Домашна кухня

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Pasta di alici

С аншоа и хлебни трохи, рецепта типична за Калабрия
...
IMG_20220811_121353~2.jpg
IMG_20220811_121353~2.jpg (276.63 KiB) Преглеждано 1228 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Паста с черни миди (Pasta con le cozze in bianco)

Представям ви една рецепта с миди, традиционна за Бари и целия регион Пулия, където има много ферми за черни миди, намиращи се в Адриатическо и Йонийско море. Рецептата е проста, с малко съставки, но е уникално вкусна и би допаднала на всеки, който обича морските дарове. "Bianco" означава "бяла" и на мен ми допада повече, отколкото с домати, която също е в менюто на местните готвачи и е класическа за района. Освен великолепния вкус мидите са и много полезни за консумация. Те са богати на протеини, витамин В12, селий и йод.

Необходими продукти:
1) паста 100гр
2) 10-15 черни миди
3) 1/2 чаша бяло вино
4) 1 скилидка чесън
5) лют червен пипер на люспи
6) печени хлебни трохи (по желание)
7) магданоз
8) зехтин

На първо място мидите се измиват и почистват много добре от полепи и водорасли. После се бланшират в малка тенджерка с капак за 5-10 минути. Не се слага вода, те пускат достатъчно и се образува много приятен сос с морски привкус. Сосчето се прецежда, а мидите се махат от черупките. Оставят се само няколко с черупки за по-добра презентация в чинията.
В тостер се изпича филия хляб, намазана със зехтин. После се минава в чопър до образуването на трохи. Някои готвачи слагат печена галета, други - не. Въпрос на предпочитание е, но според мен с нея пастата става още по-вкусна.
Идва ред да се свари пастата, в моя случай домашно приготвено талиателе. Водата, в която я варим се запазва.
Следва направата на соса. В подходящ тиган се запържва на среден огън наситнената скилидка чесън и лютия червен пипер. Когато чесъна хване приятен загар, се сипва бялото вино и соса от мидите. След изпаряване на алкохола, се добавят 1-2 черпака от водата, в която е варена пастата. Когато се сгъсти, се слагат мидените ядки, талиателето и наситнен магданоз. Всичко се обърква енергично за кратко. Пастата с черни миди се сервира с поръсени отгоре хлебни трохи и струйка зехтин. Вариант е да се настърже на ситно ренде и лимонена кора.
...
IMG_20220813_122131_1~2.jpg
IMG_20220813_122131_1~2.jpg (273.71 KiB) Преглеждано 1184 пъти
IMG_20220813_121951_1~2.jpg
IMG_20220813_121951_1~2.jpg (329.73 KiB) Преглеждано 1184 пъти
Последно промяна от Boci на Съб Авг 13, 2022 15:21, променено общо 1 път.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

:11:
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Малко паста
...
FB_IMG_1662732253507.jpg
FB_IMG_1662732253507.jpg (80.23 KiB) Преглеждано 633 пъти
FB_IMG_1662732248520.jpg
FB_IMG_1662732248520.jpg (73.49 KiB) Преглеждано 633 пъти
FB_IMG_1662732240189.jpg
FB_IMG_1662732240189.jpg (48.94 KiB) Преглеждано 633 пъти
FB_IMG_1662732233865.jpg
FB_IMG_1662732233865.jpg (54.84 KiB) Преглеждано 633 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Cacio e Pepe
...
IMG_20220910_145117_324.jpg
IMG_20220910_145117_324.jpg (166.1 KiB) Преглеждано 597 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Пълнен картоф с бекон и кашкавал

Една идея за лесно и вкусно предястие за вашите гости. Избират се средни по големина картофи, измиват се добре и се сваряват за около 30минути. Важно е да не се преварят и разпаднат, затова ги следете по време на варенето. Когато са готови, с остър нож се отрязва 1/3 от всеки картоф. Може да се разполовят и наполовина. Следва да се издълбаят внимателно с лъжичка. Пълнят се с нарязан на дребно кубчета пушен бекон и малко настърган кашкавал. За подправки ползвам наситен чесън, мляно индийско орехче и сол на вкус, ако е нужно. Картофите се слагат в подходяща тава върху хартия за печене и се запичат на вентилатор за около 10 минути. Вадят се, поръсват се с още настърган кашкавал и се връщат обратно за още няколко минути във фурната до готовност. Сервират се с поръсен отгоре пармезан и наситен пресен лук. Добре е към тях да има и сос. Аз правя едно много лесно сосче, като комбинирам 1:1 кисело мляко и мека горчица, но вие може да опитате и с друг вариант. Пробвайте, обещавам, че ще ви хареса.
...
IMG_20221106_153104~2.jpg
IMG_20221106_153104~2.jpg (218.94 KiB) Преглеждано 398 пъти
IMG_20221106_153044~2.jpg
IMG_20221106_153044~2.jpg (232.44 KiB) Преглеждано 398 пъти
IMG_20221106_152924~2.jpg
IMG_20221106_152924~2.jpg (232.58 KiB) Преглеждано 398 пъти
IMG_20221106_152902~2.jpg
IMG_20221106_152902~2.jpg (205.69 KiB) Преглеждано 398 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Рибена саламура

