" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Публикувай отговор
Аватар
outsider
Риболов: състезателен фидер
дал Браво: 145 пъти
получил Браво: 3900 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

И така , Зимната Лига отшумя , почивката свърши , и сега вече е време да започне сезона. Къде? Е как бе! - на все същия , познат до болка (ох...)канал...

Изображение

(обърнете внимание на нивото на водата :wink: )

Този път сме направили всичко възможно да намалим мотиките , преди да им стане на трески дръжката от непрестанните удари в дебелата ми глава - за целта , с Нико си спретнахме една тренировка миналата седмица , при което уточнихме че:

а) в началото има прилично течение , докато затворят шлюза - после се лови значително по-леко.Следователно: сега нося здрав фидер и тежки кошници

б) След стихване на течението, риболовът става страшно тънък , и даже 5 грама разлика в теглото на кошницата , както и един номер по-дебел повод , драстично намаляват резултата. Следователно: приготвил съм леки кошници , вързал съм сума ти поводи с 0.10 (имам 21 риби , Нико - 4 ! :twisted: )

в) Рибата реагираше почти единствено на фуил , и кълвеше практически само на вердевас - при положение че дребна риба няма , селекционирането с едра/обемна стърв губи смисъл . Следователно! - аз съм поръчал цялото разрешено количество фуил (рядко нещо за мен) , нямам много торен , имам бял червей и малко кастер. Готов съм за тънък риболов...

Изображение

Всичко това се случи при ясно и тихо време , със сутрешни температури от 2°С . В понеделник осъмнахме с 4° , облаци и силен вятър - че като заваля.....4 дни без пoчивка , с ураганен вятър , и повишаване на термометъра до 12° ...

Събота сутринта...

Стартираме , почва да духа , и аз тръгвам да налучкавам риболова - имам леки индикации , монтажите ми сега не работят , правя фитки , хващам един скимър...Отляво и отдясно - същата картинка. Обаче две места вдясно стария ми познат Филип вече кепчосва втора риба...Копеленцето тренира на канала три пъти седмично , кой знае какво е открил...
Междувременно , нещо странно става с върха на фидера , не мога да установя контакт с кошницата , върхът се отпуска...поглеждам в краката си - нивото е тръгнало да пада! Минавам на 30 грама , оттам на 40 , обаче нивото пада стремително , и сега има течение за 50 , и за 60...Къде е нивото сега? 8) :lol:

Изображение

Упс! Минавам на 80 грама , тва пада на дъното и не мърда - и вадя стръвта сдъвкана три пъти без да видя кълване! Връщам се на 50 грама , с отпускане на корем , за да не пълзи , обачe проблема няма видимо решение - течението иска точно това , което правя аз. Рибата иска деликатна презентация , и кълва гадно , пипкаво и злоядо. При мен , поне - щото Филип е набрал скорост , и вади риба след риба... :roll:

Аз имам 6-7 риби , въртя монтажи , сменям стръв , обаче видимо не уцелвам ваксата , двайсетина минути преди края минавам на 40 грама , с което кълванетата стават по-отчетливи , но все така трудни за реализиране , и приключвам с 11 риби , и малко над 6 кила. С това бия двамата си съседи , обаче Филип има почти 15 кила , има един с 13 кила , един с 12...класирам се 7-и в сектора , без нищо , ама НИЩО да ми стане ясно.... :roll:

...час и нещо по-късно. Бира , следсъстезателно обсъждане. Филип ми обяснява кво е направил : залпово , масирано засипване на петното със жива стръв от самото начало. Малки кошници след това. Рискована стратегия за началото на март? -да. Не можеш да извадиш това , което си вкарал. От друга страна , от всеки сектор за финала се класира само един състезател ( турнира е квалификационен за финала Матрикс 2024) - събереш ли рибата от самото начало , никой не може да ти я дръпне после... Ко викаш , Иване? ти ще ловиш сами с вердевас , на повод 0.10 , и ще храниш само с фуил?.... :roll: :?
.. споко! И утре е ден!
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: I
Аватар
outsider
Риболов: състезателен фидер
дал Браво: 145 пъти
получил Браво: 3900 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Днес вали , и понеже само дъжд не стига , дуxа и силен вятър. Имам нов фидер за тестване , ама няма да е днес :evil: , така че...

Неделя , 12 март.

