" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Публикувай отговор
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8675
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1197 пъти
получил Браво: 379 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от Д-р Флекс »

Ти знаеш, ти си бил муар, аз - не. Затова спирам с оФФтопиците :)
Аватар
outsider
Мнения: 2546
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 105 пъти
получил Браво: 3146 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Зимна Лига 2021 , продължение....


Изображение


От канала до в къщи иам около час път. За един час човек може да обмисли много неща , и да си зададе редица жизненоважни въпроси. От типа на "как мое си такова говедо?" :evil: или "не разбра ли че на тая ивица фидера не вАжи?" :oops:

Добре де , разбрах! РАЗ-БРАХ! От следващия път - само щека , то се е видяло...макар че в книгата е казано:

"В битка , избягвай силната страна на противника , и атакувай слабата"
Sun-Tzu , The Art of War
:wink:

И на тоя канал , и на ловенето на тези риби , местните асове нямат по-силна страна. А аз нямам по-слаба... :?
Kaк да отсея по-едрите баби на щеката - ми не знам. Как можеx да хвана повече и по-едри на фидера (хипотетично бе , разбрахме се че няма да го монтирам. Даже няма да го взема с мен :evil: ) - разбира се , нямаше да вкарам фуил , а някаква сериозна храна , трябваше да се лови два метра по-наблизо , в дълбоката вода , и вероятно - да се опита с бомб и чист бял червей. По-малко риба , но много по-едра. Язък че няма даже да опитам.... :wink:

Изображение

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Изображение


"oops...I did it again..." :lol: :lol:


Така де - бива ли да се пропусне случая да се направя на идиот? Като се има предвид че нивото ми в тази област е някъде на границата между художествените занаяти и изящните изскуства ? 8)

(Не знам дали ви прави впечатление , ама не само се паднах в същия сектор - мисля че съм на същото място!)


Приготвил съм си кошници за бял червей , като на всички съм им разширил дупките , за да излиза стоката по-бързо , щото се оказа че в студена вода те си седят в кошницата на топло , и не си показват носа навън.

Изображение
ИзображениеПонеже не съм сигурен че номера въобще ще свърши работа , съм приготвил мини уиндоусчета - тоя път ще цопам дискретно , и съм готов за тежката:

Изображение

:shock: :shock:


...зимата не е каквото беше.. :twisted:

Монтирал съм хеликоптер/патерностер , подвижен монтаж с монофил , още един с плетеняк , и "метода" за чист бял червей , който съм готов да сменя с пелет фидер ако се окаже че тоя път бабите ги яма и ще ловим скимър.

Докато разпъваме сергиите , вятърът се усилва , и докато стане време за тежката , вече духаше много сериозно. Атакувам с подвижния монтаж , и докато хората още спускаха линиите в работно положение , вече вадех първата баба! 8) Ама от близо сто грама! :twisted:
Идеята ми е в първите минути да налучкам най-подходящия монтаж , правя няколко баби с подвижния монтаж , минавам на патерностера , разликата е от небето до земята , ловя с уиндоуса , и кълванетата се редуват едно след друго , като рибата е основно средни баби ( за щеката това са някакви нечовешки бонуси.) През първия половин час правя 9 риби , в края на първия час имам 14 , като между тях има едно или две микробибанчета , обаче има и няколко много прилични риби , от над сто грама. В края на първия час оценявам улова си на 1.200-1.400. Остават ми три часа? Миналия път с 4 кила и нещо се влизаше в тройката на сектора , ама го нямаше вятъра , който пък не спира да се усилва , и хората със щеките се мъчат като грешни дяволи... 8)

Вторият час започва все така ударно , краткия ми опит с чистия бял червей показа че тая няма да я бъде , и продължих с класиката. По едно време се зaвъртя скимър , на което аз отговорих с кълцан торен , и даже хванах един екземпляр от близо 250 грама. В края на втория час имам 26 риби , и съм сигурен че съм минал двете кила . Съседите ме гледатй под око всеки път като бъркам с кепа (уред който на тях не им се налагаше да ползват :lol: ) . Някъде в тоя момент , нещата се сговняват...кълването започва да се разрежда , и аз го удрям на страшен бриколаж , баене и налучкване. Опитах метода , кошницата за бял червей , глина с фуил , дълго изчакване , за в случай че на петното е дошла едра риба , НЪЦ-КИ!

