Имам проходилка - моля за насоки

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
MADARA
Мнения: 18
Регистриран на: Вто Юли 28, 2015 0:13
Риболов: язовирен, морски

Имам проходилка - моля за насоки

Мнение от MADARA »

Здравейте,

От София съм и съм запален фен на спининг риболова най-вече щука. Както повечето колеги, така и аз ловя от брега, но на скоро ми подариха проходилка, която още не съм ползвал и искам да попитам за съвети и тънкостите относно използването на това пособие, ще се радвам на всякакви насоки. На първо време ми идват няколко въпроса на ум, но ще се радвам да допълните, ако пропускам нещо :)

1. Струва ми се, че е добра идея да се използва неопрен, макар и тънък, с цел предпазване от водорасли, тиня и въобще цялостна хигиенна точка? В Декатлон за съжаление не откривам само долнище, не знам гащеризон дали е работещ вариант ? Аз самият съм харпунджия и знам какво представлява един истински неопрен, но за тинята и драките по софийските баластриери бих ползвал по low-cost решение. Много моля, който има опит да сподели.

2. Какво е задължитело да се носи освен пръчка и такъми разбира се? Струва ми се, че без кеп няма шанс да бъде взета риба от водата, тъй като пръчката трябва да е в почти вертикално положение, за да се доближи евентуално уловената риба.

3. Метереологични условия, в които не трябва да се влиза ? Би ли имало проблеми с течения или леки вълнения в самите гьолове ?

4. Предполагам обикновени плавници ще свършат работа ? (харпунджийските ми са 1 метър дълги и може да се счупят в плиткажа)

5. Каква е самата техниката на влизане, сядане и в последствие излизане и ставане ?

Ако се сетите нещо, което пропускам, ще съм много благодарен, а ако има и някой колега, с когото да влезнем заедно, ще съм повече от щастлив :)

Мерси предварително :)
koi4a
Мнения: 283
Регистриран на: Чет Юли 10, 2008 15:05
Местоположение: София / Ямбол
дал Браво: 102 пъти
получил Браво: 45 пъти

Re: Имам проходилка - моля за насоки

Мнение от koi4a »

Здравей колега, от няколко години имам правена проходилка от вътрешна гума. Тъй като я ползвам за мухарски риболов я ползвам с гумения гащеризон, същия завършва с гумени ботуши и мисля, че това най-добрия вариант за мен, ако се наложи да излезеш от друго място на гьола или реката можеш спокойно да вървиш по камъни храси и клечки, което би било кофти с неопреновите ботуши. Аз ползвам плавници с отворена пета и с регулиране, обувам ги директно върху ботушите. В язовир не би трябвало да имаш проблем с вълни и течение, ако ти се наложи да се движиш срещу вятъра ще видиш зор. В река я ползвам само в тихи места с бавно течение, уцелиш ли по-силно течение пак става кофти. Дай снимка на твоята проходилка, повечето имат джобове за принадлежности и другото е кеп с къса дръжка, вързан за проходилката за да не отплува нанякъде. Ако проходилката ти е с U-форма или V -форма сядането е лесно, ако е тип поничка сядането е малко гадно.
MADARA
Мнения: 18
Регистриран на: Вто Юли 28, 2015 0:13
Риболов: язовирен, морски

Re: Имам проходилка - моля за насоки

Мнение от MADARA »

Привет, мерси за съвета. Гуменият гащеризон звучи логично решение наистина. Не се бях замислял за опцията с регулируеми плавници директно върху ботуша, звучи практично.. Притеснява ме само това, ще би било много трудно - ботуша първо е тежък само по себе си, в допълнение с плавник, движението няма ли да е много тромаво ? Иначе това е моята проходилка - https://www.filstar.com/bg/8268/%D0%9F% ... .EXPLORER/
Публикувай отговор

Обратно към “Спининг риболов”