" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Публикувай отговор
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

И така , неделя. Всъщност , не - събота вечер... ( "месец изгрее ", и други такива романтики ) - имаме голям разбор да правим с Кашалотите докато изпием по две-три бири - Жаки и Големия Бенджо били на А8 , а ние утре сме на А7 . Имат 3.700 или 3.800 , на нашето място също има резултат от три кила и нещо :? , а на А9 - под три кила. В този сектор са добри първите три места - максимум , първите пет. И там е имало резултати от 16 , 18 , 20 и кусур , та чак до 30 кила...Жaки твърди че на 45 метра е имал зверски закачки , така че са се ограничили да ловят по-близо , докато в левия край , където е било клане и касапница , хората са ловили на 20 метра , като има и много добри резултати на щека (турнира е "опън" ).

Сeга беше време да се мине на домашните еликсири на Фабрис , и после да отидем в залата да вечеряме - и там , докато къркахме вече не си спомням какво :lol: , се заприказвахме с едни батковци , които щяха да играят в съботния ни сектор (тапа) , и които ни "успокоиха" , че А7 е безнадеждно и скапано място , от което няма какво да губим - така че поне единият от нас имало смисъл да лови надалеч ...Хммм , Жаки е намерил закачка на 45 , и е решил да лови по-близо ? А имал ли е закачки по-далеч... :roll:


Неделя. Денят продължава дa е юнски , ама е много по-малkо прекрасен:


Изображение

Изображение

Прегърмява , духа вятър , и май се кани да вали...Сектора е една красота - да ти е драго да се гръмнеш : на най дашната тапа , А1 , седят Вaнсан и Жером , наши приятели (след края на манша! :twisted: ) , които би трябвало да спечелят сектора , ако конкурентите им позволят - а конкурентите са големи и лоши - на А2 седи стария ми познат Филип , който е опасен противник , макар и да играе с посредствен съотборник. Следва единият от отборите на Кашалотите , и след тях , на А4 , имаме пак Вaлентин и Батист , и на А5 - последния читав тираж , Нико , който има 2 точки от вчера. Непознат отбор на А6 , и отдясно имаме два отбора , които са в същите ла.на като нас - на кой му дреме за А7-А9.... :|

И така , Фабрис храни 25 и 40 метра , аз приготвям тежката артилерия , и удрям клипса на 64 метра. 8)

Изображение


Стартираме - Фабрис почва от старта , рибата е дребна , но има индикации , има живот - както и отляво , отдясно е тишина. Аз храня и чакам включване. Минават десетина - петнайсет минути , докато получа първа индикация , после хващам скимър от 200 грама , Фабрис вече има 4 риби. Сега трябва да се вземе решение - по възможност , правилно , какво да се прави оттук до края. Минавам на дистанцията на Фабрис? На него му кълве видмо много повече , макар и рибата да е дребна. С олово , или с кошница? Има ли риск да се пре.бе дистанцията , ако ловим двамата на нея? Междувременно хващам втора риба - от близо 350 грама , което прави поне три от рибите на Фабрис. Само че аз имам 3 риби , а Фабрис - 8...

Междувремено почва да гърми все по- наблизо , аз ставам отмервам 40 метра , с идеята да мина на пeтното на Фабрис веднага щом си изразходвам накълцания червей , мятам и зашивам платика от близо кило.... :twisted:

Изображение


С това мераците ми да ловя на 40 метра се изпаряват , презамятам , тресва мълния на отсрещния бряг , и организторите свирят пауза , докато бурята отмине. Сядам под чадъра , и ми остава само да си гледам фидера - който остана във водата при сигнала "пауза" , и на който сега връхът му се сгъва и отпуска , щото имам риба на куката! :mrgreen:

Изображение


"Ако е още там след паузата" , питам аз организатора , "ще се брои ли?" Получавам един такъв поглед "а бе пич , ти наред ли си ?" , и отговора "Е що да не се брои?"

:lol: :lol:

Бурята отминава , макар и да продължава да вали , аз вече съм минал на дебелите червеи на едрата кука , и сега влизам в серия от много читав скимър , даже и няколко почти-платики. Фaбрис не спира , когато аз имам 18 риби , той е с 47 , моите са по-едри , но не съм сигурен че идеята да ловя по-едри , но по-малко , бе прaвилна. Консултирам с ортака , и мнението му е , че двамата на едно петно щяхме да го убием. Аз изпускам ( късам ) , много едра риба в камънаците , на Фабрис му се откачат куп риби , и приключваме с 21 риби за мен , и 56 за Фабрис . Ортака оценява рибите сии на едни 250 грама средно , аз мисля че са малко под 200 , но при всички случаи може да гони десетте кила. Колко мога да имам аз ? 7 кила? 8? Единодушн сме , че "убитото" ни място даде много повече риба отколкото очаквахме. Сега - чакаме кантара.

Фабрис вади живарника , и аз овесвам нос...10 кила?


Изображение

8.900... :cry:
Вансан на тапата има 18.600 , дотук бяхме с надеждите от А7 да бием А1... :(

Аз вадя моите 21 риби , и се оказва че кантара , който е до 10 кила , не ги хваща:

Изображение


Вадя две-три , теглим на два пъти и имам 11 кила 8) :twisted:
Били сме и Вансан/Жером , и Филип! После батковците имат 30 кила и кусур , Вaлентин и Батист - и те някъде там , Hико ни бие с кило и половина , и ние сме ЧЕТВЪРТИ в сектора!!! От А7 8) !
Отляво имаме 6 кила , отдясно пак някъде там , и се класираме 12-ти от 26 отбора , даже гушваме плик...кога е най-зле , така да е.

Колко повече можехме да хванем? Този път вкарах Литу , и видимо работеше , обаче вкарах малко , и после забравих да добавям. Едрата ми риба , дето остана в камъните , трябва да беше от кило и половина. И на Фабрис му се откачиха...няколко риби :wink: Цитирам:

Фабрис написа:Един вагон и три ръчни колички
:mrgreen:

Нико има 21 кила и нещо , ние - 19.750....Смятам че можехме да бъдем осми или девети , ама с този тираж и на това сме доволни :11:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Страшно забавно и екзотично състезанийце си спретнах аз миналата седмица...

Всичко започна с това , че на някакъв турнир през април , един образ ми даде инфо : основна риба - шаранчета от 1.5 до 3 кила , ловяло се основно на метод , имало пясъчен нанос/остров , на около 60 метра от брега , и шараните обикаляли около него...Хммм! Консултираме се с картата - 150 км - обаждам се на организатора , и в събота около обяд съм там , да поразузная малко за кво става въпрос...Първо , замесвам няколко различни храни:


Изображение


Едната от тях е едро смляна пелета - грис от пелети , един вид , която никога не съм пробвал - искам да знам колко лепи , и към какво и в какви количества може да се добавя:


Изображение


Намирам наноса на 57 метра , правя второ петно на 32 , и стартирам с класически монтажи и плетеняк , да видим каква дребна риба има във водоема - по 15 - 20 минути на всяка дистанция.

Двайсетина минути след старта имам скимър от 250 грама на късата дистанция , последван от една-две баби , на далечната имам много рязък удар , и...


Изображение


Упс! :mrgreen: Минавам на метода , имам закачане на риба във влакното практически веднага , презамятам , пак ми минава едра риба през влакното - видимо се въртят , обаче не кълват , и после...ААААААА!!!!!!! После ме налазват ситни сомчета! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Сега , да ви кажа : състезанието се играе по правилника ФФПС , френския ФИПС , демек - "Забранява се..."

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Оттук почвам да въртя какво и не -тоест , бял червей и едно/две/три зърна царевица - все тая - сомчета , сомчета , сомчета.... :?

Връщам се на късата дистанция , където имам едри баби , и едно късане на 0.12 , след което минавам на 0.16 , и продължавам да ловя баби (макар и по-редки).

Обаче метода не ми излиза от главата , и се връщам пак - минава риба през влакното на секундата , не кълве , и пак почвам сомчетата....Сега кво правим ? Сомчетата ще лапнат всичко освен...гола кука? :wink:

Пълня метода , трамбовам храната яко , забивам голата кука вътре , мятам , и след две минути фидера се сгъва , и вадя линче от 500 грама! Айде бе? :shock: :shock:
Бодвам куката пак , не минават две минути , и сега имам платика от кило и канче... :twisted:

Оттам се връщам на бял червей - десет броя на кука 8-ми номер :twisted: 8) , следва опит за измъкване на фидера от стойката , имам страшно борбена и видимо много едра риба на другия край , подвиквам на един младеж да ми извади втория фидер , не мога да се преборя с рибата десет минути - 5 кила? 6? - и най-накрая я кепчосвам...ЪЪЪ??? :o :o Тоя мушморок се бори като риба от 5 кила? Добре че няма по-едри...


Изображение


"Не се обиждайте" - усмихва се младежа - "обаче това е най-малкия шаран , който съм виждал на този водоем"

:lol: :lol: :lol:

Оттук аз събирам , преди да се е стъмнило , и тръгвам да обикалям гьола. И сега вече нещата ми се изясняват... :roll:

По водоема има сума ти рибари , всъщност. Само че не ловят на фидер - тукашната общественост лови с къси щеки - 5-6 метра , с ластици 4 мм , в близост до корени и надвиснали клони , с директно влакно 0.30 , и ловят шарани от 5+...И къпират ПЕЛЕТИ , господа от ФИПС.
:evil:

Ден след ден , в този водоем се сипват килограми пелети , до такава степен , че на петното може да ври от шаран , и да не кълве въобще , ако имаме царевица на куката.

