Домашна кухня

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Златев »

Трети опит с телешки котлети. То път ги уцелих! По две минути на страна в тигана с масло и мащерка, после 15 мин в йенска тенджера във фурната (за домочадието и половинката) и само 2х4 минути за моята порция. От предния ден седят в хладилника със зехтин и счукан чер пипер. Посолил съм точно преди сервиране.
Имат си и бирен сос от маслото, в което се пекнаха ;)
Гарнитурата е карфиол - печен и на бърза трушия.


IMG_20221127_195817_653.jpg
IMG_20221127_195817_653.jpg (209.19 KiB) Преглеждано 1669 пъти
IMG_20221127_210114_094.jpg
IMG_20221127_210114_094.jpg (205.17 KiB) Преглеждано 1669 пъти
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

:11:
...
IMG_20221130_205911~2.jpg
IMG_20221130_205911~2.jpg (378.38 KiB) Преглеждано 1574 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

:22: is
...
IMG_20221204_201302~2.jpg
IMG_20221204_201302~2.jpg (296.5 KiB) Преглеждано 1485 пъти
IMG_20221204_193756.jpg
IMG_20221204_193756.jpg (228.06 KiB) Преглеждано 1485 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Честит празник колеги и на всички именяци също, да сме живи и здрави!

Довечера ще направя рибник
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Никулденски рибник

Представям ви малко по-интересен начин за приготвяне на никулденския шаран. Получава се уникално вкусно за това гарантирам.
Не първо място се взима шаран с тегло между 2,5 и 3 кг. Почиства се от вътрешностите, маха се главата (оставя се за чорба), опашката и всички перки. Разполовява се на две от вътрешната страна (откъм корема), като двете половини трябва да са свързани, а не разделени. Пече се на дървени въглища от двете страни, като се започва откъм кожата. След това се обезкостява много добре и се отстранява кожата. Трябва да остане само рибното месо без нито една костица.
В дълбок тиган се задушават 2 глави лук (наситнени) и 500гр печурки (на шайби) в масло. Подправки - сол, черен пипер и мащерка на вкус. Когато зеленчуците са готови се махат от огъня и се смесват с рибното месо и това е плънката за рибника.
Тестото е добре да се приготви по-рано, за да има време да втаса. Съставките за него са:
Брашно - 1кг
Вода - 3/4ч.ч.
Жива мая - 1 кубче
Яйце - 1бр
Захар - 1с.л.
Сол - 1с.л.
Оцет - 1с.л.
Зехтин

Оформянето на самия хляб вече е въпрос на личен избор. Отгоре се маже с жълтък и се пече за около 40 минути на 180-200 градуса. Когато се извади, се мокри леко с пръски вода и се покрива с кърпа. Крайният резултат - вкусен шаран с опушен аромат, затворен, в апетитно хлебче.
...
IMG_20221206_151528.jpg
IMG_20221206_151528.jpg (421.24 KiB) Преглеждано 1379 пъти
IMG_20221206_151058.jpg
IMG_20221206_151058.jpg (452.71 KiB) Преглеждано 1379 пъти
IMG_20221206_162130_1.jpg
IMG_20221206_162130_1.jpg (368.02 KiB) Преглеждано 1379 пъти
IMG_20221206_181919~2.jpg
IMG_20221206_181919~2.jpg (212.04 KiB) Преглеждано 1379 пъти
IMG_20221206_182657~2.jpg
IMG_20221206_182657~2.jpg (246.74 KiB) Преглеждано 1379 пъти
IMG_20221206_182636~2.jpg
IMG_20221206_182636~2.jpg (210.15 KiB) Преглеждано 1379 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Бански старец

св. плешка 80%
св. врат или св. гърди 20%
подправки за 1кг

сол 23гр (готварска)
захар 4гр (фруктоза)
ким 5гр
черен пипер 3гр
червен пипер 0,5гр
...
IMG_20221209_111817_1~2.jpg
IMG_20221209_111817_1~2.jpg (319.74 KiB) Преглеждано 1300 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
jagger1
Мнения: 3178
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 751 пъти
получил Браво: 1168 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от jagger1 »

Хайде и от мен един традиционен Никулденски шаран на фурна. Ами, мезнахме го, не остана и костица..... :D
20221206_113508.jpg
20221206_113508.jpg (341.13 KiB) Преглеждано 1276 пъти
:11:
Аватар
Pike
Домакинът
Мнения: 4543
Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 21:23
Риболов: Спининг фен.
Местоположение: София
дал Браво: 4479 пъти
получил Браво: 246 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашна кухня

Мнение от Pike »

