичките има ли?" Нищо - да са живи и здрави !!! Та мисълта ми е, че използването на захранка в морския риболов става вече необходимост.Разбира се там,където условията го позволяват - пристанища, кейове,стени,тихи заливи...Тогава и риболова става по-интересен, а и много по-динамичен. Разбира се и в храненето си има тънкости - количество на подаваната храна, ритъм и т.н А бе, кеф си е отвсякъде - първо завъртат дребосъците, но накрая на трапезата често идва и някой басамак дето обикновено къса.Ама важен е кефа,нал тъй ?
Да ,обаче когато рибата се завъртя на хранителното петно и почнах да ги дърпам в стил "гол след гол"гледаха така После се чудеха как да се присламчат по-близо до мен, а в следващите дни като ме видеха да идвам с кофата ,нали се сещаш: - "Аааа,от бомбичките има ли?" Нищо - да са живи и здрави !!! Та мисълта ми е, че използването на захранка в морския риболов става вече необходимост.Разбира се там,където условията го позволяват - пристанища, кейове,стени,тихи заливи...Тогава и риболова става по-интересен, а и много по-динамичен. Разбира се и в храненето си има тънкости - количество на подаваната храна, ритъм и т.н А бе, кеф си е отвсякъде - първо завъртат дребосъците, но накрая на трапезата често идва и някой басамак дето обикновено къса.Ама важен е кефа,нал тъй ?
-
- Мнения: 10820
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
- Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 58 пъти
- Обратна връзка:
хай
Не че съм специалист в морския риболов, но да си споделя и аз опита. Значи действието се развива в Черноморец през лятото на 2004 г. От кея забелязах, че едно доста интересно ято иларии кръжи на около метър под водата и ръфа две сурови цаци, които току шо бях метнал във водата щото се бяха разкашкали.
Това ме наведе на мисълта, че със захранване ще успея да задържа пред мен илариите, които иначе кълвяха инцидентно като минат покрай куката ми. На другия ден от Бургас си купих два пакета Рекорд захранка за червеноперки. От Черноморец си купих едно кило сурова цаца, която оставих да бъде напечена от слънцето и да се повмирише и разкашка. След това омесих разкашканата цаца със захранката. Получи смърдяща история.
Така умесената гадост ставаше на рехави топки, абе докарах я дотам, че да прави нещо като облак на около два-три метра под водата. Започнах да мятам неголеми топки по една през около 10 минути. Когато хванах първата илария вече беше лесно - само подавах топки и ятото си остана пред мен. Лошото беше, че около мен се натълпиха разни идиоти, почнаха да ми мяткат в петното, което не е много гот. Но от захранката определено има смисъл.
Това ме наведе на мисълта, че със захранване ще успея да задържа пред мен илариите, които иначе кълвяха инцидентно като минат покрай куката ми. На другия ден от Бургас си купих два пакета Рекорд захранка за червеноперки. От Черноморец си купих едно кило сурова цаца, която оставих да бъде напечена от слънцето и да се повмирише и разкашка. След това омесих разкашканата цаца със захранката. Получи смърдяща история.
Така умесената гадост ставаше на рехави топки, абе докарах я дотам, че да прави нещо като облак на около два-три метра под водата. Започнах да мятам неголеми топки по една през около 10 минути. Когато хванах първата илария вече беше лесно - само подавах топки и ятото си остана пред мен. Лошото беше, че около мен се натълпиха разни идиоти, почнаха да ми мяткат в петното, което не е много гот. Но от захранката определено има смисъл.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
-
- Мнения: 10820
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
- Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 58 пъти
- Обратна връзка:
хай
Шарк, мерси за хубавите думи. Надявам се да имам възможност да дойда на 25 в Несебър, за да се запознаем, да пием по едно червено вино иииии....едно, ииидве , иииии..."За мен ти си мооорска сиренааааа...." и т.н., ей много съм добър на пеенето, лелееее...SHARK написа:Така е бат Стан - улучил си ваксата. Те в това е истината. ..
