ЯКАТА РАБОТА

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
sharko54
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 21:45
дал Браво: 15 пъти
получил Браво: 194 пъти

ЯКАТА РАБОТА

Мнение от sharko54 »

Сутринта ставане в .... 5:00, то бива, бива мерак ама моето е вече прекалено :lol: . Измъквам се от вкъщи, и какво виждам на улицата.... две девойки, седнали на бурдюра и си говорят за... сватби...?!
-Добро утро..., как сте момичета !?
- Ми добре, говорим си ....
- Ъ-ъ-ъ..., ми добре, чао..!
А, аз си мислих, че съм най лудия, ама видно е, че конкуренцията е жестока... :lol:
Скачам в колата, газ... спирам да си взема едно кафе и потеглям. Дестинацията е Марица.
Пристигам по тъмно, обувам гащеризона и безотговорно нагазвам през мини джунглата около брега, разбутвам треви и храсти почти колкото мен, рояци комари се вдигат ... добро утро... з-з-з-з... ама съм се напръскал с алтан (за разлика от миналия път) и милите гадинки си остават само с бръмченето... без закуска.
Стигам до водата - виждам горе долу, че нивото е непроменено, взирам се в мрака и се ослушам за да доловя някаква активност от към реката но ... нищо.
Хвърлям едно малко воблерче. Цоп... нещо каточели го подгонва ама не се закачи. Слагам мепс № 2 подавам прокарвам нищо. Там си ама се скатаваш, а..? Я да сложа една по малка блесна и в този момент малко по-надолу някаква малка рибка приплясква на повърхността... аха... , ще закусвате на повърхността, а ?!
Такъма е лайт към ултра-лаит, пръчка gad gancho 0.8-6 гр., макара ryobi slam 1000, конец 0,16 и малко флорокарбон преди карабинката. Слагам един мини уокър от 4 см. и всичко е издържано в най строго-естетични лайт норми и порядки. Замятам и с усмивка проследявам красивата и дълга :!: парабула която описва конеца ми. Е проследявам е малко силно казано, предвид, че е сумрак и не се вижда много, но примамката цопна на доста прилична дистанция и на около метър от позицията където малката гад пришляпа. С въпросни уокър съм хващал само костури но... където е кефал, там е и костур... горе долу. :? Та повеждам, навивам...леки къси туйч движения с върха, уокър зарисува по набраздената повърхност и .................. "ШЛьОПУРРРРРРР... !!!!! :shock: Ззззззззззззззззззззззззз...!!! Ебаси ...... Распееееер.... е вече сме в BIG GAME, ако ме разбирате!
Рибата въобще не се зарадва какво й се случва, и реши да си ходи.... зззззззззззъъ. :!: Моля обърнете внимание на данните за такъма, няколко реда по-горе! А ха, да... и ся каво прайм ...... ЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗъъъ, течението не помага хич... е помага ама не на мен :lol:. Еми до тук добре... ! :lol: Пръчката се гъне яко, правя няколко крачки навътре за да съм в по добра позиция. С тъга гледам как пръчката се гъне и рипа, е не точно тъга но малко се притесних. :idea: Отчаяните ситуации изискват отчаяни мерки, завъртам половин оборот на аванса и започвам да напъвам (лееееко ;) ), до този момент само държах рибата. Напъвам, обирам, плавно и лееееко, аванси свирят, една остра перка пори повърхността, шупууурррр, пляяссс..., а ситуацията е иди ми-дойди ми, ако ме разбирате :lol:
Рибата е вече вън от основната струя на течението и аз затягам още половин оборот на аванса, вече пръчката наистина се сгъва геройски... е дали пък няма да се сгъне ей така.... хръц.... и да не се разгъне повече :lol: . Минават ми някакви мисли за това как добрите хора пишат по въдиците, някакви неща за тест на линията спрямо бланката :!: .... ми то аз съм в норми бе... кво се притеснявам 8-) имам и възел флоро към конец, един вид има къде да се скъса преди да се счупи :D, колко време се борихме нямам представа, но то си тече времето. Е аз мойто си го взех, и да се откачи, и да скъса, борбата си беше безмилостно жестока, и достойна. Напъвам рибата, вече е почти до мен - на метър -два, развивам един оборот на аванса, вдигам пръчката рибата идва към мен но.... айде пак зъъъъ.... чакай къде ще ми ходиш ? Тя твойта вече е ясна ... ;) обаче сещате се - течение, едно друго и рибата си лежи на метър - два от мен и не мога да я напъна за да я прибера. НО! от няколко години има едно желязно правило в живота и то гласи, всички да внимават, няма да повтарям :!: НА МОРЕ БЕЗ ЖЕНА СИ И НА МАРИЦА БЕЗ КЕП НЕ ОТИВАМ :!:
Може и да ви е смешно но това правило ми е спестило много неприятности и ми е донесло само радост и усмивки ;) Действам с кепа като същински самурай- присягам зад гърба си, откачам кепа и го разгъвам с адска сила :mrgreen:, малко е тесничко за новия ми приятел но... ще се сгъне малко, кво се прави :lol:. Опита ми от далечния шаранджийски период си казва думата - Кепчосвам рибата, мятане пръски... абе ти не беше ли каталясала ?!?, целия съм във вода, ама нищо, стискам здраво кепа. С два скока, излизам на брега, с треперещи ръце вадя телефона и ....
DSC_1575.JPG
DSC_1575.JPG (165.9 KiB) Преглеждано 6637 пъти
Положението е ЯКАТА РАБОТА..., въдицата е здрава... и тя е ЯКАТА РАБОТА, рибата е доволна, абе направо си е ЯКАТА РАБОТА, а аз.... аз съм .... :lol: в този момент аз съм НАЙ ЯКАТА РАБОТА :lol:
Губя около пет минути да свестя този хубавец, щото здраво му бях взел тока и едва го релаксирах, но в крайна сметка отплува по живо по здраво, да расте и да ме зарадва пак някой път.
Горе долу долу това е.

