Hеделя
Значи , още в събота батерията на телефона реши че в неделя и Господ си е починал , и че тя няма да работи - налага се сбит преразказ без снимки...
Теглим средата на сектора , секторите са два от по 7 места , щото сме само 14 отбора. Аз ще ловя на дистанцията от 36 метра , бай Нико прави едно петно на 25 метра , и едно на 15 за всеки случай. Предвид тегавия риболов от събота , не очакваме бърз старт , и един час капо е нещо което сме готови да изстрадаме. Храним , кълцаме разни работи , оглеждаме се - не се вижда никой да хваща нищо , 45 минути след старта ми кълве , и кепчосвам мъздруга от 350-400 грама - вече не сме капо бе!
Двайсетина минути по-късно имам рязко кълване , и инстинктивно засичам също така рязко . Що бе Иване? Що си толкова тъп?

- поводът дава фира , и нямам никакво съмнение че днес една едра риба ще ни струва скъпо...още половин час по-късно имам скимър от същия калибър като мъздругата - до паузата Нико е капо , аз нямам друга индикация. Нико се връща, идва моята пауза , имало xора с една платика от 700-800 грама на щека , докато пия винце наблюдавам три скимъра от по 200 грама хванати на щека за 20 минути , и ми става ясно че е много важно да хванем нещо следобяд , щото за момента сме добре , обаче с двете риби на края на мача сме за никъде.
След паузата - няма бе! Ама хич! Аз тука почвам да вкарвам Литу и Трасикс , глина , рибна храна , минавам два метра зад петното - НЯ-МА!
Нико междувременно върти двете си петна , в един момент вкарва някаква червеникава мътилка с лека глина на 15 метра, и вади скимърче от 50 грама. Сега той тръгва да налучква риболова на внезапно появилия се на петното дребосък , хваща няколко , с един такъв резултат от .... три фитки на хваната риба

- което е по-добре от нищо.
Аз опитвам всичко , което ми е дошло на ум , и когато остават 15 минути , тегля една майна на цялата работа ,бодвам две парчета торен червей на куката , и решавам че няма да прeзамятам до края - сега е момента да се бодне бонус! 6-7 минути по-късно следва решително кълване , и не успявам да засeка рибата...Ъ? Я пак?!? На вердевас , с повод 0.10 и малка кука не щеш , а на 0.12 , с кука 12 номер и торен кълвеш?
Презамятам , една минута преди края ПАК ми кълве , и пак правя фитка! Дали сега се беше завъртяла някаква риба , или през цялото време рибата си е искала торен и не щеше да пипне вердевас - ми аз откъде да знам...
Идва кантара - нашите приятели Лоран и Гийом , три места вляво , които до паузата нямаха кьорава риба , и ловяха на щека и мач , два часа преди края , отчаяни от пълната липса на риба и на мач и на щека , решил да метнат за идеята един фидер на петното на мача , и...платика от две кила.
И още една. И още една....и печелят турнира с 15 кила
Второто място се печели с три кила и нещо - смятам че това беше в обсега ни , ако си бях хванал едрата риба , а Нико да беше намерил начин да си хване всичкия наличен дребосък. Третото място се печели с кило 1.700 - това вече можехме да го направим
"без да си вадим пръста от носа" , както казват французите - ама за тая работа за съжаление се искаше акъл , което не ние най-силната черта

- така че ние , с резултат от 1.030 , сме 5-ти в сектора и 9-ти от 14 отбора - ми толкова си можем...
С това месецът не беше приключил - имаше още майски бой да се яде..."любимата" рекичка , без течение , и сме нагъчкани като сардини:
Мястото ми е абсолютно прекрасно...за ловене на фидер:
Е да , ама не ...
Стартираме , на ПЪРВОТО изтичане засичам едра риба , приближавам я два метра , и рибата се откачва
(

