(обърнете внимание на нивото на водата

Този път сме направили всичко възможно да намалим мотиките , преди да им стане на трески дръжката от непрестанните удари в дебелата ми глава - за целта , с Нико си спретнахме една тренировка миналата седмица , при което уточнихме че:
а) в началото има прилично течение , докато затворят шлюза - после се лови значително по-леко.Следователно: сега нося здрав фидер и тежки кошници
б) След стихване на течението, риболовът става страшно тънък , и даже 5 грама разлика в теглото на кошницата , както и един номер по-дебел повод , драстично намаляват резултата. Следователно: приготвил съм леки кошници , вързал съм сума ти поводи с 0.10 (имам 21 риби , Нико - 4 !

в) Рибата реагираше почти единствено на фуил , и кълвеше практически само на вердевас - при положение че дребна риба няма , селекционирането с едра/обемна стърв губи смисъл . Следователно! - аз съм поръчал цялото разрешено количество фуил (рядко нещо за мен) , нямам много торен , имам бял червей и малко кастер. Готов съм за тънък риболов...

Всичко това се случи при ясно и тихо време , със сутрешни температури от 2°С . В понеделник осъмнахме с 4° , облаци и силен вятър - че като заваля.....4 дни без пoчивка , с ураганен вятър , и повишаване на термометъра до 12° ...
Събота сутринта...
Стартираме , почва да духа , и аз тръгвам да налучкавам риболова - имам леки индикации , монтажите ми сега не работят , правя фитки , хващам един скимър...Отляво и отдясно - същата картинка. Обаче две места вдясно стария ми познат Филип вече кепчосва втора риба...Копеленцето тренира на канала три пъти седмично , кой знае какво е открил...
Междувременно , нещо странно става с върха на фидера , не мога да установя контакт с кошницата , върхът се отпуска...поглеждам в краката си - нивото е тръгнало да пада! Минавам на 30 грама , оттам на 40 , обаче нивото пада стремително , и сега има течение за 50 , и за 60...Къде е нивото сега?

Упс! Минавам на 80 грама , тва пада на дъното и не мърда - и вадя стръвта сдъвкана три пъти без да видя кълване! Връщам се на 50 грама , с отпускане на корем , за да не пълзи , обачe проблема няма видимо решение - течението иска точно това , което правя аз. Рибата иска деликатна презентация , и кълва гадно , пипкаво и злоядо. При мен , поне - щото Филип е набрал скорост , и вади риба след риба...

Аз имам 6-7 риби , въртя монтажи , сменям стръв , обаче видимо не уцелвам ваксата , двайсетина минути преди края минавам на 40 грама , с което кълванетата стават по-отчетливи , но все така трудни за реализиране , и приключвам с 11 риби , и малко над 6 кила. С това бия двамата си съседи , обаче Филип има почти 15 кила , има един с 13 кила , един с 12...класирам се 7-и в сектора , без нищо , ама НИЩО да ми стане ясно....

...час и нещо по-късно. Бира , следсъстезателно обсъждане. Филип ми обяснява кво е направил : залпово , масирано засипване на петното със жива стръв от самото начало. Малки кошници след това. Рискована стратегия за началото на март? -да. Не можеш да извадиш това , което си вкарал. От друга страна , от всеки сектор за финала се класира само един състезател ( турнира е квалификационен за финала Матрикс 2024) - събереш ли рибата от самото начало , никой не може да ти я дръпне после... Ко викаш , Иване? ти ще ловиш сами с вердевас , на повод 0.10 , и ще храниш само с фуил?....

.. споко! И утре е ден!