Ами сега?
То вече в района не може да става дума за риболов през следващия поне половин час, защото доста пръскане и шльопуркане падна, та си викам:
- Абе пич - ти си ебати ЯКАТА РАБОТА, що не идеш там, по-надолу? Там на един дебел бързей, до едни такива паднали дървета и да хванеш още някоя риба, а? Някой едър кефал или сом, или щука...?
- Абе то кефал до кило-две ще го извадя, ама сом или щука с този лайт такъм ??? Тука добре, оправихме се, ама там? До ония дървета ... ако удари нещо едро и край ! Но пък аз съм ЯКАТА РАБОТА, то да удари пък после ще му мислим. :lol:
Не се притеснявайте за психичното ми състояние, просто описвам литературно ситуацията, не че си говоря сам... въпреки, че и това ми се случва понякога :lol: .
Отивам аз до въпросния бързей и замятам, там също имаше нелоши кефали но сега нИще... ? :? Мятам блесни, воблери... не. Слагам един ck40 и хвърлям. Оставям го да се носи по водата на около десетина метра след падналите дървета. Започвам да обирам влакното, усещам как примамката играе, задържам, повеждам, правя няколко придърпвания с върха, пак спирам, пак тръгвам, абе творя... :D и в този творчески момент и отдаден на спомени от преживяното преди малко се случва невъобразимото :!:
ТУУП ! Ззззззззззззззззззз :!: :!: :!: BIG GAME 2 :shock: :shock: :shock: Зззззззз .... трепнииииииии.
Течението е сериозно, рибата е сериозна... а аз, аз...ъъъ.., аз съм ЯКАТА РАБОТА 8-) тествано и проверено! Вече съм малко по сигурен в такъма, затягам с половин оборот но... зъъъъъъ, още малко затягам.... добре кротна се, ама каво си ? В този момент рибата се вдигна и охоо, острата перка на распер пресече течението по диагонал и на горе... обирам бързо ... добре..!
- Айде сега да видим колко си яката работа пич... ! Май, ще го пишеш бегал този распер, а с него и воблера :(
Вадене срещу течението, просто няма как да стане... обаче аз съм с гащеризон, то не че в този момент има значение де но, .. смело навлизам в бързея, навивам обирам, аванса звъни... кефффф ;). Рибата тръгва към потопените дървета зззззззз :o , натискам леко шпулата с пръст и пристъпвам към срещуположния бряг.. водата вече е над кръста ми, течението ме подпира здраво но... успех рибата се измъква от клоните и се връща в течението ;) съдбата обича смелите ;) Издърпвам рибата от силната струя, зъъъъъъъъъъъъъъъъъъъ, айде пак отиде, обаче вече няма тази сила, няма този ряз... до тук добре.... рибата е на повърхността и вече е горе долу готова ... присягам се за кепа... и хоп... моя е! В този момент храс... кепа се счупи. Е то вече беше крайно време нещо да се строши :lol: Рибата скача, обаче аз съм я сграбчил, заедно с кепа и смело шляпам към брега. Най накрая - твърда земя :D
Тази риба е по-голяна от първата... верно съм ЯКАТА РАБОТА... :lol:
DSC_1581.JPG
DSC_1581.JPG (227.32 KiB) Преглеждано 6637 пъти
DSC_1588.JPG
DSC_1588.JPG (237.06 KiB) Преглеждано 6637 пъти
DSC_1590.JPG
DSC_1590.JPG (155.12 KiB) Преглеждано 6637 пъти
Разделихме се с рибока по-живо, по-здраво и така...
Едната тройка на воблера малко ме предаде, все пак имайки в предвид, както напъване беше мисля, че е нормално, а може и да се е закачила някъде из кепа и там да се е отворила, :roll:
DSC_1596.JPG
DSC_1596.JPG (115.35 KiB) Преглеждано 6637 пъти
После хванах още няколко не лоши кефала но на фона на тези емоции нищо което да си заслужава да се опише. :)
DSC_1606.JPG
DSC_1606.JPG (280.32 KiB) Преглеждано 6637 пъти
Еми това е колеги, наслука!
Аватар
TONICHA
Мнения: 150
Регистриран на: Нед Ное 27, 2011 14:46
Риболов: Спининг, Риболов на плувка
дал Браво: 162 пъти
получил Браво: 9 пъти

