France 2: за риба в долината на Лоара

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Публикувай отговор
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Между две състезания остана време за един свободен риболов. Mного навреме , щото имах куп експерименти за провеждане. Първо , трябваше да се провери съществува ли в природата мачов риболов на дистанция?

Изображение

Нямам предвид , 30 метра, "изчислени" на око , или сметнати по оборотите на макаратa. Тцъ. Но сеньор. 8)
Забиват се колците и се отмерват 50 метра ! :twisted:
И така , искам да знам:
1) Може ли да се метне дотам
2) Може ли да се храни на такова разстояние?
3) Може ли да се метне два пъти поред без монтажа да се оплете? :lol:
4) Вижда ли се антената с невъоръжено око , или ще трябва последното да се въоръжи сериозно?

Вие пък вероятно искате да знаете защо се занимавам с глупости... :roll:

Щото , мили деца , има един култов обект за фидерни състезания в департамент 44 - Мигронския канал. Където се знае точно къде е рибата - на 50 метра , в подножието на шкарпа. И където с бай Фабрис , къде поотделно , къде заедно , преди две години спечелихме всичко което можеше да се спечели. :twisted:
И разбира се , противникът е скалъпил коварен , византийски план , и организира турнир без право на фидер. Мач и щека , край на предаването :evil:

И ако едно безумно говедо все пак успее да лови отсреща? :wink:
Всичката риба , която се придвижва покрай брега , може да се спре само на моето петно , щото няма да има друго... :twisted:
И така:

Изображение
Изображение

8) :twisted: :twisted:

А не бе! И ако 30 не стигнат , чакайте да си бръкна в другия ръкав:

Изображение

:shock: :shock: :lol: :lol: :lol:

Вади се фидер ( не си правя илюзии...) , плетеняк , шок лидер , мятам. Ми...мята се. Духаше свеж ветрец старнично-насрещно , обаче се мята. И не се оплита , всъщност. Антената се вижда..донякъде :?

В действителност , след няколко години ловене с фидер , 50 метра въобще не звучат като далечна дистанция , оказа се че мога и да храня дотам - с ...относителна точност. :wink:

Огромният проблем , в плитката вода на гьола , се оказа плетеняка - няма никакъв начин да се задържи плувката на петното , нищо че опрях девет грама олово на дъното (!!!) Плетеняка е несъвместим с мачов риболов , така че този експеримент го приключих дотук.

Сега метнах на същата дистанция с фидера , метнах и един метод на 60 метра , и се заех да си тествам новия кивоk. Прикрепване към бланка с дoказалата се конфигурация 8) от коркова тапа с изолирбанд:


Изображение

:mrgreen:

С връхчето надминах себе си - това е точно нужният тест , обаче имаше един дребен проблем , който не позволяваше да се оцени докрай ефективността на изделието - не кълвеше. Ама хич!

Изображение


Тука решавам да тествам една декатлонска храница ( нямам никакви отношения с фирмата , не го считaйте за реклама) - храната не мирише на нищо , пълна е с разни семена , и е смляна доста едро. При намокряне добива следния вид:

Изображение
Изображение

При хвърляне във водата , потъва като едър пясък - без да мъти изобщо.

Изображение


Това го вкарвам с фидера , и след пет минути- ама без майтап , бодвам първия скимър:

Изображение


Сега оценявам вече как работи връхчето , правя няколко скимъра...дали сега дойде рибата , или храната действително "викна" рибата? Пълня със същата храна метода. Десет минути:

Изображение


Хмммм....

ПП. -два дни по-късно ми съобщиха че организаторите са сменили ивицата , и ще се лови на друг канал... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Най- накрая остана време за един свободен риболов...

Подхождам стандартно: събуждане в шест , мотане до девет , на гьола почти в десет...така де - бърза работа нямам. 8) :lol:

Изображение


Което не значи , че като нямам бърза , нямам никаква работа - напротив! :twisted:


Работа имам колкото искаш , стартирам с фиксиран ваглер. Задачи : да се провери оптималният тест на един купен преди няколко години мач , щото единствената информация , от която имам нужда - КОЛКО мята , деа! , англичаните не я споменават никъде. :evil:
Дай им на тях да пишат глупости по бланка , не им стига място...

