" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Публикувай отговор
Аватар
outsider
Мнения: 2579
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 118 пъти
получил Браво: 3589 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Идва понеделник , и получавам новини от магазина : имаме проблем , Хюстън! :evil:
Направили сме си сметките без Владимир Владимирович! :lol:
Копеленцето ни е оставило без...газ? Не бе , уж засега имаме. Нефт? А бе май и от тая стока още има , само цената на нафтата не ме радва много. :x
Въглища? Не ни трябват , тука имаме атомни централи. 8)
Фуииииил!!!! Нямало да има фуил , деа! :mrgreen:
Веднъж да се престраша да поръчам , и да ме оставят без фуил :lol: :lol: :lol:
...С това веселият уикенд , който ме чакаше , само започваше. Щото другата седмица имаме фидерно състезание в долния край на същя канал (без нищо общо в ширината , дълбочината , или риболова , обаче). И до канала имам повече от час път. Така че реших да си спретна фидерна тренировчица в събота ,и да спя на място . Следователно , се товарят фидери , мачове , щека , ролери , греда , кошници... :roll:

Изображение
Изображение


И като стигам на канала , и почвам да вадя фидерите , се сещам , че не съм взел седалката за плувкаджийски риболов- тази , в която са всичките ми линии...Без фуил и без щека? Не съм изпадал аз в подобна ситуация , тцъ-тцъ-тцъ , ми сега кво ще правим... :lol:


Изображение


Имам инфо че рибата е по-дребна , и доста по-малобройна. И че има доста ситни сомчета. Правя храна , съставена от 2/3 глина , 1/3 захранка - силно ароматизирана и подсладена , като идеята е на дъното да се формира мътилка , която мирише и леко сладни , но не храни ( нещо като предизборна програма 8) ) - и в която рибата да рови в калта , ако иска да хапне нещо. Следизборната част , с други думи... :mrgreen:


Изображение

Стартирам с фиксирания ваглер , и оценявам , че макар и дълбочината е близо 3 метра , това нещо се мята добре , лети като стрела , и не се оплита въобще , щото няма какво да му се оплете. Отляво имам Нико , който вади сомче на щеката , зaрязва я , минава на мач , и вади второ сомче. Аз отговарям със сомче , кълве , вяло , пипкаво , и нарядко.

Нико вади скимърче - не повече от 150 грама , ама сомчетата са тройно по-малки. Аз също вадя скимър , от същия калибър , последван от втори , доста по-едър. Отдясно имам стар , много опитен , местен състезател , който познава канала наизуст , обаче по някаква причина не хваща нищо. Аз опитвам за идеята с подвижния монтаж , и удрям на камък : с подвижен монтаж не кълве ВЪОБЩЕ! :shock:
Баси , друга полза да няма от състезанието , "стига ми тая награда". Нещата (не)вървят в същия дух още половин час, и тука внезапно отварят някакъв шлюз , и се събират Райко и Райна ! :shock: :shock: :shock: Внезапно се извива силно течение , ама като за близалка от 10 грама , аз нямам щека , а тези които имат , нямат такива линии. И ако някой има , никой няма захранка за такова течение. Опитвам няколко изтичания с директната петица , която живее в калъфа на щеката , с плувка от един грам - никакъв шанс , опитвам да изтичам като с боло , с цялото утежнение на слайдера на дъното , и с вдигнат високо мач , за да извадя влакното от водата...шегобишко....Остава ми - остава НИ , да изчакаме да спре течението , или да свърши състезанието.

Изображение

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Времето изтича , аз едва ли имам много повече от кило , обаче най-смешното е , че с тва кило може да съм между първите 3-4-ма в сектора. Щото Нико има по-малко от мен , Ив отдясно има ЕДНО сомче , и не съм видял много риба и след тях...

Идва кантара. Имам 932 грама. И...печеля сектора?! :o :lol: Плик и чертичка , ама не вярвам да ми стане навик...

Забележка: на фидерната тренировка в събота лових с така наречените "бонбони" - бял червей , замразен в ароматизатор/оцветител/подсладител. Или в някакъв дип , който съчетава цвят , аромат и захар , в моя случай.

Изображение
Изображение

Аз по принцип не вярвам на такива магии , обаче трябва да призная че практически само с това успях да хвана някаква риба. :oops: Без да ми е много приятно , признавам че работи. :)
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII
Аватар
outsider
Мнения: 2579
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 118 пъти
получил Браво: 3589 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Ние продължаваме усърдно да кОпаме - с надеждата да е в правилната посока.