Re: ЯКАТА РАБОТА

Мнение от TONICHA »

Яката работа :D
"Самая большая щука в мире является Русская щука"
kole79
Мнения: 62
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2016 16:04
Риболов: Спининг
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 51 пъти

Re: ЯКАТА РАБОТА

Мнение от kole79 »

*ЯКАТА РАБОТА* ти си природно бедствие :D
От много години не съм чел по добър репортаж ,все едно бях там и пак *ЯКАТА РАБОТА*

Поздрави колега и все такива емоции да има.
Аватар
JettroniX
Мнения: 324
Регистриран на: Чет Фев 13, 2014 18:27
Риболов: Спинингов риболов!
дал Браво: 246 пъти
получил Браво: 500 пъти
Обратна връзка:

Re: ЯКАТА РАБОТА

Мнение от JettroniX »

Браво! Уцелил си направо джакпота. Отлична слука! :tup:
Fish every day like it was your last!
Keep Spinning!!
Блог: spinning365.com
Facebook: spinning365
YouTube
angel81
Мнения: 25
Регистриран на: Нед Авг 30, 2015 15:16
Риболов: спининг, дъно , перо ..
дал Браво: 10 пъти
получил Браво: 2 пъти

Re: ЯКАТА РАБОТА

Мнение от angel81 »

:tup: бравос !!
kole79
Мнения: 62
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2016 16:04
Риболов: Спининг
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 51 пъти

Re: ЯКАТА РАБОТА

Мнение от kole79 »

