Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
vtanev
Мнения: 36
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 12:10
Риболов: спининг
Местоположение: София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 39 пъти

Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от vtanev »

Идва момент, в който всеки рибар се изправя пред избор каква въдица да подбере. Пред такъв бях изправен и аз. Занимавам се с морски спининг от 2013 г., като целта на риболовните ми излети е основно лаврак – риба с много навици и различни хабитати.
До 2016 г. лових с две въдици от среден клас с параметри 8‘6“/7-23 гр. и 8‘8“/7-28 гр. и всъщност бях доста доволен от тях, но двете свършиха по възможно най-неприятния за мен начин - на парчета. След проби на други модели и необмислени покупко-продажби, реших да скоча в дълбокото. Спрях се на Zenaq PA 88 Crazy Hunter, 10-23 гр., създадена за wading game (т.нар риболов газейки). Задавах си въпроса, дали това не е поредната необмислена стъпка от моя страна?! Купувах въдица, която никога не бях виждал и докосвал. След два месеца чакане, въдицата беше в ръцете ми.
За макара избрах Daiwa Certate 2510 PE-H с 8-нишково PE 1.0 влакно и лидер 0.285 мм.

След близо три години употреба ще си позволя да напиша субективно и честно мнение за този продукт. Техническите характеристики са лесно достъпни в сайта на производителя - тук ще наблегна на поведението на въдицата при различни ситуации.
Ето и първите ми впечатления - въдицата е абсолютно изчистена от излишни козметични ефекти, с качествена EVA дръжка, RG водачи, лека и добре балансирана. На „сухо тръскане“ се усеща живот по цялата дължина на бланката, жилава предна секция и задна, която дава усещането за скрит потенциал.

Поведение при кастинг

Първият ми каст не беше сполучлив. Бях свикнал с въдици, които имат доста по-меки предни секции, оттам и навикът ми на замах беше различен. Осъзнах, че грешката е в мен и промених положението на примамката, като я качих по-нагоре. Тук нещата се раздвижиха. Цялата бланка сработи и изхвърли примамката, с минимално напрежение от моя страна. Лек и безшумен кастинг. Моментално възстановяване на строя. Като се замислих – ако съм нагазил до кръста, няма как примамката да виси под определено ниво, защото би се потопила във водата преди кастинг. Очевидно беше вложена мисъл във въдицата и трябваше да ѝ дам време, за да я разбера.

Тестове с примамки

Воблери

Посоченият от производителя тест е 10-23 гр., като посочва за комфортна зона 12-20 гр. Лично аз смятам тези данни за точни, но бих наблегнал на някои подробности, защото всяка примамка иска различно отношение. Въдицата се спрявя отлично при изхвърляне и водене на воблери до 140 мм., стига да са в комфортната ѝ зона. С някои се постига по-голям кастинг, но това зависи от анатомията на примамката. Разбира се, ловя и с по-леки 7-8 гр., но истинския потенциал започва да се усеща от 10 гр. Не съм използвал въдицата с воблери над 153 мм. и тегло по-голямо от 20 гр.

Топуотър

Това е един от любимите ми методи за риболов. В колекцията си разполагам с размери от 85 мм. до 110 мм. повърхностни примамки. Най-леката е с тегло от 8.5 гр, а най тежката – 21 гр. Част от примамките, които използвам са Xorus Patchinko 100, IMA Pugachev’s cobra 90, IMA Silent Salt Skimmer 110, Bassday Sugar Pen 95 f, Duel Silver pop 75, Jackall Mudsucker 110, Lucky Craft Gunfish 95, DUO Realis Pensil 85, Megabait Chihuahua 110 – не усещам никакво притеснение, дори когато изхвърля 21 гр. Най-добри в кастинга са тези, които започват от 10 гр., като Xorus Patchinko 100, Megabait Chihuahua 110 и IMA Silent Salt Skimmer 110.
Относно воденето - всички споменати примамки се движат отлично под контрола на въдицата. При повечето - това става с връх насочен нагоре, при други - по-сведен връх, но това отново зависи от дизайна на примамката, както и презентацията, която искаме да постигнем.
Най-леката повърхностна примамка, с която ловя е Bassday Sugar Pen 95 f с тегло от 8.5 гр. Въпреки, че е извън комфортната зона на въдицата, постига задоволителна дистанция и се води с леки, интензивни движения на върха.
Изображение
Попери - препоръчвам теглото им да започва от 10 гр. за най-добра презентация. По-леките не създават достатъчно напрежение върху върха на бланката при водене и при възстановяване на строя примамката излиза над водата.