14 юли. Разказват, че преди бая време , когато широките народни маси още имали гръбнак ( в резултат на евволюцията на обществото , в днешно време този дефект е поправен 8) ) , управляващите класи взели да гледат на народа си с навирен нос , и от високо. (чудя се дали това не ми напомня нещо... :wink: ) - обаче на проблема било намерено решение...


Изображение

:twisted: :twisted: :twisted:
Ми нямали си хората социални мрежи , където да се оплакват... :lol:

Ние , вместо да вземем пример , имахме друг проблем за решаване - как да хванем някоя риба в рекичка , където отсрещния бряг е на 26 метра? Не ставам аз за таъкв риболов.... :?

Изображение

Изображение

В реката има някой шаран , някоя каракуда , дребен до среден скимър , и сума ти сомчета. Едрата риба е по-скоро по тапите , а ние сме баш по средата. Има и едър морски кефал , ама върви го хвани...
Аз мятам с прашката една кофа топки с ТТX и царевица отсреща , където ще пробвам с метода да гепя някой шаран. Почвам на 21 метра ( без майтап...) , и всичко което намирам , са дребни сомчета ( и един скимър). Алан , съотборника ми , вади на щека около два пъти повече риба от мен. Да не разтягам разказа излишно - до самия край вадим сомчета - аз - по-редки , но по-едри , Алан - по-дребни , но повече. Тва , с метода - няма грам шаран , каракуда , нищо. По едно време тръгвам да презамятам , правя три оборота на макарата , и закачам някакъв шибан клон. Успявам да го отлепя от дъното , провлачвам го три метра , и тук "клонът" оживява , и потегля нанякъде... :shock: Докарвам до брега едър , затърмъчен кефал, който се набутва в крайбрежните треви , изкарвам го от тях , и се откачва... :evil: :evil: :evil:
С него сигурно ставахме втори или трети в сектора. Без него...оценявам че се борим за пето място в сектора. Ако нямаме късмет - 6-то. С много късмет - четвърто...Вaдя живарника , сипвам рибата в кофата , ей-сега Алан ще сипе двойно повече от моето кило и нещо...Алан вади живарника...де...десет ...ДЕСЕТ сомчета?!? :shock: :shock: :shock: :shock: А? :o

Изображение

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

"Алан" , питам го - "ти сигурен ли си че не си ловил целия следобед едно и също сомче?" 8)
Есетствено , ние не го бъзикахме след това , вие пък. Никакъв коментар , шега , даже ироничен намик , не сме такива хора... 8) :lol: :lol:

Историята обаче имаше неочакван край... Значи , за отличниците има пликове. За такива като нас , обикновено по пакет захранка..Щото ние сме 18-ти от 20 отбора - a тези , които са след нас , имат някои неудобни въпроси , да си зададат... :roll: :lol:
Е да де - ама тук организатора вади "утешителните" награди - дълга , голяма опаковка-картон-кашон , и почва да раздава...по два къпинг-топ-сета Rive R 1000 на отбор? :o
Не знам как стана тая работа , ама тва с третия плик не можеше да се плати... :D

Но , "это были ещё цветочки , а ягодки - впереди". Прeдстоеше ни състезанието по двойки на Мигронския канал :twisted:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII
Аватар
outsider
Мнения: 2579
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 118 пъти
получил Браво: 3589 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Мигронския канал е един от любимите ми обект за риболов в региона. И не cамо щото на него , къде индивидуално , къде по двойки , имам... някой и друг читав резултат :wink: -просто риболовът на канала ми пасва идеално , не се налага много да се мисли - мяташ в подножието на шкарпа отсреща , и търсиш едрата риба , край на предаването.

Изображение


Носят се упорити слухове обаче , че сега едрата риба била оскъдна , и можело един час да я чакаш - а на щека имало дребосък като за десет кила. :roll:

"Дребосък" от 50 до 300 грама , да ви кажа... Тaка че миналата седмица аз си спретнах една тренировка , и уточних че действително рибата се наложи да я чакам повече от час , и хич не беше гъста... :?
8 риби и две късания за 7 часа риболов...тука имаше нужда от внимателно обмислена стратегия. Ще играя със Жан Клод , победителя от Бургньоф , и той се нави да лови на щека , поне в началото , докато (ако..) рибата влезе на петното на фидера.

