Планът ми претърпя пълен провал!
В река Върбица нямяше вода!
Вировете бяха плитки и без течение. За да намеря дълбоки бързеи се наложи да отида чак до река Арда, но и там бързеите бяха плитки и водата много прозрачна. За пъстърва и липан това не е проблем, но там ги няма а мряната и скобара се плашеха и не кълвяха когато ги приближиш на 3 -5 метра за евронимфинг. Успях да жвана само една мряна с метода floating the sighter - "флоутинг дъ сайтъ" на нимфа Copper John - "Копъ Джон".

Този метод позволява по-далечно замятане.
След фиаското на евронимфинга за мряна и скобар ми остана само опцията да ловя кефал. Хванах много кефал на всички методи - евронимфинг, нимфа с индикатор суха муха и на сухи мухи. Много се изненадах че, не хванах нищо на метода Swinging Soft Hackle Flies - "суингиг софт хакъл" - дори кефала не кълвеше на този най-лесен метод на риболов с мокра муха.
Най-голямото откритие и най-полезният извод от това посещение за мен беше изненадата какви грамадни кефали хванах на суха муха в бързеи дълбоки само една-две педи. Трябнаше замятане над 15 метра и ударите бяха зверски. най - успешната муха се оказа balloon caddis sedge - "Балуун кадис седж" с кука 10.
[attachment=0]Върбица-Глухар-септември2022.jpg