Потъващи пенсили

Използвам такива с тегло между 12 и 21 гр. и размер до 100 мм. Самият характер на тези примамки е такъв, че е вместено голямо тегло на малка площ. Те не създават съпротивление при кастинг, нито при водене. Накратко - въдицата се разбира отлично с тях.

Силикони и джигове

Добър въдичар българин, живеещ в Гърция ми подсказа, че въдицата има много добро поведение със силикони и джигове. Нямах никакъв опит с такива примамки и трябваше сам да открия какво имаше предвид. Оказа се, че не е трудно. Заради характера на бланката, жилавия връх и бързо възстановяващия ѝ се строй, въдицата води отлично джигове с тегло 12-20 гр. При по-тежките подбирам слим форма за по-малко съпротивление във водата. Не препоръчвам по-леки от 12 гр., за да се избегне погрешно навиване на влакно върху макарата (стегнато върху хлабаво), а от там да последва „брада“ при кастинг.
Въдицата има изключителна чувствителност по цялата си дължина, което я прави подходяща за силиконови примамки с утежнение. Минималната промяна в ъгъла на горната секция се усеща моментално в задната част. Използвам джиг глави между 8 и 14 гр. с различна форма за определена презентация. Силиконите, с които ловя са Keitech Shad Impact 4, Keitech Easy shiner 4.5, Coreman Alkali 3.3, OSP Dolive stick 4.5, Lunker City Slug go в различни размери. Въдицата отваря широк хоризонт за експерименти със силиконови примамки. Изключително творчески метод, който с времето ми стана любим.
Изображение

Строй и работа на секциите

Тъй като моделът е създаден да е удобен при риболов газейки, съответно и поведението на бланката е специфично. Бих определил въдицата по следния начин - бърза и жилава предна секция, твърда и стабилна задна част. Споменах, че минималната промяна на ъгъла в предната секция веднага кореспондира в задната част, т.е предната секция създава напрежение при много малък ъгъл спрямо водата. Това ми дава възможност да използвам потенциала ѝ при вадене на риба, като в същото време имам достатъчно запас в задната част, който да употребя при необходимост.
И да си дойдем на думата – ето впечатлението ми относно уловените риби през годините. Все още не съм попадал на екземпляр, който да ми покаже предела на тази въдица. Най-едрият лаврак уловен с нея е с тегло 3.400 гр., изваден от няколко метра дълбочна. Бланката има потенциал да се справи и с много по-тежки лавраци, като в същото време ми доставя удоволсвие и при вадене на малки екземпляри.
Изображение
Леферите също са чудесна цел. Стига да атакуват примамката, екземпляри от 3 до 4 кг. не биха представлявали проблем. Хващал съм и маятика в северна Гърция, като най-едрото е между 45-50 см. Тактиката, която използвам при тях е силикон с определена глава, която да създаде „darting“ или стрелкащи се движения под вода.
Изображение
Най-голямата изненада за мен беше 55 см. паламуд, който хванах в средата на септември. Случи се в залива на Порто Куфо - малко след изгрев, пасажът се доближи до брега в обсега на джиг примамките ми. Сложих 15 гр. джиг Owner Cultiva WJB jig и след няколко интензивни движения, резултатът не закъсня. Не усетих никакъв стрес в поведението на бланката, вадейки рибата. Повече ме притесняваше тънката единична кука, затова към брега отпуснах аванса и след малко рибата беше реализирана. Тази случка потвърди твърдението, че моделът е подходящ за light shore jigging.
Изображение
Като обобщение бих казал, че моделът е сполучлив за риболов в добро до средно лошо време с умерен вятър. Подходящ е за газене и спининг от брега. Лично аз съм изключително доволен от въдицата - за мен тя откри нови хоризонти в риболова. Силно я препоръчвам за хора, които обичат да експериментират, ловят с малки до среден размер примамки и се наслаждават на борба с едри риби и относително лек такъм.