Аз ще поема риска да проваля отбора :oops: , и ще ловя само на фидер - да ловиш на плувка на канала Мигрон , ми звучи като да отидеш на посещение в пивоварната Гинес , и на въпроса "ще пиеш ли нещо" , да поискаш чаша мляко... :mrgreen:


Изображение

По време на тренировката ми се стори , че рибата се мръщи на жълата храна , така че сега съм направил черна , силно преувлажнена смеска , мятам пет кошници , свири се старта , и докато подпирам фидера на стойката , Жан Клод вече вади първата риба на щеката. :shock:
Тука трябва да отбележа , че съм изтеглил дясната тапа , която се счита за най-добротоо място за щека на канала...Втора риба за ортака , трета , четвърта... не са едри , ама влиза в ритъм , независимо че у се налага да лови на 9 метра , щото вятърът се усилва с всеки момент.

Минават поне 15 минути , дoкато видя първа индикация , и още десет , докато хвана първата риба - която едва ли минава 100 грама..Оттук рибата ме налазва с всича сила , вятърът не дава признаци на умора , аз вадя някакви рибета от под сто грама - имам един скимър от 250 , а моя човек вече кепчосва трета платика от 300 грама , и една още по-едра. Неговият анализ на нещата , това е че на петното има и по-едра риба , и че на щека може да се направи внушителен резултат , само че едрата риба иска фина презентация , която вятърът прави невъзможна - даже засичането става трудно. Минал е един час , ако не и малко повече , и аз започвам да се притеснявам , че съм направил огромна грешка , Ж.Клод има поне двойно повече риба от мен (и говоря за килограми , бройките не ги споменавам...) Дали нямаше да проваля отбора , и това от най-жестоката тапа? :oops: :oops:

Време беше за малко виcша математика. 8)
Събиране на две и две , имам предвид :lol: - просто нямаше начин , ама никакъв , по това време на годината , да имам стена от дрена риба на петното , и тя да не привлече никаква по-едра. Анализът на ситуациуята е следният : мятам , кошницата потъва , частиците привличат дребосъка , кълве на секундата , kоето води до незабавно презамятане , и цикълът започва от ново... Често презамятане , много храна засипва петното , едрата риба не може да се дореди от малолетните престъпници... ИЗВОД! - Ако исках да стигна до читавата риба , имах нужда ... да ми кълве много по-малко? :lol: :lol: :lol:

И така - спирам пинките и белите червеи , минавам на кастер и царевица , торен на куката , бодвам дребосък , последван от скимър от 400 грама , кълването се разрежда , и рибата почва да наедрява...Минал е час и половина от стaрта , когато постепенно масовата ми риба почва да гони 300 грама , после вадя една от близо кило , дребните изчезват , хващам няколко поредни от 500-600 , и малко преди паузата , вече влизам в серия от истински платики. :twisted:
Жан Клод отива да хапне нещо (тук единият състезател продължава да лови) , и малко преди да дойде моят ред за сандвич , приготвя фидера. Аз вадя последната платика преди паузата , той мята...

Изображение


.... и докато вкарвам живата стърв в хладилната чанта , вече вади първата платика! :D

Обиколката на ивицата ме остави като гръмнат : почти всички са заложили на щеката , на фидер хората упорито се мъчат да ловят риба прекалено наблизо :roll: , и с изключение на един отбор , който е напипал платиките , всичко друго лови дребосък.

За един час ортака е хванал 5 риби , сядам , мятам , и ги почваме... :shock: :shock: :twisted:

Кво да ви разправям.. мятахме един върху друг и вадехме оплетени линии с платики , чупих връхче - ама без да скъсам кошницата , и ми кълвеше със счупеното връхче :lol: :lol: , минах на повод 0.16 и кука номер 8 , с дебели парчета торен червей ...Коментарът "получи се интересно , оспорвано състезание" , ще го оставим за следващия път - тва беше клане с бензинова резачка... :twisted: :mrgreen:
Приключам с 38 риби на брояча , не знам колко са едри , и колко -дребни ... оценявам улова си на 18 кила. Най-много 20... Колко има Жан Клод? Доста от рибите му на щеката са дребни - ама все има едни 12-13 кила? Решаваме че общия ни улов трябва да е между 30 и 35 , и вече имаме инфо , че другия отбор (който не е в нашия сектор) , е загубил тотално ритъм след паузата. (Розето ги прави тези работи :lol: )

Тръгвам да вадя живарника , и правя бърза прeоценка на килата, докато викам съотборника да удари едно рамо. Комшиите , които ловиха само на щека и не знам дали имат 5 кила риба , се облещиха като Ози Озбърн при вида на живарника...

