2023 Британска Колумбия

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

2023 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Днес продължавах новогодишните празници и след обед отидах до реката със съвсем скромните очаквания просто да похвърлям с новия-стар прът и да се разходя с кучето.

При гледчерния поток видях паркирана малка кола, което означаваше че рибар сигурно се беше пуснал по реката по друга пътека която стига водата до "заслона на прасето". Аз паркирах както обичайно и тръгнах по моята пътеката, която първо слиза по Гледчерния поток надолу до вливането му в Кейлъм а после следва реката покрай брега до сливането си с другата пътека на два километра надолу.

Докато ходех ми направи впечатление че не чувам двигатели на лодки. Тях ги чувам от много киломтри настрани. Като се има в предвид че реката прави меандри в този участък, всичко показваше че днес реката беше спокойна.

Когато пътеката ми се съедини с другата , разбрах че човека пред мен ходеше със снегоходки. В последстие видях че беше слязал надолу на "заслона" там където аз слизам да ловя и по моите стъпки в снега от миналата седмица. Виждаше се как се беше качил след това нагоре по течението на 20-на метра и после беше слизал ловейки.

Е, сигурно каквото е имало сега беше или наплашено или хванато.

Както и да е, нали бях дошъл за да хвърлям, значение голямо нямаше. Застанах там където исках, сглобих пръта и с мухата която бях вързал последния път - една черна уж стандартна с която бях заменил оранжевата от последните 2 излета, направих едно дълго замятане пред мен, напречно на реката, което положи мухата в средата и. Там където изглеждаше че има улей към следващ разлив.

Нямаше никакъв вятър и можех да наблюдавам шнура как бавно заминава надолу по течението в дъга и после дъгата щеше да продължи да се описва под мен, ако точно тогава не последва рязко вземане на стийлхед! На първо замятане! Рибата се показа на повърхността и припляска с голяма опашка - беше голяма риба. После линията се отпусна - мухата се беше откачила.

Това да ми се откачи риба с мухите които ползвам е много рядко явление. Не помня кога беше последната откачена. Явно беше дошъл естествения момент това да стане този ден, реших аз и продължих да ловя. Бях минал около двадесет метра надолу и бях стигнал до края на този разлив, след което той изтъняваше, водата се забързваше и после плавно преминаваше в следващото по-дълбоко място.

И така пак дълго замятане до средата на реката, линията пак бавно се понася в дъга под мен, последва яростно вземане от голяма риба, при което съм сигурен че куката трябва да се е закачила добре. Пръта се огъва, рибата тръгва нагоре към мен и аз бързо обирам шнура, усещайки теглото и, и поле пак и после усещането за тегло изчезва и обирам само шнура докато накрая виждам мухата без следа от това което сигурно беше стийлхед от 10-на килограма!

Е това вече не можеше да е възможно! Две поредни събития с съвсем малка вероятност поединично. Нещо друго имаше в цялата история. Почнах да си мисля за новия прът, който е по-мек и по-дълъг, може би не закачаше рибите добре. Неприятно предположение.

Все пак погледнах мухата и какво виждат очите ми???? Мухата по погрешка е направена на една от лошите куки , които още преди бях установил че водеха до невероятен брой загубени риби - на практика с тези куки хващах една от 10 закачени риби! Куката беше марка Даирики - уж японска; нищо общо с Дайчи. Куките които аз ползвам за моите големи стримери за стийлхед са Mustad Salmon SL53UBL - 3XL №1

Двете куки си приличаха, но нямаха нищо общо една с друга по каквато и да е причина - куката Мустад беше на по-тънка тел, но пак достатъчно здрава, малко по-дълга и върха и беше малко по-различен.

Веднага махнах мухата предател и сложих истинска муха на стандартна кука. Тук повече риба не взе, защото вече бях закачил две в повече от най-оптимистичните ми очаквания.

На следващото място пак видях следите на риболовеца и ми беше ясно че и тук беше ловил. Все пак, аз направих две замятания и закачих трети стийлхед! Този вече нямаше как да се спаси след като беше взел на страшната за него кука. Извадих го като първа риба за 2023.

След това се пуснах леко надолу и забравих за клоните в дясно от мен, които се виждат над главата ми на снимката. на тези клони бях вече загубил една муха преди 2-3 години. Сега пак ги закачих и мухата , въпреки че беше на 3 метра от мен нямаше как да я спася. Риска за дългия ми прът беше излишен, така че я скъсах - замина само с една хваната риба.