Изображение


Второ: да изпробвам метода на мятане на Кристоф , който не задържа влакното с пръст на ръба на шпулата , а лови на клипс , като с фидер. И евентуално - да се хване някоя риба , но това не е задължително. :lol:

Зaпочвам с ваглер 16 грама , който се оказва неочаквано тромав и тежък , щото наличният във водоема тлъст скимър е потънал вдън земя , и сега кълавт ситни баби. Сменям го с 8 грамов , който се мятa доста по-зле , и мачът видимо мята по-добре по-тежки плувки. Обаче това са бели кахъри - аз съм тотално ошашавен от ловенето на клипс , този риболов сложи край на задържането с пръст , баси , не мога да повярвам колко е по-удобна тая работа... :o

Междувременно , бабите се събират , и започвам да ги хващам сравително редовно. Всъщност , макар и рибата да дребна , аз се хващам на забавната мисъл , че всъщност се кефя доста , и бих си изкарал така целия ден , обаче ... работа съм дошъл да върша , не да си гледам кефа. 8)
Служба , деа. :mrgreen:

Мачът се прибира , монтажът се вързва на следващата пръчка (много е удобно монтажите за мача да са монтирани предварително , сменят се за две секунди) - боло 5.5 метра.

Идеята : да се види възможно ли е , и доколко е удобно (ако въобще...) да се ползва боло като дълъг мач. Кво да ви кажа...малко е дълга , тежка и тромава сопата , разбира се. Очакваше се. Обаче как мята , не е истина - особено като смених плувката с 12 грама (пръчката иска доста повече) - и макар и да се дави влакното доста по-трудно , отколкото с мача , с дългата пръчка се засича много удобно , и колкото и да звучи странно , даже с този размер на рибата...



Изображение


...аз всъщност доста се забавлявах! :D
Само че...не бях дошъл да се забавлявам. 8)
Стиснал зъби - "...аз ще занеса Пръстена в Мордор " , трябваше да изпия горчивата чаша - прибирам болото , и вадя от калъфа ...слайдера.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ама е дълбоко метър и петнайсе? - Слайдер! :twisted:

Миналия път заподозрях че влакното ми беше тъничко , и сега съм заредил макарата с влакно 0.22 Maver stone river , което на око прилича на 0.25 , и прилича на тел , и ще мятам пак с клипса. И отделно , ще опитам с монтажа на Кристоф - основна тежест ниско до дъното , минимален или никакъв дропер , и тежестта на един метър от куката.


Изображение

Десет минути по-късно....ЪЪЪЪ? Тва... не е редно , деа! :shock: :shock: Сега слайдерът отказваше да се оплете , ама по никакъв начин! Лети като стрела , не се оплита изобщо , не знам дaли от влакното , или от клипса , ама в тая работа имаше нещо неестествено. Като да си в прекрасни отношения с тъщата , да речем. :mrgreen:

И кво става , като имаме 6 грама олово на десет сантиметра от дъното , а рибата е ситна ? Спокойно! 8)
Бабите дърпаха оловото с будещ възхищение ентусиазъм , слайдерът щъркваше над водата , и си ги засичах без грешка. И сега се оказа , че с толкова ниско разположена тежест , макар и на дъното да не бях опрял практически нищо , плувката не мърдаше , независимо от вятъра. В резултат на което , започнах да вадя скимър.
Кефът беше пълен , не знам хората кво се оплакват от слейдерите... ми кво има да му се оплете на такъв монтаж? :wink: :lol: :lol:

Беше време обаче и това да се прибере в калъф , и да се извади фидера. Много съм щастлив че устоях на изкушението да ловя на слайдер до края , щото с фидера се оказа че имало и друг риболов - сега се появиха едри баби , а също , че има МНОГО повече риба , отколкото показваше мача. Е , и фитките бяха повече , но накрая извадих от водата това:

Изображение
Изображение
Изображение

- и сега беше време да се прибирам , щото в понеделник беше почивен ден. И бях планирал съвсем друг риболов... :wink:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Понеделник.

Изображение

Ставам в девет , на реката съм...упс! :shock:
Не , тоя път номера нямаше да мине :lol: :


Изображение


Ставане в пет и нещо , излизане от къщи в шест - щото прилива и отлива не чакат никого , и се налагаше да се съобразявам с тях. Сега , да видим как се стига до реката...