Boci написа: Пет Дек 09, 2022 12:15 ...
ким 5гр
...
Ким, а не кимион, интересно, ще се пробва :tup:
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Прави се или с ким, или с кимион. Кимът има лек анасонов аромат, аз само така го правя. Въпрос на вкус.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
sleepwalker
Мнения: 1573
Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 22:31
Риболов: Спининг
Местоположение: Шумен
дал Браво: 242 пъти
получил Браво: 252 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от sleepwalker »

Здравейте! Обръщам се към капацитетите в кулинарна та рубрика за малко акъл, щото тая година нещо окотих пастърмата :22:
Та, оставил съм я да съхне вече две седмици, едвам е чула да почне да се втвърдява, обаче днес видях, че и мухъл е завъдила. Ясно, че уцелих много кофти момент с влажно и топло време и може би не й намерих точното място за сушене. Може ли да се направи нещо с тоя мухъл или работата е тотал щета и да я хвърлям? :roll:

П. С. Месото е свинска рибица, стояла в сол 24 часа, кисната във вода няколко часа, подсушена и подправена. И преди съм правил тази рецепта - ставаше! :|
...
IMG_20221211_111224.jpg
IMG_20221211_111224.jpg (163.25 KiB) Преглеждано 1162 пъти
IMG_20221211_111204.jpg
IMG_20221211_111204.jpg (128.67 KiB) Преглеждано 1162 пъти
Мунчо написа: Кефалеца и особено дребно-средния костур се отличават с доста гейски нрав и понякога е нужно да бъдат провокирани с откровено деликатни воблери и блесни, за да предприемат действия, разтърсващи сърцата ни.
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Измий я с бяло вино, после подсушаване, пак подправки и сушене наново.

Сушете в затворено помещение с проветрение при температура 10-12градуса и никога няма да имате такива проблеми. Навън е голям риск, защото влажността на въздуха в определени дни достига 85-90%влажност. Мезета се правят максимум при влажност 65-70%.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Странджанско дядо отива на сушилката

св. врат 100%
подправки за 1 кг
23гр сол (готварска)
4гр захар (фруктоза)
4гр червен пипер (може пушен)
3гр чубрица
1гр черен пипер
...
IMG_20221209_201833~2.jpg
IMG_20221209_201833~2.jpg (179.23 KiB) Преглеждано 1150 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
sleepwalker
Мнения: 1573
Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 22:31
Риболов: Спининг
Местоположение: Шумен
дал Браво: 242 пъти
получил Браво: 252 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от sleepwalker »

Boci написа: Нед Дек 11, 2022 12:34 Измий я с бяло вино, после подсушаване, пак подправки и сушене наново.

Сушете в затворено помещение с проветрение при температура 10-12градуса и никога няма да имате такива проблеми. Навън е голям риск, защото влажността на въздуха в определени дни достига 85-90%влажност. Мезета се правят максимум при влажност 65-70%.
Трябва ли да я стържа или изрязвам или само миене?
Виното предполагам върши работа заради алкохола в него. Ако я измия в по силен алкохол, няма ли да е по-добре?

Аз ги суша на затворена тераса с постоянно отворени прозорци, нямам по-открито помещение. Явно там няма да стане, хладилник ли е евинствения вариант?
Мунчо написа: Кефалеца и особено дребно-средния костур се отличават с доста гейски нрав и понякога е нужно да бъдат провокирани с откровено деликатни воблери и блесни, за да предприемат действия, разтърсващи сърцата ни.
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Не се стърже, само с алкохол, пробвай с ракия. Затворена тераса е добре, но да е затворена, а не с отворени прозорци. Прозорец може да се отваря веднъж на ден за кратко да обърне въздуха. Не трябва да е отворено помещението, точно в това е проблема. Затвори прозорците следващия път и ако температурата не надвишава 13-14градуса няма да имаш никакви проблеми. Може да оставиш един прозорец леко открехнат, аз така правя.

Гледа се времето, когато има мъгла, вали дъжд, сняг тогава влажността е 90%. Тогава затваряш всички прозорци. Когато е сухо времето, открехваш леко само един. Така суша аз и няма никакви проблеми. Идеалното сушене е при 10-12 градуса. Ако задържи повече дни около 15 градуса и повече вече не става. Почват да лепнат. При ниски градуси, но положителни, демек под 10 също няма проблем.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
dankata
Мнения: 673
Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 20:35
Местоположение: София
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 356 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от dankata »

Можеш да третираш мухлясалите с кърпа напоена с оцет.
Ако отмиеш подправките, след това отново я паприковай.
За другото Боци ти е казал.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”