Поръчах си форма за примамка JAWAstick 55 mm с две кухини, отдавна издирвам този силикон. Примамката се оказа една идея по – тънка от полариса, но пък дори дребния костур я гълта цялата. Формата е изработена до най – малкия детайл, точност до микрон. Ето го сайта, има доста варианти от форми - http://baitmold.com/product-category/worms/ Поръчах още една по – малък размер и чакам да пристигне.
Какво да имате предвид:
Вземете си микровълнова специално за тази цел – отделят се кофти изпарения и моята не бих я използвал за друго. Задължително трябва да е дигитална, секундите са важни, хубаво е да има добра видимост към камерата. По възможност работете на открито – тераса или навес. Не използвам маска, но гледам да задържам дишането.
Може да използвате стари примамки, но при мен се получи горе – долу само с прозрачен силикон. Плътно оцветените не издържат на многократно загряване и лесно прегарят. С течен силикон се работи много по – лесно, не се занимавайте със старите примамки.
Задължително си намерете някаква малка стиска, която да държи формата в изправено положение. Нещо такова :

Може спокойно да шприцвате с обикновена пластмасова спринцовка от аптеката, ползвам такива от 20 мл и издържат доста преди да им се стопи човката.
Прочетох някъде че течния силикон трябва да се загрее до 180 градуса С, но мисля че и при по – ниска температура нещата се получават. Започнете с малки количества – 50 мл силикон, настройте микровълновата на половин мощност, пуснете за 40 секунди и разбърквайте. После за още 20 или 10 и т.н. Когато стане напълно прозрачен, нещата са готови.
Няма смисъл да се използва смазка за формата, досега не съм имал случай на залепване или скъсване при вадене.
Изрезките топя отделно най – накрая и така до изчерпване на количеството.
Готовите примамки оставям за десетина минути в купичка с вода, след това ги слагам да почиват в хоризонтално положение поне една нощ.

Това е резултата, горния ред са от стари примамки. Това е схема за лична употреба и раздаване на приближени джигисти, за 2 часа от 50 мл течен силикон, две – три капки оцветител и малко брокат получавам 50 – 60 примамки. Рибите ги късат сравнително често, но вече съм зареден доволно и мога да експериментирам с цветовете.
Ако някой го мързи да топи многократно – да се снабди с центробежни форми. Една такава с 50 – 60 кухини в Русия струва от 160 – 170 лв нагоре + 50 лв за пощенски разходи, без митница. Фланец и станок за задвижване – още 270 лв, без пощенски такси, митница и т.н.
Това е общо взето, успех на начинаещите като мен. Дано съм бил полезен.