Автор: Васил Танев
empar
Мнения: 1025
Регистриран на: Пет Ное 23, 2012 20:28
Риболов: мухарлък
Местоположение: София
дал Браво: 72 пъти
получил Браво: 154 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от empar »

Голямо браво! Голямо благодаря! :tup:

пп. Аз поне не виждам снимките. :roll:
stancom написа: Иначе и аз се бях замислил за 4x4, но след няколко посещения на Северозапада, вече сериозно се замислям за хиликоптер.
vtanev
Мнения: 36
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 12:10
Риболов: спининг
Местоположение: София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 39 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от vtanev »

Снимките видими ли са от всички?
Аватар
yuri todorov
Мнения: 1958
Регистриран на: Вто Сеп 19, 2006 23:13
Риболов: spinning & casting
Местоположение: София
дал Браво: 643 пъти
получил Браво: 585 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от yuri todorov »

Тц!


NO FISHING, NO LIFE

http://orcaonline.org/


vtanev
Мнения: 36
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 12:10
Риболов: спининг
Местоположение: София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 39 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от vtanev »

Сякаш са видими само ако се гледат от компютър. Аз също не ги виждам през телефона си. Качени са от хранилището ми за снимки в gmail. Ако някой знае как да станат видими и на телефон, моля да пише. Благодаря!
Аватар
Tonkyo
Мнения: 377
Регистриран на: Чет Яну 17, 2008 12:39
Риболов: Спининг, Фидер
Местоположение: Mülheim-Kärlich, Deutschland
дал Браво: 45 пъти
получил Браво: 70 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от Tonkyo »

Голямо браво за положения труд! Въпреки, че съм далеч от такъв риболов, за мен е удоволствие да прочета такова ревю. :tup:
Мислех преди седмица да предложа да има специална тема за ревюта на пръчки, понеже във фидерния форум, от който идвам, имаше такава и беше изключително полезна, когато търсиш нова пръчка и има къде да прочетеш реални данни и мнения.
п.п. И аз не виждам снимки, а съм на компютър
vtanev
Мнения: 36
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 12:10
Риболов: спининг
Местоположение: София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 39 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от vtanev »

Благодаря за отзива! И аз смятам, че е полезно и дава по-общ поглед върху даден продукт. Ако не успея да направя снимките видими за всички, ще ги публикувам под текста. Идеята беше текста да бъде разбит със снимки, а не всички да са под него. Поздрави!
vtanev
Мнения: 36
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 12:10
Риболов: спининг
Местоположение: София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 39 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от vtanev »

Прилагам снимките по ред, както са в текста.
...
Bassday sugar pen 95 f
Bassday sugar pen 95 f
sea-bass-4.jpg (298.3 KiB) Преглеждано 4820 пъти
Coreman Alkali 3.3, Powerhead 9 gr.
Coreman Alkali 3.3, Powerhead 9 gr.
sea-bass-3.jpg (315.33 KiB) Преглеждано 4820 пъти
Coreman Alkali 3.3, 9 gr. Powerhead 9 gr.
Coreman Alkali 3.3, 9 gr. Powerhead 9 gr.
sea-bass-1.jpg (195.74 KiB) Преглеждано 4820 пъти
Keitech Shad Impakt 4, 8 gr. jig head, Gamakatsu Range Swimmer
Keitech Shad Impakt 4, 8 gr. jig head, Gamakatsu Range Swimmer
mayatiko.jpg (159.59 KiB) Преглеждано 4820 пъти
Owner Cultiva WJB jig 15 gr.
Owner Cultiva WJB jig 15 gr.
palamud.jpg (196.99 KiB) Преглеждано 4820 пъти
Bassday Sugarpen 95 f
Bassday Sugarpen 95 f
sea-bass-2.jpg (190.03 KiB) Преглеждано 4820 пъти
Аватар
MapuaH
Мнения: 5825
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 20:46
Риболов: Основно спининг
Местоположение: Markdorf, Deutschland
дал Браво: 349 пъти
получил Браво: 346 пъти
Обратна връзка:

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от MapuaH »

Страхотна презентация, Васко, браво! Благодаря за споделеното! С голямо удволствие прочетох написаното.

Само едно нещо ме човърка - на земята директно ли оставяш пръчката и макарата, докато правиш снимките? Толкова са красиви и двете, че е грехота да се надраскват. Да не говорим, че за пръчката това би било пагубно.

