2021 Британска Колумбия

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Аватар
баш майстора
Мнения: 5821
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1642 пъти
получил Браво: 1775 пъти

Re: 2021 Британска Колумбия

Мнение от баш майстора »

Може ли да качиш снимка на "боровата гъба"?
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2021 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

баш майстора написа: Нед Окт 24, 2021 11:14 Може ли да качиш снимка на "боровата гъба"?

Ето това е адското творение. Не само че за мен е отровна, но също ми убива самочувствието на гъбар. Други хора ходят и намират по цели раници. Аз само една година намерих някакво количество от тях и то когато не струваха почти нищо.

Гъбата тук е известна като "pine mushroom" а също като "matsutake" от Японски.

T_murrillianum-annotated.jpg
T_murrillianum-annotated.jpg (285.53 KiB) Преглеждано 2184 пъти
Аватар
баш майстора
Мнения: 5821
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1642 пъти
получил Браво: 1775 пъти

Re: 2021 Британска Колумбия

Мнение от баш майстора »

Нямам спомен да съм виждал такива по наше село. Пише че виреят и в Европата, но подозирам, че се има предвид нейде из Съветския съюз.... :roll:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2021 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

баш майстора написа: Пон Окт 25, 2021 7:49 Нямам спомен да съм виждал такива по наше село. Пише че виреят и в Европата, но подозирам, че се има предвид нейде из Съветския съюз.... :roll:

При нас се срещат в дъждовни борови гори - гори с голяма влажност през цялата година. Може би ги има из Финландия, Швеция, Съвесткия съюз , въобще на север от България.

Та да ви разкажа за приключенията от миналата неделя и днес.

В неделя помислих че е добър ден да се събират блесни от реката.

Аз част от излишните си блесни ги продадох преди месец - около 50 броя. Продадох и други трофейни находки, 2 макари , 1 прът за муха, корда и шнур, плувки, пакети други примамки и въобще неща които не ми трябват. Веселото е че когато ппродавам, купувачите съчувствено питат дали съм решил да се отказвам от риболоваи за това разкарвам риболовна екипировка. :D

Така че се запътих за долната част на река Лейкелс където несръчни роболовци през септември и октомври ловят кохо и губят примамки. Имах надежда да прибера и 2 блесни които аз бях скъсал докато ловях кохо за зимата. Щом пристигнах и погледнах пиоложението, разбрах че излишно бях бил тези 4=5 километра по съсипания горски път. Водата беше висока и мътновата.

Аз обаче сложих гащеризона и скочих на мястото където знаех че стоят най-несръчните. Съответно, даже при висока вода извадих две блесни - чисти и нови.

Реших да се кача малко по-нагоре над моста и съответно след минути бях там. на това място исках да стигна до едно дърво навътре където предполагах че много хора са си закачили и скъсали блесните, но в тази вода задачата беше непосилна. трябваше ми водолазен костюм!. Тръгнах наобратно и сега малко преди да се изкача на пътя преди моста видях една бирена кутийка метната в храсталака под едно дърво. Аз събирам всички подобни грознототии.

Засилих се да я взема наведах се и бях някъде под дървото в гъсталака , когато чух някакво свирепо съскане сякаш кобра се хвърли върху мен! Ужасен, махнах раницата от гърба си, защото съскането явно идваше от там и стремглаво излязах от гъсталаците и бях на пътя. До този момент знаех горе долу какво беше станало. Спрея ми за мечки който носех от 10 години с мен в раницата по някаква причина беше решил да напръска мен, вместо нападащото гризли. Направих опит да се върна да си взема раницата, но миризмата беше ужасна и не можеше да се диша! Якето ми също беше напръскано. Качулката беше станала отровно оранжева и мазна.

След минута, две , все пак си взех раницата и всичко останало и отидах на реката да мия и пера. Кихах и кашлях. Оранжевата мазна течност не се махаше! Спрея беше празен! Как се беше изпръскал от само себе си без да натискам спусъка не знам. Каквото можах направих и върнах раницата в колата , като спуснах прозорцияте надолу.

