направа на магнитна спирачка за мулти

В този форум може да намерите информация за това как се правят стойки, платформи, ледобури, поводи ...
Аватар
zee
Мнения: 720
Регистриран на: Вто Юли 12, 2011 6:55
дал Браво: 1 път
получил Браво: 22 пъти

направа на магнитна спирачка за мулти

Мнение от zee »

понеже стана на въпрос в една друга тема ето подробности. Няма да се спирам на принципа на действие , но магнитната както и центробежната спирачка имат за цел да забавят въртенето на шпулата при големи обороти а при ниски да не указват влияние върху въртенето на барабана - целта е да не се прави кълбета от уплетен конец когато мулти макарата се ползва за кастинг. Ето линк на една с фабрично сложена магнитна спирачка.

http://www.avetreels.net/VIDEO.php" onclick="window.open(this.href);return false;


Не е проблем да се направи -става за всяко мулти с алуминиев барабан. Небходими материали - няколко капки моментно лепило и няколко малки магнитчета. Магнитчета с различна големина се продават в магазини от рода на Бриколаж ,но аз съм ползвал магнитчета от фигурките които се лепят по хладилника. От схемата мисля че е ясно как става - може и да са и 3 или 4 в ред но минимум требва да са 2 подредени полюсите както е показано.
Изображение
Фабричните се на подложка която с винт се доближава или отдалечава магнитите от шпулата - колкото са по близко - толкова спирачното усилие е по голямо. С няколко опита ,с добавяне или махване на подложка отдолу може да се постигне задоволително положение - да не скъсява дистанцията и да не прави оплитане на конеца.

Съвет: първоначално да се сложат магнитите максимално близко до барабана и ако много скъсява дистанцията при хвърляне да се отдалечават. Колкото по силни магнити - толкова по добре..

Аз лично ползвам палеца като спирачка при кастинг с мулти , но съм сложил на една която ползват внучките ми за да не ми оплитат конеца - ето как изглежда
Изображение

ПП Все пак това е едно временно решение до като се свикне да се хвърля с мулти като се ползва най - добрата спирачка - палеца на ръката....
"Дай на човек една риба и той ще я изяде за един ден, Научи човек да лови риба и той ще седи по цял ден в лодката и ще пие бира"

Публикувай отговор

Обратно към “и Други”