Изображение


...след десет минути с правилното градинарско сечиво :twisted: , можех да се настаня - на благоразумно разстояние от водата:


Изображение

Изображение

Докато разпъвам панаира , наблюдавам как прилива бавничко почва да потапя най-ниските камъни - сега да видим течението...

120 не държат на 25 метра , нито на 20 :shock: , минавам на 175 грама , това горе-долу държи. Презамятам през 4-5 минути , ей-сега ще почне да кълве...


Изображение


Да ама не - минава почти половин час , преди да хвана една дребна мъздруга , и после пак тишина. Нивото продължава бано да се вдига , без течението да намали силата си , минава още един час , аз имам втора мъздруга , и сега най-после течението започва да отслабва. 175-те грама отстъпват място на 120 , те - на 100 , фидерът се спуска ниско , като в затворен водоем , и сега внезапно почва да кълве - ама нещо страшно! :shock: :twisted:
Мощни удари , много енергична риба , и между мъздругите почват да влизат платики , особено като минах на торен , и почнах да кълцам по един-два в кошницата.


Изображение


Тва да ловиш с кука номер 8 е голям кеф , да знаете! Ама КАК ми беше писнало от ситните куки и тънките поводи , представа си нямате... :evil: :lol:

И сега , течението тръгва в обратна посока. Първо бавничко , после се засилва , фидерът пак се вдига нагоре , тежката кошница пак влиза в употреба...

Изображение

...

А аз се чудя дали сега всичката храна , която до този момент течението отнасяше надолу , сега минава обратно през петното ми? :lol:


Изображение


Колкото по-силно е течението , толкова по-енергично и мoщно кълват рибите. Тая работа продължава известно време , и сега течението отново започва да губи сила , отново минаваме през междинен етап на почти нула течение , и после почва отлива , и течението тръгва обратно надолу. И си представям как храната отново минава през петното ми - като китайската армия в оня виц , дето завладявала Полша... :)


Изображение

Сега , докато течението постепенно набира сила , и след малко ще направи риболова невъзможен , рибата просто полудява - и платиките , и мъздругите наедряват , обаче в един момент трябваше да приключа - не само че над главата ми се събираха заплашителни облаци , ами.... за сефте от много време ми свърши храната! :roll:
Две кила суха храна :wink: - с такъв размер кошница , в продължение на пет часа , ce изразходва бая храна...


Изображение

11 мъздруги , 16 платики , и една баба - на това му казвам аз риболов! 8)

Изображение
Изображение
Изображение
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

И така , след състезанието от миналата седмица , на мен ми оставаше сума ти жива стръв. Литър бял , и бая над половинка замразен - и сега кво правим?
Излизам в отпуск , хладилника се размразява , дърпа се шалтера за три седмици , такива работи... :roll:


Изображение


Идавше ми наум само един водоем , където може да се метне във водата такова количество стръв :

Изображение


Сега имаме проблем: приливът днес ще започне късно , някъде след 15:30 , ако съм разбрал правилно разписанието. Така че разтоварвам багажа към 14 ч. , да имам време да разпъна панаира спокойно , и да се приготвя...нивото пада ли , пада , течението плaши окото и не предразполага към ловене изобщо...


Изображение


Все пак , колкото и да се мотах , в един момент вече бях готов - метнатата на 15 метра кошница от 120 грама се изпъна надолу по течението за 30 секунди , независимо от отпуснатия корем , и високо вдигнатия фидер. Така че се наложи да се върна към дежурната тежка кошница , и да скъся дистанцията до десетина метра. И сега , противно на всякаква логика , почвa да кълве бе! Ама без майтап! - нивото пада , тече със страшна сила , и кълве! Имам много стръв за изразходване:


Изображение

:shock: :shock: :mrgreen:

...и днес не ми се свиди . Имам един досаден проблем - мъздругите - друга риба практически няма , гълтат дълбоко куката , някои риби директно режа повода и ги хвърлям обратно в реката с надеждата да оцелеят..почвам да скъсявам повода , рибата си гълта яко , аз скъсявам.. До къде може да се скъси един пoвод? - ми , докато спре да кълве , решавам аз и скоро стигам до това:


Изображение


:lol: :lol: :lol: :lol:

Докато тече тая работа , са минали вече поне два часа , обаче приливът почва чак към 17ч , и сега течението започва да забавя скорост , а рибата подивява тотално , и почва да атакува стръвта в момента на падането на дъното , и даже на пропадане. Не ми е идвало наум , че може рибата да атакува куката на 30 сантиметра повод , на пропадане , и с кошница от 175 грама , ама явно можело...Ударите в повечето случаи са в момента на стигането на дъното , не мога да си представя какво стадо риба трябва да имам пред мен , честно... :shock:
Лакомите гадини почнаха да гълтат и този повод , така че аз бръкнах в методния класьор , и....