Изображение

...а съдията се хвана за главата - имал някакво мижаво кантарче , което тегли до пет кила...

26 кила и нещо , и сега беше ред на Жан Клод:


Изображение


16 кила и нещо , и с няма и 43 кила печелим турнира - вторите имат двайсе кила , оттам надолу резултатите рязко падат.

Изображение


У-бав-ци! 8)
И в неделя сме пак там - този път , с редовния ми съотборник Фабрис. Ама не ми се вярва пак да имам такъв късмет с тиража... :wink:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII
Аватар
shaman
Мнения: 3331
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:49
Риболов: Спининг, муха и от скоро кльонк с каяк :)
Местоположение: Русе
дал Браво: 142 пъти
получил Браво: 446 пъти
Обратна връзка:

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от shaman »

200.gif
200.gif (1.38 MiB) Преглеждано 291 пъти
--------------
http://www.starividri.org
Аватар
outsider
Мнения: 2579
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 118 пъти
получил Браво: 3589 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Седмицата измина в подготовка. А именно : потриване на ръце , точене на зъби , и предвкусване на размазването , което щяхме без съмнение да проведем с Фабрис. :twisted: :twisted:
В края на краищата , какво можеше да се обърка? Същия канал , една седмица време , имам храната , дистанцията , стратегията... 8)

Изображение


Е - този път нямахме чак такъв късмет с тиража...Фабрис тегли левия край , съседите отляво ще ловят само на щека (добре!) , обаче отдясно имаме силен отбор , който ще лови само на фидер , и на нашата дистанция... :evil:


Стартираме по стандартната схема , Фабрис атакува на щеката , аз почвам с фидера. Имаме тотално тихо време , и ....на щеката не кълве. :shock:

Изображение


Ама хич! Фабрис не успява да накара кьорава риба да клъвне , съседите отляво и те нямат кьорава риба...При мен нещата се развиват по отработения сценарий : на петнайстата минута имам фитка , след пет минути вадя дребен скимър , последван от втори , и после - платика от близо кило. :D
Отдясно нямат нищо , щеките дремят , две места вляво Ги хваща риба на щеката , на мен ми кълве , ама много тъничко и нежно , минавам на дълъг повод 0.10 , и хващам втора платика. Имам индикации че на петното има риба , и свиркам на Фaбрис да мине на моята дистанция.

( След края на състезанието , това беше отчетено като единствената грешка , която ми идва наум :oops: )

На Фабрис не му кълве , сега и на мен спира да ми кълве , съседите имат един скимър на фидера на 20 метра (без майтап...) , и тишина. Идва паузата - вече от половин час нямам кълване , Фабрис отива да хапне , че е умрял от жажда :lol: , аз опитвам разни работи , от които нищо не работи , и когато паузата свършва , вече не съм видял кълване от час и половина. :?

Мой ред за пауза - оглеждам сектора , тук-там се вади риба , повечето - на щека , Нико и съотборника му , в нашия сектор , имат поне три-четири кила риба , имат живот и на фидера и на щеката...

Отбелязвам че Ги и Клод ловят със светла храна , и преди края на паузата забърквам втора захранка. Сега влизам с много дълъг повод - ама два метра!!! , имам едно kълване , хващам и един скимър , и с това стигам 6 риби , без да хвана нищо до края на турнира. Фабрис има едно късане , нула риби в живарника , и теглим 2.560 , с което се класираме 18-ти от 30 отбора.

...след паузата , рибите влизат мощно на петното на Нико , и те приключват с 30 кила , и печелят турнира. Те са на ном.3 , ние сме на ном. 8... Може ли рибата да седи някъде и да не мърда оттам? Питайте тапата , (номер 1) - те са ...капо! :shock: :shock:

За отбелязване е , че комшиите отдясно , които направиха три петна на фидера , и са компетентни състезатели , имат 860 грама. :roll:
Щеките отляво имат още по-малко. Оттам вляво имаме 5 кила и нещо , фидер и щека (Ги и Клод ) , после - шест кила и нещо...По някаква причина ние бяхме в някаква Мъртва Зона , и даже при нула грешки , и ако Фaбрис си беше хванал рибата , можехме да изкатерим едно или максимум - две места в класирането в сектора. Тоест , все тая...

Във връзка с излизането на главния герой в отпуск , бойната секира се заравя за известно време... :wink:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII
Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и турнири”