Скоро видях риболовеца по чиито стъпки бях вървял - беше същия който ме беше разпознал по име през Ноември и който не бях запомнил. Казваше се Иан и сме се били запознали тук по реката преди години. Беше странно че не го бях запомнил. Ловеше с блесна.

Така че, аз бях вървял след риболовец с блесна през два вира и от тях бях закачил след него 3 стийлхеда! Намирам го за невероятно постижение. Иан беше ловил от сутринта, беше минал през повече места и беше закачил два стийлхеда.

Разбира се това беше единствено възможно защото този ден по реката нямаше нито една лодка.
2023_KLM_01.jpg
2023_KLM_01.jpg (222.59 KiB) Преглеждано 2450 пъти
2023_KLM_02.jpg
2023_KLM_02.jpg (255.03 KiB) Преглеждано 2450 пъти
2023_KLM_03.jpg
2023_KLM_03.jpg (207.53 KiB) Преглеждано 2450 пъти
2023_KLM_04.jpg
2023_KLM_04.jpg (191.27 KiB) Преглеждано 2450 пъти
2023_KLM_05.jpg
2023_KLM_05.jpg (174.39 KiB) Преглеждано 2450 пъти
2023_KLM_06.jpg
2023_KLM_06.jpg (139.83 KiB) Преглеждано 2450 пъти
2023_KLM_07.jpg
2023_KLM_07.jpg (149.32 KiB) Преглеждано 2450 пъти
Аватар
jagger1
Мнения: 3174
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 749 пъти
получил Браво: 1163 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от jagger1 »

Жельо, привет.
С какви параметри е горната мухарка, с която ловиш - клас, строй, дължина .....? И какъв е шнурът, който използваш с нея?
Поздрави.
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

jagger1 написа: Нед Яну 08, 2023 10:36 Жельо, привет.
С какви параметри е горната мухарка, с която ловиш - клас, строй, дължина .....? И какъв е шнурът, който използваш с нея?
Поздрави.
Миро, пръта е с дължина 4.57м, клас 8/9 и се огъва целия. В момента ловя с шнур Rio InTouch Long Head Spey 7/8. Ловя на около 31 метра от мен в широките места, което означава че рибите не могат лесно да ме видят от това растояние. Пускам 3 снимки накрая от днес.

Вчера положението беше трудно - когато температурата е положителна, всякакви рибари се впускат по реката да ловят. Преди да стигна на мястото си видях трък, който се оказа на Иан - беше дошъл сега с жена си, която също е рибиловец - и двамаат със снегоходки се пускат по тяхната пътека към места на които ловя и аз. По моята пътека на около 100 метра по пътя покрит със сняг попаднах на джип, от който се измъкваше друго семейство риболовци с тяхното малко куче - размер няма и половината на Чарли. Беше ясно че те много далече не отиваха, а аз щях да им оставя два километра от реката без да ловя в тях.

След ходене стигнах до "Заслона" и точно там , разбира се бяха Иан с жена му да хвърлят блесни. Пожелахме си късмет и аз продължих надолу. След още 2км бях на сл;едващото си място но от снега ми стана ясно че тази сутрин тук някой вече беше идвал. Не хванах нищо. Същото положение бещше и на следващото място и тук бяха ловили.

На "каменната градина" тази есен и зима нямах вземане на нито едно от двете добри места. И сега нищо не взе. Продължих надолу към "горен" и "долен спей". Мислех си че на долното място вече ловят или са го обловили вече.

На "горен спей" снега не показа да е идвал някой, но видях двама рибари от другата страна на реката , на вира над мен. Те бяха на около 200 метра от мен. Почнах да ловя и след две къси замятания за да видя дали няма някоя риба до мем, направих дълго замятане. Някъде под мен, усетих подръпване. Не засяках а оставих мухата да продължи движението си. След още 2 метра тя беше спряна пак и тогава засяках - беше стийлхед който започна да скача и бях сигурен че рибарите над мен ще да са разбрали че вадя риба дори от това растояние.

После слязах на "долен спей". Водата продължаваше да спада и сега тук местата се оказаха малко по-плитки от преди и мухата ми стигаше дъното. Мислех да сложа неутежнена муха за да видя какво би станало, но тогава от долна страна се появи лодка с двама риболовеца. Бях влязал на 15-на метра в реката и хвърлях към тругия бряг и тези от лодката решиха да минат между мен и брега зад гърба ми. Някъде под мен удариха камък и после забиха носа на лодката в снега на брега.