Изображение

Изображение


А не бе! Внезапно се оказа , че на голяма река и на силно течение можело да се лови на метод....или , на нещо подобно. :roll:

Междувременно , приливът , който по прогноза днес е много висок , създаде някакво нечовешко обратно течение , и сега , рибата...изчезна.


Изображение


Те така. Преди пет минути кълвеше една след друга , сега - нъцки. Удължавам обратно повода , храня , минават двайсе минути , и почвам да мисля че риболовът е приключил , обаче имам сума ти стръв и захранка , и след малко рибата се връща. Сега е по-едра , има и някоя платика , и сега кълве идеално с по-дълъг повод , като е закачена за ръба на устата. Минава известно време , преди пак да почне да гълта дълбоко , обаче аз вече знам решението , и се връщам към методния монтаж.

Нивото се вдига , а течението се засилва с всеки изминал момент , докато ми се налага да скъся още дистанцията - сигурно до под десет метра.


Изображение

Имам храна и бял червей за половин час риболов - само че водата ще ми залее платформата дотогава , когато кошницата се забива в камъните - толкова съм скъсил дистанцията , късам всичко , и решавам , че е време да приключвам...


Изображение

Изображение

Ако , не дай Боже , това се окаже последният ми риболов :wink: , да знаете че на такава нотка може човек да приключи риболовната си кариера без да го е яд... 8) :lol:

_________________
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Годината отиваше към края си , обаче закриването си оставаше под въпрос - първо ни удари студен фронт , та чак всичко замръзна (глобално затопляне , щото) , а после заплющяха дъждове и задухаха ветрове и хали...тик-так , тик-так - остават броени дни , и в първия ден без дъжд , се отправям към плиткия гьол , за който имам желязна информация , че през зимата там не кълве , понеже гьолът се разлива , и рибата тръгва да опознава околните поля. Това трябваше да се провери... 8)
Да , локвата действително се е разляла във всички посоки - и това при положение че още не сме имали истински зимен дъжд:

Изображение

Изображение

Замъквам багажа - достъп с колата няма , а експерименти за провеждане има. Първо: как се мята метод на 80 метра с монофил 0.22 :

Изображение

Мята се...условно. :wink:
Вятърът все пак отнася кошницата , обаче проблемът идва след това - с тънкия монофил контакт с кошницата няма ,ще чакаме да клъвне , и ще видим...Вторият фидер се мята на 56 метра , където за моя най-голяма изненада се оказва че има някаква активност , хващам една...

Изображение

:lol: :lol: :lol:

Втора , трета:

Изображение

(Без да пускам живарник) , вятърът клати върха на метода , и не мога да разбера дали е само вятъра , обаче като тръгвам да вадя се оказва че имам риба , при това - едра. Това с тънкия монофил на далечна дистанция очевидно е само за шаран , да ви кажа... :roll:

Междувременно на класическия фидер имам проблем - това е най-плиткия водоем в региона , имам стрaничен вятър , кълванетата не се виждат , корема не може да се избегне , а бе - както винаги. :?
Вади се инструмента:

Изображение

Да ама не - натиска върху влакното си остава , и рибата просто не кълве. Мятам зад петното , гепвам дърта мъздруга , и решавам че трябва да дойда пак , но по-подготвен , и да проведа допълнителни експерименти.

