Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
Angler
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Окт 03, 2018 11:55
Риболов: Спининг
дал Браво: 1 път

Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от Angler »

Здравейте! Абсолютно начинаещ съм със спининг риболова и това е може би e най-елементарният въпрос, който някога е задаван в този форум, но все пак да попитам: трябва ли да се пази тишина при ловенето на риба и осбено при ловенето чрез спининг?

Гледам в Ютюб спинингисти, които докато замахват с пръчките, говорят на висок глас помежду си, смеят се гръмко, и викат от радост когато хванат някоя риба (Ихаааа!!! Охааа!!! Ураааа!!! и т.н.)
Освен това, се навеждат над водата с цялата си осанка, за да пуснат обратно уловената риба, ръкомахат, газят във водоема, като през това време сянката им пада във водата и т.н.
Всичко това ме обърква...
От една страна слушам съветите на старата школа, които проповядват стоене максимално неподвижен и пазене на пълна тишина при риболов, а от друга страна гледам как ловят шумните хора от Ютюб (които въпреки шумотевицата, която вдигат, все пак успяват да хванат риба).
Дайте вашето експертно менние по въпроса: плаши ли се рибата от шум и движение или не?
Аватар
stoev
Мнения: 885
Регистриран на: Чет Сеп 27, 2007 16:44
Риболов: с изкуствени примамки
Местоположение: Варна
дал Браво: 144 пъти
получил Браво: 127 пъти

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от stoev »

Трябва да си по тих от водата и по нисък от тревата. Камуфлажна одежда която да те слива с брега също е задължителна!
Като оставим шегата настрана, пазенето на тишина и въобще проявата на дискретност от страна на риболовеца в никакъв случай няма да навредят. Това не може да се каже ако поведението на задвъдичното устройство е в другата крайност.
Има разбира се ситуациии в който можеш да си позволиш повечко непредпазливост, но като понавлезеш в този риболов ще ги усетиш сам. До тогава виж началото на поста ми :tup: .
Успех!
Бъдете здрави и наслука...
http://starividri.org
Аватар
Iso
Мнения: 2059
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
дал Браво: 484 пъти
получил Браво: 692 пъти

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от Iso »

Колега, с течение на годините по водоемите подсъзнателно спазвам определени правила:
1. Никога не ходя за риба в първия ден след забраната.
2. Избягвам да ходя за риба в почивни и празнични дни.
Преди доста години един дядо, наш съсед по вила ме напътстваше да ходя за риба в понеделник и вторник. Тогава лятно време бях във ваканция и с него ходехме за риба. Обикаляхме и търсехме следи от биваците през почивните дни. Съседът оглеждаше местата и преценяше къде да ловим. Тогава ловяхме на дъно и плувка, причината да избираме тези места беше, че през почивните дни там е добре захранено и наистина в повечето случаи имахме добра слука.
3. За риба ходя само с колеги практикуващи моя вид риболов. Изключение прави морския, извън Бг там има повече пространство.
4. Никога не ходя за риба със съпругата си и "приятели". Ако се наложи съм на барбекюто и не доближавам водата.
5. Никога не ходя за риба с домашни любимци и деца освен, ако не обучавам детето да риболовства и то проявява интерес. Моите и двете бяха сериозни риболовци по време на обучението жалко, че само синчето продължи с риболова.
6. Често за риболова важи "Няма нищо по-хубаво от лошото време" (роман от Богомил Райнов). Тогава има голяма вероятност да бъдете очи в очи с рибите, но не е гарантирано.
Сигурно има и други неща с които се съобразявам, но не се сещам. Всеки може да определи причините поради, които спазвам тези правила.
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.

Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
Аватар
jazzmena
Мнения: 4593
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 188 пъти
получил Браво: 272 пъти
Обратна връзка:

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от jazzmena »

Колега,
Ти допускаш грешка, която често наблюдавам и затова пиша това цялото нещо.

Риболова не е сбор от правила, които прочиташ в нета и по книгите и после отиваш научен на реката и ги почваш! Това е сбор от знания, умения, опит и мислене! Та така.....

Мисли, разсъждавай, отиди на реката, мятай, гледай какво става във водата и си прави изводите. Така ще започнеш да ловиш, а не като четеш акъли из форума.