Не ми беше ясно какво мислеха да правят и си взех нещата и тръгнах наобратно. Лодката мина скоро покрай мен в посока нагоре, а след това чух звук от втора лодка, която замина след първата! Реката денс беше лудница!

С риболовците от последната лодка се срещах няколко пъти докато се движех нагоре по реката. Те спираха да ловят, и аз тогава ги застигах минавах над тях и така няколко пъти. Разбира се те имаха повече време да ловят , докато аз основно ходех.

Накрая стигнах "заслона" където бях загубил две риби с лошата муха миналия път. Нямаше никой сега. Почнах от горе и когато стигнах до средата на мястото, след 10-на замятания, имах вземане. Мислех си че сега съм закачил "прасето" и че трябва да е голямо, но в последствие това което видях беше стийлхед със средни размери.

Може и двата изпуснати миналия път да не са били огромни, но понеже са изпуснати, най-вероятно са били :-)

Докато си правих снимка с рибата, лодката с рибарите пак ме застигна и видяха улова. Дано тъмпературите да паднат за да се поуспокоят нещата.
2023_KLM_20.jpg
2023_KLM_20.jpg (117.1 KiB) Преглеждано 2307 пъти
2023_KLM_21.jpg
2023_KLM_21.jpg (156.78 KiB) Преглеждано 2307 пъти
2023_KLM_22.jpg
2023_KLM_22.jpg (155.83 KiB) Преглеждано 2307 пъти
2023_KLM_23.jpg
2023_KLM_23.jpg (111.77 KiB) Преглеждано 2307 пъти
2023_KLM_24.jpg
2023_KLM_24.jpg (130.98 KiB) Преглеждано 2307 пъти
2023_KLM_25.jpg
2023_KLM_25.jpg (141.05 KiB) Преглеждано 2307 пъти
2023_KLM_26.jpg
2023_KLM_26.jpg (127.94 KiB) Преглеждано 2307 пъти
2023_KLM_27.jpg
2023_KLM_27.jpg (134.9 KiB) Преглеждано 2307 пъти
2023_KLM_28.jpg
2023_KLM_28.jpg (130.9 KiB) Преглеждано 2307 пъти
2023_KLM_29.jpg
2023_KLM_29.jpg (114.94 KiB) Преглеждано 2307 пъти
2023_KLM_30.jpg
2023_KLM_30.jpg (110.1 KiB) Преглеждано 2307 пъти
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Беше доста мрачен ден вчера, първоначално сух, но в последствие със значителен валеж от дъжд. на моето място за паркиране, където от миналата година до сега не помня да имаше кола, сега в около 9:30 сутринта намерих две коли. Но имах добро място за паркиране пред първата, където и оставих колата.
При реката видях първия риболовец да лови на вир над Гледчерния поток. Втори риболовец, ако имаше такъв не намерих. Нямаше и следи в снега от повече хора по пъртеката, и не ми е ясно на къде са ходили тези от втората кола. Лодки не се чуваха и не видях нито една през целия ден. не видях и никой друг ловящ под Гледчерния поток.

Почнах риболов от "Заслона", но нямаше нищо този път. На следващите добри места също нямаше вземане. В горната позиция на "каменната градина" водата течеше прекалено бавно и също нямаше вземане. На долната позиция почнах от началото и леко се пуснах надолу. Тук има плитчиан в средата на реката, разеляща течението на два потока. В най-доланата част, след поредното замятане, един стийлхед взе близо до каменната ивица от другата страна, скочи над водата и после се бори в дълбокото. За да го извадя трябваше да го кача нагоре из бързея около 30-на метра, където от моята страна има малко по-спокойна вода. Докарах го наблизо, той обаче припляска и се откачи. Като се има в предвид къде го закачих и къде се мъчех да го извадя, това откачане беше нормално.

Продължих надолу до "горен спей". Там както предишния път и на почти същото място закачих и извадих друг стийлхед - по-малък от предишния от миналата седмица. Направих му снимки по същия начин и от същите места като преди.

Ползвам малка камера за филми - Осмо-Акшън, която е добра че хваща повече панорама и е по-лесно да се видя целия на нея в сравнение с малкия ми Канон. Също цветовете са добре и хваща всичко което става, но качеството на извадените снимки е по-ниско от това на Канона. Ползвам и по-голям апарат Канон, за пейзажи и малкопо-добри снимки.