Представям ви една разновидност на рибената чорба, която в отделните части на България се прави по различен начин. Моят вариант е комбинация между руската кухня и нашенската. Обикновенно я правя с костур и глави от шаран, но днешната я приготвих с глави на паламуди, които умишлено оставих с повечко месо откъм гърба на рибите. Имах и три костурчета (с кожата) под ръка. И така да преминем към готвенето.
Рибените глави и рибата се варят във вода за около 30 минути, след което се вадят.
Бульонът се прецежда много добре и в него се слагат: наситена глава лук, наситена червена чушка, 1-2 люти чушлета, 250 мл доматен сок, малко целина, магданоз, копър, 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, черен пипер, червен пипер, сол и 1 с.л. зехтин. Подправките се слагат на вкус, а мазнина не е нужно да се добавя повече, понеже рибата съдържа достатъчно в себе си. Костурите винаги се готвят с кожата, понеже така спомагат за образуването на уникален бульон. Месото на тази риба е сухо, но кожата е много мазна, същото важи и за щуката и бялата риба.
И така бульона и зеленчуците се връщат обратно на котлона. Рибата се обезкостява добре, като се отстраняват и кожите, където има. После рибното месо се слага отново в супата и всичко ври на среден огън до готовност.
Рибената саламура се сервира с наситен магданоз и малко лимонов сок. Някои хора вместо лимон слагат оцет. Пробвайте и наздраве!
...
IMG_20221113_115958~2.jpg
IMG_20221113_115958~2.jpg (304.23 KiB) Преглеждано 284 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Стартирах сезона с малко Петрохан
...
IMG_20221113_085107_1~2.jpg
IMG_20221113_085107_1~2.jpg (316.03 KiB) Преглеждано 284 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
баш майстора
Мнения: 5543
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1516 пъти
получил Браво: 1503 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

Boci написа: Нед Ное 13, 2022 15:13 Стартирах сезона с малко Петрохан
Чудесна новина! Отдавна се каня да ти споделя за една функция на Google Maps, която открих преди време. Като съм ти запаметил номера в моя телефон и като отворя картите в западните райони на София се появи едно червено пинче, кръстено на твое име. Цъкам на него, избирам как да ме навигира (с кола, градски транспорт или пеша) иииии... съм при петрохана. Хитро, а?!? :11:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

:D На една ръка разстояние е, но се пази от зло куче.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Златев
Мнения: 2174
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 933 пъти
получил Браво: 176 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Златев »

Натурално. Паламуд и карфиол на фурна.
IMG_20221119_211007_227.jpg
IMG_20221119_211007_227.jpg (252.84 KiB) Преглеждано 189 пъти
IMG_20221119_210905_055.jpg
IMG_20221119_210905_055.jpg (246.26 KiB) Преглеждано 189 пъти
IMG_20221119_210820_311.jpg
IMG_20221119_210820_311.jpg (244.17 KiB) Преглеждано 189 пъти
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Бански старец

80% св. плешка или св. контрафиле
20% св. врат или св. гърди

23гр сол
4гр захар
5 гр ким или кимион
3гр черен пипер
0,5гр червен пипер

Ползвам Ким, понеже има анасонов аромат и ми харесва повече
...
IMG_20221123_201700~2.jpg
IMG_20221123_201700~2.jpg (180.17 KiB) Преглеждано 117 пъти
Последно промяна от Boci на Сря Ное 23, 2022 22:23, променено общо 1 път.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Петроханът е готов
...
IMG_20221123_204722~2.jpg
IMG_20221123_204722~2.jpg (266.69 KiB) Преглеждано 110 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Катино мезе

Катиното мезе е типичен бански специалитет, с който местните жители са изключително горди. Ползват се свински врат или плешка, гъби и лук.

Необходими продукти
1 кг свински врат или плешка
200-300грама печурки
2 глави лук
Масло
Магданоз
Черен пипер
Лимонов сок
Сол

Свинското се реже на кубчета и се запържва в масло, докато побелее. Следва да се добавят гъбите (нарязани на четвъртинки), лука (нарязан на полумесеци), черен пипер и сол на вкус. Налива се малко вода, съдът се затваря и се оставя всичко да се задуши много добре на среден огън. Когато водата поизври и месото е много добре сготвено, всичко се мести в голяма глинена тава. Слага се малко лимонов сок и наситнен магданоз и катиното мезе се вкарва да се запече във фурна. Понеже тавата е глинена, се слага в студена фурна, а не предварително загрята, защото може да се пукне.
Катиното мезе е готово, когато месото хване приятен загар. Сервира се директно с глинената тава на масата. За финал се добавя още лимонов сок и наситнен магданоз. Наздраве!
...
IMG_20221126_211340_1~2.jpg
IMG_20221126_211340_1~2.jpg (320.26 KiB) Преглеждано 16 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4831
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 248 пъти
получил Браво: 1546 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Телешко бутче
...
IMG_20221127_150215.jpg
IMG_20221127_150215.jpg (198.61 KiB) Преглеждано 16 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(0)
2011-2012(19) 2017-2018(11)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”