Менгеме за муховръз

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Аватар
DOCTORA
Мнения: 2154
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 300 пъти
получил Браво: 114 пъти

Менгеме за муховръз

Мнение от DOCTORA »

В момента се подготвям за пътуване до Фуертевентура в края на януари. Ще се пробвам на морски тропически мухарски риболов - за първи път.
Зкупих си пръчки, макари и шнурове. Като започнах да проверявам за морски мухи ми се изправи косата - цените са като за военни амуниции!

Един ефтин клаузър е 5 лева а тези мухи които ми харесват са по 10-15 лева едната, и това не е воблер да изкара 2-3 сезона. На Фуерте рибите са зъбати гадове от Джурасик парк (само зарганите са по 1 метър и се ловят задължително на метален повод) така че, една муха ще оцелее 2-3 риби максимум.
Затова реших да се захвана с муховръз по-рано от планираното - възнамерявах да се впусна във връзването на мухи като се пенсионирам след две години и имам много повече свободно време.

Ще ви помоля за съвет за избора на менгеме. След известно проучване се спрях на тези модели:

The Scottie Rotary Vice


Изображение

https://scottieproducts.co.uk/product/t ... tary-vice/


Regal Medallion Vice

Изображение

https://www.ebay.co.uk/itm/Regal-Medall ... .l4275.c10

RENZETTI TRAVELLER 2000 VISE


Изображение

https://www.orvis.co.uk/p/renzetti-trav ... sQQAvD_BwE


Danica Danvise Fly Tying Vice

Изображение

https://i.ebayimg.com/images/g/w1UAAOSw ... s-l500.jpg



SVV Fly Tying Vice

Изображение

https://www.ebay.co.uk/itm/SVV-Fly-Tyin ... SwEbZc752B



Maxcatch Rotary Fly Tying Vise


Изображение

https://www.ebay.co.uk/itm/Maxcatch-Rot ... SwraRdaoWy

Какво ще ме посъветвате?
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!
Аватар
jagger1
Мнения: 3174
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 749 пъти
получил Браво: 1163 пъти

Re: Менгеме за муховръз

Мнение от jagger1 »

Докторе, привет.

Щом си хванал веднъж с едната ръка мухарката, рано или късно с другата ще хванеш и менгемето. Зараза си е и няма за това антибиотици. :D

От доста време и аз се оглеждам за ново менгеме, но това, което ми харесва ми е твърде скъпо, а това, което ми е евтино - не ми допада.
От моделите, които си посочил, в този ценови клас съм се докосвал и съм имал възможност да вържа по някое муше на две от менгеметата:
1. Даниката (Данвайза) и
2. Регала.
Другите само съм ги гледал по НЕТ-а и нямам преки наблюдения, освен това, което е написано за тях.

Общото за всички менгемета, които си посочил е, че са с ротация, което е добре и е желателно. Необходимостта от ротираща функция се усеща най-вече, когато работиш с UV лепила и смоли, с епоксита, когато се използват техники с ротация при вързването на модели (например изработването на телата на мухите, сегментиране на телата, рибване с ротация, изработване на хакели, сегментирано оцветяване с маркери, равномерно разпределяне на смолите или UV материала и т.н.). Накратко - много полезна функция на менгемето.

За Даниката:
Не е лошо менгеме, но лично на мен ми беше малко грубовато и неудобно за работа. Много е малко разстоянието между челюстта и корпуса на менгемето. Другото, което не ми хареса при него е, че държачът на совалката, когато се използва, не е удобно разположен и създава дискомфорт. Като диапазон на куките, които може да захване челюстта, дават го за куки с размер от #28 до #2/0, въпреки, че собственикът на менгемето твърдеше, че е вързвал и 4/0. Обобщено, не е моето менгеме, което бих си заприходил. Иначе, като цена може да се намери и под 100$.

За Регала:
От всички посочени от теб модели менгемета, Регалът лично за мен е най-добрият избор, но ако вързваш мухи на куки с размер по-голям от #1/0, тези челюсти (Traditional Jaws), които са в комплектa на менгемето на посочения от теб сайт и модел няма да можеш да ги захванеш. За Traditional Jaws дават, че обхватът на куките е от размер #22 до #1/0. Ако искаш да захващаш по-големи куки, трябва да вземеш менгеме Регал Медайон с челюсти Big Game - за куки с размер #22 до #5/0. Менгемето, което съм докосвал и го пробвах не помня с какви челюсти беше, но това, което мога да кажа от допира ми с това менгеме е, че се работи много комфортно с него, удобно е, челюстите са здрави и ако не се лъжа, менгемето е с доживотна гаранция. Предлага се както с основа, така и с C-скоба. С основа е по-удобно за работа. Ако имам възможност да си взема някой ден ново менгеме, бих си заприходил такова.

За останалите модели не мога да кажа нищо повече от това, което е посочено на страниците от линковете, които си споделил. Най-добрият съвет, който мога да ти дам е, ако имаш възможност да пипнеш някое от тези менгемета и да ги усетиш като удобство за работа, като въртене без луфтове, като сигурност на захвата на челюстите (да няма приплъзване и лесно да се регулира затягането на куките) и т.н. ще е най-добре и ще можеш да прецениш по-точно какво ти трябва. В крайна сметка, трябва на теб да ти е комфортно като работиш на менгемето, а не на нас.

Сещам се за двама мухарина там при теб в Ингилизко. Единият до преди две години пишеше в този форум и може да ти е много полезен, както с мнение за менгемето, така и с вързването на мухи - Стоян Филипов. Потърси някаква връзка с него. Другият също пише тук във форума и може да ти е полезен с мнение за менгемето и в муховръза - Орхан (dunavski). Това - като жокер.