Изображение

Изображение

Два дни по-късно... :twisted:

Повтарям упражнението - методът на 80 метра , класическия фидер на 50 , само че сега имам експерименталния монтаж - монофил на макарата , 38 метра плетеняк , сега да видим какво ще се получи. Щото обикновено се получава това:

Изображение

Или... :evil:


Изображение

Изображение

Изображение

(Последната снимка ми е фон на десктопа , да ми бърка в очите всеки път като включвам РС-то. :x :evil: Върхът е 4 унции...)
А сега , пичове.... :shock: :shock:

Изображение

Върхът реално се ОТПУСКА :o :o Тоест , при приплъзване на фидера по стойката , мога да отпусна влакното. До провисване 8)
Идва ми да разтъркам очи , това не може да бъде , деа! 8 или 9 години си блъскам главата в тая стена , това ли беше решението? Бих могъл цял ден да седя и да гледам върха , даже няма нужда да кълве :roll: ...мммм...всъщност ,не съм против и да ми клъвне , ама не ще . :mrgreen:

Почвам да изчаквам по десет минути , и на второ мятане вадя повода на топка...а , не! ако ще чакам кълването по 10 минути , трябва да съм сигурен че нищо не се е оплело. Минавам на патерностер , и сега е момента за още един експеримент

Изображение

Изображение

Аха. Силиконов ластик за щека , 0.87 мм , около 10 см. Сврачи крак от двете страни , за единия край- удължаващото влакно/рамо , за другия - повода. Ще се оплита ли , ще се вижда ли кълване? - такива работи.

Мятам. Налага се леко да НАТЕГНА върха бе!!! :lol: - следва леко , но напълно забележимо кълване , вади се скимърче от 100 грама , вдига се на гърди - ластика се разтяга до 25 сантиметра , красота. Презамятам , сега следва къде по-читаво кълване , и сега имам едра риба ,правя два оборота назад с антиреверса , и стигам до клипа - имам време сваля влакното три пъти като Терънс Хил в оная сцена с револвера 8) , ама от любопитство просто държа фидера и чакам да скъса...рибата опъва колкото може , аз съм с плетен шок лидер , обаче имам 12 метра монофил във водата плюс ластичето с коефициент на разтягане 600% - рибата спира , и тръгва към мен! (Скоба: ако това беше стандартния ми монтаж с фидер гъм , почти със сигурност щеше да скъса)

Обирам до началото на плетената част от монтажа , развивам аванса , и всичко върви прекрасно , докато стигаме до едни 10-12 метра от брега. Където на зрителите им става ясно защо не вързах повод 0.10 . Те:

Изображение

Естествено , с повишаването нивото на водата , крабрежната растителност от преди валежите , сега е на 10 метра от брега. И разбира се , рибата се забива в тревите и се заплита там...Ясно виждам как ластичето се разтяга , седя и чакам , рибата сама се измъква от тревите , и след малко стига до кепа , при което оценявам какво съм хванал..


Изображение

:shock: 8) 8)

ТОВА , с нормален монтаж , щеше да си остане в тревите ..искам да ви кажа , че с фидер гъма аз приключих. :)
Нищо лично , мистър Дренан... :wink:

(Скоба 2 - всички риби без изключение , които хванах до края , се забиха в тревите. Не скъсах нито една.)

До края не смених повода нито един път (0.12) , куката не се изправи..

Изображение

С метода имам само една риба , за идеята смених монофила с плетеняк , мята се на същата дистанция , май даже малко по-далеч , но на метода не кълвеше (1 риба)

Изображение

...някакъв интересен хибрид..

Изображение

Изображение

Педята ми е 24 см 8)

С това годината се обявява за закрита - наздраве! :11:

P.S. - На края гепих ластика в едната ръка , и тръгнах да дърпам повода до дупка - действително се разпъва до 60 сантиметра , и накрая се скъса ластика. С 0.10 при такова напъване щеше да се скъса повода , но и в двата случая щеше да се изправи куката преди късането. Ластика е без пари , и е 5 метра , смяна преди всеки риболов ми се вижда най-разумно решение.
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Тези които следят темата (темите..) , си спомнят че неотдавна се сблъсках със ситуация , за която нямах достатъчно мощни , къси пръчки. Съответният инструмент беше купен , и сефтосан преди около седмица - кратък риболов на близката рекичка , с лин от кило и половина. Докладвам : сгъва се връхчето , и една педя от бланка по-надолу. :twisted: :mrgreen:
Трябваше да се пробва с "истинска" риба , така че в четвъртък вечерта след работа скокнах до реката и хвърлих две шепи царвеица. В петък сутринта , преди да отида на работа , хвърлих половин кило смес от коноп , царевица , и разни залежали пелети и топчета , и в петък следобяд бях на реката:


Изображение

Изделието:

Изображение


Мощна сопа с големи водачи , която сигурно ще може и да метне бая далеч , макар и не на този водоем... :lol:

