Домашна кухня
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
- ...
-
- IMG_20230304_113427_1~2.jpg (297.37 KiB) Преглеждано 1805 пъти
-
- IMG_20230304_114000~2.jpg (221.23 KiB) Преглеждано 1805 пъти
-
- IMG_20230304_113654~2.jpg (250.7 KiB) Преглеждано 1805 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
- ...
-
- IMG_20230305_161032_816.jpg (172 KiB) Преглеждано 1721 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
- ...
-
- IMG_20230309_101902~2.jpg (233.31 KiB) Преглеждано 1638 пъти
-
- IMG_20230309_131031_394.jpg (235.08 KiB) Преглеждано 1638 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
- ...
-
- IMG_20230311_150645_695.jpg (221.19 KiB) Преглеждано 1568 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Миди по бургаски
Представям ви едно много вкусно ястие, което е емблематично за Бургас и района. На пръв поглед представлява нещо семпло, но ви уверявам, че се получава изключително вкусно.
Мидите, около 1 кг, се измиват и почистват от полепите и водораслите по тях добре. Следва да се задушат в тенджера с 20-30 гр масло. Вода не се сипва, понеже те отделят достатъчно течност. Приготвянето им трае около 10 минути след, което се вадят и ядките се отстраняват от черупките. За презентация на ястието се оставят само няколко миди с черупки. Сосът, образуван при варенето им, се прецежда и оставя настрана.
Следва втория етап от готвенето. В дълбок тиган, в малко зехтин, се запържват наситнените зеленчуци - 1/2 червена чушка 1/2 морков , 1 глава лук и 2-3 ск чесън. Когато омекнат леко, към тях се добавя около 200гр ориз. След, като ориза стане стъклен, се налива 100 мл бяло вино. Идва време да се добавят мидените ядки и соса, получен при сваряването им. Слагат се още наситнен магданоз, копър и подправки на вкус - сол, черен пипер и девесил. Долива се и по малко вода от време на време, която ориза поема при готвенето си. Не бива да се прекалява с нея, за да не се превари. Малко преди ориза да е напълно готов, тигана се маха от огъня, затваря се с капак и се оставя така за десетина минути.
Мидите по бургаски се сервират с наситнен магданоз и по желание може да се овкусят с лимонов сок. Наздраве!
Представям ви едно много вкусно ястие, което е емблематично за Бургас и района. На пръв поглед представлява нещо семпло, но ви уверявам, че се получава изключително вкусно.
Мидите, около 1 кг, се измиват и почистват от полепите и водораслите по тях добре. Следва да се задушат в тенджера с 20-30 гр масло. Вода не се сипва, понеже те отделят достатъчно течност. Приготвянето им трае около 10 минути след, което се вадят и ядките се отстраняват от черупките. За презентация на ястието се оставят само няколко миди с черупки. Сосът, образуван при варенето им, се прецежда и оставя настрана.
Следва втория етап от готвенето. В дълбок тиган, в малко зехтин, се запържват наситнените зеленчуци - 1/2 червена чушка 1/2 морков , 1 глава лук и 2-3 ск чесън. Когато омекнат леко, към тях се добавя около 200гр ориз. След, като ориза стане стъклен, се налива 100 мл бяло вино. Идва време да се добавят мидените ядки и соса, получен при сваряването им. Слагат се още наситнен магданоз, копър и подправки на вкус - сол, черен пипер и девесил. Долива се и по малко вода от време на време, която ориза поема при готвенето си. Не бива да се прекалява с нея, за да не се превари. Малко преди ориза да е напълно готов, тигана се маха от огъня, затваря се с капак и се оставя така за десетина минути.
Мидите по бургаски се сервират с наситнен магданоз и по желание може да се овкусят с лимонов сок. Наздраве!
- ...
-
- IMG_20230327_213337~2.jpg (217.48 KiB) Преглеждано 1445 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
- ...
-
- IMG_20230416_173026_1~2.jpg (323.03 KiB) Преглеждано 1314 пъти
-
- IMG_20230416_162134~2.jpg (481.75 KiB) Преглеждано 1314 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Soafraid
- Мнения: 198
- Регистриран на: Вто Фев 26, 2019 20:18
- Риболов: Spinning
- дал Браво: 851 пъти
- получил Браво: 529 пъти
Re: Домашна кухня
Здравейте, колеги!
Отдавна не съм писал тук, та ето го и момента.
Излязох болничен и от скука и липса на алкохол заради антибиотика се зачудих какво да правя. Гледам времето така се промени, че ни есента - есен, ни зимата - зима. Та реших да се подготвя за след оздравяването, когато мога да си извадя малко туршийка и да си нарежа едно от тези мезета. С риск да ги разваля реших да рискувам.
Попаднах на малко месо и действам. Тук е обезципено и калибрирано, като умишлено съм го направил на по-малки парчета, за да се осоли и изсъхне по-бързо.
Използвам дядовата и татковата рецепта, както са правили едно време. Морска сол за 48 часа, след това изкисване във вода и накрая подправки.
Така и не успях да се снабдя с модерните технологии и да го направя по съвременен начин.
И понеже живея в апартамент нямам стълбище, мазе, което да е проветриво или чардак и таван си сътворих един сандък, в който да ги суша на терасата.
