Домашна кухня

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
Аватар
Boci
Мнения: 4815
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 243 пъти
получил Браво: 1525 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Крем супа от зеленчуци и диви гъби

Комбинацията от няколко зеленчука и диви гъби е много добра. Основно се ползват тиквички и картофи (нарязани на кубчета) в съотношение 1:1, морков, глава лук, ск чесън, малко целина и диви гъби - манатарка, масловка или челядинка. Може да се заменят и със сушени такива. Подправките - сол, червен и черен пипер на вкус. Зеленчуците се заливат с вода, колкото да ги покрие и се сваряват за около 20-30 минути. После се пасират. След това крем супата се оставя още малко на котлона, за да се сгъсти, като се слага и 30гр масло. Сервира се с кротони.
...
IMG_20220615_114813_1~4.jpg
IMG_20220615_114813_1~4.jpg (416.18 KiB) Преглеждано 784 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(19)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
stancom
Мнения: 3732
Регистриран на: Сря Яну 02, 2008 16:59
Местоположение: Чомаковци
дал Браво: 68 пъти
получил Браво: 147 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от stancom »

Boci написа: Сря Юни 15, 2022 14:30 Заредих се пак с фруктоза
Как я съхраняваш, защото съм забелязал силна склонност за слепване при нея ?
Аз не мога да ловя риба !!!
Аватар
баш майстора
Мнения: 5485
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1481 пъти
получил Браво: 1394 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

stancom написа: Чет Юни 16, 2022 9:25
Boci написа: Сря Юни 15, 2022 14:30 Заредих се пак с фруктоза
Как я съхраняваш, защото съм забелязал силна склонност за слепване при нея ?
:P :mrgreen: :P :mrgreen: :lol:
IMG_20220616_095048.jpg
IMG_20220616_095048.jpg (277.64 KiB) Преглеждано 734 пъти
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Boci
Мнения: 4815
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 243 пъти
получил Браво: 1525 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Има слепване, после се разбива във вода и се разтваря, ако го ползвам за ракия. Ако е под формата на захар за мезета и т.н. суша и мелям с кафемелачка. Последният чувал го ползвах 2 години. Тези 50кг ще ги изразходя още тази година.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(19)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
баш майстора
Мнения: 5485
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1481 пъти
получил Браво: 1394 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

Боцииии, аз си мислех, че талянците жмурат само паста и пици, а те завалийките глей кво ядяли... Живи да ги ожалиш... :22:
IMG-320643a374838cb1418bf9da40b41964-V-01.jpeg
IMG-320643a374838cb1418bf9da40b41964-V-01.jpeg (339.7 KiB) Преглеждано 637 пъти
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
баш майстора
Мнения: 5485
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1481 пъти
получил Браво: 1394 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

Реших така да пробвам да ги съхраня. Само измити и вакумирани.
IMG_20220630_200650-01.jpeg
IMG_20220630_200650-01.jpeg (207.92 KiB) Преглеждано 566 пъти
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Boci
Мнения: 4815
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 243 пъти
получил Браво: 1525 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Всичко ядат тия италианци.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(19)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4815
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 243 пъти
получил Браво: 1525 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Мароканска супа харира

Тази традиционна гъста супа е може би най-популярното мароканско ястие, характерно за берберската кухня. Приготвя се и в другите страни в Северна Африка, но там е популярно с други имена и малки разлики в подправките. Обикновено се приготвя с агнешко, телешко, овнешко или пилешко месо. Свинско не се ползва, поради религиозни причини. Месото се комбинира с нахут, като към него може да се добави червена леща или боб пожелание. Според нашите разбирания супата наподобява на яхния, понеже е доста гъста. Много е хранителна и вкусна, затова ви препоръчвам да си я сготвите вкъщи.
Аз я приготвям с телешко месо (500гр) и обикновено ползвам джолан. Нужно е да се свари до готовност, като образувания бульон се прецежда и запазва. Месото се накъсва и запържва в тенджера със зехтин до златисто, като към него се слагат и подправките на вкус - червен (лют) пипер, черен пипер, кориандър, кимион и куркума. В някои рецепти се слагат още джинджифил, канела и шафран, но те не са по моя вкус. Следва да се добавят зеленчуците (глава лук, морков, и стрък целина), които са предварително пасирани. Всичко се обърква много добре и се залива с бульона. Добавят се около 200гр млени домати и сол, огъня се намалява и харирата се оставя да къкри поне час. При нужда може да се долее малко водичка, но като цяло супата трябва да е с гъста консистенция. За финал се добавя предварително сварения и обелен нахут (100-150гр) и малко фиде или орзо. Може да се ползва и нахут от консерва.
Мароканската харира се консумира топла, гарнирана с наситнен магданоз и резенчета лимон за овкусяване.
...
FB_IMG_1657198820860.jpg
FB_IMG_1657198820860.jpg (43.98 KiB) Преглеждано 490 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(19)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4815
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 243 пъти
получил Браво: 1525 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Лимонена паста със скариди