Изображение


Последното състезание , с дребните червеноперки , които ми дъвчеха белите червеи , не ми излиза от главата - затова сега съм приготвил по-сериозни монтажи:


Изображение

Изображение

Нула жива стръв в храната , ще ловя на метод , и точка:


Изображение

Първото кълване беше зверско , аз съм с леко отхлабен аванс , без клипс , и с методна стойка - пърчката се сгъва , макар и да има видим запас от мощност в долната част , и след малко имаме търсения резултат 8) :


Изображение


Сменям белия червей с торен , има индикации за риба на пeтното , без да кълве , минавам на топче (поп-ъп) , и гепвам втора риба , кято оказва една такава ...престорена съпротива :wink: , като евродипутат при предложение за рушвет : "Моля Ви се , Вие за какъв ме сматате?!? :o ...ъъъ , КОЛКО казахте??? :D - е , все ще се споразумеем някакси..." :wink: - и в кепа влиза среден по размер лин:


Изображение

Лина е последван от платика с все същия морал ...

Изображение

...втори лин...

Изображение


и оттам се връщам на белия червей - потресаващ удар (кълванетата са през 20 -30 минути) , аванса е една идея по-отпуснат от нужното , и шаранът се забива в къпините отсреща... :x

Трийсет минути по-късно : сега авансът е затегнат , пак имам шаран , и този път поводът дава фира - 0.20 е смешно тънък за ловене в такива условия... :evil:

Минавам на класическа кошница , с идеята да видя какво ми подръпва връхчето между ударите на едра риба - червеноперки от сто грама лапат стръвтa на кука 10 нoмер , на повод 0.18 - и сед три червеноперки пак имам шаран , и пак губя повода... :roll: - всичко ми се изясни , и беше време да се прибирам. Пръчката , годна за военна служба :tup: - поводите ще трябва да се преразгледат основно...

_________________
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Най-накрая се намери време за един-два излета просто за кеф ... или поне такива щяха да бъдат , ако нямаше предвидени състезания на същите водоеми в близкo бъдеще :wink:

Изображение

Отново на Бургньофския гьол - най-неприятният спомен от целия сезон 2022 :evil: , а не е като да нямаше гръмки провали :oops: ...допуснатата грешка беше да заложа на метода, без да съм разбрал докрай защо не работи , и без да да изчистя ВСИЧКИ проблеми. Разбира се , правилният подход който би избрал един разумен човек , това е да се заложи на изпитаните класически монтажи , и да се отработят именно те....само че околният мрачен и ръмящ пейзаж не беше украсен с присъствието на нормални хора... 8)


Изображение

8) :twisted: :twisted:

А не бе! Тука ще се разбере къде е проблема , пък кво ще да става! Първо , искам да се убедя че методните ми храни издържат на мятането (60 метра) , и че след няколко минути все още има нещо по/около кошницата :

Изображение


Приготвям трите захранки , и пълня три идентични хранилки :

Изображение

За жалост , не се сетих да направя сянка върху "легена" , така че не се вижда кой знае какво... :oops:

Изображение


Пет минути по-късно , по кошниците още остава това:

Изображение

Ръми много ситен дъждец , като гъста , мокра мъгла , ама е топло , и засега няма нужда от дъждобран...лек насрещeн вятър , стартирам с пръчка от 3.30 , щото имах желание да видя как е мята с това на 60 метра , ( впоследствие минах на по-дълга пръчка , с която можех да ловя с по-лека кошница 40 гр.)

Понеже идеята ми е да лвя САМО на метод , не правя НИКАКВО първоначално захранване , грам жива стръв , зърно , едра фракция, нищо. Любопитен съм след колко време ще се появи риба на петното? - имам намерение да презамятам в стил класически фидер - т.е , през 4-5 минути. Първо мятане - индикация на ...трета минута? Баси , честно казано , останах като гръмнат! Surprised Оттук се почва - имам потегляния на всеки 4-5 минути. Хващам и риби - скимър от 500-800 грама , като КПД-то е ЕДНА риба на ПЕТ удара.. :evil: :x :evil: :x :evil: :x :evil: :x

Без майтап! 4 риби от 20 кълванета?!? Значи , имам между две кила , и три и двеста , когато ТРЯБВАШЕ да имам 10-16 кила? Най-дразнещото, тва е че такава успеваемост като количество кълванета , с класическия монтаж тука няма да я видя през крив макарон...Почват експеримените - нали затова съм дошъл?