IMG_20170724_165102_575.JPG
IMG_20170724_165102_575.JPG (34.13 KiB) Преглеждано 6096 пъти
Това е моята ,яката работа,
преди време и аз имах подобен на твоят излет успех,с малка разлика в пръта от 2гр. :D
Распера м/у 4-5кг.удари на първо хвърляне в най бързото течение.
Нека има повече такива излети
sharko54
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 21:45
дал Браво: 15 пъти
получил Браво: 194 пъти

Re: ЯКАТА РАБОТА

Мнение от sharko54 »

:tup:
Пожелавам го на всички колеги
axel
Мнения: 522
Регистриран на: Чет Сеп 17, 2009 17:46
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 36 пъти
получил Браво: 85 пъти

Re: ЯКАТА РАБОТА

Мнение от axel »

Браво,Шарко, написал си ги по време на хранене.Другата,ако не,по-другата,можеш пак да си ги хванеш:проверено.
риболовът е само хоби!
Аватар
freeman.bg
Мнения: 239
Регистриран на: Пет Май 16, 2014 15:42
дал Браво: 123 пъти
получил Браво: 50 пъти

Re: ЯКАТА РАБОТА

Мнение от freeman.bg »

ЯКАТА РАБОТА. Бахти ако преживея такъв екшън сигурно няма да спя цяла седмица.
Това е най-ЯКИЯ репортаж който съм чел във форума. Евала.
kole79
Мнения: 62
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2016 16:04
Риболов: Спининг
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 51 пъти

Re: ЯКАТА РАБОТА

Мнение от kole79 »

Здравейте,
какво ми се случи днес ,не може да се опише с думи трябва да се усети.
Сомът моят приятел - както си гонех расперите по един бързей ,малко преди да изкарам примамката голяма и дълга опашка се спря на метър от мен под едни водорасли,настръхнах целият .Не съм подготвен за това ,не съм и очаквал в таз плитка вода да се спотайва такъв исполин.Викам си тоз пък кво се вре и иска да ми изяде малко главинярче 3,5 с корда 0.20
Хвърлям си в далечина но ни помен от рибки,
дали е още тук пред мен мустакатко ,реших да го подразня като цопках малко пред водораслите ,просто ей така статично ,и кат изригна таз вода ,не уцели той примамката,и така се случи на два - три пъти.
Адреналина бе голям, нищо че не се хвана достойна рибка е това.
Извадих си доста заключения от случката,и мисля да ги практикувам малко по подготвен ,
ще пиша кат даде резултат.
Пазете мустакатия той ми е приятел :-D
sharko54
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 21:45
дал Браво: 15 пъти
получил Браво: 194 пъти

Re: ЯКАТА РАБОТА

Мнение от sharko54 »