И така. Имаме:

А) Риба , която иска да яде пелети , топчета , дъмбели , уафтъри , поп-ъпчета , и т. н.
Б) Правилник , който не ни разрешава такава стръв
В) Риба , която е хващана и пускана сто пъти
Г) И затова на повод 0.12 кълвеше , а на по-дебел - не. Имаше и още една точка - ама тя ми се изясни в неделя... :wink:


Ранна неделна утрин , участниците -22 броя , пият кафе , и ... мрънкат. :lol:

Тва било безобразие , виждате ли. Докога ФФПС ще ни пречи да ловим риба , и други такива. Аз се подсмихвам ,и мигам на парцали - тука е друг свят , в този департамент хората не ти разправят за платики , баби , или ловене на течение/дистанция. Тука лафа е само на тема метод , топчета , и как се вади шаран от клоните. Щото шаранът бил много сърдит и много едър - 5-7 , с нередки екземпляри от 10+ ... :shock: :shock:

Страшни разкази за 7 закачени риби за един манш , без нито един изваден , риби , които пресичат водоема , и се забиват в потънал дървета на отсрещния бряг(!!!) - това с влакно 0.35 на макарата , скъсани поводи 0.28... :roll:

За капак , понеже рибата е научена да се храни на един метър от брега , хората правят петно под нависналите клони на съседното дърво , ако имат такова , и видят ли мехури , пускат директно там - и после се чудят как да спрат шарана... Аз правя мислен преглед на екипировката си. Влакна 0.25 , най-дебелото - 0.27 ? Поводи 0.18 , щото "не ми трябват" по-дебели? Фидери за ловене на платики?...ох , ох... :lol: :lol:

Тегля средата на сектора , имам си дърво вляво , правя петно там , другото в подножието на острова , на 60 метра. Всичко е с монофил , класически монтаж с повод 0.16 , метод с 0.18 , мятам , и ...тръгвам да вързвам поводи с 0.25 :lol:

Изображение

Изображение


След няколко минути почвам да вадя сомчета , инфото от разговора с местните , това е че тук ВИНАГИ се печели със шаран , така че почвам да въртя царевици , голи куки , класически монтаж с метод - сомчета , и една-две баби.

Отляво имам местен специалист , отдясно - някакъв дядо на 80 години , който лови на 30 метра с класически монтаж , и вади сомчета без да му пука.

След известно време на мен ми писва , и решавам да направя втора дистация , без предварително захранване , за да не събирам сомчетатата. Мятам , с двe мятания имам две закачания на риба във влакното :idea: :idea: , без резултат , голата кука не върви , на бял червей няма нищо , и после , на гола кука , тръгвам да вадя , и на един метър от петното затърмъчвам риба - около 600-800 грама , която не беше шаран, докарвам я до брега , и пoнеже е затърмъчена , отпускам аванса , за дa не се откачи - рибата се ухилва под мустак , и се забива в корените... :evil: :evil: :evil:


Тъъъъъпооооо парче! Ма как ще си изпуснеш рибата бе , братО? :oops: :oops: :cry:


Нищо повече не се случва , отдясно имам дядото със сомчетата , отляво пича не хваща нищо , извъртя пет петна , аз решавам да тегля една майна на цялата работа , и да се върна на сомчетата на 60 метра. Където , сега... няма сомчета. :lol:

Пробвам с дълго изчакване на метода - кво чакаш , като ловиш на стpъв , която рибата не иска да яде? , после почвам дa кълцам торен , докато накрая сомчетата се връщат, дядото вдясно вади платика от близо кило , и турнира свършва с 480 грама за долуподписания :oops: :oops: , с което за моя най-голяма изненада , съм 13-ти от 22-ма.
Печели се с 8 кила , има два резултата от 7+ , оттам има 4 кила , 2-3 , и почват резултати от около кило. Има 4 човека капо , да си бях седял на сомчетата , влизах в пликовете. Ама кой да знае... :roll:


Независимо от всичко , водоемът е страшно интересен , просто тук не трябва да се записвам в състезания по ФИПС. Щото не искам да се чудя дали и другите го спазват , и дали са успели да си хванат шараните на царевица... :wink:


Следваща спирка - департаментално първенство по фидер. Познат терен , може да ни бият , ама ще е бой без изненади... :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

За първенството на департамента беше определен един водоем , който ми се пада на 15 минути път , ама без да бързам. 8)

Изображение


Така че имах възможност да проведа няколко тренировки - щеше да се играе за баби , вероятно - на 18-22 метра . Към тренировките реших да подходя сериозно , така че...

Изображение


Първа тренировка: 2 фитки , капо. :evil:

Две седмици по-късно - втора тренировка...капо. :x

Както се оказа , не съм бил тренирал само аз.... :wink:

Събота , 1 юли.

"Джулай Морнинг" му се вика на това у наше село :mrgreen: - нищо че тук едва ли някой е чувал за Юрая Хийп :

Изображение

Баби? 18 метра? ТЦЪ! - организаторите решават да се проведе състезанието на река Мен - нали не ви изглеждам огорчен? 8)

Изображение

Идва тиража , и тук организатора пуска бомбата : ще се играе по нов правилник , като резултата се определя от това дали си бил съседите отляво и отдясно , и колко съсeди си бил. Тоест - можеш да се паднеш в най-дълбокия кенеф , на другия край на сектора да се извадят 20 кила , обаче на тебе не ти дреме - ти играеш срещу 4 човека , максимума , който можеш да направиш , това са 6 точки , и дали ще ги направиш с 2 кила , или с 20 все тая. Просто не мога да повярвам че Федерацията е родила без чужда помощ такава гениална идея , деа ! :lol: :lol:

Само че има една дребна подробност - ако имаш съседи от двете страни , трябва да биш двама отляво и двама отдясно , за да стигнеш заветните 6 точки. Обаче ако си тапа , трябва да биеш И ЧЕТИРИМАТА си съседи! Тази система зверски наказва тапите ....хммм , бъркам в торбата и вадя...горната тапа! :shock: :lol: :lol:

Ааарггххх! И за съсед , големия Дедé...ела да го биеш! :?

Сега , аз имах План: имах намерение да ловя на 45-50 метра , да вкарам много храна , с помощта на големи кошници:

Изображение

Изображение

...и да вкарам ПРАВИЛНАТА храна:

Изображение

Едрозърнеста , сладка , преувлажнена , и без грам фуил , нищо че беше разрешен. Тва за дистанцията го споделям с Жаки да Силва , който е дошъл да ни гледа сеира , и ми обяснява , че се каня да направя грешка - трябвало да се търси твърдо дъно , за предпочитане - направо камъни , без да гледам дистанцията...кой съм аз че да споря с Батю?
:roll:

Намирам камъните на 32метра , на три метра от сериозен праг , и правя едно първоначално захранване , равно на стандартния ми обем храна за пет часа риболов. Вкарвам от всичко , и по много:

Изображение


Старт! Дълбоко е поне 5 метра , така че тежката кошница не плаши рибите , и аз продължавам да ловя с големия топуз...

...половин час по-късно : имам едно късичко кълване , въртя бял червей , даже добавям вердевас , риба няма.

Започват да ме терзаят едни съмнения :roll: ...минават още десет минути , ставам , отмервам си 48-те метра ,мятам три кошници , слагам повод , и ловя 15 минути на тази дистанция - нищо. Тоест , Жаки не ме е пратил за зелен хайвер? Връщам се на късата дистанция , и хващам първия скимър , от 250-300 грама. Айде че ги почнахме! -изгубих един час , ама и другите не хващат нищо...

Тишина , още десет минути , връщам се на далечната дистанция , тръгвам да кълцам бял червей , в този момент фидерът практически излита от стойката , засичам , и....

Изображение

:twisted: :twisted: 8)

УПС! Това вече по бива! Презамятам , вадя втори скимър от 200 грама , и в този момент се задава рънърът : работата била много трудна , малко , и дребни риби , Дедé имал 9 , но дребни , сам на другия край Ги хващал по нещо . Рънърът си заминава , фидерът пак се сгъва - минал съм на големи парчета торен червей , всички риби дотук ги хванах на торен , и сега разбирам , че първата платика...не беше чак толкова едра! :shock: :shock:

Влизам в някаква сериозна серия - 6 или 7 едри риби , и тук се задава сериозен проблем:

Изображение

Сега трябва да си отварям очите на четири и да вадя кошницата от водата , преди това животно да ми мине през влакното. И така - на всеки десет минути...Бая народ изпокъса сума ти монтажи , и падна голямо викане и ръкомахане - а в това време рибата ту идва , ту се изнася , идва рънъра - Ги бил начело , и сигурно щял да мине десет кила , което за днес щяло да бъде ебаси улова.
:roll: Ти баце майтапиш ли се? Поглеждам към брояча , ама си трая... :wink:

Приключвам с 21 риби , чакаме кантара - Ги е бил по двама съседи от двете страни , и прави шестте точки. Браво! (9 кила...) Нa 4 места от мен седи другия Дедé - който ме би с големите тави през април на кея. - той вади 11 кила , и също печели 6 точки. Отдясно големия Дедé има 5 кила...


Добруууутроооо:

Изображение

Друго си е да се паднеш на тапата , деа! 8) - 20.800...само че за неделя тиража ми е ном.3 - а баш там един пич е направил кило и триста - и всички ми се усмихват : "Днес добре се представи - ама утре не чакай същия риболов"....
:|
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Неделя.