(Междувременно , ръменето е прераснало влек , напоителен дъждец - обличам горнището на дъждобрана...)

Почваме с монтажите , размерите на куките , дължината и материала на повода... Торен червей на голяма кука? - веднага хващам риба! Тва ли било? Ми то било много лесно бе! 8) Три следващи замятания? -ТРИ фитки! :x :x :x
Добре , добре - бял червей на ластиче - същият резултат. Бял набоден на куката? - пaк така - ама кълве та сгъва фидера до средата!


Изображение

(фидерът не е правен да го сгъва скимър , да ви кажа :twisted: ) - фитка , фитка и фитка! Торен нa косъм с куикстоп? Тва сякаш работеше една идея по-добре , само не знам дали на състезание ще мога да го ползвам. :roll:

Все от такива съображения не опитвам въобще с топчета , дъмбели или други такива. Опитвам с плетени поводи , с много големи куки с къси парченца торен...баси , ако намеря начин да хващам 80% от кълванетата , вторият в каслирането ще го бия с двойна разлика в килограмите , честно! :)

Дъждът , докато аз се правя на идиот , е започнал да се усилва , и сега е време да се нахлузи и долнището , върху тотално мокрите къси гащи - след дъжд...дъждобран :wink: )

Едната ми храна вече е прекалено мокра, за да може да се ползва с метод , макар и храните да са уж под чадъра. Аз решавам все пак да видя как ще е разликата между метода и класическия монтаж , и тука получавам такъв шок , че ми отвисна ченето : с класическия монтаж НЯМА начин да се хване риба!!! :shock: :shock: Не кълве - тоест , кълве на десет минути , пипкави , неохотни кълванета...ми сега? Връщам се на метода , още една храна е прекалено кашната , минавам на третата , дъждобрана ми тече , мокър съм до кости , добре че не е студено...(дъждът вече се е превърнал в порой) Сутринта в магазина купих един пакет куки за бъдещи шарански приключения - дебели , здрави , късо стебло , много широка "захапка" :

Изображение

Бодвам 6-7 бели на тоя ченгел...

Изображение

И с последните три мятания , преди да ми свърши храната , хващам ТРИ поредни патики без нито една фитка. :D


Изображение

Дали това е решението? - налегнали са ме едни съмнения... :wink:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

С тези състезания свободният риболов направо умрЕ , за.би... :oops: - обаче идваше време да се закрие годината , и ето ни рано-рано ( в ранния следобед , се има предвид 8) ) , на близката рекичка:

Изображение


Няма нужда да се иска разрешение от колегите за да се настаня между тях:


Изображение

Сега , риболовът ми е ясен , щото бях тук преди два дни , ама ме домързя да снимам - сценарият е следният :
1 , налазват ни баби
2 , с правилния монтаж ги отсичаме и почваме да вадим едър скимър , почти платика

Стигат 30 грама , пет кошници на около 20 метра , с първото мятане с повод вече кълве:

Изображение

Докато бабите са с този размер , мисля да ловя тях - проблемът е че след няколко едри почват да кълват (все) по-дребни...

И така , сега бабите издребняват , и тука се вади изпробваното от предния излет тайно оръжие:

Изображение

Изображение

Тая работа дребосъка не може да я нагълта достатъчно навътре , че да се набоде на куката - само щипе и подръпва червея , докато аз сръбвам горещ чай , и когато на петното се появи едра риба , тя гълта достатъчно навътре , за да се закачи . Това е теорията , и преди няколко дни работеше като в някакъв сън.
Да , ама сега пък не щеше! :x
Едра риба нямаше , така че реших да изчакам половин час и да опитам пак а междувремено аз минах на монтажа с къс повод , който ми става все по-интересен:

Изображение

Половин час с този монтаж , и се връщам на косъма. Тц. Не ще бе! няма едра риба , баси...Видимо излетът щеше да влезе в графата "безинтересни" , си мислех мрачно , без още да имам хабер , че това щеше да се превърне в най-интересния излет сигурно за цялата година... :wink:


Времето напредва , и -точно както последния път , храната ми отива на привършване. Сaмо че този път имам резервен вариант:

Изображение

Англичаните се кълнат в тези кошници , и ги ползват в разнообразни форми и грамажи. Аз практически не съм успял да хвана риба с такава кошница , не им намирам никакво приложение , смятам ги за пълен боклук , и макар да имам 5-6 в кутията , само ги влача по водоемите без всякаква полза...е , сега нямам повече храна а имам бял червей (ама не много).