След тази риба се помъчих да хвана втора на това място но единствено закачих един кътфрот.

На "долен спей" където водата беше изтъняла, сложих по-малка муха с идея да стои на по-видоко във водата. Закачих и извадих един съвсем малък стийлхед. След това мухата продължи да стига и закача дъното из плитчините.

На връщане хвърлих на две три места но нямах повече вземане. Връщането изисква повече енергия от стигането в долната част на реката, защото до тогава нося мокри обувки за газене на гърба си, мокър гащеризон в раницата, мокро и тежко яке, мокра раница и понякога дори ризата под якето е станала леко влажна.
2023_KLM_31.jpg
2023_KLM_31.jpg (173.21 KiB) Преглеждано 2036 пъти
от мен с Канон към обектите и камерата Осмо Акшън - на камъка над рибата
2023_KLM_32.jpg
2023_KLM_32.jpg (153.18 KiB) Преглеждано 2036 пъти
в същия момент от камерата Осмо Акшън към мен с апарата ми Канон
2023_KLM_33.jpg
2023_KLM_33.jpg (164.74 KiB) Преглеждано 2036 пъти
2023_KLM_34.jpg
2023_KLM_34.jpg (173.33 KiB) Преглеждано 2036 пъти
2023_KLM_35.jpg
2023_KLM_35.jpg (233.05 KiB) Преглеждано 2036 пъти
2023_KLM_36.jpg
2023_KLM_36.jpg (106.13 KiB) Преглеждано 2036 пъти
2023_KLM_37.jpg
2023_KLM_37.jpg (113.62 KiB) Преглеждано 2036 пъти
2023_KLM_38.jpg
2023_KLM_38.jpg (140.88 KiB) Преглеждано 2036 пъти
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Завърших днешната разходка с една риба от "каменната градина". Взе и в момента в който засичах, тя вече беше скочила над водата на 10 метра от там където беше взела. После продължи да скача докато я докарам наблизо и извадя.

Имаше две лодки по реката днес но бяха зад мен - и двете ги видях нагоре навръщане.
2023_KLM_40.jpg
2023_KLM_40.jpg (160.58 KiB) Преглеждано 1924 пъти
2023_KLM_41.jpg
2023_KLM_41.jpg (151.17 KiB) Преглеждано 1924 пъти
2023_KLM_42.jpg
2023_KLM_42.jpg (126.93 KiB) Преглеждано 1924 пъти
2023_KLM_43.jpg
2023_KLM_43.jpg (167.27 KiB) Преглеждано 1924 пъти
2023_KLM_44.jpg
2023_KLM_44.jpg (131.1 KiB) Преглеждано 1924 пъти
2023_KLM_45.jpg
2023_KLM_45.jpg (126.35 KiB) Преглеждано 1924 пъти
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Температурите се движат няколко градуса над нормалните което превръща снега в дъжд и водата в реката се покачи съответно много над нормалното. Рибите се изпокриха и един път с мухата не хванах нищо. На следващата седмица с блесна имах едно вземане но рибата не се закачи добре.

Миналата събота бях пак с блесната поради това че така не ми се налага да нося гащеризона и обувките за газене с мен. Не нося и обичайния си апарат, което прави раницата ми по-лека и ходенето по-лесно.

Резултатността , обаче не се повиши. Преминах през всички известни вирове до долната позиция на "каменната градина", където закачих един стийлхед. Той тръгна да скача над водата, видях му гърба и тогава точно се откачи. Продъложих до "горен спей" и забе;язах над мен и от другата страна на реката двама риболовеца. Те бяха дошли тук без лодка от другия бряг на реката по пътя там. Нямах риба на това място. На "долен спей"закачих и извадих един малък стийлхед. След това надолу следваше големия завой на реката наречен от мен "колелото" - реката тръгва в обратната посока. Тук също нямаше удар. По надолу на друга позиция намерих байк с който бяха дошли риболовци и ловяха под мен. Подминах ги и продължих надолу , може би още около 2 километра до едно от последните места на които стигам напролет.

Стигнах го и тъкмо заметнах , когато усетих някакво движение от моята страна. на 30 метра под мен имаше лодка и трима човека с едно куче бяха в гората наблизо , почиващи си от риболова. На 10 метра под мен сега забелязах облегнат спей прът на храстите. Едно момиче скоро се качи до пръта си , взе го и влезе в реката за да хвърля.