Всички твърдят в един глас че съм се паднал на най-утрепаното място по цялата ивица , ама на мен не ми дреме въобще. :)
Първо , щото в събота драснах най-после чертичката , че тази година изоставам с плана ужасно. :oops:
И второ , читавото място в събота ми даде възможност да видя кое работи - храната , дължината на повода , куката , работещата стръв , кошниците... Щото хората с по-неудачен тираж , се бяха вкарали в страшни филми - наслушах се на истории за ловене с поводи 0.08 и един вердевас на куката , с три пинки на кука 16 номер , и всякакви такива ужаси :shock: :shock: - да се чудиш на една и съща река ли бяхме ловили... :roll:

Изображение


Стартираме. Аз съм решил да не пипам нищо , и да ловя точно както бях ловил в събота . Храня с голямата кошница , изкарвам първите 30 минути с нея , и оттам почват леки почуквания , видимо дело на дребна риба. Тук решавам да мина на петерностер , и понеже този монтаж съм го приготвил на не дотам мощен фидер , се налага да намаля размера на кошницата , и с този монтаж не след дълго правя първия скимър , от не повече от 150 грама. Дедé отдясно има поне един от същия калибър , съседът отляво - също. И двамата ми съседи ловят поне едни 5 метра по-близо от мен , и хранят с по-малки кошници. :wink:
Независимо от това че рибата е дребна , и кълве неохотно , аз продължавам да ловя на торен , и третата ми риба е едра платика - Дедé хващa същата почти веднага , и след пет минути имам същата отляво -почти един час след старта , горе-долу сме наравно. Сега се създава следната ситуация - дали защото ловя по-навътре , или защото вкарвам повече храна , или пък храната ми е по-подходяща , на мен сякаш ми кълве повече , макар и не много повече. Сега идва момент да се вземе решение - дали да ловя ситнежа , и така да вкарам нещо в живарника докато е време , че тая работа можеше и да свърши , или да се опитам да намеря едрата риба? Решавам да ловя дребните 20 минути , хващам няколко скимъра , съседите-също , и после риболовът започва да стихва , и почваме да се гледаме. Аз имам (все по) редки кълванета , съседите вече не хващат нищо...Тук аз решавам да изчакам кълването малко повече , бодвам два цели торни червея (дендробена ) , минават 7-10 минути , и следва мощно кълване : още една платика! :twisted:
Сега правя една-две обаче с много големи паузи , докато в един момент следва мощно кълване , усещам много , ама МНОГО едра риба от другия край :shock: , тръгвам да въртя макарата на бакуинд с идеята да откача влакното от клипса, обаче рибата дръпна силно , и скъса повода 0.16 - поводът се оказа покрит с твърда слуз , много по-тъмна от тази на платиките : очевидно бях закачил сом, сменям повода , презамятам , следва рязък удар , и този повод дава фира! :evil:
И този път не съм сигурен че беше сом...минавам на 0.18 , и ....и се събраха Райко и Райна !!! :shock: :shock: :shock: - презамятам , ситигам до дъното , кълване , дърта тава , мятам , втора , трета....

"Имаш ли десет кила вече?" , пита рънъра , който незабелязано се беше появил зад мен. "Едва ли ", отговарям - "повече от половината ми риби са дребни"...

Докато си лафим , паркирам още една платика , и съсс следващото мятане - ОЩЕ ЕДНА! "Пич!" - ми се хили Жорж , рънъра - " ми ти с две мятания вече имаш 4 кила бе!"


Тая работа продължава в бодър дух , макар и с паузи , до края. Когато остават 30 минути , риболовът умира , и вече не кълве въобще - само че този момент за моите съседи беше настъпил преди три часа. :wink:
На мен ми е ясно че съм бил двамата си съседи отляво , както и Дедé. Отдясно на Дедé не знам , щото има дървета , но мисля че съм бил и него , и пак ще направя 6 точки. Така че... кво имам да губя? Сипвам лъжица бял Трасикс в храната , презамятам, и с приземяването на кошницата правя още една платика , последвана от втора! Свирят 5 минути до края , и аз решавам че ми стига толкова...

Идва кантара - отляво имам 4.180 - а впоследствие се оказа , че Дедé има 4.890 , или 4.980. Аз тегля...

Изображение

...почти 22 кила , гушвам втора чертичка , и печеля турнира. :D
Или ако предпочитате , печеля турнира , и с това решавам , че имам право да драсна втора чертичка за уикенда :wink: :


Изображение


С това първия уикенд на юли приключи - юлската кампания обаче , тъкмо започва... :twisted:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
niau
Мнения: 243
Регистриран на: Сря Юни 07, 2006 16:58
дал Браво: 16 пъти
получил Браво: 22 пъти
Обратна връзка:

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от niau »

Браво много интересен репортаж! Успех през Юли!
Ой Рибо Рибо ...
https://andytruffles.com
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Мигронският канал ( Canal du Migron ) е един от любимите ми състезателни обекти , и тази година още нямаме състезание на него - пропуск , който трябва да се поправи... 8)

Понеже не съм стъпвал на канала от миналата година , кацнах на брега в петък следобяд ( състезанието беше в събота) , за да уточня някои неща , а именно:

1. Има ли риба отсреща , че слуховете са за риболов на 20 метра (???)
2. На дъното ли е рибата - щото има моменти в които тя се държи високо над дъното , и трябва да се лови с много дълги поводи
3. Разни дребни детайли

Избрах си място в най-рибната част на ивицата но на 25-30 метра по-нагоре , така че да не рискувам да захраня място , което някой да изтегли утре. :wink:

За около три часа установих , че рибата си е на дъното , че си е баш там , където трябва - в подножието на шкарпа отсреща , че избраната храна работи идеално , че има разнообразна по размер риба , като всичката - даже и ситната , кълвяха на едри парчета торен червей , и че нито рибната храна , нито пелет/метод фидерите , работеxа изобщо.


Събота .

Изображение

Сутринта тръгваме да маркираме местата , и откриваме че в края на ивицата са се настанили шаранджии - вероятно , още от петък вечерта. Така че просто маркираме четири места вдясно от обичайната ивица - баш там , където бях ловил в петък.... :?


Аз съм някъде в средата (ном.13 от 19 човека) , мястото не е добро , да видим съседите...отляво имам Бернар , кадърен , опитен , врял и кипял щекар. Заплаха от негова страна на фидер турнир - нула. (Поне теоретично - щото откакто изобретиха ритника в та.аците , вече няма дребни врагове :twisted: ) Вляво от Бернар седи Мишел - този лови много добре на фидер , и познава канала от много години. До него седи Фабрис.... :)

Отдясно имам за съсед младеж на име Кевин , който лови на фидер от година-две , има мерак , но има шанс да допусне някоя грешка - макар и да му липсва дарбата да прави идиотските грешки , с които се слави долуподписаният... :mrgreen:

Мойта идея е проста:
1. Правя първоначалоно захранване с много голяма кошница
2. Стартирам с риболов на дребосък , докато на петното се събере риба - с патерностер , да речем
3. От момента , в който се рибата се настани устойчиво на петното , обръщам дебелия край , и тръгвам да ловя едрото. :twisted:


Естествено , щом почне да се пуца , първата жертва е грижливо подготвеният план... с трето мятане късам голямата кошница , барабар със шок-лидера , и понеже само с тази пръчка мога да метна кошница с този размер , обилното първоначално захранване отпадна от програмата... :evil:

Сега минавам на патерностер , с голяма кошница , и изкарвам 15-20 минути в презамятане през 4-5 минути , докато регистрирам първото кълване , и сега вече мога да мина на по-малка кошница , за да не плаша рибата. Кво става наоколо ? - мога да следя само Кевин , понеже има храст който скрива съседите отляво . Кевин лови на 20-22 метра - наскоро са проведени състезания по мач , и фидер първенството на департамент 44 на ивицата , и рибата е била наблизо(?)
Бернар прави петно на същата дистанция , обаче - за да ми бърка в здравето! :evil: :lol: - прави и петно на моята дистанция. Мишел лови наблизо , Фабрис , разбира се , където трябва.

Сега на мен тръгва да ми кълве някакъв дребосък , ама рибата е рядка , и кълве неохотно. Аз обаче ловя с кошница 25 грама на 50 метра , и с връх от унция и половина , и на второ четене гепвам първия скимър - около 100 грама. Нищо отляво , нищо отдясно. Хващам втора риба от същия калибър , след десетина минути - риба от 400 грама , тук минавам на друг монтаж , на кука номер 10 , торен червей , и зашивам платика от кило и канче. Всичко върви по план , деа! 8)

...вървеше. :(
Без да има реална причина за такова безобразие , рибата внезапно си бие шута , и сега почвам да въртя всякакви куки и стръв - стигнах до вердевас бе!!! :shock: , имам индикации , хващам по някое дребно рибе , кълцам бял червей в кошницата , добавям глина за мътилка , в тоя момент Кевин бърка с кепа , и на мен.....ама ТАКА ми отвисна ченето , че бих могъл да глътна прелитащо врабче! :shock: :shock: :shock: - младежа внимателно кепчосва ...рибе от 35 грама?!? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


"Ми с повод 0.10 не искам да насилвам нещата" , ми обяснява Кевин ...аз премълчавам две страници коментар , и засичам втора едра платика. :D

От другата страна на храста Бернар мърмори и кълне , щото се оказва че на него му кълве някакъв дребосък , обаче правел фитка след фитка . "И що не смениш куката?" се интересувам аз дипломатично , и от другата страна на храста идва ядосаният отговор "Е кво , номер 22 ли да сложа вече?" :o - оказа се , че нашия човек ловял с куки номер 20 (?!?) , и следващите три часа минаха в предложения от моя страна да му дам истинска кука :mrgreen: , като започнах с номер 12 , да не го плаша , което го хвърли в ужас , щото той не ползвал "такива ченгели". И щото на такава кука не можел да набоде вердевас. На обяснението от моя страна , че аз ловя с номер 8 , и две парчета торен колкото цигара , Бернар отговори с нечленоразделно измучаване... :lol: :lol:
"Що не опиташ на торен ?" , питам аз , и получавам обяснението че той въобще нямал торен! "Бернар" , подмятам аз -" хората се делят на два типа , едните си държат револвера зареден , другите кОпат "
"Аз съм пацифист" отговаря Бернар спокойно - "нямам револвер" 8)
"И аз така" , съгласявам се аз , клъцвам добродушнo и без нищо лично два торни в кошницата :twisted: , презамятам , и миролюбиво засичам още една едра платика 8)

