Виното и ракията

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
maslinkata
Мнения: 152
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2008 21:57
дал Браво: 61 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от maslinkata »

Сварихме пукницата.
Сега да се укротят дяволите в нея, и в оръжие.
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

С тазгодишното ранно взимане на грозде вече съм напълно готов с виното и ракията. Сега остава да ги изчакам малко. Ракията беше на 62 градуса, направих я на 47 и очаквам бурето да я свали още малко за месец. После бутилиране.

Ябълковата ракия стоя 2 месеца в дъбово буре. Бях я сложил на 47,5 градуса и я извадих на 43,5. Бях го накиснал преди това с вода добре, та предполагам, че част от свалянето и заради това. За 2 месеца аромата на карамел е малко по-силен от очакваното, но като цяло ракията е доста приятна за пиене.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
maslinkata
Мнения: 152
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2008 21:57
дал Браво: 61 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от maslinkata »

Още стои на 64 градуса.
Да мине месец и тогава ще я разреждам. После да отлежава няколко години преди да и дойде времето.
До тогава от старата, или най-вече вино и то старо....... със домашна кървавица в началото . После с пастърми и суджуци .
Аватар
баш майстора
Мнения: 5803
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1640 пъти
получил Браво: 1751 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от баш майстора »

Скромна анкетка за домакина на темата... :lol: :lol: :lol:
Изображение
https://offnews.bg/obshtestvo/galap-int ... 13299.html

п.п. Аз съм 8/8 "да" :oops:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
harry_lom
Мнения: 111
Регистриран на: Чет Май 05, 2011 14:37
Местоположение: Лом-8-17-работа 17-06-Дунава
дал Браво: 242 пъти
получил Браво: 163 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от harry_lom »

7/8 :11:
По-добре с велосипед на риба, отколкото с мерцедес на работа.
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

Така е, всичко си правиме домашно и така си обичаме.
Наскоро за пръв път правих канали и полагах кабели за СОТ и видионаблюдение в мазилка с отвертка. Може да звучи смешно, но станаха много културно и добре, че мазилката поддаваше лесно. Предстои да шпакловам стените и това не съм го правил никога, но един приятел ще ми помага и най-вероятно ще се науча и на това.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Златев »

Старая се семейството ми винаги да яде домашно приготвена храна. В днешно време това понякога е сложно, като се понатрупат дългият работен ден, страничните задачи, опънатите нерви... Но дори и един прост омлет на фурна, поръсен с кашкавал и домашна самардала е за предпочитане пред храна от "топлата точка". Не знам до кога ще успяваме , но докато можем ще си готвим вкъщи.
Самите суровини са си купешки, няма как всички да гледаме всичко по балконите и пред блока, но все пак са обработени и сготвени вкъщи.
Дори колбаси почти не консумираме, защото нямам кога да приготвя, а от купешките отдавна почти нищо не може да ме изкуши за съжаление...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

Ако става въпрос за храна, готвя всеки ден поне по веднъж, понякога и по 2 пъти и се старая да взимам само от по-скъпите продукти в магазините. Месо купувам само от една квартална месарница. Не знам дали знаете, но на тези "топли точки" се ползват продуктите в магазина с изтекъл срок на годност. Вече имам роднини на село и от там идват често био продукти. А и също обмислям скоро бъдеще да се махна от София и да отида да живея някъде другаде в страната. Този живот е един, защо трябва да го живеем по идиотски начин.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
maslinkata
Мнения: 152
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2008 21:57
дал Браво: 61 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от maslinkata »

Живея в малък град,тип село. Имам голяма градина и плодовете и зеленчука ми е само оттам.Доскоро имах и прасе, но ни измамиха та ги заклахме лятото.При нас чума / освен политическа/ няма , няма и свинекоплекси .
Сега за Рождество Христово ще си купя телешко домашно .Ще сложа и в буркани и майната им на боклуците по магазина.
Аватар
bobopeli
Мнения: 462
Регистриран на: Вто Юли 21, 2009 19:19
дал Браво: 882 пъти
получил Браво: 1466 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от bobopeli »

.........и за бърбъна :D

Изображение

Зърнен дестилат отлежавал на 73 градуса в дъбово буре :D Днес бе разреден на 43 и тръпне в радостно очакване да влезе в употреба по време на някой риболов на костур в мъглив есенен ден :fish15:
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

Пшеница ли?
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
bobopeli
Мнения: 462
Регистриран на: Вто Юли 21, 2009 19:19
дал Браво: 882 пъти
получил Браво: 1466 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от bobopeli »

Boci написа: Чет Ное 07, 2019 18:14 Пшеница ли?
Идея си нямам,вземам го дестилиран.Някой ден ще се пробвам и аз,но както знаеш е пипкава история а и си трябва колона а аз имам аламбик. За сега дестилирам само различни ракии,мерак ми е да се пробвам с коняк :D
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

Доколкото разбрах купуваш готово, а не произвеждаш ти алкохола, така ли?
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
bobopeli
Мнения: 462
Регистриран на: Вто Юли 21, 2009 19:19
дал Браво: 882 пъти
получил Браво: 1466 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от bobopeli »

Boci написа: Чет Ное 07, 2019 23:13 Доколкото разбрах купуваш готово, а не произвеждаш ти алкохола, така ли?
Купувам сърнен спирт, разреждам малко, наливам в бурето и чакам :D (не е малко :D )
Аватар
баш майстора
Мнения: 5803
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1640 пъти
получил Браво: 1751 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от баш майстора »

И аз чакам...
IMG-afa7c86899a245f180fa5d4076004a55-V.jpg
IMG-afa7c86899a245f180fa5d4076004a55-V.jpg (65.11 KiB) Преглеждано 2678 пъти
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”