Тръгнах нагоре и на 500 метра на връщане сега засяках други двама риболовеца - тези които бяха дошли с байка. Оказа се че те имаха не едно, не две, а цели 4 кучета с тях. Взех Чарли в мен и така ги заобиколих и почнах връщането си нагоре. На "каменната градина" сега видях двамата риболовеца от другата страна на реката. След две хвърляния закачих и после извадих един приличен стийлхед. Той дори се опита да се изплъзне между краката ми след като го бях откачил, но нямаше успех.

Когато стигнах "заслона на прасето" и хвърлях за последно преди да поема по последните километри до Гледчерния поток, от долна страна се появи лодката която бях видял в долната част на реката - с тримата риболовци и кучето. Чук изненаданите им викове, когато ме забелязаха на това място. Изглежда им беше дошло като шок, защото първо се бяхме видяли на почти 12 километра надолу по-реката.
VID_02.jpg
VID_02.jpg (155.54 KiB) Преглеждано 1672 пъти
VID_05.jpg
VID_05.jpg (153.5 KiB) Преглеждано 1672 пъти
VID_09.jpg
VID_09.jpg (155.04 KiB) Преглеждано 1672 пъти
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8721
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1372 пъти
получил Браво: 422 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от Д-р Флекс »

"...12 км надолу по реката..." Леле!!! :D :tup:
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Петък беше приличен ден, но събота сутринта всичко беше покрито от нов сняг и снега продължаваше да вали. Известно време се чудех дали да се отправя по маршрута и за да видя какво е положението по улиците слязах до града за да взема кафе. След това пак имах известно двоумение, но здравия разум надделя и поех към мястото си на р.Кейлъм с мисълта че мога да се върна ако нещо не изглежда както трябва.

По пътя срещнах камион който посипваше пясък по пътя. Движех се с 60км/ч и се спусках по склоновете с още по-малка скорост, но така докато стигна мястото си, никой не ме застигна. Там си сложих ботушите, извадих Чарли и взех раницата и въдицата, заключих колата и тъкмо тръгнах по пътя, срещу мен се показа едно Субару , спря и загрижен младеж се опита да разбере дали имам нужда от спасяване.

Не за първи път тук са се опитали да ме спасяват и както се оказа това не беше и последния.

След като му казах че всичко е наред и той продължи да гледа в недоумение, в тръс се изнесах към началото на пътеката, защото предполагах и следващото превозно средство което вече чувах, щеше да спре да ме спасява.

По пътеката всичко беше нормално - видях следи от един-два лоса в началото, но самите животни не ги видях. Тази зима не видях в същност нито един лос.
На реката виелицата и снега вилнееха в пълна сила, температурата беше около -11С, и всичко беше сух сняг във форамата на прах. Не можеше да ме намокри. Проблемите в това време обаче са други. Шнура почва да набира лед по него и в един момент става невъзможен за хваърляне. Водачите също хващат лед доста бързо, дори когато не минава почти никакъв шнур през тях.

Водата беше спаднала, но рибите нещо ги нямаше. Може би им беше станало студено и се бяха оттеглили нагоре в езерото.
Слагах и гащеризона два пъти. Обувките веднага замръзнаха и за второто слагане трябваше да ги накисвам в реката. Тези замръзвания може да се отразят неприятно и на тях и на гащеризона.

Поради носенето на повече тегло по мен и снега, както и по-бавния риболов с мухата, стигнах само до "долен спей", което е 7км надолу от колата, или 14км общо за да се върна.

Когато се качих обратно до Гледчерния поток, снеговалежа беше спрял. Стигнах до колата, сложих вътре Чарли, въдицата, раницата и тъкмо си махнах ботушите и си сложих обувките, до мен мина кола и спря, за да питат как съм и дали имам нужда от помощ. Много спасители, мого нещо наоколо.
2023_KLM_50.jpg
2023_KLM_50.jpg (181.93 KiB) Преглеждано 1544 пъти
2023_KLM_52.jpg
2023_KLM_52.jpg (317.55 KiB) Преглеждано 1544 пъти
2023_KLM_51.jpg
2023_KLM_51.jpg (138.81 KiB) Преглеждано 1544 пъти
2023_KLM_52A.jpg
2023_KLM_52A.jpg (147.52 KiB) Преглеждано 1544 пъти
2023_KLM_53.jpg
2023_KLM_53.jpg (304.09 KiB) Преглеждано 1544 пъти
2023_KLM_54.jpg
2023_KLM_54.jpg (219.65 KiB) Преглеждано 1544 пъти
2023_KLM_55.jpg
2023_KLM_55.jpg (244.74 KiB) Преглеждано 1544 пъти
2023_KLM_56.jpg
2023_KLM_56.jpg (179.91 KiB) Преглеждано 1544 пъти
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8721
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1372 пъти
получил Браво: 422 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от Д-р Флекс »