Така че сипвам щипка бял червей в тва нещо - 12-15 червея , да речем , като предполагам че два-три ще изпаднат докато кошницата лети , после още няколко , докато тя потъва , и до дъното я стигнат десет , я не. За стpъв решавам да опитам друг английски похват , който аз НИКОГА не ползвам - не знам защо (всъщност , знам - щото ми е толкова акъла :oops: :lol: ) - един ЕДИНСТВЕН бял червей:

Изображение

И тва нещо го мятам , кошницата стига до дъното , и следва ясно , отчетливо , прекрасно кълване - едра баба тръгва към кепа. Безупречно убодена , във вътрешността на устата , без да е нагълтала дълбоко. Презамятам , пак. И пак. И ПАК!!! :D

Изображение

Белият червей - ЕДИН! , на много малка кука се оказа някаква просто невероятна стърв , досадните фитки и откачени риби , които се случват така често във фидера , когато ловим с малки куки , не се наблюдават с тази стръв , имам само една откачена риба , и за последните 30-40 минути направих по-голямата част от улова си:

Изображение

Изображение

До края на годината оставаха няколко дни , а единн купен неотдавна фидер практически не беше влязъл в употреба - ето ни на идеалния водоем за експерименти:

Изображение

Изображение

Дребна риба играе на десет метра от брега , аз не и обръщам внимание , и отмервам 50 - езерото е пълно с много едра платика , не съм дошъл тук да ловя баби....

Първо кълване...

Изображение

...ъъъъ! - бабите не бяха разбрали идеята , а даже и те не са много активни - хващам няколко , когато времето почва да се скапва , вземаме мерки:

Изображение

Облакът отмнава , времето напредва , рибата я няма , минавам на номера с малката кука и самотния бял червей , и с това хващам единствената платика.

Изображение


След това кълването се отсече , до края на годината оставаха два дни , които изкарах залепен за прозореца , да гледам проливния дъжд , който валеше хоризонтално под поривите на ураганния вятър...този скромен излет всъщност трябваше да мине за закриване на 2023-та. :roll:


ПъСъ. Вчера си спретнах едно предсъстезателно-тренировъчно откриване.Само че докато се усетя , нивото на водата се вдигна толкова , че вече не можех да сляза от платформата , за да взема телефона. Или дъждобрана , или чадъра :o ... или нещо , с което да покрия пинките , белите , храната.... :lol:

Седя на платформата като корабокрушенец на сал , водата се вдига , добре че дъждът отмина за няколко минути , скарата на платформата вече е под водата , и пълзи нагоре към ръба на ботушите...цирк! :mrgreen:

Кво се случи? Направих две петна , като ги редувах по около 15 минути на петно , вял , измъчен риболов на ситна риба , имаш чуството че на петното няма живот...Тука провеждам първия експеримент : минавам на изключително лека и тънка кука , и....пичове! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: На петното имало СТЕНА от риба бе?!!!? :roll: :roll:

Кълве , ама една след дpуга??? Е , имаше един дребен проблем...всяка риба над сто грама отваряше куките без всякаво услие... :mrgreen:
Сега тръгвам да експериментирам с разнообразни куки (бях купил няколко пакета) , ловя на вердевас и пинки , имам безкрайни фитки - връхчето мръдва три милиметра , и до там , и много често тръгвам да вадя и рибата е там , просто лапва стpъвта , и не мърда от мястото си...

Тук решавам да опитам с белия червей на ситната кука...УПС! Сега се оказва , че на тази стръв , на ситната кука , кълве МНОГО повече , отколкото на вердевас?!? :shock: Приключих с 20-тина риби , вероятно , око 4 кила. В 16 часа водата тръгва да пада , и към 17 успях да напусна работното място , без да загреба вода в ботушите... :11:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8722
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1378 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от Д-р Флекс »

Честита Нова Година, честит нов сезон! :)
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4566 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Честита и на теб , и на цялата компания!
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Публикувай отговор

Обратно към “Риби и рибари в странство”