А това,че ти хвърлят в петното е бял кахър. Къде къде по-големи золуми стават лятото в калабалъка...
Клуб по спортен риболов "Балканка"
Чух за този твой подвиг бат Милене. А мен когато ме питат какво слагам в захранката и бате Щерьо се окаже наблизо знаеш ли какво им отговаря:- "Семе от индиго!" А бе да взема,че да го докарам бат Щерю в Несебър,а ...?
И захранката за море не се различава съществено по основен състав от тази при сладководен риболов. И двете се правят по сходна схема - значи, имаме първо основа / база / , за която могат да послужат примерно галета, накиснат и престърган хляб или готова фирмена захранка. После - хранителни добавки, като смляна риба, карантия, счукани миди и пр....На трето място - ароматизатори / атрактанти / - тук вече полето за творчество е мноооого голямо. За съжаление никъде не съм чел за предпочитанията на отделните черноморски риби към отделни аромати, но съм сигурен, че и те, както и сладководните риби имат такива. При последните техния спектър вече в голяма степен е установен с опити и т.н , докато при морските - тцъ... Това засега става единствено на принципа"Спаси се сам!" - айде, за хищниците е горе -долу ясно, но за мирните като морските кефалови примерно ?
За ULTRABITE мненията са много противоречиви.Лично на мен един път ми е носил успех, друг път - не чак толкова голям. Моето скромно мнение е,че това зависи от гъстотата на привлечената от хранителното петно риба - именно конкуренцията между отделните риби е по-скоро основния фактор ,провокиращ кълването, а не феромона. Обратно - при рядка, епизодично преминаваща риба феромонната добавка към стръвта или захранката е ключа към успеха. Има и още куп подробности като пропорции на отделните съставки в сместта ,както и отежнители /баласт/ като пясък, дребен чакъл,мозайка или лепкава глина. Туй последното е много важно при риболов в пристанища ,където дълбочините са големи. Често без тях топката първо потъва и после изплува на повърхността и става курбан на гларусите за всеобщ ташак на околните
Има и други пинизи, ама айде за тях по-нататък...
И захранката за море не се различава съществено по основен състав от тази при сладководен риболов. И двете се правят по сходна схема - значи, имаме първо основа / база / , за която могат да послужат примерно галета, накиснат и престърган хляб или готова фирмена захранка. После - хранителни добавки, като смляна риба, карантия, счукани миди и пр....На трето място - ароматизатори / атрактанти / - тук вече полето за творчество е мноооого голямо. За съжаление никъде не съм чел за предпочитанията на отделните черноморски риби към отделни аромати, но съм сигурен, че и те, както и сладководните риби имат такива. При последните техния спектър вече в голяма степен е установен с опити и т.н , докато при морските - тцъ... Това засега става единствено на принципа"Спаси се сам!" - айде, за хищниците е горе -долу ясно, но за мирните като морските кефалови примерно ?
За ULTRABITE мненията са много противоречиви.Лично на мен един път ми е носил успех, друг път - не чак толкова голям. Моето скромно мнение е,че това зависи от гъстотата на привлечената от хранителното петно риба - именно конкуренцията между отделните риби е по-скоро основния фактор ,провокиращ кълването, а не феромона. Обратно - при рядка, епизодично преминаваща риба феромонната добавка към стръвта или захранката е ключа към успеха. Има и още куп подробности като пропорции на отделните съставки в сместта ,както и отежнители /баласт/ като пясък, дребен чакъл,мозайка или лепкава глина. Туй последното е много важно при риболов в пристанища ,където дълбочините са големи. Често без тях топката първо потъва и после изплува на повърхността и става курбан на гларусите за всеобщ ташак на околните
Има и други пинизи, ама айде за тях по-нататък...