Истински канадец! :D Даже, мисля, по-канадец от повечето такива :lol:
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Д-р Флекс написа: Пон Фев 27, 2023 22:37 Истински канадец! :D Даже, мисля, по-канадец от повечето такива :lol:
Нямаше никой по реката този ден наистина.

Но и миналата събота нямаше а си беше напълно нормален ден , като изключа повечето сняг и липсата на риби в повечето места. Въобще тази година риболова е по-слаб сякаш от друи години.

Трябваше да сляза на 10 км надолу преди да успея да хвана една риба, след което хванах друга на вир още 500м под първия.
Наближава момента когато ще тръгна към р. Лейкелс където кътфротите трябва да почват да се показват
2023_KLM_60.jpg
2023_KLM_60.jpg (219.41 KiB) Преглеждано 1316 пъти
2023_KLM_61.jpg
2023_KLM_61.jpg (229.88 KiB) Преглеждано 1316 пъти
2023_KLM_62.jpg
2023_KLM_62.jpg (163.99 KiB) Преглеждано 1316 пъти
2023_KLM_63.jpg
2023_KLM_63.jpg (167.22 KiB) Преглеждано 1316 пъти
2023_KLM_64.jpg
2023_KLM_64.jpg (191.25 KiB) Преглеждано 1316 пъти
2023_KLM_65.jpg
2023_KLM_65.jpg (238.98 KiB) Преглеждано 1316 пъти
2023_KLM_66.jpg
2023_KLM_66.jpg (173.41 KiB) Преглеждано 1316 пъти
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Поредната съботна разходка по терена премина нормално в слънчево и леко студено време. Достигнах до най-долната точка на реката до която стигам.
Нямаше никой по целия терен и през целия ден, но и рибите ги нямаше. Спасих капото с един сравнително малък стийлхед от последния вир.
На една от снимките се виждат следите ми и тези на Чарли от миналата седмица. Интересно е че цяла седмица никакво животно не беше минало от там. В най-доланата част имаше по нови следи от лосове които бяха дори преспали близо до реката.
2023_KLM_70.jpg
2023_KLM_70.jpg (185.46 KiB) Преглеждано 1173 пъти
2023_KLM_71.jpg
2023_KLM_71.jpg (278.6 KiB) Преглеждано 1173 пъти
2023_KLM_72.jpg
2023_KLM_72.jpg (143.26 KiB) Преглеждано 1173 пъти
2023_KLM_73.jpg
2023_KLM_73.jpg (197.22 KiB) Преглеждано 1173 пъти
2023_KLM_74.jpg
2023_KLM_74.jpg (179.68 KiB) Преглеждано 1173 пъти
2023_KLM_75.jpg
2023_KLM_75.jpg (177.53 KiB) Преглеждано 1173 пъти
IMG_1452.jpg
IMG_1452.jpg (263.17 KiB) Преглеждано 1173 пъти
2023_KLM_76.jpg
2023_KLM_76.jpg (183.19 KiB) Преглеждано 1173 пъти
Последно промяна от Cougar на Вто Мар 14, 2023 3:35, променено общо 1 път.
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Премина средата на Март и с това може би ще закрия сезона по р.Кейлъм. Поредното ходене , като изключа само ходенето, донесе един стийлхед от най-малките размери които съм хващал по рази река, една бикова пъстърва която не заснех поради това че бях навътре във водата, едно вземане, закачане и откачане на пак привидно малка до средна риба и едно почукване. Като активаност видях едно скачане, но прекарване на муха през мястото не доведе до вземане. Всичкото това стана само в най-последния вир, където хванах и миналта риба.

От тук се върнах нагоре без да спирам никъде и ми отне точно два часа до колата, а се движа средно с 6-7 км/ч по този терен.

Както се вижда от снимката, беше пак хубав и слънчев ден, а водата в реката е паднала до най-ниското си ниво. Може би рибите са се оттеглили в дълбокото.