Рибата , обаче , взе че се изнесе тоталлно , и сега се наложи да търся нещо , което да вкарам в живарника , с помощта на бързо хранене в ритъм с леки кошници , и целенасочен опит пак да събера дребната риба. Тя след някое време се събра , и сега трябваше да се направи избор - да я ловя ли , или да пробвам пак за едро? Голяма кука , торен - две-три фитки , скимър от 300 грама , и още една едра платика! Бернар ми обяснява че Mишел вадел риба след риба , и щял да приключи с 80 риби. Мишел , обаче , внася поправката , че няма едра риба. В този момент - два часа след старта, cледва победоносен вик - Фабрис бил...хванал първата си риба? :shock: :shock: :lol:

От другата страна , Кевин засича едра риба , и след няколко минути я губи - и сменя повода с ТОЧНО СЪЩИЯ , както разбрах по-късно ( като му скъса за втори път :) )

Рибата ту се завърта , ту се изнася , нямам две едри риби една след друга , и до края успявам да настържа 30 риби , от които 6 едри и оценявам улова си на около 8 кила , най-много 8.5

Фабрис тегли 3.080 - ама той не е в моя сектор , Мишел тегли 2.400 , Бернар има 2.800 , без нито една риба над 200 грама - вердевасът му е като едър фуил , въобще не знам как го боде на каквато и да било кука :o , Кевин има 1.450 , и аз по средата тегля 9.500

Изображение

Почти до края на сектора няма читав резултат , после има един с 9.300 (сори , бро 8) ) , и , да видиш ти "съвпадение " , ТОЧНО на мястото , където бях ловил вчера , един пич има 10.200 , ама с 15 риби... :evil:
- с това ставам втори в сектора , и трети в крайното класиране . Жан Клод печели на другия край на ивицата с 12.700 - което ме радва , щото баш той ми е съотборник другата седмица , все на този канал...стискайте палци! :)

_________________
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

С тая работа уикенда не беше свършил - в неделя един приятел ме беше завербувал за състезание по двойки , на което тази година организаторите бяха разрешили фидер. Аз съм ловил на този водоем преди няколко години , и оттогава не съм стъпвал там , така че не знам какво да очаквам - една тренировка преди няколко седмици не хвърли светлина върху нещата (една платика и една баба за три часа риболов ) , така че сутринта товаря пръчките , хладилната чанта , и...не мога да запаля колата :shock: :shock: Ключът не се върти , звъня на застрахователната ( неделя рано сутринта :? ) , пича идва след половин час , сяда , завърта , пали... :o
"Как бе?!" - питам аз , а той ми се хили - "ми завъртях ПО-СИЛНО!"... :lol:

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :mrgreen:

Изображение


Газ към водоема , хората вече са се настанили , всеки момент ще се даде сигнал за тежка , пренасям багажа на пет пъти - няма достъп до брега с колата :evil: , тръгвам да свалям калъфа от рамо , и дръжката на кепа се изнизва плавно от отворения калъф , и цопва във водата :x :x ...стискам зъби , разтоварвам останалия багаж , докато хората почват да хвърлят топките , разпъвам фидер ,( храната ми е готова от снощи) , храня , и сега тръгвам да разпъвам останалите пръчки. Всичко живо лови на щека - цяла седмица е имало активен риболов на едри баби...и никой не хваща НИЩО.

Изображение

...един час по-късно
Моят съотборник е капо. Отляво имаме три ситни платички , тип "трамваен билет". Отляво - нищо. Аз съм извадил два пъти вердеваса сдъвкан - кво значи сдъвкан? - последния милиметър е изсмукан , останалия вердевас е непипнат!!! Минавам на повод 0.10 , намалям кошницата до 15 грама (дистaнцията е 48 метра ) , най-леката и тънка кука в класьора , и час и половина след старта засичам първия скимър , от все същия трамваен тип , последван почти веднага от втори , този път от 200 грама. 8)

Жил (съотборника) прави паузата пръв , и за този един час аз имам още 4 риби , две от които - от 200 грамовия тип. Сега е мой ред за пауза , и един час по-късно , Жил е ОЩЕ КАПО! :shock: :shock:
Аз почвам веднага да вадя някакъв ситнеж , Жил се разписва с едно сомче , обаче аз вече имам активно кълвящ дребосък , и предлагам на Жил да мине на фидер , с олово , на моето петно. Давам му пръчка , малко инструкции (Жил лови на фидер два пъти годишно) , и до края на състезанието има две кълванета , и един едър скимър - почти 350 грама , и най-едрата ни риба за целия ден.


Ние сме на номер 9 , и от номер 1 до 14 сме убили всичко живо. :twisted: ( С 2.360) Секторна победа? Чертичка? Да бе , как не - в изблик на безумна селяния , организаторите са строили 22 отбора БЕЗ сектори , така че ние сме трети. :evil: :evil: :evil:
И да не се оплакваме че при такава организация можехме да сме и осми без проблем...


Добре де - и на 3-то място сме доволни , ще гушнем някакъв плик поне...


....хихихихи! :x :x :x :x Организаторите , освен диви селяни , изглежда падат и малко тарикати! :mrgreen: - пликве НЯМА , 30 евра такса на отбор , и раздават някакви измислени предметни награди...дайте си ръката , да ви гледам , момци , че страшно познавам...я да видим , така...да! - виждам как догодина нямате никакъв шанс да ме видите пак тук , тъпи копелета такива! :evil: :evil: :evil: :mrgreen:

На този водоем? -НИКОГА повече , амин!

Пъсъ: след турнира се събличам , скачам в гьола , уточнявам че водата ми е до брадичката , ако застана на пръсти , тръгвам да оппвам дъното с крак , докато се опитвам да си държа главата над водата , и напипвам дръжката на кепа! 8) :mrgreen: :mrgreen: - "стига ми тая награда"...
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Както стана дума , тази година бяхме занемарили малко Мигронския канал. Споко , ей-сега ще наваксаме :twisted: :


Изображение

"14-те часа на Мигрон" , едно от най-любимите ми състезания , всеки момент щеше да започне. Участвал съм в него 4 пъти , два пъти в двудневната версия , и два пъти в еднодневна (7 часа) , и резултатите ни по двойки (с трима различни съотборници), са съответно : едно първо и едно второ място за два дни , едно първо и едно второ място в еднодневния вариант. 8)
Имаме улови от 29 , 53 , и 43 кила...а бе да рече че имам някакви надежди , деа! :twisted:


Изображение

Тая година че тръгна на кърък от самото начало , то е ясно - ама тук има шанс да се гушнe някой плик , и да се драсне някоя чертичка , ма'а му стара :D

Играем със Жан Клод , който спечели състезанието миналата седмица , другите фаворити са Вaнсан , който играе с обичайния ми съотборниk Фабрис , имаме Нико , който играе с един добър щекар , ама тук щеките са дошли да участват , и да гледат ...нали така? :wink:

Теглим тапа - в средата на ивицата , ама поне от еднатa страна съседите са далечко . До нас седи Оливие - заслужил майстор на щеката , участвал в стотици турнири , синя кръв на плувката , който няма да се унизи толкова че да опита да лови на фидер. :lol: С тази задача ще се занимава съотборника му , който монтира основно фидери , както и един мач.

Аз правя стандартното петно на 50 метра - в подножието на шкарпа , Жан Клод прави петнo на 20 метра. (Не ще да лови на щека :roll: ) Планът е прост : той ще лови дребосъка накъсо , докато едрата риба налази петното на 50 метра , оттам минаваме и двамата на ръба на шкарпа , и размазваме всичко живо. 8) :twisted:

Старт! На пета минута имам индикация , след нея хващам дребен скимър - Жан Клод вече има два-три дребосъка , и едни 15 минути след старта засичам едра платика. :)
Всичко върви по план! Комшиите дърпат някакви трамвайни билетчета , съотборника на Оливие опитва на фидер , втора дистанция на фидер , мач...

...един час по-късно , да не го описвам минута по минута...


УПС!!! :o :o :o :o Рибата взе че си би камшика?!? Имам втори ситен скимър след едрата платика , след това заших някаква чудовищна и нечовешка червеноперка :shock: , и оттам...ами , НИЩО! Ортака лови дребосък на късото , който периодично изчезва , и тогава той минава на моята дистанция , без на нея да има риба не за двама души - то за един няма , ама аз си трая...

В това време комшиите....

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

мамма миа!!! - сега младежа е изоставил фидери и мачове , и двамата с Метр Оливие дърпат дребосък в някакъв страшен ритъм...тези хора ще направят 15 кила бе! Да , в нормалните условия тук , 15 кила не ме притесняват изобщо , ама днес ние 15-те кила няма да ги видим през крив макарон...За отбелязване е , че отсреща , в плитката вода на 60 метра (дълбоко е 60 см ) , на няколко пъти изпляска шаран...баси - ако има един ден в годината , в който трябва да се търси бонус , тва е днес! Десет минути преди паузата , мятам три големи кошници на 60 метра - царевица , зърно и малко пелети , и понеже Жан Клод лови по-добре oт мен , отивам да обядвам пръв - "да хапна нещо , че умрях от жажда" , както се казва. :wink:


Под шатрата: угрижени , омърлушени физиономии - всички отбори , заложили на фидера , са потънали в дълбока фекална материя. :mrgreen:

Една , максимум две едри риби в първите 30 - 45 минути , и оттам - край. Сега всички са се заловили да търсят дребосъка на късо - и на всички им е ясно , че със щеките не можеш да се мериш , най-умните са се сетили да донесат и щеки , и поне единият лови на щека.

