France 2: за риба в долината на Лоара

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Публикувай отговор
Аватар
outsider
Мнения: 2579
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 118 пъти
получил Браво: 3589 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Между две състезания остана време за един свободен риболов. Mного навреме , щото имах куп експерименти за провеждане. Първо , трябваше да се провери съществува ли в природата мачов риболов на дистанция?

Изображение

Нямам предвид , 30 метра, "изчислени" на око , или сметнати по оборотите на макаратa. Тцъ. Но сеньор. 8)
Забиват се колците и се отмерват 50 метра ! :twisted:
И така , искам да знам:
1) Може ли да се метне дотам
2) Може ли да се храни на такова разстояние?
3) Може ли да се метне два пъти поред без монтажа да се оплете? :lol:
4) Вижда ли се антената с невъоръжено око , или ще трябва последното да се въоръжи сериозно?

Вие пък вероятно искате да знаете защо се занимавам с глупости... :roll:

Щото , мили деца , има един култов обект за фидерни състезания в департамент 44 - Мигронския канал. Където се знае точно къде е рибата - на 50 метра , в подножието на шкарпа. И където с бай Фабрис , къде поотделно , къде заедно , преди две години спечелихме всичко което можеше да се спечели. :twisted:
И разбира се , противникът е скалъпил коварен , византийски план , и организира турнир без право на фидер. Мач и щека , край на предаването :evil:

И ако едно безумно говедо все пак успее да лови отсреща? :wink:
Всичката риба , която се придвижва покрай брега , може да се спре само на моето петно , щото няма да има друго... :twisted:
И така:

Изображение
Изображение

8) :twisted: :twisted:

А не бе! И ако 30 не стигнат , чакайте да си бръкна в другия ръкав:

Изображение

:shock: :shock: :lol: :lol: :lol:

Вади се фидер ( не си правя илюзии...) , плетеняк , шок лидер , мятам. Ми...мята се. Духаше свеж ветрец старнично-насрещно , обаче се мята. И не се оплита , всъщност. Антената се вижда..донякъде :?

В действителност , след няколко години ловене с фидер , 50 метра въобще не звучат като далечна дистанция , оказа се че мога и да храня дотам - с ...относителна точност. :wink:

Огромният проблем , в плитката вода на гьола , се оказа плетеняка - няма никакъв начин да се задържи плувката на петното , нищо че опрях девет грама олово на дъното (!!!) Плетеняка е несъвместим с мачов риболов , така че този експеримент го приключих дотук.

Сега метнах на същата дистанция с фидера , метнах и един метод на 60 метра , и се заех да си тествам новия кивоk. Прикрепване към бланка с дoказалата се конфигурация 8) от коркова тапа с изолирбанд:


Изображение

:mrgreen:

С връхчето надминах себе си - това е точно нужният тест , обаче имаше един дребен проблем , който не позволяваше да се оцени докрай ефективността на изделието - не кълвеше. Ама хич!

Изображение


Тука решавам да тествам една декатлонска храница ( нямам никакви отношения с фирмата , не го считaйте за реклама) - храната не мирише на нищо , пълна е с разни семена , и е смляна доста едро. При намокряне добива следния вид:

Изображение
Изображение

При хвърляне във водата , потъва като едър пясък - без да мъти изобщо.

Изображение


Това го вкарвам с фидера , и след пет минути- ама без майтап , бодвам първия скимър:

Изображение


Сега оценявам вече как работи връхчето , правя няколко скимъра...дали сега дойде рибата , или храната действително "викна" рибата? Пълня със същата храна метода. Десет минути:

Изображение


Хмммм....

ПП. -два дни по-късно ми съобщиха че организаторите са сменили ивицата , и ще се лови на друг канал... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII
Аватар
outsider
Мнения: 2579
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 118 пъти
получил Браво: 3589 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Най- накрая остана време за един свободен риболов...

Подхождам стандартно: събуждане в шест , мотане до девет , на гьола почти в десет...така де - бърза работа нямам. 8) :lol:

Изображение


Което не значи , че като нямам бърза , нямам никаква работа - напротив! :twisted:


Работа имам колкото искаш , стартирам с фиксиран ваглер. Задачи : да се провери оптималният тест на един купен преди няколко години мач , щото единствената информация , от която имам нужда - КОЛКО мята , деа! , англичаните не я споменават никъде. :evil:
Дай им на тях да пишат глупости по бланка , не им стига място...

Изображение


Второ: да изпробвам метода на мятане на Кристоф , който не задържа влакното с пръст на ръба на шпулата , а лови на клипс , като с фидер. И евентуално - да се хване някоя риба , но това не е задължително. :lol:

Зaпочвам с ваглер 16 грама , който се оказва неочаквано тромав и тежък , щото наличният във водоема тлъст скимър е потънал вдън земя , и сега кълавт ситни баби. Сменям го с 8 грамов , който се мятa доста по-зле , и мачът видимо мята по-добре по-тежки плувки. Обаче това са бели кахъри - аз съм тотално ошашавен от ловенето на клипс , този риболов сложи край на задържането с пръст , баси , не мога да повярвам колко е по-удобна тая работа... :o

Междувременно , бабите се събират , и започвам да ги хващам сравително редовно. Всъщност , макар и рибата да дребна , аз се хващам на забавната мисъл , че всъщност се кефя доста , и бих си изкарал така целия ден , обаче ... работа съм дошъл да върша , не да си гледам кефа. 8)
Служба , деа. :mrgreen:

Мачът се прибира , монтажът се вързва на следващата пръчка (много е удобно монтажите за мача да са монтирани предварително , сменят се за две секунди) - боло 5.5 метра.