Няма място и ситуация, които да се повтарят и като така, няма общи правила. Ако си видял някъде да вдигат шум до бога, то е или защото нехаят за риболова, или рибите са страшно много и са свикнали с шума и човешкото присъствие или... знам ли защо.

Иначе по-горе са ти го казали. Ако рибата те усети, забрави да я хванеш.
Аватар
Павлин Калайджиев
Мнения: 1085
Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 23:53
Риболов: Спининг
Местоположение: Шумен
дал Браво: 64 пъти
получил Браво: 470 пъти

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от Павлин Калайджиев »

За мен тишината е задължителна, хем рибите са по-спокойни, хем аз си почивам по-добре от забързаното ежедневие.

От краткия опит, който имам в спининга, стигнах до друго едно правилото, че колкото по-недостъпни са местата за риболов, толкова повече и по-спокойна е рибата там...
www.starividri.org
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!
empar
Мнения: 1025
Регистриран на: Пет Ное 23, 2012 20:28
Риболов: мухарлък
Местоположение: София
дал Браво: 72 пъти
получил Браво: 154 пъти

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от empar »

Както е казал колегата jazzmena, всичко е до опит и усет, а не го някакви догми, които в повечето случаи сред българската риболовна клика са откровени простотии. Аз го наричам хищнически инстинкт. Има ситуации и ситуации и правилният подход е винаги различен. От нас се иска още в самото начало да разчетем условията и да действаме спрямо тях.
Прост пример от тази година, на един и същи любим мой участък на пъстървова река.
1. В пролетното пълноводие, по време на проливен дъжд, ловяхме риба след риба 2ма души, рамо до рамо и не спряхме целия ден да се смеем и да говорим високо, газехме като танкове из реката, без да ни пука, та дори и пяхме в един момент.
2. Онзи ден на закриването, ниска и безобразно бистра вода - една грешна стъпка, подхлъзване, подпиране на дърво, паднала клечица във водата и всички риби, които се виждаха изчезнаха със скоростта на светлината.

Мислете като хищници, движете се и действайте като такива, анализирайте условията и резултатите си и успехът няма да закъснее.

пп. Ще си позволя да използвам на колегата темата, да не отварям нова. А въдица трябва ли да си носим, когато сме за риба?
пп2. За един приятел питам. :roll:
stancom написа: Иначе и аз се бях замислил за 4x4, но след няколко посещения на Северозапада, вече сериозно се замислям за хиликоптер.
Angler
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Окт 03, 2018 11:55
Риболов: Спининг
дал Браво: 1 път

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от Angler »

Благодаря за отговорите, колеги. Ще се водя от усета си, както съветват повечето от вас, но като за начало не мисля да викам и пея на реката, дори и в пълноводие. :)
Vid
Мнения: 705
Регистриран на: Пон Апр 11, 2011 2:58
Местоположение: Haskovo
дал Браво: 76 пъти
получил Браво: 44 пъти

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от Vid »

Опитът ми показва, че сулка, костур, сом никак не се влияят от шума извън водата. Дори плясъците на вече уловена риба привлича любопитството им...
Щуката май е малко по предпазлив хищник преди да реши да атакува, а кефалът е много плашлив и трябва пълна тишина, дори прикритие когато е близо до повърхността на водата..
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Iso
Мнения: 2059
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
дал Браво: 484 пъти
получил Браво: 692 пъти

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от Iso »

Препрочитайки темата се сещам за едно мое приключение на язовир Копринка. Случаят не е за спинингов риболов, а за шумовия фон при риболов. Няколко дни след забраната (първата половина на Юни) водата беше висока и заливаше част от ливадите при устието на р. Тунджа. Пристигнах късно вече припичаше, хубавите места бяха заети и аз се установих на една ливада покрита с море от растителност и вода около 40-50 см. "утежняващо обстоятелство" беше и това, че стадо крави газеше из ливада и пасеше залятите треволяци. Досещате се, това беше съпроводено от множество различни шумове в т.ч. плясъци от изхождащите се крави. Тогава бях оборудван с две евтини телескопчета за дъно, бях си накопал от торището на съседа по вила червеи и притеснен от лошата ловна ситуация заметнах възможно най-далече от кравите. Ситуацията беше отчайваща, повече от половин час се печах като влечуго и мислех да се прибирам на вилата за студена бира и сянка. В това време стадото бавно се бе доближило до моята стръв. На двете телескопчета имах дънен монтаж с по две кукички. Точно тогава започна едно бясно кълване едва смогвах да вадя прилични, мерни каракудки. Дори извадих едната въдица и карах само с едното телескопче. Когато кравите се отдалечиха от обсега ми кълването замря. Въпросът е не дали е шумно или не, а от какво са породени шумовете. :wink:
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.

Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
Аватар
promarine
Търговец
Мнения: 1074
Регистриран на: Пон Май 11, 2009 19:24
Риболов: Тролинг, джигинг и подводен
Местоположение: Варна
дал Браво: 55 пъти
получил Браво: 190 пъти
Обратна връзка:

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от promarine »

Iso написа:Препрочитайки темата се сещам за едно мое приключение на язовир Копринка. ... Въпросът е не дали е шумно или не, а от какво са породени шумовете. :wink:
Да споделя и аз малко от своя подобен опит. И той не е свързан точно с риболов на спининг, но се надявам да не ме съдите толкова строго.
Като ученици с двама приятели ходехме за шаран на язовир "Осеново'' край Варна. Тогава в селото имаше и язовир и краварник (сега няма нищо). Всеки ден по обяд водеха кравите на водопой. Ние знаехме къде газят кравите и винаги заставахме в другия край на язовира. Да не ни плашат рибата :roll: . Един път обаче мястото ни беше заето и се наложи да пускаме въдиците точно на мястото на водопоя. Тогава и установихме, че мътилката която вдигат кравите съчетана с техните изпражнения привличат неустоимо шараните. От този ден, винаги след водопоя бързахме да заметнем няколко дънни точно където допреди малко са газили добичетата.
Няма да забравя и друг случай. На река Двойница през горещ летен ден, почти по обедно време, в едно плитко вирче под надвиснали върби в кристалната вода виждам как се белват от вереме на време коремчетата на мрените и как бавно се разхождат няколко кефала. Пълзя като партизанин, пускам под носа на рибите но не щат и не щат да кълват. По едно време през бързея, малко над вирчето едно стадо овце и кози прекоси реката и вдигна мътилка. За 4-5 минути, докато не се избистри водата наскубах 5-6 мрени и два кефала, след което кълването спря. Познайте дали не отидох след 10 минути и не вдигнах отново мътилка над вира...
....
www.plodex.eu
....
Аватар
Iso
Мнения: 2059
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
дал Браво: 484 пъти
получил Браво: 692 пъти

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от Iso »

promarine написа:... За 4-5 минути, докато не се избистри водата наскубах 5-6 мрени и два кефала, след което кълването спря. Познайте дали не отидох след 10 минути и не вдигнах отново мътилка над вира...
Ами народът го е казал: "Риба се лови в мътна вода". :tup:
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.

Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
pelikan
Мнения: 28
Регистриран на: Съб Мар 31, 2018 11:13
Риболов: спининг, фидер
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 17 пъти

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от pelikan »

В повечето случаи се изисква тишина и наблюдение, особенно при риболов на кефал и пъстърва, но както са споменали колегите, винаги има изключения, които потвърждават правилото.
При джиг можеш и да “викаш” ако искаш.
При някои хищни риби шума и пляскането във водата дори може да ти донесе успех! Всичко идва с опита :fish15:
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от babydoctor »

Като деца ходехме на Дунава под местата, където жените перяха черги - врява, смях и зверско бухане с бухалки.Рибата се събира отдолу в сапунената вода - домашният сапун се състои от мас и сода каустик. Но като се замислим,че не отиваме на риба, за да нахраним жената и децата в пещерата, а за да се слеем с природата, а и други колеги има, шумът е недопустим...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от Мунчо »

Трябва да дойдете някой път с мен, че да видите как пазя... пък си хващам...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Трябва ли да се пази тишина при спининг риболова?

Мнение от babydoctor »

Не му вЕрвайте, на състезанията се движи като молец... :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Публикувай отговор

Обратно към “Спининг риболов”