Докато още паузата не е свършила , сменям шпулата на една макара с друга , заредена с монофил (не нося кутията с методите... :oops: ) , намирам един пелет фидер от 40 грама , и когато съотборника отива да обядва , тръгвам да тъся риба отсреща - след двайсе минути хващам дребна червеноперка , минавам на класически монтаж , хващам втора дребна червеноперка , после - скимър от 300 грама , после нищо , оставям петното на мира , връщам се на 50 метра , кълве някакъв дребосък... :?

Жан Клод се връща , продължава да върти двете дистанции , аз се връщам на 60те метра , след дълга пауза , и този път - с плетеняк - следва къс , мощен тласък , и рибата ми отнася повода 0.16....леле Иване , ма КОЛКО си тъп!

:x :x :x


Оттам до края нямам друга индикация отсреща , и приключвам с...15 риби , и малко над 3 кила. Ортака има малко повече от мен , и теглим седем кила и нещо...комшиите на щеката имат над 20 кила (!!!) с над 400 риби!

В сектора има три резултата от 10-11 кила , някои от тях - на фидер , и ние - за моя най-голяма изненада , сме 5-ти в сектора , от 15 човека. Сега имахме много мъка да давим във вълшебните еликсири на Фaбрис..."вино тежко , вино дайте!" :mrgreen:

...единствената радост за деня беше червеноперката:

Изображение


Ма голямо добиче , ей! :o


Изображение


С това първото място беше безвъзрватно загyбено :( - но едно първо място в неделя можеше все още да ни качи ако не на стълбицата , поне в пликовете. Какво можеше да се очаква в неделя? Рибата да налази захранената ивица , и да се разбием да вадим едри тави? Да се повтори ситуацията без съществена промяна? Или нещата да се сговнят още повече? :roll:
С моя човек си спретнахме бърза и градивна самокритика : Жан Клод отчете като грешка , че не не беше донесъл щеката , а също , непрекъснатото сменяне на двете дистанции (което беше наистина безсмисмлено) . Аз от своя страна , не бях повярвал докрай на бонуса отсреща - никога не съм ловил целенасочено в плиткото за шаран на този водоем , и затова го загубих... :oops: - и няма скоро да се случи да дойда тук без методи... :evil:

...и утре е ден... :wink:

_________________
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Неделя сутринта.

Вятърът видимо е отслабнал , което само ме подсеща колко съм тъп :evil: , щото след ураганния вятър в петък , бях извадил от калъфите всичко що е лайт, и бях домъкнал само разни яки тояги. :oops:
Както и да е , повтаряме схемата : едно петно на ръба на шкарпа , едно на 20 метра , и този път храня от самото начало и едно петно на 60 метра . Стартираме , и нещата не вървят , ама хептен - Жан Клод вади дребосък на 20 метра , много по-малко от вчера , аз имам индикации , и хващам някакви платички , от тези , които се разполагат нашироко върху кредитна карта , и никаква перка не стърчи навън... :?

На всеки 30 минути опитвам отсреща , ама не ще - вчера имаше риба отсреща , Иване , вчера...
Когато идва паузата , имам ...8 рибета? Девет?...Жaн Клод има повече , ама не много повече...Отляво имаме Ги и Клод , които са подходили по-интелигентно от нас (не е трудно - летвата не е вдигната много високо :mrgreen: :oops: ) - Ги лови на щека , и макар че Клод има две баби , ще ни размажат с улова на Ги. Отдясно... надясно не гледаме :shock: :shock:

Там седят моя приятел Клод , и съседът ми от миналата седмица , Бернар - състезават се от десетилетия , за едни сто години съвместен опит на щека приказваме... 8)

Ставам първи , Клод тръгва към шатрата , и ми споделя че към момента имат едни СТО (!!!) риби , които той определя на около 4 кила..

Паузата е към края си , връщам се да видя кви ги върши Жан Клод - опитва на 50 метра , нищо в продължение на 15 минути. За това време можеше да хване две риби на късото...и кво щеше да се промени с това? На всичкото отгоре , съотборника на Ги , който не спря да цопа с някакви огромни кошници (ние се опирвахме да ловим на 50 метра с 30 грамама) , има една каракуда , и по време на моята пауза е извадил шаран от две кила?!?... :o :lol:

Свири се смяна , той отива да обядва аз опитвам на 50 метра с торен , хващам дребосък , имам кълванета - само дребосък , и когато паузата на Жан Клод почти свършва , имам десет риби...500 грама? "Как можах да оставя щеката в къщи ?" - мрачно мърмори ортака - "поне да имах една линия , имам един директен в колата..."

8) :lol: :lol:

"Жан Клод" , ухилвам се аз -"я бръкни в ей-оня калъф!" Съотборника въди от посочения калъф директната петица , която винаги нося - с ЕДНА единствена линия от един грам , ухилва се до ушите - не е очаквал аз да нося такова нещо , мята три топки храна , и ги почва...ама ги почва!!!! :o За половин час има 15 риби - сигурно повече отколкото за целия манш до този момент , че са и по-едри , от тези , които ловим на фидера! За следващите 30 минути вади още ..не знам - 20? Остава един час до края , него вече не го мисля - а аз имам 11 риби , и си правя следната сметка : до края мога да хвана още ...три дребосъка? Два? Да добавя към улова си ...сто грама? Ама може ли вярно да не носиш методи бе , пич? Вадя от кутията една кошница за бял червей на Гуру , режа капачето , и стигам до нещо такова:


Изображение

55 грама , тва се пълни с всичко , което може да се събере вътре , повод 0.20 , 7-8 бели червея , мятам отсреща , и съобщавам на Жан Клод че аз приключих с риболова , и ще седя на метода до края , пък да става каквото ще... :evil:
Нашия човек свива рамене , и продължава да вади риба след риба с петицата...20 минути по-късно: върхът внезапно отскача назад , и после тръгва да се сгъва. Гепвам фидера , и усещам едра риба на другия край!!!! Ябадабадуууу! 8) :twisted: :twisted: - тя , разбира се , се забива в тревите , ама 60 метра монофил прощават много неща , рибата излиза на чиста вода , и аз тръгвам да я вадя най-безцеремонно , за ужас на Жан Клод - "внимавай!-не бързай- спокойно!" - умрях да се хиля :mrgreen: , и след малко вкарвам в кепа шаран от едни две кила и половина 8) - къв камък ми падна от сърцето ,представа си нямате! - на хората им се наложи да вдигнат плувките една педя нагоре! :lol: :lol: :lol:

Аз презамятам метода , и след малко имам къса индикация , и вадя белия червей сдъвкан - ситните червеноперки са голяма напаст , минавам на царевица , и сега ортака засича едра риба с директния - цирк! наляво , надясно , не ще да излезе на побърхността , да видим поне какво е..пет минути преди края , в кепа влиза шаранче от 800-900 грама , закачено за аналния плавник , и с това пак теглим над седем кила.

Отбора на Оливие този път не е стигнал 20-те кила - е то не може всеки ден да хващате двайсе кила , майна! 8) - Изложили са се страшно , и сега имат ...само 19 :mrgreen: :mrgreen:
С това печелят турнира с 2 точки , ама това го съобщиха накрая , щото класирането почва отзад напред - 30 -ти , 29-ти , 28-ми...Стигат до номер 20 - не сме ние! 19 , 18 , 17...15 - не сме ние!!! - минахме средата! :D

14-ти , 13-ти..12 , ние. Ми...12-ти от 30 , при залагане на фидер , в единствения ден за 5 години , в който фидера не върви , и на това сме доволни. Не сме в пликовете , но има читави предметни награди .

Юли още не е свършил! :11:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Юли , както вече казахме , продължаваше . Патилата ни по Мигронския канал - също. След катастрофалното състезание от миналата седмица :oops: , всичко живо беше заложило на щеките , и 32 отбора се бяха строили на брега на канала в хладен , ветровит- и на моменти , дъждовен ден.

Изображение
Изображение

Аз играя с Фабрис , и имаме идеален план , изчистен до най-малката подробност 8) , а именно: Фабрис почва на щеката , аз опитвам на ръба на шкарпа , 50 метра , стандартния подход за канала. Правя и второ петно , в плитката вода на 60 метра , където ще ловя на метод в търсене на бонус , след като ми стане ясно , че с платиките Асан няма да яде баница... :?


"Няма такъв план , който да оцелее след първия контакт с противника"
Полк. Дъглас Макгрегър

:wink:


Сега е моментът да се разпънат фидерите върху получената миналата седмица предметна награда! (И да се поизфукам малко , де 8) )


Изображение

Почваме , и Фабрис тръгва да скубе дребосък от старта - като сега дребосъка сякаш е една идея по-едър , и значително по-малоброен от миналата седмица. На мен не ми кълве , и поглеждам под око монтраните методи , докато опипвам пелетите , да видя дръпнали ли са водата.

Изображение

Изображение


Почват индикации от дребна риба , хващам скимърче , второ , трето... "Фaбрис , колко имаш?" - "16!"...няма да стигнем другите отбори с моя улов :oops: , обаче кълванетата зачестяват , и аз решавам да си трая , и да дам шанс на петното - методът ще почака . От началото на състезанието е минал един час , когато имам странно кълване , с бавно разклащане на върxа , което тотално не прилича на кълванетата на дребосъка... минавам на торен червей , имам пак такова , но не успявам да засека рибата - убеден съм че поводът ми е къс , а може и фиксираният патерностер да не беше правилния монтаж...Оставям пръчката на страна , мятам с друг фидер , с подвижен монтаж и по-голяма кука , докато си удължа повода на работната пръчка - една минута по-късно фидера подскача и тръгва да излиза от стойката... :twisted:

Рибата е прекалено борбена и енергична за платика , и когато стига до кепа , се оказва шаран от кило и половина. Часът е 11:15 , почнали сме в 10:00 , имам три ситни скимъра и шарана , презамятам...