Под моста, някой си беше правил лагер и беше изоставил палатката и куп бирени кутии. И тази грозотия трябваше да махна. Събрах всичко в един чувал и той в колата до напръсканата раница и яке. За успокоение, с Чарли се качих малко нагоре до един вир да се напека на слънце, защото за изненада слънцето се показа за няколко минути.

Предположих че с този инцидент бях загубил и якето и раницата и спрея. Вечерта внесах всичко в мазата и се опитах пак да пера. Ръцете ми почнаха да парят сякаш съм ги изгорил на фурната. Неприятно нещо е това спрея за мечки!

В крайна сметка, бях идентифицирал и друг проблем - и двата ми гащеризона пропускаха - моя Симс който имам от сигурно 3-4 години направо мариноваше левия ми крак, а до над коляно не смеех да газя. Другия - Редингтън и той пропускаше доволно. И при него не можех да нагзя до кръста без да изглеждам напикан след това. Така че през седмицата се пробвах да ремонтирам гащеризоните. За мен най-успешен беше метода с фенера. Показа слабите и тънки места които имаха нужда да се оправят. На моя Симс - това беше областта над крака, там където гашеризона изтънява и се пречупва най-много, и след това горе между краката по шевовете. На Редингтъна, проблемите бяха основно в неопреновия крак, който явно е много по-слаб от този на Симс и после пак горе между краката по шевовете. Когато стане напрежение между краката при ходене, изкачване и разпъване на краката, шевовете се разтварят малко - толкова колйкото да почнат да текат. Не фенера показва къде това става.

След ремонтите, тази събота исках да пробвам моя Симс, който течеше неимоверно преди. Бях го ремонтирал на не по-малко от 10 места.

Така че отидах на края на есерото Лейкелс. От пътеката видях че никой не беше идвал този ден. На езерото кътфротите скачаха през глава. Люпеха се едни съвсем миниатюрни насекоми. Имаше хиляди от тях над водата. Нямах никакъв шанс да мога да представя подобна имитация.

Кътфротите игнорираха моите мухи - които бяха сигурно 1,000 и повече теглото на мухите с които те се хранеха. Но аз бях много доволен, защото не се чувствах мокър в гащеризона както преди!

Появиха се вид патици или по-скоро сладководни корморани. Никога не съм виждал толкова много от тях колкото тази година. Обикновенно са единици, а сега са на ята по 10-12 бройки. Мисля че се хранят с риба, но една от снимките показа яхайвер на съомга в устата на един от тях.

Бързо реших да приключа тук и да се върна в къщи, да взема колелото и да отида на река Зимакорд в търсене на блесни.

Речено сторено, сгънах въдицата и тръгнах наобрано. На 20 метра в гората Чарли , който вървеше отпред, подскочи и отстъпи назад като гледаше напред към врага. След секунди отпред се показа гризли, което погледна Чарли и реше да тръгне след него! Аз отстъпих малко настрани, и гризлито ме видя.

Интересно как през тези 10 години когато съм носил спрей, не съм имал подобна ситуация, като сега, на първия ден когато съм тук без спрея!

Гризлито по моя първоначална преценка беше неотраснало и сигурно още с майка си. След като ме видя, то спря настъплението и се обърна назад. След като се скри, Чарли смело тръгна след него. Аз се ослушвах за да разбера колко животни бягат, но въпреки трясъка от чупещи се клони, явно беше само това животно което бех видял.

Беше хубвво да го видя на само 15-на метра от мен, но не знам защо за втори път не видях възрастната мечка която трябва да придружава тези мечета. Надявам се да е добре и мечетата да са добре и успеят да прекара зимата.

Свалих гащеризона и установих че на двата крачола имаше още две места които не бях видял и трябва пак да отремонтирам, но теча сега беше незьначителен.

Върнах се в къщи, взех колелото и направих това което исках по река Зимакорд. Там водата се оказа също голяма. Блесни не събрах - нито една. Но минах 10-на киломтера с колелото, и махнах един чувал боклуци - някой си си беше направил лагер на вир нагоре , който сега не беше достъпен с кола, поради отмития път. Беще си направил покрив от брезент , оставил вътре в навеса стол, мачете, стойка за въдица, и куп малки боклуци. Събрах всичко в чувал, който той беше оставил и го изнесах с не малко доза труд.