Здравейте колеги!
Повече от две години минаха от както нескромно се провъзгасих за г-н Яката Работа 8) . Доста времи мина, доста вода изтече и без да преувеличавам, доста риби се изловиха, но... някак си все нещо не ми стигаше за да успея да затвърдя титлата си :lol: .
Много проби, много излети направих, но така и не успях да изгратя устойчиви практики в риболова на едри распери по Марица в средното й течение, защо така ?... ми нИ знам...! :roll:
Изпробвах доста доказали се расперски примамки в доказани цветове, на които колегите по Дунава системно ловят риби, но... всичките ми уловени распери са, бих казал случайни. Единствения логичен отговор за мен е че в раьона в който ходя за риба, макар и да има едри распери, те са малко и на практика нямат конкуренция за храна и теритоия. Тези риби могат да се хранят с всичко в реката в размер до 20+ сантиматра и може би наличието на добра хранителна база и слабата конкуренция ги прави апатични към изкуствените примамки. Не рядко ми се е случвало рибите да гонят много интензивно но да не искат и да погледнат изкуствени примамки, без значение от вид, цвят и размер. Доколкото си коментирам с колегите по реката и при тях ситуацията е подобна.
Прави ми впечатление, че макар и да се води плашлива риба, доста често се случва да си гони доста близо до мен докато газя из реката или докато около него се плющи и цамбурка с меко казано големи примамки придружено с доста гръмогласни възгласи "глей брааат, ебати рибата...", "Малии кво е тий дживотну..." и други от сорта :lol: . Птиците от отсрещния бряг се плашат, но г-н Распер хич не му дреме, гони си дребосъка и си се храни, без да прояви и капка интерес към моите и на колегите примамки. А може би вече е свикнал с нас и просто става още по мнителен. Ще ми е интересно какви са вашите наблюдения по въпроса и дали имате системни успехи при риболова на распери по Марица.
Но да се върнем на днешната случка...
Както обикновенно, ставане в неприлично ранен час, на реката съм по тъмно, промъквам се като котка между храстите и исполински се изправям на брега на реката. Времето е студено, тихо, нивото е малко по-високо от предишния път, а аз съм там зада ловя големи кефали... (обаче обикновено хващам малки до средни :lol:). Разбира се винаги си мисля дали няма да тресна някол голям распер или някой среден сом... :roll: Тръгвам и ловя разни кефали, риболова е тегав и рибите каточели липсват, лошоооо но в един момент опааааа :shock: чук... чук... засечка и хващам един распер... опа, да си дойдем на думата ... :mrgreen:
1.JPG
1.JPG (128.75 KiB) Преглеждано 4069 пъти
2.JPG
2.JPG (181.33 KiB) Преглеждано 4069 пъти
Малък ама распер ...
продължавам, ловя и хващам един от моите кефали ...
3.JPG
3.JPG (217.86 KiB) Преглеждано 4069 пъти
И послле още един от моите...
4.1.JPG
4.1.JPG (237.59 KiB) Преглеждано 4069 пъти
4.2.JPG
4.2.JPG (185.76 KiB) Преглеждано 4069 пъти
5.JPG
5.JPG (235.02 KiB) Преглеждано 4069 пъти
Този верно е от моите, за последните 2 седмици го хващам за трети път, като всеки път е до една и съща върба, обаче на различни примамки, вече го хващах на блесна, воблер и силикон... ако не мине някой с мухарка, ще остане за догодина. :lol: Това доказва, че да си пускаш рибите има файда... те са си твои и си те чакат :!:

