Домашна кухня

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
Аватар
te4osoma
Мнения: 1880
Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
дал Браво: 318 пъти
получил Браво: 122 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от te4osoma »

Опааа,малко хапване на откриването
"Къпано Сиренце " със гриловани тиквички и пържолка..
...
IMG_20220501_183821.jpg
IMG_20220501_183821.jpg (307.82 KiB) Преглеждано 1586 пъти
IMG_20220501_183829.jpg
IMG_20220501_183829.jpg (289.45 KiB) Преглеждано 1586 пъти
IMG_20220501_183924.jpg
IMG_20220501_183924.jpg (309.44 KiB) Преглеждано 1586 пъти
IMG_20220501_183933.jpg
IMG_20220501_183933.jpg (234.52 KiB) Преглеждано 1586 пъти
IMG_20220501_192103.jpg
IMG_20220501_192103.jpg (278.01 KiB) Преглеждано 1586 пъти
IMG_20220501_192110.jpg
IMG_20220501_192110.jpg (252.45 KiB) Преглеждано 1586 пъти
IMG_20220501_192122.jpg
IMG_20220501_192122.jpg (292.51 KiB) Преглеждано 1586 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
Аватар
баш майстора
Мнения: 5831
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1642 пъти
получил Браво: 1776 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

Някакви идеи какво да го правя това? :roll:
IMG_20220516_191220-02.jpeg
IMG_20220516_191220-02.jpeg (222.16 KiB) Преглеждано 1461 пъти
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
dankata
Мнения: 673
Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 20:35
Местоположение: София
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 357 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от dankata »

Предполагам вече е на изходна позиция :)
Оназ вечер си спретнах виладжийско гурме за един
223.jpg
223.jpg (307.81 KiB) Преглеждано 1418 пъти
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Унгарски гулаш

Гулашът е националното ястие на Унгария, но присъства и в повечето кухни от Централна Европа и Балканите. Думата гулаш в буквален превод значи "кравар" и дължи името си на говедовъдите, които са го приготвяли в полеви условия в големи казани на огън. Ползвали са телешки джолан или плешка с повече жили, понеже разваряването на месото сгъстява гозбата и така се стига до крайния резултат - вкусна яхния.
Приготвя се сравнително лесно. Телешкото месо (500гр) се реже на по-едри парчета. Ползват се 1-2 глави лук, 1 морков, 1 червена чушка, 2-3 ск чесън, като и те се режат на едро. Всичко това се запържва, в тенджера, в мазнина (зехтин), докато месото се запечата, а зеленчуците омекнат. След това се добавя около 100мл бяло вино и когато алкохола се изпари, се налива вода, колкото да покрие. В този момент се добавят и картофите, нарязани на кубчета. Идва ред на подправките. Най-характерните за гулаша са черния и червения пипер, като от втория може да се сложи повечко (2-3 с.л.). Ако обичате пикантното, задължително се слага и червен лют пипер. Може да се добави и 1с.л доматено пюре, но не бива да се прекалява с него, понеже за гулаша по-характерен е пиперковия вкус, отколкото доматения. Слагат се още наситнени целина и пащърнак. Друга характерна подправка за гулаша е ким, като някъде слагат вместо него кимион. Която и да изберете от двете не слагайте повече от 1ч.л. Яхнията се посолява на вкус и се оставя да къкри на слаб огън до готовност. Гулашът се сервира в питка, като в моя случай съм ползвал пърленка. Не пречи и да се поръси отгоре и с малко наситнен магданоз за разкош. Наздраве!
...
IMG_20220517_123258~2.jpg
IMG_20220517_123258~2.jpg (492.42 KiB) Преглеждано 1393 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
баш майстора
Мнения: 5831
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1642 пъти
получил Браво: 1776 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

Снощи не остана време за готвене на гъбата от другата тема, но доста се порових из нета за инфо как се готви. Всъщност информацията на български е повече от оскъдна, но явно американците умират за тая гъба и имат доста рецепти - основно пържене, паниране и сотиране. Днес за обяд бях планирал яйца с последните аспержи от оня ден, но ме загложди какво би станало ако добавя и малко гъба, нарязана на жулиени, накрая поръсих с нарязано на люпи сирене гравиера и стръгнах няколко пъти с рендето малко черен трюфел. Манджицата няма вид, но стана мноооого добре, гъбата наистина доста прилича на пилешки гърди. :22:
IMG_20220521_133145-01.jpeg
IMG_20220521_133145-01.jpeg (239.01 KiB) Преглеждано 1300 пъти
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Патладжан "Гондола"
...
FB_IMG_1653285388555.jpg
FB_IMG_1653285388555.jpg (66.79 KiB) Преглеждано 1249 пъти
FB_IMG_1653285383255.jpg
FB_IMG_1653285383255.jpg (54.09 KiB) Преглеждано 1249 пъти
FB_IMG_1653285393508.jpg
FB_IMG_1653285393508.jpg (68.75 KiB) Преглеждано 1249 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Неделя - ден на рибата
...
IMG_20220529_145354~2.jpg
IMG_20220529_145354~2.jpg (432.35 KiB) Преглеждано 1138 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Миди с черупка в бяло вино и масло

Сезонът на мидите вече дойде и ще ви покажа как ги приготвям. Няма нищо сложно. Важно е да се измият много добре от полепите и водораслите по тях. Другият момент, на който трябва да се обърне внимание е самото им сваряване. Грешка е да се варят във вода, понеже в нея се отделя ароматът на мидата, който впоследствие се изхвърля. Сами по себе си те отделят достатъчно вода, нужна за сваряването им. Почистените миди (1-1,5кг) се слагат в тенджера с 50гр масло, 100мл бяло вино, 2с.л. лимонов сок, 1-2ск чесън, 1/2 глава лук, стрък девесил, малко черен пипер и сол на вкус. Капакът на тенджерата се затваря и след около 15 минути на среден огън мидите са готови. Сосът, който се образува от комбинацията на морския аромат на мидите, виното, маслото и зеленчуците е просто уникален. Сервират се с черупките, поръсени с наситнен копър и няколко резенчета 🍋 за разкош.
...
IMG_20220528_183436~2.jpg
IMG_20220528_183436~2.jpg (482.85 KiB) Преглеждано 1066 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Тиквички "Болонезе"