В средата на снимката , горе , е Гледчерния връх на който се качвах миналата и по-миналата година.
2023_KLM_77.jpg
2023_KLM_77.jpg (294.56 KiB) Преглеждано 1055 пъти
2023_KLM_78.jpg
2023_KLM_78.jpg (229.58 KiB) Преглеждано 1055 пъти
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Риболова по река Лейкелс започмна тази седмица. Миналата събота не намерих нищо нито в езерото нито в реката под него.

Сега рибите се закачаха и в езерото и на някои места в реката , но не на всичките вирове.

Доката пресичах реката с Чарли в мен, видях на дъното нож и клещи, които после ги взех. Ножа беше хубав, финландски - за чистене на риби; не че нямам поне три други такива. Клещите не знам защо някой ги беше носил със себе си и то на колан - или за да маха контри на куки или да откача риби, но не бяха подходящи за нищо - ще ги хвърля в някой контейнер с метал за рецеклиране.

Имах в началото доста вземания без закачане. На най-добрия вир където бяха рибите пропуснах поне четири преди една да извадя. След това пак пропуснах доста и хванах само три. Но имах в мен едни нимфи които бях връзвал - те бяха по тежки и реших една да я пробвам.

Още на първото замятане имах вземане, а след това беше риба на почти всяко замятане ! Предполагам че това беше заради теглото на нимфата, което я пускаше там където бяха рибите. Явно на по-леката ми муха само от дъжд на вятър някоя риба се вдигаше да я атакува.

След като хванах няколко диобри риби и видях че в следващите три вира още рибите ги няма или не са се активизирали, се прибрах.

2023_LKS_01.jpg
2023_LKS_01.jpg (226.57 KiB) Преглеждано 942 пъти
2023_LKS_02.jpg
2023_LKS_02.jpg (313.79 KiB) Преглеждано 942 пъти
2023_LKS_03.jpg
2023_LKS_03.jpg (285.02 KiB) Преглеждано 942 пъти
2023_LKS_04.jpg
2023_LKS_04.jpg (290.5 KiB) Преглеждано 942 пъти
2023_LKS_05.jpg
2023_LKS_05.jpg (231.77 KiB) Преглеждано 942 пъти
2023_LKS_06.jpg
2023_LKS_06.jpg (293.45 KiB) Преглеждано 942 пъти
2023_LKS_07.jpg
2023_LKS_07.jpg (243.37 KiB) Преглеждано 942 пъти
2023_LKS_08.jpg
2023_LKS_08.jpg (289.94 KiB) Преглеждано 942 пъти
2023_LKS_09.jpg
2023_LKS_09.jpg (274.67 KiB) Преглеждано 942 пъти
2023_LKS_10.jpg
2023_LKS_10.jpg (384.8 KiB) Преглеждано 942 пъти
Аватар
Cougar
Мнения: 2587
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 470 пъти
получил Браво: 2836 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Водата се покачи през миналата седмица и един от притоците дори течеше леко замътен , което доведе до по-труден риболов. Хванаха се пак добре риби на няколко места, включително на самото езеро където продължаваха да вземат когато ми омръзна и си тръгнах.
2023_LKS_12.jpg
2023_LKS_12.jpg (249.01 KiB) Преглеждано 791 пъти
2023_LKS_13.jpg
2023_LKS_13.jpg (391.83 KiB) Преглеждано 791 пъти
2023_LKS_14.jpg
2023_LKS_14.jpg (295.46 KiB) Преглеждано 791 пъти
2023_LKS_15.jpg
2023_LKS_15.jpg (102.23 KiB) Преглеждано 791 пъти
2023_LKS_16.jpg
2023_LKS_16.jpg (290.94 KiB) Преглеждано 791 пъти
2023_LKS_11.jpg
2023_LKS_11.jpg (289.68 KiB) Преглеждано 791 пъти
2023_LKS_17.jpg
2023_LKS_17.jpg (294.76 KiB) Преглеждано 791 пъти
2023_LKS_18.jpg
2023_LKS_18.jpg (303.08 KiB) Преглеждано 791 пъти
Аватар
jagger1
Мнения: 3174
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 749 пъти
получил Браво: 1163 пъти

Re: 2023 Британска Колумбия

Мнение от jagger1 »

Весели Великденски празници, Жельо. Бъди жив и здрав.
Наздраве за здраве.
:11:
Публикувай отговор

Обратно към “Риби и рибари в странство”