Идеята : да се види възможно ли е , и доколко е удобно (ако въобще...) да се ползва боло като дълъг мач. Кво да ви кажа...малко е дълга , тежка и тромава сопата , разбира се. Очакваше се. Обаче как мята , не е истина - особено като смених плувката с 12 грама (пръчката иска доста повече) - и макар и да се дави влакното доста по-трудно , отколкото с мача , с дългата пръчка се засича много удобно , и колкото и да звучи странно , даже с този размер на рибата...Изображение


...аз всъщност доста се забавлявах! :D
Само че...не бях дошъл да се забавлявам. 8)
Стиснал зъби - "...аз ще занеса Пръстена в Мордор " , трябваше да изпия горчивата чаша - прибирам болото , и вадя от калъфа ...слайдера.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ама е дълбоко метър и петнайсе? - Слайдер! :twisted:

Миналия път заподозрях че влакното ми беше тъничко , и сега съм заредил макарата с влакно 0.22 Maver stone river , което на око прилича на 0.25 , и прилича на тел , и ще мятам пак с клипса. И отделно , ще опитам с монтажа на Кристоф - основна тежест ниско до дъното , минимален или никакъв дропер , и тежестта на един метър от куката.


Изображение

Десет минути по-късно....ЪЪЪЪ? Тва... не е редно , деа! :shock: :shock: Сега слайдерът отказваше да се оплете , ама по никакъв начин! Лети като стрела , не се оплита изобщо , не знам дaли от влакното , или от клипса , ама в тая работа имаше нещо неестествено. Като да си в прекрасни отношения с тъщата , да речем. :mrgreen:

И кво става , като имаме 6 грама олово на десет сантиметра от дъното , а рибата е ситна ? Спокойно! 8)
Бабите дърпаха оловото с будещ възхищение ентусиазъм , слайдерът щъркваше над водата , и си ги засичах без грешка. И сега се оказа , че с толкова ниско разположена тежест , макар и на дъното да не бях опрял практически нищо , плувката не мърдаше , независимо от вятъра. В резултат на което , започнах да вадя скимър.
Кефът беше пълен , не знам хората кво се оплакват от слейдерите... ми кво има да му се оплете на такъв монтаж? :wink: :lol: :lol:

Беше време обаче и това да се прибере в калъф , и да се извади фидера. Много съм щастлив че устоях на изкушението да ловя на слайдер до края , щото с фидера се оказа че имало и друг риболов - сега се появиха едри баби , а също , че има МНОГО повече риба , отколкото показваше мача. Е , и фитките бяха повече , но накрая извадих от водата това:

Изображение
Изображение
Изображение

- и сега беше време да се прибирам , щото в понеделник беше почивен ден. И бях планирал съвсем друг риболов... :wink:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII
Аватар
outsider
Мнения: 2579
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 118 пъти
получил Браво: 3589 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Понеделник.

Изображение

Ставам в девет , на реката съм...упс! :shock:
Не , тоя път номера нямаше да мине :lol: :


Изображение


Ставане в пет и нещо , излизане от къщи в шест - щото прилива и отлива не чакат никого , и се налагаше да се съобразявам с тях. Сега , да видим как се стига до реката...


Изображение


...след десет минути с правилното градинарско сечиво :twisted: , можех да се настаня - на благоразумно разстояние от водата:


Изображение

Изображение

Докато разпъвам панаира , наблюдавам как прилива бавничко почва да потапя най-ниските камъни - сега да видим течението...

120 не държат на 25 метра , нито на 20 :shock: , минавам на 175 грама , това горе-долу държи. Презамятам през 4-5 минути , ей-сега ще почне да кълве...


Изображение


Да ама не - минава почти половин час , преди да хвана една дребна мъздруга , и после пак тишина. Нивото продължава бано да се вдига , без течението да намали силата си , минава още един час , аз имам втора мъздруга , и сега най-после течението започва да отслабва. 175-те грама отстъпват място на 120 , те - на 100 , фидерът се спуска ниско , като в затворен водоем , и сега внезапно почва да кълве - ама нещо страшно! :shock: :twisted:
Мощни удари , много енергична риба , и между мъздругите почват да влизат платики , особено като минах на торен , и почнах да кълцам по един-два в кошницата.


Изображение


Тва да ловиш с кука номер 8 е голям кеф , да знаете! Ама КАК ми беше писнало от ситните куки и тънките поводи , представа си нямате... :evil: :lol:

И сега , течението тръгва в обратна посока. Първо бавничко , после се засилва , фидерът пак се вдига нагоре , тежката кошница пак влиза в употреба...