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Пичовееее.... с падането на кошницата на дъното фидерът се сгъва , и имам едра платика на другия край! 8) "Фабрис" - намигам на ортака - "май днес няма да ловя на метод отсреща..." - второ мятане , и на минутата забивам втора платика - презамятам и засичам трета!

:D
Обръщам се да кажа на Фабрис да не губи време на щеката , и го виждам как вече боде стръв на фидера - само червейчетата му са едни такива ситни , докато аз ръгам две яки парчета на големия ченгел . Хващам още една или две , докато Фабрис коригира нещата , и до 12 часа (45 минути!!!) , имам ДЕВЕТ риби от кило нагоре! :shock: :shock:

Фабрис има 4 , и по принцип трябваше той да стане да обядва пръв - паузата е в 12 , обаче мен не ме свърта да видя кво става по ивицата , така че ставам пръв - да хапна нещо , че умрях от жажда :lol:


Новините от всички стрaни са едни...да ти стане неудобно. :roll: :wink: Всичко живо лови на щека - включително хора , които ловят добре на фидер - "ми , още не сме опитали отсреща , ловим и двамата на щека"...И за капак - на най-жестоката тапа , мястото , което не може да се бие , седят Вансан и Жером , най-силния отбор (теоретично) , като Жером е тръгнал ...да лови на щека?!? ...колко мъка има по тоя свят , Боже ! , а Вансан ловял на фидер , ама на ...20 метра! "Ми ,и на 20 и на 50 имам едни и същи риби" ...

:roll: :roll: :roll:

До края на паузата остават 10 минути , връщам се да видя Фабрис , който през паузата е хванал още ПЕТ платики , пред мен вади шеста , и в последните две минути една му се откачва на ръба на кепа...аз потривам ръце - ей-сега ще ви кажа! , само ме притеснява , че не нося втори живарник... Имам десет кила , и ми остават ТРИ часа риболов! :twisted: :twisted: :twisted:

Сядам , мятам , ей-сега ще клъвне...още една минута? Поводът да се е оплел? Презамятам... ей-сега....след малко...още малко.... :roll:
А бе...КВО СТАВА ТУКА?!? :roll: Риба....НЯМА? Фабрис идва с бира в едната ръка , и сандвич в другата , "кво става?" "ми няма" , отговарям - "рибата си е заминала"....

бaси , до края на паузата хванах ЕДНА риба , Фабрис се връща мята...няма бе човек , не ме ли слушаш? Рибата си е била шута нанякъде , и сега седим и се гледаме! :o Не само ние - сега никой нищо не хваща , ама докато останалите лапаха мухите , ние бяхме направили 20 кила 8) , сега само оставаше да се надяваме , че пасажът не се е настанил пред някой друг. Пред Вансан и Жером , да речем... :mrgreen:

Аз най-после минавам на метода - дватрийсет минути с пелети и бял червей , после с рибна храна и торен , после с не-рибна и топче... имам едно минаване на риба през влакното , и никакво кълване. Фабрис, който най-после се увери че рибата наистина я няма , просто се върна на щеката , и продължи да лови дребосък ...

Остават 40 минути , ако не и по-малко. Аз виждам , че на метода риба няма да хвана , и се връщам на ръба на шкарпа , с малка кука , бял червей с вердевас , и често презамятане с малка кошница ( не ми дойде наум да опитам с никаква мътилка). След три презамятания имам кълване , хващам много ситен скимър , след него -втори. Пaузата между втория и първия е по-дълга , отколкото между втория и третия. Четвъртият кълве едва ли не на пропадане , преди куката да е стигнала дъното. Остават 15 минути , на петното пак има риба - минавам на торен червей на голямата кука , за проверка , и засичам едра платика! :D
Оcтават десет минути , за десет минути с бай Фабрис правим по три риби бе! ...да , ама не - повече нищо не хващаме , и аз приключвам с 18 риби - 11 от тях , едри , а Фабрис има 10 едри , и 31 дребни на щеката - за средно тегло 70-80 грама приказваме , тоест има две кила и нещо дребосък!

Идва кантара , Фабрис вади живарника...

Изображение

..и тегли малко над 15 кила!
Аз имам 12.760..


Изображение

...С което ако не стигнахме 28 кила , малко не ни стигна , Вансан и Жером на непобедимата тапа имат 13 кила , и ние печелим турнира , плика , и чертичката! :tup:

Силно подозирам , че последният уикенд на юли - месецът ще тръшне вратата с много силен двудневен турнир , няма да видим нито плик , нито чертички... Шесто чуство няк'во... :wink:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Време беше да се затвори страницата с надпис "Юли" щото иначе няма как да навлезем в тpъните на месец Август , където нищо добро не ни чака... :twisted:

Събитието ще се проведе на любимия ми Мартиниерски канал ( Canal de la Martinière ) , и става дума за второто издание на едно от най-интересните състезания от сезон 2022 , където организаторите бяха сътворили гениалния формат от едно отделно съботно състезание , едно независимо неделно такова , и - за тези , които имат възможността и желанието да участват и в двете , имаше и крайно класиране върху двата дни. В резултат н тая система аз прибрах три плика , независимо от не особено блестящото си представяне в събота. :oops:
Тази година обаче...

:evil: :evil: :evil:

Аааа! Тенденцията да се направи нещо читаво , и веднага след това да се окипази и оплескa , не е присъща само за българската пивоварна индустрия! :mrgreen:
Сега турнира търпи разнообразни промени , а именно:

- минава се на формат двудневен турнир
- увеличава се почти тройно таксата за участие , с цел набиране на сериозен награден фонд
- наградния фонд привлича опасни хиени - точно както разни неблагоприятни в хигиенично отношение субстанции , привличат мухите... :wink:
- за да бъде по-интересно , ще се играе по системата с точките които дава победата над съседите (стана дума за нея назад в темата ) . Тази система дава предимства на кадърен риболовец , който се пада в куцата част на ивицата...а минавало ли му е на някой през ума , че тя може да бъде и нож с две остриета? Ама наточен като бръснач , и без дръжка? :roll:

Кво става , когато се паднеш между батковците в НАЙ-РИБНАТА част на сектора? Правиш сума ти кила и гризваш дръвцето като бобър? Хмммм.... :|

Тираж: отиваш до сергията , и вдигаш бутилка вино - номера е залепен на дъното. Бутилката , разбира се , остава за теб - наздраве! :)

Изображение


Тегля , оглеждам пейзажа , като не пропускам да хвърля поглед на съседите - познавам само втория си съсед отдясно , Никола - местен , начинаещ фидерист , който системно се класира в долната част на списъка. С това приключват добрите новини - Вaнсан познава съседите ми от двете страни , и ми дава инфото : Седрик Амори отдясно - врял и кипял главорeз , отляво имам някой си Ги , който също не е вчерашен..."Кофти тираж" , съчуствено се усмихва Вансан - "късмет ти желая"... :?

Изображение


Отляво на Ги седи един младеж , който ми е познат от всички финали Матрикс , купи на Франция , и други такива форуми , в които съм имал възможност да участвам - екипировка Рив отгоре до долу , не знам какво да чакам оттам...


Имам инфо за много силен риболов в последните седмици , обаче времето рязко захладня , от две седмици духа силен вятъър , превалява , и за капак - една седмица преди турнира имаме спадане на нивото с половин метър. Тоест , аз съм настроен предпазливо - приготвил съм замразен фуил ( имам и жив) ще кълцам повече бял червей , и много малко торен , и ако рибата хич я няма , ще се опитвам да я дърпам с разни неизпробвани "магии". Скив тука:


Изображение

Аха. При пресяване на вердеваса , замразявам мъртвите ларви , и сега ще ги кълцам като добавка. С царевицата , да речем:

Изображение


Все с тази идея - предпазлив подход , почвам с малка кука на повод 0.12 .

Три...две...едно...нула...СТАРТ! - мятам , на трета минута имам кълване (?!?) - ФИТКА! :x

Поглеждам наляво : Ги кепчосва първата риба. Презамятам , минават няколко минути , кълве , и сега рибата се откачва! :evil: :evil: Ги кепчосва втора риба! - кво да ви разправям? За първите двайсет-трийсет минути , имам три фитки , и две откачени риби!
:evil: :x :x

"За първия час имах около 4 кила"
Ги , след мача

Тръгвам да налучквам , да увеличавам размера на куките, да въртя разни видове стръв (Bердевас с добавки. Никакъв шанс да се хване риба без вердевас) Сега почвам да хващам по някоя риба , обаче кълването започва cериозно да стихва.

Два часа след старта.

Имам една платика , останалото е скимър. При това , не само типичния за тук скимър от 200-350 грама - сега са се появили миниатюрни скимърчета , размер транмаен билет , които не знам въобще откъде са дошли ,обаче в условията на усилващия се вятър засичането им е нереално - и за капак те кълват все по-рядко.

Три часа след старта.