Когато дойде последният час , вече нямах грам кълване , и сега щеките започнаха да наваксват загубения терен - не щото те хващаха много , а защото аз вече не хващах нищо...Стигнах дотам да ловя с кука Н° 18 на повод 0.10 метър и половина дълъг , и на вердевас - което даде някакви почуквания , които не успявах да засека - такива тънкажи в условията на почти ураганен вятър рядко са успешни , и приключих с резултат 2.680. (35 бр ) Съcедът отдясно е с 950 грама , отляво имам 3.300... Спокоен съм като Будa , и студен като айсберг 8) ( което не е трудно щото хич не е топло) - абсолютно съм убеден че на щеката нямаше да хвана повече , а как щях да се изчанча във вятъра с нея , не ми се мисли. :roll:
Прибирам такъмите в колата , когато към мен се приближава Ерик Перо. ЕрИк ПерО , майна. Великият Магистър , първа шпага на графството , един от тези , които спокойно приемат съболезнования когато се класират втори.... 8) - обяснявам му как петното ми умря , без да съм сигурен дали аз нещо оплесках нещата , или просто рибата се изнесе "по независещи от мен причини" :wink:
"Навсякъде беше така" , обяснява Ерик. "Имаше риба в началото , после... :? "
Питам го колко е хванал (през едно място от мен)...

2.700 !!

:lol: :lol: :lol:

Чи аз кво съм тръгнал да се тръшкам? И победителят от предия манш е...37-и? :mrgreen:
Аз съм 19-ти от 39 , местя си го в другия крачол(на по-топло , щото) , и другия път може като нищо пак да избера фидера.

PS -Сектора се печели с малко над 4 кила! Турнира , с 8 кила , от сектора който даде най-малко риба предния път. Новия сектор , от другата страна на моста , който е малко по-дълбок , се оказа куц с двата крака , и се печели с ..малко над 800 грама!
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I
2021: IIIII I
Аватар
Markony
Мнения: 2005
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 166 пъти
получил Браво: 25 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от Markony »

Ванка, нямш никаква идея колко ми е кеф да отворя магазина в 8:00 и да си отворя ено кафе с твой репортаж, адмирации пич, чест и почитания!
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
outsider
Мнения: 2546
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 105 пъти
получил Браво: 3146 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Време беше за последното състезание за тази година , на все същия терен , и във все същата нестандaртна ситуация - от една страна , не ще да завали , нивото все още е ниско , а течението -слабо.


Изображение


От друга , застудя сериозно , и не може да се предвиди нито какъв ще бъде риболовът , нито в кои сектори ще се лови най-добре - така че този път товаря всичко:


Изображение

Изображение


(какъвто риболовец , такъв и фотограф... :oops: )

Падам се най-вдясно в крайния десен сектор , баш до тапата , който е на номер 45 , аз съм 44. Комшията е стар , много добър и много опитенн щекар. Секторът е най-плиткият в целия канал , като ние сме в най-плитката му част. В условията на нормалния зимен риболов - меко , дъждовно , с леkо течение , и замътена вода , това е най-добрият сектор , от тапата миналата година се спечели с 22 кила. За тази цел съм монтирал щеката. Понеже сега е студено , течение няма , и водата още е сравнително бистра , и риболовът може да се окаже куц , съм монтирал фидерите.

