Проучване на рибарските общности

Общ форум за риболова и хората с люспа в мозъка.
Radi
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Дек 07, 2021 23:41
дал Браво: 1 път

Проучване на рибарските общности

Мнение от Radi »

Здравейте колеги съфорумци,

Тъй като това е първата ми тема, нека първо се представя. Казвам се Ради, на 23 г. от Видинска област. ;) Не разбирам особено от риболов, тъй като съм ходил само два пъти в живота ми на риба, но беше когато бях дете и не съумях да се науча. Уви, неволята ме доведе тук и съзнавам, че може би не е възпитано, първият ми пост да е точно това, но ще ви помоля за малко помощ.

Като част от курсовата й работа, с приятелка провеждаме едно проучване на риболовните общности по р. Дунав (но са интересни и в цяла България). За целта бе предоставен въпросник от университета, който за удобство дигитализирах: https://forms.gle/WXQmXSuXcEngQvEp6 . Въпросите са малко повечко, но не е задължително да отговаряте на всички - може просто да напишете "не" (все пак ще се радваме ако не ги пропуснете).

Идеята по принцип беше да се проведе аудио интервю(запис), което после да се набира на компютър, но уви не познавам риболовци в нашия град, затова се разрових в Google и попаднах на форума. За да не ангажирам никого с разговор, дигитализирах въпросите. Не събирам лични данни и обещавам, че това, което разкажете ще се използва единствено и само за целите на курсовата работа.

Ако все пак искате да разкажете нещо интересно по въпросника и отделно, може да се разберем и да поговорим.

Благодаря ви предварително за отделеното време.

П.С. Ако темата ми нарушава правилата на форума, искам да поднеса извинения на модераторите/администраторите и да помоля просто да я изтриете.

Поздрави и наслука. :fish4:
Аватар
VDP
Мнения: 517
Регистриран на: Пет Дек 05, 2008 12:01
Местоположение: София
дал Браво: 690 пъти
получил Браво: 15 пъти

Re: Проучване на рибарските общности

Мнение от VDP »

Здравейте,

От чисто любопитство се включих в анкетата, но тя е формулирана основно за промишлен риболов по река Дунав и не мисля, че събраните тук отговори, ще са удачни за вас. Тук сме хоби риболовен форум и доста голяма част от въппросите не са за нас. Също така много ясно си личи, че въпросника е правен от човек, които си няма понятие от риболов, тъй като има въпроси свързани с бракониерски уреди - мрежи, винтери, „кармаци“, а те не са разрешени от закона и са остро осъждани от нас риболовците в този форум и по-скоро ще ви навлече негативи, отколкото ползи.

Според мен отговорите на колегите от форума няма да са ви полезни за целите на курсовата работа, но все пак успех с анкетата.

За така формулираната анкета, потърсете отговори от професионални рибари от района на река Дунав.
Спининг клуб "Софийско кап0чино"
Radi
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Дек 07, 2021 23:41
дал Браво: 1 път

Re: Проучване на рибарските общности

Мнение от Radi »

Здравейте,

Първо, благодаря ви за участието и за отзива! Оценавам вашето време. Целта на курсовата работа е да се събере информация честно казано, до колкото се запознах с условието.

Аз признавам честно, че нямам понятие от риболов за съжаление, защото нямаше кой да ме научи - срам за мен, че живея в крайдунавски град. :( Наистина не знаех, че уредите описани във въпросника са бракониерски - съжалявам ако това донесе негативни емоции, не е това целта.

Възможно е, създателя на въпросника (преподавателя от университета) също да е бракониер и да търси сведения как да го прави по - лесно :mrgreen: (в кръга на шегата).

Ще се опитам да намеря професионални рибари по Дунав, но това ще е трудно - предполагам това биха били хората, от които зареждат магазините (с изключение на големите вериги).

В краен случай, ще предоставим информацията събрана от форума, така както я имаме. Благодаря ви!
Martin187
Мнения: 11
Регистриран на: Съб Юли 21, 2018 16:00
дал Браво: 1 път
получил Браво: 1 път

Re: Проучване на рибарските общности

Мнение от Martin187 »

Разходи се по брега на Дунава, преди на колодрума съм виждал големи риби да вадят (т.е. рибар с мрежа, лодка, предполага се и разрешително), но все някой ще те насочи към човек с разрешително за промишлен риболов.
Аватар
shaman
Мнения: 3336
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:49
Риболов: Спининг, муха и от скоро кльонк с каяк :)
Местоположение: Русе
дал Браво: 204 пъти
получил Браво: 462 пъти
Обратна връзка:

Re: Проучване на рибарските общности

Мнение от shaman »

VDP написа: Чет Дек 09, 2021 16:17 ... свързани с бракониерски уреди - мрежи, винтери, „кармаци“
Само малко уточнение.. Мрежите и винтерите са разрешени на р. Дунав (за съжаление) за стопански риболов и не са бракониерски пособия..
Кърмаците - са абсолютно забранени и се причисляват към бракониерските способи за риболов.
--------------
http://www.starividri.org
Публикувай отговор

Обратно към “Рибарска среща”