Кълването е явление от миналoто :( - рибата се изнесе , и сега почва голямо баене. Ги и Седрик тръгват да търсят рибата на други дистанции - 20 метра (досега бяхме на около 32-35) , 40 метра , та чак до един метър от отсрещния бряг - 45-50 метра. Аз не променям дистанцията , обаче опитвам с рибна храна и пелет фидер , оттам изкарвам десет минути с торен червей , в чакане на бонус - нищо. Вадя по-дълга пръчка , удължавам повода до метър и двайсе , ръгам глина и Литу в храната , и почвам да презамятам през минута. Идеята ми е да видя дали рибата не се е вдигнала нагоре , и мога ли да хвана нещо на пропадане- броя до 50 , и засичам , на трето мятане хващам скимър от двеста грама , обаче за половин час презамятане хващам само две риби - "чухме анатема , и на тая тема..." :lol:

Връщам се на стандартната линия , с идеята да проверя ,дали пък с това презамятане и мътене , не съм дръпнал някаква риба на дъното - БИНГО! 8)
Рибата се е върнала , само че не мога да я хвана - вадя вердеваса сдъвкан , без да видя кълване , минавам на пинки , без особена надежда , обаче ги вадя на мармалад , пак без да видя кълване?!? :roll:
Минавам нa един номер по-голяма кука , и четири пинки , вместо три. Презамятам , поглеждам часовника - остава един час , имам 12 или 13 риби на брояча , кошницата стига до дъното , върхът се свива , и засичам платика от кило и канче! :D
Презамятам и вадя скимър от 250 грама , последван от един-два по-дребни... Остават двайсетина минути - само аз вадя риба , Ги и Седрик ме гледат , макар че предимството на Ги едва ли ще го стопя - виж Седрик не го видях да вади кой знае колко риба...

Презамятам , фиерът пак се сгъва , и сега имам платика! :twisted: Не , нямам предвид някакво недорасло скимърче от кило-кило и двеста :mrgreen: - в кепа влиза някаква тава , която ако нямаше две кила , не и стигаха броени грамове 8) , аз съм се ухилил до ушите , презамятам (ко? След такава риба вие сменяте повода , ако ловите с 0,12 ?) - следва също такова мощно потегляне , и поводът дава фира :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: ...до края остават десет минути. Нямам никаква надежда да хвана риба за тези минути , след късане на риба на петното , обаче все пак успявам да бодна един скимър от 150 грама , и приключвам с 18 риби. Чакаме кантара...

Първо е ред на Никола , втория ми съсед отдясно - без изненада , 900 грама... :?

Седрик тегли 4.600 ( по памет , имам класирането, ама ме мързи да търся точната цифра) Аз тегля 8.710 - дотук съм гушнал 3 точки 8)


Изображение


Ги? "Имам 34 риби" , съобщава Ги , "това броени всичките " (аз не съм броил трамвайните билетчета) - " обаче нямам нито една едра риба" Хм? - Ги вади живарника и тегли...

8.500


:D :D :D


Ябадабадуууу!!! Младежът от екипа Рив не му гледах тегленето - щом извади живарника , вече знаех че няма 5 кила , и че имам заветните 6 точки. 8)
Бил съм всичките си съседи в турнир без сектори...тва сега чертичка ли е? :roll:
Ми...добре - с максималния възможен резултат , и с някаква идея как да ловя утре , беше време да се събере панаира , и да ходим да правим разбор на бира-две... :11:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Вечер в ресторанта , обсъждане с компанията на изминалия манш...Оказа се , че рибата е била разпределена страшно нееднородно по дължината на канала , като е имало участъци с толкова малко риба , че има хора със 6 точки , с кило и половина риба (и по-малко !) , докато в другия край на канала има хора с ЕДНА точка , ама със 17 кила! (знаех си аз... :wink: ) Отделно , на места рибата е седяла като вързана на едно място , докато на съседното е било "плач и скърцане със зъби" - неописуеми състезатели от ранга на Вaлетин Льофевр , са в дъното на класацията , а звездата от националния отбор Микаел Лещер , е със само 8 кила , докато съседът му - също много силен играч , има над 20 кила... Тази последна особеност имаше нужда от доуточняване , щото в неделя щях да играя точно на мястото на Микаел - време беше да се пристъпи плахо - "бате , шъ даваш ли на нас малку ъкъл?" , ама дали нямаше да ме отсвири с някакъв уклончив отговор?... :oops:

Изненада! :o Микаел се оказа скромен , достъпен , страшно приятен пич , без грам надуване и перчене , готов да даде съвет , и ни отдели (към разговора се присъединиха още двама-трима такива като мен) , повече от половин час.. :shock:

"на такива момчета..." :wink:

Неделя.

Изображение


Още от сутринта става ясно , че днес ще духа. Сега трябваше да се намери кошница , с която да стигам с 15 грама (рибата е АДСКИ капризна на тема грамаж) , препоръчаната от Лещер дистанция от 36 метра. Тука се вади от кутията една от онези кошници на Гурy със сменяемото олово - трябва да призная , че от както се появиха на пазара , смятам че тва с оловото е маркетингова измишльотина :| , която не върши никаква работа , щото е по-бързо да се смени кошницата , отколкото оловото. (И продължавам да мисля така - сори , Гуру 8) )
Обаче , като свалим оловото от 15 грама , на най-малката кошница , и го завинтим на тялото на най-голямата (тази , която се продава с 35/40 гр) , стигаме до това:


Изображение

И това е най-добрата кошница на пазара за ловене на този канал - с все вятъра с това се прехвърля канала с 15 грама , и при това - доста точно. От Гуру ще ме вкарат в разходи... :lol:

Стартирам по вчерашната схема : глина и Литу в храната , пинки на куката , замразен фуил и кълцан бял , докато се опитвам да преценя силата на съседите: две места вляво имам някой си Жилбер - много силен играч , 6 точки от вчера. Близкия ми съсед е възрастен човек , който ми е познат от други състезания - неизвестна величина...

Вдясно имам приятелката на Фреди , която от вчера има ЕДHА точка с 12 кила! , а до нея - състезател от друг регион , който ми е съвършено непознат.

Рибата се събира сравнително бързо , само че се лови адски трудно ,и с много фитки . С проблема не се сблъсквам само аз - старецът вади сомчета (редки ) , отдясно госпoйцата бае нещо , и не хваща кой знае какво , а аз имам риба на петното , и не успявам да я хвана...Тая работа продължава известно време , имам няколко скимъра , както и една платика от около кило (между скимърите , хванати в този ден , имаше и такива от 400-500 грама)

Идва време да се намери решение на проблема. Рибата чуква , еднократно , късо пипване , и дотам. Ще рече че:

-или поводът ми е дебел
-или куката ми е голяма
-или поводът ми е къс

Преди да тръгна да сменям поводи и куки , свалям от стойката фидер с дълъг повод - поне един метър , мятам , подпирам пръчката на стойката , и в следващия момент имам най-страннотоо кълване , коато съм виждал - върхът тръгва да се сгъва - бавно , равномерно , точно сякаш ловим на течение , и за влакното се е закачила нEкаква плаваща трева или клон - леко засичам , и усещам много голяма тежест отсреща - пак все едно съм закачил клон , която тръгва настрани , а после сменя посоката на движение , без тласъци , без удари , все едно вадя потънала кофа или чувал , който бавно плува наляво-надясно...Успявам да докарам рибата до 7-8 метра от брега , и тя просто тъпо се откачва... :evil: :( :(

Най-вероятното предположение , това е че бях закачил голяма бяла риба - мога само да гадая...

С дългия повод хващам по някоя риба , включително още една платика - от поне кило и двеста, дядото вади сомчета , Делфин (приятелката на Фреди) , е минала на двайсе метра , където лови дребна риба. Сомчетата (и аз имам по някое от време на време) , са два вида - едри , от поне сто грама - тези ги хваща дядото , и попови лъжички от 5-6 сантиметра - тези ги вадя аз :mrgreen: , като повечето от тях се откачват. Около час и половина преди края , дядото внезапно почва да кепчосва платики , и моята увереност , че ще го бия , почва да се клати... :roll:

Остава един час. Поглеждам си страничната масичка , на която кутията с торните червеи седи непипната...бодвам две едри парчета торен на кyка 10 номер , тука вече сме с повод 0.14 , тва се мята , опитвам да потопя плетеняка - вятърът издува дъга , която сгъва върха , тръгвам да обирам корема , и сега върхът внезапно се сгъва , ама точно като при ловене на метод!

(..минали са 4 дни - затварям очи , и го виждам тва кълвавне ,още ми е пред очите...)

Засичам лекичко , и усещам на другия край характерния тласък на едра платика. Която колкото повече я приближавам до брега , толкова по-голяма става - пръчката се е сгънала на дъга , тука идва някакво нечувано и невиждано добиче! :twisted: - куката е голяма , поводът - достатъчно дебел , дъното , след четири часа риболов , вече знам че е чисто от закачки...рибата е на 5-6 метра от брега , вече посягам към кепа , когато тя все пак намира за какво да се закачи !

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Опитвам се да отпусна влакното малко - може пък да излезе от закачаката , обаче влакното не мърда , напъвам леко , и вадя всичко - кошницата , куката...само рибата я няма... :( :( :( :(

Седя и тъпо гледам в една точка ..сега кво правим? Чупя фидера на коляно , като оня син на Хан Кубрат , и тръгвам да събирам панаира? Или сядам да роня ей-толчави сълзи? :( :?
Баси каръка.... поглеждам часовника - остават 45 минути , ще ревем ...по-късно! :twisted: Платиките ако са налазили петното , за 45 минути мога страшно да обърна палачикката! Кълцам торен , пълня в кошницата колкото влезе (ще рече , не много) , мятам...Пет минути , нищо. Вадя , ПЪЛНЯ ПАК кошницата с торен , пет минути , нищо...

Как? Вие , ако сте привлекли рибата с правилно хранене , и безупречна захранка 8) , само минавате на торен на куката , без да добавяте жива стръв , която не сте подавали до този момент?

Е - аз пък мятам ТРЕТА кошница с торен :oops: :oops: :oops: :oops: - тъъъъъъпо копелеeeeeeeeeeeee ! - и сега ми кълве...сомче , колкото малкия ми пръст . Второ. Трето..... :? :? :oops:

С безумната си простотия , бях викнал всичките сомчета на канала :oops: :oops: :oops: , и макар да хванах и едно-две едри , както и два скимъра , шансът за едра платика беше изтърван , и сега само оставаше да се види какво ще каже кантара...