Тази рецепта е моя идея и мисля, че се получи отлично. Замених стандартния пълнеж за тиквички тип лодка със сос Болонезе, който ползвам за паста.
На първо място на ситно ренде се минава 1 морков, 1 глава лук, които впоследствие се слагат в купа, заедно с малко целина и всичко се пасира добре. Тази зеленчукова паста се запържва за кратко в масло в тиган. Следва да се добави около 500гр кайма и 100мл червено вино. В автентичната рецепта за Болонезе няма гъби, но в конкретния случай аз слагам и 3-4 печурки, ситно нарязани. Когато алкохола от виното се изпари, се слагат 400мл домати от консерва, малко вода и подправките на вкус - сол, риган, босилек, червен и черен пипер. Огънят се намалява на минимум и сосът се оставя да се сгъсти.
В това време тиквичките се издълбават с лъжица и се редят в тава. Сипва се много малко вода и се затварят с алуминиево фолио. Пекат се около 30 минути на 220-240 градуса. Пълнежът им може да се замрази и впоследствие да се ползва за направата на крем супа.
Когато тиквичките са готови, се пълнят със соса Болонезе, отгоре се редят тънки резенчета от домат и червена чушка. Връщат се обратно във фурната за около 10-15 минути. На самия финал тавата отново се вади, тиквичките се поръсват с рендосан кашкавал и се връщат обратно да се запекат на вентилатор за около 5-10 минути. "Лодките" се сервират с поръсен пармезан и наситнен магданоз. Наздраве!
...
IMG_20220608_114200~3.jpg
IMG_20220608_114200~3.jpg (432.51 KiB) Преглеждано 969 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Карбонара
...
IMG_20220609_125201~2.jpg
IMG_20220609_125201~2.jpg (477.82 KiB) Преглеждано 891 пъти
IMG_20220609_125246~2.jpg
IMG_20220609_125246~2.jpg (290.02 KiB) Преглеждано 891 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Как да си приготвим домашна паста

Много е лесно, трябва да опитате и вие вкъщи. Предимствата пред купешката са, че няма никаква химия в нея и е много лека за хапване - хем се засищаш, хем не ти става тежко. Вкусът просто няма нищо общо с тази от магазина.
За 1 порция се ползва 100гр брашно семолина (което се продава вече почти навсякъде в по-големите хранителни магазини), 1 яйце, 1ч.л. зехтин, щипка сол и малко вода. Всичко се омесва много добре, като консистенцията на тестото трябва да наподобява пластелин. При пастата то няма нужда да втасва. Може да се завие в кухненско прозрачно фолио и да се остави да престои 30 минути в хладилника, но и да се почне веднага да се разстила резултата е един и същ, поне аз не виждам разлика. Машинки за паста също се продават в хипермаркетите и са на достъпни цени. С тях разточването и рязането на тестото става много лесно, но и да нямате такава под ръка, може тестото да се разточи на тънко с точилка и с помощта на остър нож да се нареже на ленти, подобно на талиателе. След като пастата е нарязана, задължително трябва да се сложи на сушилник, за около 10 мин, за да засъхне малко. Има специални сушилници за целта, но може да се ползва и такъв за сушене на дрехи. Прясната паста се сварява по-бързо от купешката. За талиателе 4 минути са достатъчни, за да е ал денте, а за спагети - 3 минути. Ако случайно обаче я преварим, веднага се измива обилно със студена вода и тя отново възвръща жилавостта си. От тук нататък следва избора на сос, което оставам на вас.
...
IMG_20220610_121141.jpg
IMG_20220610_121141.jpg (193.42 KiB) Преглеждано 881 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Паста ал Тоно

Паста с риба тон е много популярна рецепта в Италия и има много различни разновидности. Моят вариант е лесен за изпълнение и ви го препоръчвам. Пастата може да се консумира и студена. Сварява се до степен ал денте и се оставя настрани. В тиган, в зехтин, се запържват за кратно люта чушка и 1-2 ск чесън на шайби, заедно с млян черен пипер. Когато чесъна хване лек загар, се добавят консерва риба тон, маслини (на шайби), 10-15 каперси, наситнен магданоз, малко лимонов сок и пастата. Всичко се обърква буквално за 10 секунди, колкото пастата да поеме аромата. Маха се от котлона и се сервира с поръсен пармезан отгоре. Бързо, лесно и вкусно.
...
IMG_20220611_114648~3.jpg
IMG_20220611_114648~3.jpg (286.58 KiB) Преглеждано 831 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
баш майстора
Мнения: 5831
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1642 пъти
получил Браво: 1776 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

Boci написа: Сря Юни 08, 2022 12:34 Тиквички "Болонезе"
Нали ме знаеш, че съм сладокусник... :oops:
IMG_20220611_204311-01.jpeg
IMG_20220611_204311-01.jpeg (208.36 KiB) Преглеждано 821 пъти
п.п. Мързеше ме да ходя до магазина за печурки и ги замених с манатарки... Дано да ми простиш... :mrgreen:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Екстра
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Заредих се пак с фруктоза
...
IMG_20220614_121832~2.jpg
IMG_20220614_121832~2.jpg (232.24 KiB) Преглеждано 730 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”