Дааа - и аз съм го пробвал. Опитах се да опиша основната схема - другото са подробности. Аз пускам и 1-2 супени лъжици от една добавка на Mosella и после за иларията става страшно....Ама това са пак повтарям - подробности. И мазничко ако става въпрос /обикновено растително масло/ може да се добави в храната - то знаеш не се разтваря във водата и също добре привлича рибоците.
А когато водата изстине...ха познай! Малко сол Без майтап !!! Не си ли се запитвал, защо лихнуса късна есен и през зимата налита повече на солена цаца или граца, отколкото на прясна - дали само защото солената се държи по-добре на куката или заради друго, а? Ама спирам,че ние с теб по-добре да я караме на ЛС или да излезем някъде навън към Краставицата - я, кво време е, -и се налафим на кафенце хем ...Само ние ли ще я пълним тая тема ,бре?
А когато водата изстине...ха познай! Малко сол Без майтап !!! Не си ли се запитвал, защо лихнуса късна есен и през зимата налита повече на солена цаца или граца, отколкото на прясна - дали само защото солената се държи по-добре на куката или заради друго, а? Ама спирам,че ние с теб по-добре да я караме на ЛС или да излезем някъде навън към Краставицата - я, кво време е, -и се налафим на кафенце хем ...Само ние ли ще я пълним тая тема ,бре?
Еееей - добре ,че ми каза за Косъра,че идва от София..че има да ми носи едно коляно за WHIP-а от една година време...!!!! Хубаво си решил да ги пробваш плоските ,че то май им е време. При спокойно море риболова на калкан и писия с потъваща бомбарда е наистина убийствен метод. За разлика от сулгана, при който калкана се движи и е по-добре да се пробва на статична дънна въдица. Не рискувай с разни железа - друго си е мръвката. Ама за ем цаца за какво ти е система Драшкович ? Просто кука с по-дълго рамо и нижеш от устата до г...за. А за да не се свлича има едни, на които по стеблото има 2-3 контрички - те са за червеи, ама големите номера идеално стават и за дребна рибка. Другият вариант е кука с джиг глава /голям номер - ония дето са за туистери/Експериментирай с цветовете-ако е батак водата - ярка -червена,оранжева...ако е бистра - може само оловна неоцветена/ - а бе, като барбунския номер с мънистото,нали знаеш Як прът и здраво лашкане навътре...ха-ха-ха! Айде - и да ги скубеш като ран чесън!!!! Ако ходиш до Несебър пробвай между другото и за попче дали е слязло пущината.И да пишеш,ей!!! А ако и турнеш и някое кадро да изплакнем в риба очото - цена няма да имаш !!!
- Ivan VP
- Търговец
- Мнения: 5297
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 18:32
- Местоположение: БГ
- получил Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Бат Станьо понаписа:
Щот има опит на Искъра с пиавка. Верно други рибенца се ловят, ама е важен усета.
Хаааа, Станиля с две седмици тренинг и трекинг на морето ще влезе във флагманският отбор на Черноморието по илария на морски.Не че съм специалист в морския риболов, но да си споделя и аз опита
Щот има опит на Искъра с пиавка. Верно други рибенца се ловят, ама е важен усета.
http://www.ivpfishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
И аз да подкрепя захранките. пробвал съм за кая навремето да хвърля малко цаца пред мен и после мнго добре вървеше.
А тук (Израел) има едни риби , които се ловят като на гьол. Отиваш с една кофа захранка - разни кифли и хлябове, добре найвасени с вода и захранваш през 10 мин-постоянно да има облак на 1м под повърността. поелс просто виждаш как рибата се събира именно там , а на 2 метра встрани няма никой.
А тук (Израел) има едни риби , които се ловят като на гьол. Отиваш с една кофа захранка - разни кифли и хлябове, добре найвасени с вода и захранваш през 10 мин-постоянно да има облак на 1м под повърността. поелс просто виждаш как рибата се събира именно там , а на 2 метра встрани няма никой.
I don’t know half of you half as well as I should like,
and I like less than half of you half as well as you deserve.
and I like less than half of you half as well as you deserve.