Всички да покажем мухички

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Публикувай отговор
Аватар
Cougar
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от Cougar »

jagger1 написа: Сря Апр 29, 2020 15:15 Бавничко, славничко, степ бай степ, муше след муше, по едно, по две-три на ден, препълних и последните ми три кутийки.
Миро, аз имам една кутия за стийлхед, на която ползвам едната страна - може би има 20-30 мухи и две по-малки кутийки за пъстърва - едната съвсем малка за нимфи и другата за разни мухи размер окло №10. Връзвам само когато усетя че кутията се изпразва, но напоследък често се хващам в моменти в които нямам достатъчно мухи или мухите които ми трябват. Но аз прекарвам повече време с марките отколкото с мухите. Крайния резултат е същия - ти си с препълнени кутии, аз съм с препълнени кутии и клаъори и ще купувам нови. :oops:
Аватар
jagger1
дал Браво: 783 пъти
получил Браво: 1210 пъти

Мнение от jagger1 »

Жельо, привет.
Навремето, като ученик в горните класове и аз се бях запалил по марките. Още си пазя един класьор. Марките ми не са нещо интересно. Имам няколко серии, които на мен ми харесват, а останалите са с печат или непълни серии. Ти ме подсети да си намеря класьора и да седна да си ги поразгледам някоя вечер на чашка ракийка :D . А колкото до мухите и кутийките, виж тук съм го закъсал. Сигурно имам към 30 кутии пълни с мухи и кутийките се увеличават, а не намаляват за съжаление. Вижда се някаква светлина в края на кризисния тунел, но пък сега сме в забрана, а аз където ходя е над 500 метра надморска височина и ще трябва да изчакам, с криза или без криза, поне до 15 юни, когато пада забраната за рибите. Лично аз не се занимавам с глупости като:
- "А бе аз дойдох за пъстърва или щука, че са разрешени, ама хващам клен, който е забранен ...." Жалко е и това си пролича най-вече по време на карантината заради вируса.

Аз правя излети само когато всички риби са разрешени, защото бременната риба (независимо дали е случайно уловена или целенасочено) е като бременната жена: И бременната жена и бременната риба трябва да бъдат оставени спокойно да износят плода си и да родят на спокойствие. Да не ги нараняваме и да ги пазим, за да има поколение. Елементарна философия, но трудно разбираема и възприемана от българския риболовец,..... или може би по-правилно е от българския голям Гявол....

= = = = = = = = = = = = = =

Една мухица, която вчера ми хрумна да модифицирам лекичко, ей така за разнообразие и експеримент. :D
Изображение

Изображение

Поздрави. :tup:
Аватар
jagger1

Мнение от jagger1 »

И едно космато (Deer Hair), че менгемето ме гледаше тъжно и искаше да си поиграем :D
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Драго
дал Браво: 647 пъти
получил Браво: 539 пъти

Мнение от Драго »

Миро, Мирооо спирка немаш. Аз понеже почнах да мятам и със спинингярка и тук ме глождеше факта, че нямамам булдо и днеска закупих едно лайтаджийско за един лев. Та хванах и утилизирах едни стари мокри мушета които не съм ползвал :) . Бидемчетата и майката са от FC Торай 0,112 мм който също не ползвам. За да е по оригинален монтажа рязах с нокторезачка а не със мухарския нипър. Та с риск да ме баннете от темата ето това сътворих днес :tup:

viber_image_2020-04-30_17-24-07.jpg
viber_image_2020-04-30_17-24-07.jpg (93.94 KiB) Преглеждано 1622 пъти
viber_image_2020-04-30_17-26-23.jpg
viber_image_2020-04-30_17-26-23.jpg (102 KiB) Преглеждано 1622 пъти
Малко са големички мухите ама това е положението няма да ги тъним толкова много, пък и е опция едър уклей зверски да ми атакува монтажа
Аватар
jagger1

Мнение от jagger1 »

Драго, привет. Честит ти 1-ви май. Да се трудиш още дълги години, много, много да се трудиш ...... с мухарката по ловните полета. И все с удоволствие и със здраве да го правиш. :11:

Драго, що да те баннат бе? Че то по-мухарско от булдото има ли? Мани ги тия, дето от шнура по-далече не видят :lol:

Мухиците са върли. Колко дълги ги правиш бидемите? Аз ги правя около 5-6 см. и ги вързвам срещу посоката на движение на булдото. Навремето имаше едни малки булда от дебела прозрачна пластмаса - колкото голям мухарски индикатор, които бяха частично напълнени с някаква смола. Не се пълнеха допълнително с вода. Бяха специално за мухи. Диаметър - колкото 50 ст. от сегашните. От доста време не съм ги виждал по магазините, но ако ти попадне такъв, непременно го пробвай. За съжаление, последния такъв, който имах го оставих преди повече от 10 години по едни върбалаци на Диканя Лейк. С тях не се гонят големи дистанции, но пък много леко лягат на водата. Ако ти попаднат в полезрението, пробвай ги.