Представям ви една лесна лятна рецепта за всички почитатели на морските дарове. Подходът при приготвянето й е малко нестандартен, но резултатът е отличен.
На първо място скаридите се белят и вената им се отстранява. Следва да се запечатат за няколко минути в масло, колкото да хванат лек загар. Когато са готови, се оставят на страна. В същия тиган се сипва 100мл бяло вино, сокът от 1/4 лимон и малко вода. След, което се слагат и спагетите, като водата трябва да ги покрива леко. Именно това е разликата със стандартното варене. В този случай няма да се изхвърля водата и докато спагетите се сваряват, тя малко по малко извира и се образува много приятен и кремообразен сос. В процеса на варенето може да се добавя по още малко водичка при нужда, за да не остане пастата на "сухо". Добавят се още 1ск чесън (наситнена), сол и черен пипер на вкус. 8 до 10 минути са достатъчни пастата да се свари до степен ал денте. След, като се махне от огъня, се поръсва с наситнен магданоз и се обърква хубаво. Лимонените спагети се сервират, гарнирани със скаридите, млян черен пипер и пармезан. Може да се добави и още лимонов сок на вкус.
...
IMG_20220705_120620_1~2.jpg
IMG_20220705_120620_1~2.jpg (266.93 KiB) Преглеждано 488 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(19)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4815
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 243 пъти
получил Браво: 1525 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Японски сърми
...
IMG_20220711_121410~2.jpg
IMG_20220711_121410~2.jpg (210.07 KiB) Преглеждано 417 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(19)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Златев
Мнения: 2170
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 929 пъти
получил Браво: 171 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Златев »

Boci написа: Пон Юли 11, 2022 17:43 Японски сърми
Ял съм само веднъж, сестра ми ги приготви, и беше едно от най-вкусните неща, които съм пробвал. Използва филе от сьомга и може би маринована херинга, ако не се лъжа, поради пряка липса на друго приложимо рибно месо. Наистина вкусно.
Аватар
Boci
Мнения: 4815
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 243 пъти
получил Браво: 1525 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Най-трудното е да се измие ориза,свари и да се овкуси добре. Другото е лесно.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(19)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4815
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 243 пъти
получил Браво: 1525 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Меландзане
...
IMG_20220722_124939~2.jpg
IMG_20220722_124939~2.jpg (391.04 KiB) Преглеждано 243 пъти
IMG_20220722_125926_1~2.jpg
IMG_20220722_125926_1~2.jpg (354.12 KiB) Преглеждано 243 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(19)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4815
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 243 пъти
получил Браво: 1525 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Ризото с горски гъби и бекон