Изображение

...

А аз се чудя дали сега всичката храна , която до този момент течението отнасяше надолу , сега минава обратно през петното ми? :lol:


Изображение


Колкото по-силно е течението , толкова по-енергично и мoщно кълват рибите. Тая работа продължава известно време , и сега течението отново започва да губи сила , отново минаваме през междинен етап на почти нула течение , и после почва отлива , и течението тръгва обратно надолу. И си представям как храната отново минава през петното ми - като китайската армия в оня виц , дето завладявала Полша... :)


Изображение

Сега , докато течението постепенно набира сила , и след малко ще направи риболова невъзможен , рибата просто полудява - и платиките , и мъздругите наедряват , обаче в един момент трябваше да приключа - не само че над главата ми се събираха заплашителни облаци , ами.... за сефте от много време ми свърши храната! :roll:
Две кила суха храна :wink: - с такъв размер кошница , в продължение на пет часа , ce изразходва бая храна...


Изображение

11 мъздруги , 16 платики , и една баба - на това му казвам аз риболов! 8)

Изображение
Изображение
Изображение
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII
Аватар
outsider
Мнения: 2579
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 118 пъти
получил Браво: 3589 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

И така , след състезанието от миналата седмица , на мен ми оставаше сума ти жива стръв. Литър бял , и бая над половинка замразен - и сега кво правим?
Излизам в отпуск , хладилника се размразява , дърпа се шалтера за три седмици , такива работи... :roll:


Изображение


Идавше ми наум само един водоем , където може да се метне във водата такова количество стръв :

Изображение


Сега имаме проблем: приливът днес ще започне късно , някъде след 15:30 , ако съм разбрал правилно разписанието. Така че разтоварвам багажа към 14 ч. , да имам време да разпъна панаира спокойно , и да се приготвя...нивото пада ли , пада , течението плaши окото и не предразполага към ловене изобщо...


Изображение


Все пак , колкото и да се мотах , в един момент вече бях готов - метнатата на 15 метра кошница от 120 грама се изпъна надолу по течението за 30 секунди , независимо от отпуснатия корем , и високо вдигнатия фидер. Така че се наложи да се върна към дежурната тежка кошница , и да скъся дистанцията до десетина метра. И сега , противно на всякаква логика , почвa да кълве бе! Ама без майтап! - нивото пада , тече със страшна сила , и кълве! Имам много стръв за изразходване:


Изображение

:shock: :shock: :mrgreen:

...и днес не ми се свиди . Имам един досаден проблем - мъздругите - друга риба практически няма , гълтат дълбоко куката , някои риби директно режа повода и ги хвърлям обратно в реката с надеждата да оцелеят..почвам да скъсявам повода , рибата си гълта яко , аз скъсявам.. До къде може да се скъси един пoвод? - ми , докато спре да кълве , решавам аз и скоро стигам до това:


Изображение


:lol: :lol: :lol: :lol:

Докато тече тая работа , са минали вече поне два часа , обаче приливът почва чак към 17ч , и сега течението започва да забавя скорост , а рибата подивява тотално , и почва да атакува стръвта в момента на падането на дъното , и даже на пропадане. Не ми е идвало наум , че може рибата да атакува куката на 30 сантиметра повод , на пропадане , и с кошница от 175 грама , ама явно можело...Ударите в повечето случаи са в момента на стигането на дъното , не мога да си представя какво стадо риба трябва да имам пред мен , честно... :shock:
Лакомите гадини почнаха да гълтат и този повод , така че аз бръкнах в методния класьор , и....

Изображение

Изображение


А не бе! Внезапно се оказа , че на голяма река и на силно течение можело да се лови на метод....или , на нещо подобно. :roll:

Междувременно , приливът , който по прогноза днес е много висок , създаде някакво нечовешко обратно течение , и сега , рибата...изчезна.


Изображение


Те така. Преди пет минути кълвеше една след друга , сега - нъцки. Удължавам обратно повода , храня , минават двайсе минути , и почвам да мисля че риболовът е приключил , обаче имам сума ти стръв и захранка , и след малко рибата се връща. Сега е по-едра , има и някоя платика , и сега кълве идеално с по-дълъг повод , като е закачена за ръба на устата. Минава известно време , преди пак да почне да гълта дълбоко , обаче аз вече знам решението , и се връщам към методния монтаж.

Нивото се вдига , а течението се засилва с всеки изминал момент , докато ми се налага да скъся още дистанцията - сигурно до под десет метра.


Изображение

Имам храна и бял червей за половин час риболов - само че водата ще ми залее платформата дотогава , когато кошницата се забива в камъните - толкова съм скъсил дистанцията , късам всичко , и решавам , че е време да приключвам...


Изображение

Изображение

Ако , не дай Боже , това се окаже последният ми риболов :wink: , да знаете че на такава нотка може човек да приключи риболовната си кариера без да го е яд... 8) :lol:

_________________
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII
Публикувай отговор

Обратно към “Риби и рибари в странство”