п.п.: Същият Торай го ползвам отдавна и по мое мнение не е лошо влакно.
Аватар
Cougar
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Мнение от Cougar »

jagger1 написа: Чет Апр 30, 2020 10:53 Елементарна философия, но трудно разбираема и възприемана от българския риболовец,..... или може би по-правилно е от българския голям Гявол....
Спокойно Миро. Тук за забранен сезон заради хвърлянен на хайвера почти не са и чували. Съомгата хвърля хайвер наесен и тогва всички реки са разрешени. Пъстървата хвърля напролет Април-Юни, но поради това че някои риби точно тогава пристигат от океана, пак има разрешени реки. Остава на съзнанието на риболовеца, на което и тук има какво да се желае.
Аватар
Драго

Мнение от Драго »

Привет Миро, бидемите са 4.5 см което от крачето на капачето на кутия стандартна Уайтли до един от срещуположните ъгли :shock: те тва ми е калъпа :) за дължина на бидема. Мухите обаче наредих на различни разтояния не са симетрични - има две на по 30 сантиметра една след друга и последната съм я оставил по дълга. Това е така защото уклея като му минат двете мухи жълта и черна и започва да се назландисва коя да вземе. И леко разколебан ако не е взел все още муха , минава последната - last chance която е черно с лъскаво и очаквам толкова стръвно да я взимат, че от сега треперя дали да не сменя майката с 0,25 нещо да е шок арсорбер, нещо здраво или стоманен повод :)

Иначе за жилката на Торай не ловя с нея не защото не ми харесва а защото, за там за където я купих ми е дебела. Мога по нашите реки да я изразходя ама тук си трябва здрава месина да може да вадиш гуми от трактори, бойлери и други боклуци от реките.
Аватар
jagger1

Мнение от jagger1 »

Cougar написа: Пет Май 01, 2020 8:59
jagger1 написа: Чет Апр 30, 2020 10:53 Елементарна философия, но трудно разбираема и възприемана от българския риболовец,..... или може би по-правилно е от българския голям Гявол....
Спокойно Миро. Тук за забранен сезон заради хвърлянен на хайвера почти не са и чували. Съомгата хвърля хайвер наесен и тогва всички реки са разрешени. Пъстървата хвърля напролет Април-Юни, но поради това че някои риби точно тогава пристигат от океана, пак има разрешени реки. Остава на съзнанието на риболовеца, на което и тук има какво да се желае.
Жельо, ако тук това го разрешат, ела да видиш какво ще се случи. Добре, че нямаме сьомги. :D :tup:
Поздрави и честит празник и на теб 1-ви май. Да хванеш някое гергьовско агне за здраве и късмет. Да си жив и здрав. И да не забравиш да погалиш онзи симпатяга Чарли от мен. Голям сладур е. Много му се радвам. :11:
Аватар
jagger1

Мнение от jagger1 »

Ааа, Драго, значи няма да те мисля. Стара школа си. Ти мани майтапа, ама на Щъркела какви уклеи имаше навремето. Късали са ми основен повод 0.1 с бидеми 0.08 с три мухи !!! :lol: Та слагай смело стоманен повод и ако извадиш я бойлер, я гума, може и бизнес да се роди :lol:

А бе бъзикаме се с уклеите, ама голяма тръпка са, ако се напипат по-едричките. За съжаление, на Диканя Лейк щуката и костура им разгони фамилията. Какви състезания правехме навремето с комшиите на ранчото ..... останаха само спомени. Имахме си и правила: с еднакви мухи и еднакви монтажи - бройки за час време. После на биричка правехме разбор и раздавахме наградите под някоя дебела сянка...... А вече и комшиите ми не са сред нас. Липсват ми тези времена.
:11:
Аватар
Драго

Мнение от Драго »

За съжаление не стигнах до уклеите, чоплих на силикон.
Аватар
jagger1

Мнение от jagger1 »

Аз пък взех, че си вързах един кадис. Да не оставям рибите без храна.
Изображение

Изображение
Skurpito
Риболов: Мухарски
дал Браво: 58 пъти
получил Браво: 37 пъти

Мнение от Skurpito »

:fish15:
...
image.png (922.63 KiB) Преглеждано 1469 пъти
Skurpito
Риболов: Мухарски
дал Браво: 58 пъти
получил Браво: 37 пъти

Мнение от Skurpito »

:fish15:
...
#18 жалко че не мога да я пробвам при реални условия
#18 жалко че не мога да я пробвам при реални условия
image.png (938.95 KiB) Преглеждано 1460 пъти
Аватар
jagger1

Мнение от jagger1 »

Една схема с наименованията на отделните елементи на една муха:
Изображение

Изображение

Ориентировъчни пропорции на изкуствените мухи:
Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
jagger1

Мнение от jagger1 »

Бях си дал малко почивка, ама не издържах да не седна за петнадесетина минути и днес на менгемето.
Един мокър експеримент. Надявам се да не е в далечното бъдеще.
Изображение

И един горещ картоф. Мини бомбърче.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”