Старт. Аз ловя без фуил , заложил съм на читавата риба , почвам с фидера , като следя кво хващат двамата ми съседи. Отляво-нищо. Отдясно-нищо. По средата -нищо. :lol:

Тая работа продължава половин час. После съседът отляво се разписва с някакъв ситнеж. Отдясно - с още по-ситен ситнеж. Аз съм къпирал глина с торен и кастери на 13 метра , сега е моментът да видя дали нещо не се е завъртяло...Ей! Кълве ми почти веднага бе! 8)
Момците със щеките дето ги имам аз за спецове как така нищо не хващат? Пускам пак , и пак ми кълве! :twisted:

....проблема е че тоя път го хващам...Ъъъъ? :shock: :shock: :shock: Кво съм хванал ли? Ми не знам , от един размер надолу видът трудно се определя... :mrgreen:
Кво , преувеличавам ли? Скив тука:


Изображение


Ясно , един вердевас е малко . Да боднем три? Заповядайте:


Изображение

Тая напаст беше окупирала петното ми , и след 5-6 такива реших да се върна на фидера където...се бяха настанили СЪЩИТЕ ларви! :evil: :lol:
(Да не пропусна да отбележа че кълвяха и на пинки - по-нарядко , но все същите "риби" , и на бял червей , при което практически беше невъзможно да се засекат , белият не им влиза в устите)
С комшията ми отдясно , тапата , само се спогледахме - щото и той вадеше същия планктон...падна голямо въртене на какво ли не , и един час преди края , и двамата извадихме живарниците да съxнат , като аз боднах две парчета торен на фидера , и тръгнах да събирам всичко останало. Комшията вляво все пак успя да хване няколко читави баби , и претегли около кило риба. Следващият - с двеста грама повече. Следващият - още двеста - и така , до лявата част на сектора , където вече имаше и резултати около и малко над двата килограма.

С това състезателната година се обявява за закрита - весели празници на всички! :11:

_________________
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I
2021: IIIII I
Аватар
outsider
Мнения: 2546
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 105 пъти
получил Браво: 3146 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Наздраве , компанията. :11:

Дойде време да открием състезателната 2022. Поредният манш от Зимната Лига , която до този момент за мен е мотика след мотика и провал след провал :oops: - като този път съм на много по-подходящ за мен терен , където ситните баби на щека не минават , и евентуално - бих могъл не толкова да подобря крайния си резултат -(толкова съм надолу в списъка , че за да ме намери човек трябва да е миньор :lol: ), колкото да смъкна някой скалп , и поне да се оттегля с достоинство. Щото този манш вероятно ще ми е последен , че и състезателният сезон може би ще свърши за мен с това първо състезание... :?


Терена обаче , макар и да не ми е толкова противен , хич не е лесен , както уточних миналата седмица . Ааааа! 8) Тренирах аз , тренирах... :twisted:

Изображение

Значи , уточних че:

а) нивото е променливо , инсталирах платформата на ръба на водата , и след два часа бях така:


Изображение

- а в последствие падна още повече !

б) Докато нивото падаше , излезе течение , като рибата кълвеше уж енергично , обаче не хващах практически нищо , и не успявах да намеря ключа - хващах сомчета , заедно с разни други екзотики...

Изображение


...обаче скимъра , макар и да беше на петното , си оставаше неуловим

в) плетеняка беше голяма грешка

г) храната ми не беше пригодна заловене на течение

д) монтажите ми бяха неподходящи

е) в момента , в който нивото тръгна да се вдига , и течението спря , кълването отиде по дяволите , и останаха само редки сомчета...
...а бе - открих сто неща , които не работеха - сега оставаше само да се открие нещо , което да работи... :lol:

Изображение

Пак се инсталирам на самия ръб на водата - и още докато разпъвам панаира , вече знам че имаме проблем. Сериозен проблем , Хюстън...


Изображение


Аха. Сега нивото не пада , а се покачва. И местни асове , които са тренирали в понеделник и вторник (!!!) , ме информираха че НЯМА сомчета. Потънали са вдън земя , и трябва да разчитаме на скимъра...Аз съм приготвил храна , замразен фуил , удавени пинки , торни , вердевас , коноп , жито , кус-кус , смляна царевица...а бе- готвех се да задържа рибата на течението , нали ме разбирате. :wink:

Изображение

Стартирам с дълъг повод , с идеята да гепя скимъра на пропадане , и след двайсетина минути вече ми става ясно , че гредата ще е монументална - няма скимър , няма сомчета , въртя вердевас , пинки , бели , кълцам торен по малко , вкарвам фуил , Литу....риба няма. Щeките са капо (!!!) , няма кьорав уклей , тука няма баби , няма ги сомчетата , тая работа може да свърши с колективно капо , да ви кажа... :?