Бях доволен да видя отмития от реката път на три места - единия участък беше над 100 меътра дълъг и беше кошмар и за мен да пренасям колелото над дървета, през гъсталаци, през ръкави на реката......но със задоволство мислех как всяко превозно средство нямаше шанс тук! :D

2021_LKS_43.jpg
2021_LKS_43.jpg (236.92 KiB) Преглеждано 2066 пъти
2021_LKS_45.jpg
2021_LKS_45.jpg (435.51 KiB) Преглеждано 2066 пъти
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2021 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Бях отремонтирал и гащеризона си Редингтън. Така че днес след обяд, помислих че мога да се върна там където вчера се сблъскахме с гризлито и че мога да го намеря н анякое по-добро място за снимка.

Малкослед като тръгнах видях че съм забравил обувките за газене с което пробването на гащеризона не можеше да стане.

След вървене по пътя-пътека стигнах на последното възможно място за паркиране и тук имаше един трък. Разочароващо, защото те щяха да са наплашили мечките.

Намерих рибарите на края на езерото, там където вчера беше мечето. Имаха и куче с тях , което излая един път.

Продължих надолу и се оглеждах внимателно, след около километър вървене надолу след един завой, видях това което очаквах да видя - отраснало мече и майка му да ловят съомга. Гледах ги около 10-на минути, докато майката преплува реката, хвана едно голямо кохо от другия бряг и се върна обратно. Двете мечки изчезнаха в гората и скоро чух ръмженето им от там. Предполагам някое друго гризли се беше появило да им открадне рибата.

Нещо трябва да инвестирам в екипировка за заснемане на мечки от по-голямо разстояние.
2021_LKS_55.jpg
2021_LKS_55.jpg (270.93 KiB) Преглеждано 2015 пъти
2021_LKS_54.jpg
2021_LKS_54.jpg (312.27 KiB) Преглеждано 2015 пъти
2021_LKS_50.jpg
2021_LKS_50.jpg (341.63 KiB) Преглеждано 2015 пъти
2021_LKS_53.jpg
2021_LKS_53.jpg (313.85 KiB) Преглеждано 2015 пъти
2021_LKS_51.jpg
2021_LKS_51.jpg (304.96 KiB) Преглеждано 2015 пъти
2021_LKS_52.jpg
2021_LKS_52.jpg (311.92 KiB) Преглеждано 2015 пъти
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8722
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1378 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: 2021 Британска Колумбия

Мнение от Д-р Флекс »

Тия мечки за нищо ги нямаш, Жельо... Аз ако се срещна с гризли, дори да е през реката, тутакси ще "напълня гащеризона", ремонтиран или не :D
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Re: 2021 Британска Колумбия

Мнение от outsider »

Cougar написа: Пон Ное 08, 2021 3:52

Нещо трябва да инвестирам в екипировка за заснемане на мечки от по-голямо разстояние.



Да , щото иначе можеш да ги опознаеш и отвътре :twisted: - направо вземи се поръси със сол и чер пипер преди да тръгнеш за риба... :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2021 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Тази зима риболов няма да има.
Реките ги затвориха за такива като мен, защото явно аз съм в основата на намаляващите рибни запаси от Аляска до Канада.
Не ми се пишат подробности.

Вчера разходих Чарли по познатите места за да видим как изглежда реката. В участъка в който ловя всичко изглеждаше добре до мястото до което стигнахме.

В долната част на реката, обаче, два от основните вирове под Дълбокия поток бяха изчезнали - запълнени с чакъл и пясък. И това знам защо е така но и за това не ми се пише.