Изрезките, които останаха от месото ги запазих за армеева чорба, но разбира се, когато стане.
Надявам се да се получи, за да може като приключа с антибиотика да си извадя една туршийка, да си нарежа едно мезенце и да си спретнем едно малко банкетче с жената. Като станат ще се похваля с резултата!
Наздраве (на тези които могат вечер да си налеят едно) и здраве на всички, които обичат такива неща!
П.С. Да не ме помислите за някакъв алкохолик! Просто обичам да си глезя душичката умерено по такъв начин!
Отдавна не съм писал тук, та ето го и момента.
Излязох болничен и от скука и липса на алкохол заради антибиотика се зачудих какво да правя. Гледам времето така се промени, че ни есента - есен, ни зимата - зима. Та реших да се подготвя за след оздравяването, когато мога да си извадя малко туршийка и да си нарежа едно от тези мезета. С риск да ги разваля реших да рискувам.
Попаднах на малко месо и действам. Тук е обезципено и калибрирано, като умишлено съм го направил на по-малки парчета, за да се осоли и изсъхне по-бързо.
Използвам дядовата и татковата рецепта, както са правили едно време. Морска сол за 48 часа, след това изкисване във вода и накрая подправки.
Така и не успях да се снабдя с модерните технологии и да го направя по съвременен начин.
И понеже живея в апартамент нямам стълбище, мазе, което да е проветриво или чардак и таван си сътворих един сандък, в който да ги суша на терасата.
Изрезките, които останаха от месото ги запазих за армеева чорба, но разбира се, когато стане.
Надявам се да се получи, за да може като приключа с антибиотика да си извадя една туршийка, да си нарежа едно мезенце и да си спретнем едно малко банкетче с жената. Като станат ще се похваля с резултата!
Наздраве (на тези които могат вечер да си налеят едно) и здраве на всички, които обичат такива неща!
П.С. Да не ме помислите за някакъв алкохолик! Просто обичам да си глезя душичката умерено по такъв начин!
Има истина по-добра от лъжата, но и лъжа по-добра от истината!!!
- баш майстора
- Мнения: 5803
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1640 пъти
- получил Браво: 1751 пъти
Re: Домашна кухня
От скромният ми опит с мезетата знам, че проблемът при сушенето на открито е промяната във влажноста в зависимост от времето. Другото е прахоляка, освен ако не си в някоя махала горе в планината. Все пак стискам палци да ти се получи!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Soafraid
- Мнения: 198
- Регистриран на: Вто Фев 26, 2019 20:18
- Риболов: Spinning
- дал Браво: 851 пъти
- получил Браво: 529 пъти
Re: Домашна кухня
Ето го и резултата! За цялата процедура днес е петия ден!
Наздраве, колеги!
Наздраве, колеги!
Има истина по-добра от лъжата, но и лъжа по-добра от истината!!!
-
- Мнения: 206
- Регистриран на: Нед Ное 19, 2017 19:10
- Риболов: Спининг
- дал Браво: 283 пъти
- получил Браво: 176 пъти
Re: Домашна кухня
Браво колега!
При туй мезе е оправдано още на 5-тия ден да спреш антибиотика!
След 5 дена терапия с гроздомицин, по-добре ли е?
При туй мезе е оправдано още на 5-тия ден да спреш антибиотика!
След 5 дена терапия с гроздомицин, по-добре ли е?
Като идеш за риба не може да си тръгнеш преди да си хванал поне една.
Ако хванеш една - значи има поне още една.
Ако хванеш две - значи има много, така че стой и лови щото друг път може и да не хванеш...
Ако хванеш една - значи има поне още една.
Ако хванеш две - значи има много, така че стой и лови щото друг път може и да не хванеш...
- Soafraid
- Мнения: 198
- Регистриран на: Вто Фев 26, 2019 20:18
- Риболов: Spinning
- дал Браво: 851 пъти
- получил Браво: 529 пъти
Re: Домашна кухня
Разбира се! Не съм аз, когато съм жаден!
Има истина по-добра от лъжата, но и лъжа по-добра от истината!!!
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Днес започнах мезетата с 4кг Петрохан и 2 кг панагюрска луканка
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Soafraid
- Мнения: 198
- Регистриран на: Вто Фев 26, 2019 20:18
- Риболов: Spinning
- дал Браво: 851 пъти
- получил Браво: 529 пъти
Re: Домашна кухня
Еее, беше се позагубил.
Има истина по-добра от лъжата, но и лъжа по-добра от истината!!!
- jagger1
- Мнения: 3174
- Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
- Местоположение: София
- дал Браво: 749 пъти
- получил Браво: 1163 пъти
Re: Домашна кухня
Честит празник на всички Никулденци. Да са живи и здрави и те, и семействата им. Нека все едри и с повече наднормено тегло да ви сгъват бланките през новия сезон.
Бъдете живи и здрави заедно с тези, които обичате.
Наздраве.
Аз довечера ще бъда с традицията на масата така: Весел празник.
Бъдете живи и здрави заедно с тези, които обичате.
Наздраве.
Аз довечера ще бъда с традицията на масата така: Весел празник.
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Петрохан и Панагюрска луканка
- ...
-
- FB_IMG_1702111700042.jpg (77.85 KiB) Преглеждано 286 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)