Аз почвам да разреждам ритъма на презамятане - от три минути минавам на четири , на пет , на шест...Около половин час след старта , тръгвам да презамятам , и усещам тежест на другия край... Айде бе? Внимателно докарвам до кепа скимър от около 400 грама. Ей! Не съм капо бе! Баси машината! :mrgreen:

И оттам пак почваме да се гледаме. Щеките си чоплят носа , ние с фидерите - също. Не се вижда да припляска риба , не се вижда кълване , аз имам замразен вердевас ( не питайте) , и почвам да го кълцам заедно с малко пинки , и тая червена супа я смесвам с мако храна , и по едно време тръгвам пак да вадя , и усещам тласък на другия край , и рибата се откачва - пак не съм видял кълавне... :evil:

Гепвам фидер с по-къс повод , след още някакво безкрайно време , следва късичко , едва забележимо кълване , и се оказва че имам втори скимър , от същия калибър , нагълтал дълбоко - един Господ знае колко време е седял на петното с кука в уста без да мръдне.

"Коло такива имаш вече?" - пита комшията

"14" , отговарям аз безстрастно 8)

"КОЛКОООООО????"
:mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

"Четринайсет" , се опитавам да кажа с най-сериозен тон , обаче не издържам , и почвам да се хиля , при вида на съседа , който ме гледа глупавото като Джо Байдън :mrgreen:

Оттам минава , ами... ЕДИН час. Няма бе! Рънъра съобщава че Фабрис в другия сектор има три риби на обща стойност около половин кило , и че всичко друго е много зле , сума ти народ е още капо , и други хора са с по една дребна риба.

Нивото продължава да се вдига , и ако така продължава , ще се наложи да местя целия панаир. Скарата вече е във водата , и с гумените ботуши в студената вода почват да ми мръзнат краката.

Изображение


Ставам , вадя пакета Теrre de Sоmmе , смесвам я с малко храна , щипка фуил , клъцвам два червея , минават не знам колко минути , не ще , изчаквам ...не знам - 15 минути? Тръгвам да презамятам , и пак имам риба - само че тоя път е доста по-едра. Внимателно и бавно докарвам до кепа платика от 800-900 грама , след това още цяла вечност няма пипване , и около половин час преди края нивото почва бавно да пада - ей-сега ще тръгне! :twisted:
Имам още...25 минути? За тва време вадя пет платики , само да влязат на петното! 8) Айде де! ....десет минути преди края отчитам късо чукване , оказва се риба , закачила влакното , презамятам , две минути преди края имам същото , очевидно рибата се активизира , обаче много късно. :?
Свирят края , остава да видим къде ме позиционират моте три риби.

"1790" , отсича пича с кантара. 8)

"Много добра година" , се подсмихва комшията :wink: , убеден че аз няма да схвана шегата

"Добре че не претеглих 1.812" , подмятам аз небрежно 8) , и на французите им отвиснаха ченетата :lol: - с това се оказа че съм спечелил сектора , и съм втори в крайното , от 37 човека. 8)

(Печели се с 2.300)
Фабрис също печели сектора си , прибираме си пликовете , даже и тук да приключя Лигата , на такава нота няма да ме е яд. :11:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I
2021: IIIII I
esoxx
Мнения: 50
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 21:09
Местоположение: plovdiv
дал Браво: 54 пъти
получил Браво: 108 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от esoxx »

Хубаво е да имаш ботуши Lemigo, един път годишно да ти потрябват, но да са ти в колата. Тия Dunlop ги остави за ходене на лов :D
xxx
Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и турнири”