Весели празници и Честита Нова Година!
Аватар
bat.galin
Мнения: 1952
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 637 пъти
получил Браво: 446 пъти

Re: 2021 Британска Колумбия

Мнение от bat.galin »

Честито Рождвство Христово !
Да сте живи и здрави всички !
Малко криво така с рибите, ама тъкмо е повод да почнеш засаждаш дръвчета.
Че то следващият стадий ще е тукашния - няма риби, ама вече няма и дървета.
Аватар
jazzmena
Мнения: 4594
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 188 пъти
получил Браво: 272 пъти
Обратна връзка:

Re: 2021 Британска Колумбия

Мнение от jazzmena »

Честита новата 2022,
Дано донесе здраве и повече оптимизъм от предните.

Жельо, чакаме новата тема :D
Аватар
stoev
Мнения: 885
Регистриран на: Чет Сеп 27, 2007 16:44
Риболов: с изкуствени примамки
Местоположение: Варна
дал Браво: 144 пъти
получил Браво: 127 пъти

Re: 2021 Британска Колумбия

Мнение от stoev »

Преди доста години обмислях покупка на хубав огледално рефлексен фотоапарат с два обектива: варио и един широкоформатен. Исках да запечатвам риболовните си излети с хубави и качествени снимки. Така и не се сдобих. Ползвах известно време техниката на познат. Раница с две тела и 3-4 обектива, филтри и т.нт. Тежеше доста....Стигнах до извода, че или правиш риболовен излет или излет с цел снимане. Хубавата снимачна техника е обемна и тежка.
Купих си една сапунерка, криейтив на canon тогава и мирясах. После телефоните започнаха да снимат все по добре....
Жельо, може би сега когато реките са забранени за риболов, ще може да носиш фотоапарат с подходящ варио обектив за снимане на животни от далеч. Правиш страхотни снимки..
Бъдете здрави и наслука...
http://starividri.org
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2021 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

stoev написа: Пет Фев 18, 2022 14:43 Преди доста години обмислях покупка на хубав огледално рефлексен фотоапарат с два обектива: варио и един широкоформатен. Исках да запечатвам риболовните си излети с хубави и качествени снимки. Така и не се сдобих. Ползвах известно време техниката на познат. Раница с две тела и 3-4 обектива, филтри и т.нт. Тежеше доста....Стигнах до извода, че или правиш риболовен излет или излет с цел снимане. Хубавата снимачна техника е обемна и тежка.
Купих си една сапунерка, криейтив на canon тогава и мирясах. После телефоните започнаха да снимат все по добре....
Жельо, може би сега когато реките са забранени за риболов, ще може да носиш фотоапарат с подходящ варио обектив за снимане на животни от далеч. Правиш страхотни снимки..
Да, апаратите са тежки, а по големите обективи са още по-тежки. Ако човек снима нещо което е край пътя и обекта му позволява да слезе от колата, нагласи трипода, сложи апарата с големия обектив на него и почне да снима, всичко би било чудно.

Но реалните условия и ситуации за съвсем различни, носи се доста багаж на гръб и на големи разстояния , при често тежки условия - отрицателни температури, а при мен най-лошия момент е непрестанния дъжд. Къде да нося обектив стружащ над $1,000, тежащ килограм и да почна с него да прегазвам реки, ходя по лед, катеря върхове и всичко за някакъв малък шанс, евентуално, някога, и с много късмет да заснема група диви кози или някоя мечка от 100-200 метра разтояние.

Всички животни които съм заснел, съм успял да ги заснема като съм бил готов за тях. Повечето ти дават само секунди преди да обърнат гръб и влязат в гъсталака.

Не съм ходил да търся нищо още. Зимата беше лоша с много лед, а може бище продължи. Поддръжката на пътищата беше никаква и имаше много инциденти. Колата ми почна доста силно да бръмчи и двигателя и изглежда е заминал след тези 20 години каране от Ниагара до Аляска. Трябва да и намеря по-нов двигател и да видя какво ще излезе. Иначе взех и нова кола, но нея пък не ми се оставя покрай пътищата и не ми се кара из ледовете.
Търпение трябва и да се надяваме че нещата ще се подобрят - те нали винаги се подобряват.

Ето един клип от туризма миналата година.
Публикувай отговор

Обратно към “Риби и рибари в странство”