Такъма не се е променил много от преди две години, Гад Ганчото си е супер, само малко смених макарата за да е още по-ултра лайт работата. Така борейки се с редките кефали стигам до едно много интересно място... то е като по учебник... дебел бързей с мощно и стабилно течение, който изтънява и разлива в края си. Скрития коз на това място обаче е че в бързея има доста отчетлив ръб, където дълбочината от 50-60 см. рязко става на 1.5+ :wink: тук през лятото хванах няколко не лоши кефала, и имах две изпуснати прилични риби едната сом, другата може би распер. Промъкнах се и заметнах едно пет сантиметрово салмо хорнет, като за сом ... като за сом с ултра лайт де.. :lol: обаче сом няма :roll: после пробвах няколко мои кефалски воблера, но освен няколко почуквания друго не успях да постигна. Е да пробваме и расперите, изредих няколко расперски воблера обаче пак нищо и на силикон пробвах нИще... Брях и да му се и нИвиди пущиняцитИ, где сти бря?
Викам си, така и така проверих вира, че няма закачки, дай да мина и с един CK40 (че ми е последния), пък и въпреки всичките му разходки риба не ми е хванал. Хвърлям ... нище, мятам... нище, замятам... пак нище. Лошооо...
Замятам отново до края на бързея, където водата е има няма 20 см. придърпвам, задържам, повеждам и... нище... повеждам пак и ШЛьОПУР .... з-з-з-зъ-ъ... ТРЕПНиииии, ЯКАТА РАБОТА ... :P пак сме в играта. Рибата тръгна на долу но явно и изплитня и се върна в дълбокото. Добре и аз нагазвам във водата смело и безотговорно, нагазвам... понеже съм с гащеризон :lol: . Рибата е сериозна, пръчката се сгъва до дръжката, аванса звъни- з-з-зъъ, и рибата си ходи където си иска... :shock: що така бе... задържам шпулата с пръст обаче пръчката се гъне яко и веднага отпускам, защото влакното е с нищожните в случая 4 кг. издръжливост ... всъщност били са 4 като е било ново миналата есен :lol:. Аз дърпам на вън, ония ми ти гад дърпа на вътре и изведнъж всичко спря... :shock:, буквално рибата стои в средата на най-дълбокото и не мърда... викам си -закачи се в някви клони... Ма нали минавах от там с примамки, клони няма, дърпам тръскам ... не, закачка. Обаче не било закачка, ония распер си почивал натискайки се в течението, и пак пое на горе и към другия бряг... з-з-з-зъъ, стоооой. Още няколко опъна и започнах да усещам че накланям везните в моя полза. Придвижих се на долу по брега, където течението отслабва доста и нежно притеглих моя нов другар към мен. Видях,че е закачен добре, разхлабих малко аванса, щом рибата ме усети направи още един опит да се върне в дълбокото но вече нямаше сила и опа .... аз съм ебати ЯКАТА РАБОТА :D :D :D :D
DSC_3747.JPG
DSC_3747.JPG (325.73 KiB) Преглеждано 4069 пъти
DSC_3748.JPG
DSC_3748.JPG (326.31 KiB) Преглеждано 4069 пъти
DSC_3750.JPG
DSC_3750.JPG (234.69 KiB) Преглеждано 4069 пъти
Новия ми приятел се представи отлично и след снимките го изпратих с висички дължими почести, като герой!
DSC_3761.JPG
DSC_3761.JPG (132.18 KiB) Преглеждано 4069 пъти
DSC_3774.JPG
DSC_3774.JPG (118.23 KiB) Преглеждано 4069 пъти
DSC_3777.JPG
DSC_3777.JPG (59.21 KiB) Преглеждано 4069 пъти
Доста голям се получи този пост но и рибата не беше малка :lol:

Пожелавам на всички колеги, слука като моята и да имат малко акъл за да пускат малките риби и големи сърца за да пускат големите :!:
...
DSC_3776.JPG
DSC_3776.JPG (56.84 KiB) Преглеждано 4069 пъти
kole79
Мнения: 62
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2016 16:04
Риболов: Спининг
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 51 пъти

Re: ЯКАТА РАБОТА

Мнение от kole79 »

sharko54 написа:Здравейте колеги!

Прави ми впечатление, че макар и да се води плашлива риба, доста често се случва да си гони доста близо до мен докато газя из реката или докато около него се плющи и цамбурка с меко казано големи примамки придружено с доста гръмогласни възгласи "глей брааат, ебати рибата...", "Малии кво е тий дживотну..." и други от сорта :lol: . Птиците от отсрещния бряг се плашат, но г-н Распер хич не му дреме, гони си дребосъка и си се храни, без да прояви и капка интерес към моите и на колегите примамки. А може би вече е свикнал с нас и просто става още по мнителен. Ще ми е интересно какви са вашите наблюдения по въпроса и дали имате системни успехи при риболова на распери по Марица.

Пожелавам на всички колеги, слука като моята и да имат малко акъл за да пускат малките риби и големи сърца за да пускат големите :!:
Напълно съвпадат и с моите виждания по въпроса.
Поздрави г-н Яката работа :tup:

п.п системни успехи по въпроса няма,тъй като водата много играе и местата се променят драстично
Skurpito
Мнения: 74
Регистриран на: Пон Юли 30, 2018 15:09
Риболов: Мухарски
дал Браво: 58 пъти
получил Браво: 37 пъти

Re: ЯКАТА РАБОТА

Мнение от Skurpito »

:fish15:
...
Това също е яката работа но с мухарка
Това също е яката работа но с мухарка
image.jpeg (381.45 KiB) Преглеждано 3444 пъти
Публикувай отговор

Обратно към “Спининг риболов”