Приготвянето на ризото не е никак трудно, но за да се постигне перфектен резултат трябва да се спазят няколко неща. На първо място е оризът. Ризото се прави с ориз, който е богат на нишесте, при отделянето, на което се образува кремообразна структура на ястието. Вариантите са - Арборио или Карнароли. Първият е по-масов у нас и се намира в почти всички големи магазини. Вторият обаче е по-добрият избор, понеже съдържа повече нишесте и масово италианците залагат именно на него.
За една порция са напълно достатъчни 125гр ориз. Готвенето започва с приготвяне на бульон. Може да бъде зеленчуков, пилешки, свински, телешки или от морски дарове. Зеленчуковият обаче е може би най-универсален. В малка тенджера се слага 1 глава лук, стрък целина и наситнен морков. Всичко се залива с вода и се оставя да ври на среден огън за около 30 минути. След, което получения бульон се прецежда и се оставя настрана.
В подходящ дълбок тиган се запържва за кратко една глава лук или шалот (нужно е да бъде нарязана на много ситно). Аз я минавам на ренде и се получава под формата на каша. И така, когато лука леко омекне в тигана, се слага ориза. Бърка се енергично, докато побелее леко и веднага след това се сипва бяло вино (70-75мл). След изпаряването на алкохола, котлона се намалява на среден огън и започва добавянето на малки части от зеленчуковия бульон, като същевременно се разбърква. Честото разбъркване спомага за отделяне на повече нишесте от ориза. В този момент се слагат гъбите. Аз ползвам микс от сушени манатарки, масловки и челядинки. Слагам и 1-2 пресни печурки (наситнени). Ако обаче имате пресни горски гъби, още по-добре. Добавя се черен пипер и сол на вкус. Поетапно ориза поема течността и трябва регулярно да се сипва по 1 черпак от бульона и така до готовност на ориза. Той трябва да стане ал денте, а именно с пухкава обвивка и леко сурова сърцевина. В никакъв случай не трябва да се преварява. Когато е готов и се сгъсти, се маха от котлона и към него се добавя 20гр масло и 30гр настърган пармезан. Разбърква се добре и се затваря с капак за около 3-4 минути. Пармезанът и маслото се разтапят и ризотото придобива идеалната кремообразна консистенция.
В това време се приготвя бекона, като се слага в сух тиган. Съдържащата се в него мазнина е достатъчна, за да се запържи перфектно.
Ризотото се сервира с люспи от пармезан (може и настърган) и бекон. Може да се добавят и пресни билки - мащерка, риган, босилек или розмарин, както и чери домати.
Консумира се на момента, изстинало и притоплено впоследствие не е добър вариант, ако искате да се насладите максимално на това прекрасно италианско изкушение.
...
IMG_20220728_115330~3.jpg
IMG_20220728_115330~3.jpg (375.93 KiB) Преглеждано 165 пъти
IMG_20220728_115510_1~2.jpg
IMG_20220728_115510_1~2.jpg (236.01 KiB) Преглеждано 165 пъти
IMG_20220728_115503~3.jpg
IMG_20220728_115503~3.jpg (202.45 KiB) Преглеждано 165 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(19)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4815
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 243 пъти
получил Браво: 1525 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Картофена кула с пълнеж от бекон и кашкавал

Предлагам ви една идея за предястие, с което да изненадате вашите гости. Приготвя се лесно и е много вкусно.
Започваме с измиването на 3-4 средно големи картофа и нарязването им на шайби с дебелина 4-5мм. Не се белят. Шайбите се редят в тава върху хартия за печене, намазнена със зехтин. Посоляват се и се слагат в загрята фурна да се изпекат, докато хванат приятен загар. 15-20 минути са напълно достатъчни. В това време на сух тиган се запържва за кратко бекона (нарязан на ситно). Овкусява се с малко сухи люспи от чесън и лук. Добавя се и една щипка мащерка по желание. Приготвя се и сосът. Открил съм, че много подходящ вариант за всякакъв вид печени или пържени картофи е комбинацията от крема сирене и горчица. Добавям обаче и малко водичка, за да се получи по-течна консистенция на сосчето.
Когато картофите са готови, се реди кулата, като между шайбите се слага малко бекон и настърган кашкавал. Добре е кулата да се фиксира с клечка за зъби преди финалното запичане, за да не се разпадне. Всички кули се заливат с по 1 с.л. разтопено масло. Запичат се на вентилатор само за няколко минути, докато кашкавала се разтопи. Картофените кули се сервират в комбинация със соса, наситнен магданоз и малки кубчета от домат за разкош. Клечките за зъби може да се извадят спокойно, защото вече има спойка между шайбите.
...
IMG_20220726_110225_1~2.jpg
IMG_20220726_110225_1~2.jpg (248.09 KiB) Преглеждано 164 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(19)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”