:tup:
Аватар
Росен
Мнения: 3461
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 250 пъти
Обратна връзка:

Re: Менгеме за муховръз

Мнение от Росен »

От горепосочените имам Даниката и Ренцетито, само че моето е с прави челюсти - моделът е с името на Боб Клоузър - спомена в началото и всеизвестния му стример. Другите не ги познавам, освен Регал-а естествено, който си е класика, но няма ротация и макскеч, което си е китайски бранд. Цените не са еднакви и при такъв избор лично аз бих избрал Ренцетито.

Завиждам, че ти предстои такъв риболов, лично аз съм влюбен от няколко години в соленоводния мухарски риболов, за съжаление ми се отдават що годе редки шансове да го практикувам. Стримери ще си вържеш лесно и бързо - ако има нужда от помощ в началото винаги може да пишеш, хвърли едно око и в блога ми - има доста морски модели ...

Поздрави и успех!
чичо Док
Мнения: 3924
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 426 пъти
получил Браво: 491 пъти
Обратна връзка:

Re: Менгеме за муховръз

Мнение от чичо Док »

Даниката има повече минуси отколкото плюсове, с две думи - не бих я избрал въобще за целта.
Регала е легенда, но конкретно за големи стримери е неудобен.
Останалите изброенит от вас, както и много още предлагани в момента са неизвестни с качество и функционалност..
------------
Конкретно мнението ми съвпада с посоченото и притежавано от Росен ренцети, и то е началото на добрите специализирани менгемета за големи мухи.
Renzetti Clouser Cam Traveler 2200
Изображение
-------------
Ако и в бъдеще ще се занимавате с муховръз и изберете Renzetti, има още един вариант :
Saltwater Traveler True Rotary Vise- за големи мухи
Втора глава за куки до #24
Изображение

N.B. - При купуване на Renzetti трябва да се посочи за лява или дясна ръка.
------------
Peak Vice - много солидна изработка, удобно за работа, предлагат доста екстенжъни за всякакви мухи.
Изображение
------------

За менгемета на Тиемко, Динакинг, Нор вайс, C&F, Петижан и други в ценовата ниша ъп от 500 евра няма да говорим, нали :D
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com
Аватар
DOCTORA
Мнения: 2154
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 300 пъти
получил Браво: 114 пъти

Re: Менгеме за муховръз

Мнение от DOCTORA »

Ренцетито ми харесва но в Англия има само базовият модел 2000. Ако Скотито не става за големи куки ще взема нещо много ефтино колкото да вържа няколо стримера, клаузера и скаридки.

Благодаря за съветите!
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!
Аватар
dunavski
Мнения: 366
Регистриран на: Пет Апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 398 пъти

Re: Менгеме за муховръз

Мнение от dunavski »

Ако искаш менгеме само зада си вържеш мухи за един излет според с тези пари направо си купи готови мухи. Според мен не си струва да инвестираш няколко стотин паунда за нещо което ще го ползваш един път. Но ако имаш по нататъшни планове вземи си максимално функционално менгеме. Например Ранзерито защото много бързо ще осъзнаеш че на света има прекалено много видове мухи които искаш да ги въжеш всичките :lol: . Аз ползвам Стонфо елит с прикачно за парашути. Даже сега съжалявам че не си купих Стонфо трансформер с различни челюсти за малки мухи, стримери и тюб флай. Успех с морския риболов. Вържи си няколко попера задължително :tup:
Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре
Аватар
jagger1
Мнения: 3174
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 749 пъти
получил Браво: 1163 пъти

Re: Менгеме за муховръз

Мнение от jagger1 »

dunavski написа: Сря Дек 04, 2019 12:31 ............. Аз ползвам Стонфо елит с прикачно за парашути. Даже сега съжалявам че не си купих Стонфо трансформер с различни челюсти за малки мухи, стримери и тюб флай................ :tup:
Орхане, това ли е менгемето, за което говориш? От доста време го гледам, въпреки цената :D
https://southsideangling.ie/product/mor ... rmer-vise/

Кажи нещо за него, като лични впечатления.
Аватар
dunavski
Мнения: 366
Регистриран на: Пет Апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 398 пъти

Re: Менгеме за муховръз

Мнение от dunavski »

jagger1 написа: Сря Дек 04, 2019 13:20 [quote=dunavski
Аз нямам никакви оплаквания от менгемцето. На него връзвам всичко от 6/0 щукарски стеимери до 18 номер сухи мухи и нимфи, но с големите куки е малко неудобен за работа, затова съжалявам че не взех трансформъра. Има си прикачно за връзване на клинк хамъри и парашути което може да се обърне и да се ползва за закачане на конеца подобно на Ранзетито по-горе. Челюстите още си държат здраво плюс май Стонфо предлагат резервни части, но на мен не ми се е налагало да сменям нещо за 3 години.


П.п. Doctora преди да купиш нещо поразрови се в нета защото в английските магазини цените са малко надути. Виж в този сайт https://www.adh-fishing.com/ имат голям асортимент от менгемета, мухи и аксесоари и пращат до Англия на прилична цена
Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре
Аватар
DOCTORA
Мнения: 2154
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 300 пъти
получил Браво: 114 пъти

Re: Менгеме за муховръз

Мнение от DOCTORA »

Благодаря за съвета Орхане. Пратих ти ЛС с телефон. Обади се на вайбъра или уотсапа за да имаме връзка ако се наложи да те търся за съвет.
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”