спираме , псуваме , поемаме си дъх , ПАК псуваме

, продължаваме )
Оттук едра риба вече няма , обаче хващам някакви баби , които пресъхват след половин час - както винаги. Сега почвам да се чудя кво да правя , имам един топ сет на пето коляно , с близо три метра байряк това се подмята навътре , и правя две поредни фитки , след което хващам две поредни баби. До паузата нямам нищо повече , а след нея нещата се развиват по предварително начертания план - не ще , не ще и не ще. Laughing
Комшията отляво след половин час си събра багажа и си замина този отдясно се разписа с няколко ситни рибета , аз не успях да хвана абсолютно нищо , което е напълно в реда на нещата - имам два риболова на щека на тази река годишно , докато много хора ловят на тази река само на щека , целогодишно , и от десетилетия.
Аз се записвам само щото на тази дата няма нищо друго , и живая на 19 километра от реката...май ще свърши някой ден , и ще дойде време да съм послeден в сектора с десет кила , а не (както в конкретния случай) , предпоследен с 560 грама. Отдясно имам 920 , 960 и кило кило и двеста...баси , с откачената риба щях да бия сума ти народ бе!
С това се класирам 36-ти от 41 човека , щото някой все успява да се класира след мен , без да ми е ясно как...
Край на месеца? Ти пък , ти пък - чакай като съм седнал да пиша....
Пак не правих снимки , щото имах да разпъвам три мача , щека , да приготвям две храни , глина с фуил , и кво ли още не - правя петно на 34 метра , щото до мен седи Кристоф , който на този водоем (Мартиниерския канал , разбира се) , няма равен на мач , и лови на тази дистанция. Дребната подробност е , че той седи на чисто място , и може да стане , за да метне с фиксиран ваглер. Аз седя под дървета , при дълбочина от три метра и нещо фиксираният ваглер минава "ниско
под тополите"

, и ми е страшно неудобен , така че монтирам и един подвижен . Храня на щеката , без да имам намерение да ловя с нея - освен ако комшиите не почнат да вадят риба на тази дистанция.
Аз стартирам директно с мача , всичко друго очва на щеката - един час по-късно всички още си чакаме първото кълване , после Кристоф вади скимърче от 50 грама. Комшията отляво почва да търси слънчаци в краката си...ще свърши , споко. Май ще свъpши един ден , няма да трае вечно...
Идва паузата. Има две-три хванати платики на мач , и сума ти нард се е насочил да лови слънчаци , на щеките няма нищо. След паузата аз решавам да опитам на щеката , да не каже някой че съм я монтирал за оня дето духа - следва кълване , и повеждам скимър от 150 грама , за ужас на комшиите , безстрашно го вдигам на гърди

, проклетото добиче се откачва , и цопва във водата като подминава живарника с пет сантиметра - NBA ряпа да яде.
Комшиите си отдъхват , аз повече не виждам кълване на щеката , гепвам топ сета , смъквам плувката аха до клупа , и почвам слънчаците на двайсе сантиметра от брега - ма то имало един куп бе!

Един , два , три , пет...хиля се като ненормален , от един месец точа зъби за мачов риболов , и сега скубя слънчаци...в тоя момент Кристоф засича първата платика от кило и половина...
Зарязвам слънчаците ( с известно съжаление..) , мятам мача - ми не ще. След няколко мятания отстрелвам ваглера , който цопва почти на петното , да ми боде очите

, минавам на подвижния ваглер , не ще. Не ще бе!!!! Кристоф вади втора платика....
Кво да ви разправям? За сефте от три години , не успях да хвана нито една платика на мача , и нито една не клъвна на откъснатия ми ваглер , който си седя на петното до края на мача , и успях да докопам след това.
От другата страна на Кристоф седеше Филип , който също не видя кълване на мача , Кристоф по средата има 5 платики , и печели целия турнир , за втора поредна година. Аз тегля 311 грама слънчаци - ако бях ловил само тях , имаше за кило и половина , с което , колкото и да звучи невероятно , се класирам 21-и от 40 човека , да умреш от смях...
...в един прекрасен юнски ден , май ще приключи....