Второ състезание за класиране за финала , същия канал , сега знам кво се иска от мен , да видим тиража...момци , тегля горната тапа! 8) :twisted:
Вчера това място не беше в тиража , тоест , нямам резултат от него за сравнение и ориентир , ама не ми и трябва. Щото като спрях колата , разтрих очи...НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ!!! :shock: :shock: :shock: Организаторите са маркирали ТОВА място?!? :twisted: :twisted:
Тука имам билет за Норманндия , плик , чертичка , всичко накуп бе! :mrgreen:

Няма начин да се бие тази тапа , въобще не знам другите що се канят да участват , честно... :lol:
Скив сега кво става : те там горе вдясно , на отсрещния бряг , имаме друг канал , който се влива със страшна сила , и струята му удря в нашия бряг , 40 метра над мен .

Изображение

Съответно , най-силната струя е точно пред мен , на 12-15 метра , и колкото по-навътре отиваме , течението намалява , като на 30 метра течение НЯМАМ . Въобще , никакво. 8)

Изображение

И три метра по-навътре , течението се обръща нагоре. От мен надолу , струята обръща навътре , и пред съседите ми отляво , течението е на 30 метра.

Превод: те ще ловят с 30-60 грама , аз ще ловя с 10-30. 8) l И нищо няма да ми измива фуила надолу

Старт - бухам яки кошници пълни с фуил , жив и кълцан бял , ей-сега ще видите вие! :twisted:
Няколко минути след старта имам първа индикация , проблемът е че макар да ловя с десет грама кошница , съм принуден да ловя с високо вдигнат фидер , за да не докосна с влакното прибрежното течение. Втора индикация , и сега зашивам едър скимър - докато го вадя , поглеждам към Вансан ( Vincent ) , съседа ми отляво , който също вади първия си скимър. Сега имам едни пипкави индикации , почвам да въртя монтажи , преправям единия фидер на патерностер , въртя ква ли не стръв , обаче нещата не вървят :roll:

Нивото на водата сега не пада , а се вдига. :roll: Вансан вади втора риба - значително по-едра. Вляво от него също се бърка с кеп...

...половин час по-късно...

Нещата не вървят въобще. :?
При мен , поне - Вансан е в серия , рибите му недряват , вече не става дума за скимър , ами за съвсем читави платики. Нивото на водата се вдига...

Изображение

Аз почвам да подозирам че нещо не съм анализирал както трябва. Добре де , нали имам най-нечовешката тапа? Или...? Когато са минали 45 минути , и комшията сигурно е минал 5-6 кила , а аз имам два скимъра и една баба , се налага да пре-анализирам ситуацията. Ами ако рибата НЕ ИСКА да седи в тихата вода? :?
Ако тя предпочита да се набута в силната струя (която сигурно носи храна)? И за капак , над мен няма никой по течението , и никаква захранка не се спуска надолу...И сега кво правим? Скъсявам дистанцията и почвам да храня наново , като съм загубил един час? Или отивам още по-навътре , и ловя в обратното течение? И ако ще скъсявам , с колко? Щото водата все още се вдига ( вече не мога да сляза от платформата , понеже водата е зад мен , и аз съм на нещо като остров.) Обаче тя ще започне да се спуска всеки момент , и ще се дръпне на 5-6 метра от платформата. Тоест , ако тръгна да ловя на 20 метра (ще иска ли рибата да излезе толкова близо до брега? ) , в един момент ще се окаже че ловя на 15 метра... :roll:

Скъсявам с 4-5 метра , с което влизам в течението , но без да съм в най-силното течение - и сега започвам да храня наново ...

Двайсе минути без никакъв резултат , само гледам как Вансан не спира , и докато се чудя къде да правя третото петно , почват индикации - и водата почва да пада. Сега течението се засилва , обаче аз имам обица на ухото , и не искам да ловя с много тежки кошници. За целта , след консултация с руския технически гений (тцъ , не съм купил ракета тип "Кинжал" :mrgreen: ) , открих те това:

Изображение

Може да се направи по време на риболова , значително забавя пълзенето на кошницата , и при закачане в камъните (ако има такива) , може да се издърпа , понеже "мустаците" се огъват.

Изображение

Изображение

Сега почва да ми кълве , обаче активността на рибата е спаднала - сега и Вaнсан И Лоран вляво от него почват да се гледат , активното кълване тотално го изтървах - по-точно , "великата" ми тапа не даваше възможност да се възползвам от него :evil: , и сега до края ловим в един и същи ритъм със съседите , ама след дъжд качулка.. Тегля 4.900 с 10 риби , Вaнсан има 18 кила ( ... ) има няколко резултата от по 9 кила , и аз съм 9-ти в сектора (от 11)...така да се каже , сезонът може да се обяви за открит! :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: I
Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и турнири”