...... И МАЛКО РАБОТА С ДЪРВЕНИЯ.
Привет младежи.
Хубаво нещо е да ходи човек по водоемите и шнурчето да свисти, рекичката да ромоли, ветрец да подухва, комарче да те ухапе, рибка да подскочи, бланката да трепне, авансчето да изцъка, пиленца да ти чуруликат нежно, водни кончета да прелитат като изстребители. Красота и блаженство. Голямо блаженство си е това мухарството. Блаженство, което носи наслада и отпускане на нервната система. Лекарство за душата.
Но мухарството не е само бланка, шнур, макара, мухи, кеп и гащеризон. Има и една друга версия, която носи не по-малко наслада и задоволство, която обира луфтовете тогава, когато не си сред природата и мухарката спи тихичко в тубусчето, а мухите са прибрани в хангарите в очакване на следващата бойна мисия.
Има различни начини човек да се докосва постоянно до мухарлъка. Един от тези начини за мен лично е да докосна различни парченца дърво, които на пръв поглед се подминават и не им се обръща внимание, но точно такива парченца дърво могат да ни допълнят усещанията за допир с природата и да ни носят настроение тогава, когато не сме на водоема и мухарката тихичко си кротува.
Обичам от време на време да докосвам разни парчетийки дръвца и според фантазията ми да ги превръщам в нещо, което ме докосва до мухарските преживявания и да ми създава настроение в ежедневието далеч от водоема.
Та от месец и нещо си дялках разни дръвца. Първоначално като отделни елементи. После, реших да ги обединя в една композиция. Не знам дали на вас ще ви хареса, но за мен се получи това, което исках.
Започнах с една дъбова плочка от паркет, която превърнах в стилизирана дървена рибка. По-точно, направих една, но някъде я затрих и до момента не мога да я открия. Скрих я от себе си, но поне я снимах
Та, като я скрих и не я намерих повече, направих си нова:
Първоначалната ми идея беше да я монтирам на един органайзер, който си бях направил по-рано от парче орехово дърво. Те за това говоря:
Ама то какво е само риба, без да има муха в устата й и мухарка да я води? И понеже доста дъжд се изля, реките кални, рибките глухи и слепи в тази бозава вода, като например Осъма, Вит, че и Струмата - те ви и Струма:
Та реших да добавя и още два елемента към композицията: Макет на мухарка и една муха.
Мухарката:
Каква мухарка ще да е, когато всичко е от дърво и макетчето на мухарката не е мунимум от бамбуче? Та си намерих един върхов бамбуков водач от една стара бамбука, която в юношеските ми години беше 7 метра, а сега е само около 2 метра и то само две секции, които са неузнаваеми. Но понеже имах снопче от 10-тина върхови секции, останали ми като наследство, та прежалих едната. Бамбучето беше дълго около 70 см, но го скъсих на 50 см. В основата е около 4 мм, върхът е 1.5-2мм. Скъсих го, защото се опитах да направя мухарката (макетчето) мащабно.
За дръжка - отначало направих една коркова от шайби, но не се получи добре и я замених с друга, която си изработих от борова кора. Боровата кора я шлайфах, нарязах на парчета с дебелина около 1 см, пробих парчетата, залепих ги едно за друго върху дорник с нанизан върху него термошлаух, за да не залепнат парчетата върху дорника. Закачих дорника на бормашината, с шкурка свалих излишното и оформих дръжките (мащабно) до размер, който исках.
После си изработих и макародържачът от клонче чимшир. Пак на бормашината с шкурка.
Намерих една безопасна игла и от нея си направих пръстените за макародържача.
Залепих готовите елементи на бамбучката.
Към този шедъовър добавих и една мухарска макара, че то какво е мухарка без макара? Тенкара? А бе друго си е с макаричката. Макарето го направих от бобинка за конец на шевна машина, добавих й чимширова ръкохватка, носач за макарата от алуминиева лентичка и се получи тази красота:
Е да де, ама то хубаво си има макара и борова дръжка бамбучето, ама де са му водачите? Па да са и СИК
Да, ама нЕма тел, нЕма бира да ме подсети какво да измисля ..... Търсих, рових, и накрая намерих едно парче някаква си тел, ама нещо дебеличка ми се видя. Ама като няма друга и тази ми свърши работа. Та намерих си два дорника с разлика в диаметрите и си изработих върховия водач, барабар с останалите.
Нямам опит с монтажи на водачи и изобщо с родбилдинга като цяло, ама пусти мерак, ама пък ми е за първи път, ама пък мерак. Та нагласих ги пак някак си с термошлаухчета водачите, изравних ги в една линия и като се почна едно въртене на конеца на ръка ..... То добре ги навързах, ама и заливки трябват. Та се понапънах и накрая, добро, лошо, красиво или шарения, поне се получи нещо. Какво се получи? Ами те това:
И докато мушетата ми тихо спяха в кутийките ми, отмъкнах си една и я монтирах за завършек на композицията. Че дори и шнур изплетох, и повод й сложих.
Ей го произведението на изкуството. Самобитно, но ми харесва и ми носи настроение и топлина.
Мухарката е двуръчна, да не се чуди някой защо има две дръжки - за големи риби
Ами това е.