Поздрави
Мариан
"Риболовът не е наслука - риболовът е наука !!!"
vtanev
Мнения: 36
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 12:10
Риболов: спининг
Местоположение: София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 39 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от vtanev »

MapuaH написа:Страхотна презентация, Васко, браво! Благодаря за споделеното! С голямо удволствие прочетох написаното.

Само едно нещо ме човърка - на земята директно ли оставяш пръчката и макарата, докато правиш снимките? Толкова са красиви и двете, че е грехота да се надраскват. Да не говорим, че за пръчката това би било пагубно.

Поздрави
Мариан
Радвам се, че съм бил полезен! Относно снимките, първите две години много я пазих въдицата, после ми мина тази мания. Разбира се, поставям я много внимателно, като гледам да няма хора наблизо. Въдицата е без драскотина и до днес. Поздрави!
axel
Мнения: 522
Регистриран на: Чет Сеп 17, 2009 17:46
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 36 пъти
получил Браво: 85 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от axel »

Страхотно ревю,поздравления.Имам един въпрос след толкова години ползване,образува ли се лека ръжда по-водачите?
риболовът е само хоби!
vtanev
Мнения: 36
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 12:10
Риболов: спининг
Местоположение: София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 39 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от vtanev »

axel написа:Страхотно ревю,поздравления.Имам един въпрос след толкова години ползване,образува ли се лека ръжда по-водачите?
Не. Няма следи от ръжда. Да си призная, след всеки морски излет измивам въдицата и макарата със сладка вода.
empar
Мнения: 1025
Регистриран на: Пет Ное 23, 2012 20:28
Риболов: мухарлък
Местоположение: София
дал Браво: 72 пъти
получил Браво: 154 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от empar »

Колега, още няколо пояснителни въпроса, стига да не е много нахално! :roll: :roll: :roll:
1. Кой потъващ пенсил би определил за граница на максималния комфорт на замятане и водене?
2. Пробвал ли си въдицата в сладка вода и евентуално как се държи(Распери на голяма река, джиг за белки :roll: )?
stancom написа: Иначе и аз се бях замислил за 4x4, но след няколко посещения на Северозапада, вече сериозно се замислям за хиликоптер.
vtanev
Мнения: 36
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 12:10
Риболов: спининг
Местоположение: София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 39 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от vtanev »

empar написа:Колега, още няколо пояснителни въпроса, стига да не е много нахално! :roll: :roll: :roll:
1. Кой потъващ пенсил би определил за граница на максималния комфорт на замятане и водене?
2. Пробвал ли си въдицата в сладка вода и евентуално как се държи(Распери на голяма река, джиг за белки :roll: )?
Относно пенсилите, най-тежкият с който ловя е 21 гр. Lucky Craft Wander 95. Води се добре и прави чудесна дистанция. Със сигурност би поела и още някой друг грам, но лично аз не съм го правил. Гледам да съм в зоните показани от производителя.

Що се отнася за расперите и белите риби, нямам опит с тях, но ще ви разкажа една случка. Преди известно време търсих лаврак в река. Лових със силикон без утежнение OSP Dolive Stick 4.5 inch. Десет минути преди мръкване. Замятах в основното течение, като извличах бавно и очаквах нещо да се случи в обратното течение в близост до брега. Виждах, че нещо се храни и пори водата, но не знаех какво е. След няколко минути, нещо изгърмя на повърхността и успях да го засека. Усетих, че рибата е добра. Помислих, че е едра щука и се бях настроил за късане. След малко, се показаха сребристите люспи и белия корем. Рибата беше распер над 60 см., хванат в течение без да създаде никакъв стрес в поведението на такъма.
Като начало, концепцията на въдицата е да вади едри риби, ловейки газейки. Смятам, че теченията не са проблем за нея.
Надявам се, че съм бил полезен с тази информация.

Поздрави!
empar
Мнения: 1025
Регистриран на: Пет Ное 23, 2012 20:28
Риболов: мухарлък
Местоположение: София
дал Браво: 72 пъти
получил Браво: 154 пъти

Re: Ревю на Zenaq Plaisir Answer 88 Crazy Hunter

Мнение от empar »

Благодарности, още веднъж! :11:
stancom написа: Иначе и аз се бях замислил за 4x4, но след няколко посещения на Северозапада, вече сериозно се замислям за хиликоптер.
Публикувай отговор

Обратно към “Спининг риболов”