"Жилбер има поне 25 кила" , клати глава старецът -"не спря през целия ден !" . И действително , Жилбер вади 26 или 27 кила , и на края печели целия турнир (И 500 евра , съответно :tup: )

Дядото вади 8.600 - ловил е само на торен , като е имал само сомчета до 13 часа , когато на петното му са влезли платиките , и е ловил само платики от 13 до 14 часа ( маншът е от 10 до 15 ч.) След това рибите са се изнесли...

Аха. :lol: :lol: И мога да ти кажа ТОЧНО накъде се бяха изнесли , ама не се възползвах аз от тая работа... :oops:

Тегля 7.450 Имах ли риба да стопя разликатa с дядото? Не на петното - НА КУКАТА я имах аз тая риба , ама.... :evil:

Делфин тегли две кила и нещо , а нейният съсед от дясно - малко над три кила , което ми дава 3 точки ...ПЕТ можеше да имаш , братО - и с 11 щеше да бъдеш ...къде? :roll:
Идва класирането:

- първите двама имат по 12 точки. После има трима с по 11 , ама с много килограми . Шестият е Микаел Лещер (или Летшер ) , с ...10 точки! Тоест , аз щяx да бъда шести с тая шибана платика!
:evil:

Колко места ми изяде в класирането тая риба? - аз съм 16-ти. ( oт 52 ) Тоест , десет места... :(

Все пак , прибирам последния плик ...остава да се надяваме , че грешките ще се превърнат в опит...

...затварям очи , и виждам как върхът се сгъва ... :wink:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Юли най-после свърши , и Август дойде без всякаква промяна - тоест , 16° , вятър , дъжд Записки по френските състезания - :? ...и ние сме отново на река Вилен , събрани за едно последно квалификационно турнирче за финала Матрикс .

Изображение

Оказа се ,че сума ти тежка категория не била класирана за финала , и като тръгнах сутринта да поздравявам присъстващите , имах чуството че се ръкувам с две трети от Първа дивизия , имаше поне двама от националния отбор...баси , от 38 човека , едни 35 не ги исках за съседи... :lol: :lol:

Първо , трябваше да се изсече прозорец в тръстиките - докато кълцах , се заклех да си купя най-дългото мачете , което може да се намери на пазара :twisted: , и разпъвам сергията под ситния , набиващ и гаден дъждец. :evil:

Изображение

Имам нужната жива стръв , само фуила ми , разбит със суха глина , се беше превърнал в някаква гадна кална каша... :oops:

Изображение

Стартираме , докато вятърът се усилва с всяка минута , аз вкарвам няколко големи кошници , и оттам почвам да вкарвам по-малки , но с много стръв. Рибата се събира , и сега почват проблемите - вердеваса го сваля от куката , няма ли вердевас - не ще , опитвам само на бял , само на торен , хващам някакви рибета в диапазона 80-200 грама , и нещата не вървят...както обикновено. :oops:


Отношенията ни с река Вилен са сложни - аз , от една страна , страшно обичам да ловя на тази ивица , и я намирам за просто невероятен риболовен и състезателен обект. От друга страна , резултатите ми са отчайващи и катастрофални :oops: , не успявам да и хвана цаката и туйто! Проблема е , че риболовът се променя на всеки десет минути , и трябва да се адаптираш светкавично - и аз докато стопля , че не що се е променило , влакът вече е минал , и трябва да се адаптирам към следващата промяна... :lol:

Час и половина след старта , имам едни десетина риби , правя фитки - в силния вятър тва ми се удава просто отлично 8) :lol: , и единственият светъл лъч до този момент , тва е че вкарах в действие закупения миналата година фидер Daiwa N'zon S 3.60 , с връхчета 2.2 мм в основата , и се родих - сега кълванетата станаха десет пъти по-видими и отчетливи , и макар че тва връхче бешех видимо хилаво за условията , то просто превъзхождаше всичко друго , което имах . :D
В тоя момент минава Тери , рънър и организатор на събитието. "Имаш ли едри , Иван?"

"Не" , отговарям аз - "само дребни до средни"
"Две места вдясно от теб един вади само едри , на торен" , ме информира Тери...е да де - ама аз вече пробвах на торен , и не ще! :roll:
Минали са два часа , че и малко повече . От известно време почва да ме човърка глад , ама от налучкване и търсене на решението , не ми остава време да извадя сандвича

( впоследствие решението да обядвам половин час по-късно беше отчетено като голяма грешка :mrgreen: )

Все пак , най-накрая ми писна от фитки , ръгнах един обемен , 40 грамов пелет фидер , 15 сантиетра повод , кука около десети номер , пет бели чeрвея 8) , и сега мога да си нахлузя качулката още по-ниско над очите , да си отворя бирата , и да отхапя парче сандвич - и тука върхът се сгъва решително , и вадя скимър от 350 грама! :o

Я деа?!? Презамятам , този път на торен червей , отхапвам от сандвича , миават 6-7 минути , и зашивам втори скимър , от същия калибър. Трета риба беше отчетена на брояча , преди да си допия бирата , като тези 3 , надхвърляха като тегло десетте хванати до този момент... :roll:

Сега , започват ситни , къси почуквания , в момента , в който кошницата стига дъното. Не хващам нищо , обаче стоплям , че рибата се натиска да яде директно в кошницата. (Към този момент телефона издъхна ,сори за снимките :oops: ) Така че сега скъсявам подода на фидера с тънкото връхче до 40 сантиметра , и правя три пoредни фитки , с много енергични кълванета! Сега само оставаше да се смени куката с правилния ченгел , да се мине на торен , който сега рибата ядеше , и за останалите два часа стигнах до цифрата 32 , и претеглих 7.250.

Къде ме поставяше това? И двамата ми съседи имат по 6.300 -6.500 , ама тук не се начисляват точки за бити съседи. Пича дето ги ловял на торен от саммото начало , има 9 кила , и печели сектора. Тука си отдъхвам - него едва ли щяx да го бия , даже да се бях усетил навреме...


Ъъъъъ? Той бил вече класиран от предишен турнир? Вторият в сектора има 7.900 ! :o
И него ли нямаше да го биеш? :evil:
Две до три риби , баси...Третият има 7.400 , тука вече нямам думи.. :(
Класирам се 4-ти в сектора (от 13) , като ми е прекрасно ясно , че можех да направя много повече. Тъжен , аз? 8) Как не - аз открих непозната на науката вакса - ВСИЧКО живо лови на тая река с поводи от 80 санти до метър , и тука зацепвам аз че всичко друго лови и с много по-рехави храни. Моят "абсурден" монтаж вероятно работеше само в комбинация с "неправилната " ми храна... :lol:
Светлина в тунела? Догодина ще разберем...

ПъСъ : класирам се десети от 38 човека , и даже прибрах скромен плик - нещо , което на тази ивица не ми се случва често :wink:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Град Шато Гонтиé е разположен на река Майен , и със сигурност има вълнуваща история , изтънчена гастрономия , не се съмнявам , че се произвежда читаво вино , и най-вероятно е дал разни именити художници , учени , политически дейци , и т. н. Цялата тая работа не ме вълнуваше много , докато оглеждах реката - бият ли много , те това беше въпросът! :mrgreen:

Изображение

Що се бях записал на състезание на съвършено непознат терен , срещу местните спецове , все едно не знам как завършват такива операции? Embarassed
Ми от една страна , има известно прекрояване на съзтезателната ми дейност , и се готвя догодина да изоставя разни безсмислени турнирчета и да изяза на "нови пазари". От друга , имам инфо , че местните - основно специализирани в плувката , предпочитали да ловят дребна до средна риба накъсо (имало много) , и не се опитвали да търсят едрата риба отсреща...лелииииии! :twisted:

-Петка , ходил ли си на Червения Площад?
-Ходил съм , товарищ Чапаев!
-Гледай сега - заредили са го , ред водка-ред краставички , целия - и няма кой да пие!

:shock: :shock: :shock: :shock: -МАММА МИА!!!!

:lol: :lol: :lol:


И така , планът е да ме бият , ама да разузная (с бой...) , става ли теренът за нещо , да понауча това- онова от местните , и да се подготвя зa бъдещи участия на ивицата

...нищо не излиза според плановвете... :wink:

Естествено , не познавам местните , така че не знам колко са силни играчите в сектора. Зaтова пък прекрасно познавам ...Микаел! Тебе пък кой вятър те довя тука? Мда , с планирания бой може и да позная...този бие много! :?

Тегля тапата нагоре по течението - късметът е измислен за некадърните , разправят - мерси , имам нужда! :D
Мястото е някакъв невероятен лукс 8) - свикнал на неудобен/кален/стръмен/ нуждаещ се от мачете терен , направо не мога да повярвам:

Изображение

Тръгвам да опипвам дъното - местните твърдят че най-енергичният риболов е на 15 метра от брега - само не уточниха кой бряг :lol: , така че аз опипвам отсреща , и намирам някакви едри камъни на 50 метра. Пет големи кошници с типичната за мен едрозърнеста , тежка , преовлажнена , сладка храна :twisted: - дребната риба мисля щедро да я отстъпя на желаещите , и оттам стартирам с обемна кошница , докато се появи риба на петното. Рибата се появява след 15-20 минути , като първата е скимърче размер "трамваен билет" Следва второ , малко по-едро , някоя и друга фитка , а бе - на петното почва да се върти риба.

Сега минавам на патерностер с най-лекия фидер , с най-тънкия връх , само поводът сякаш е една идея къс :roll: ... хващам още един дребосък , правя фитка , още един дребосък , ОЩЕ една фитка :evil: ...освен че поводът мие е явно къс , май и куката ми е малка...тука следва бавно разклащане на върха , натиска леко , засичам , и ми се откачва едра риба на петното...

:x :x :x

Иване , ма колко щеше да си умен , ко не беше толкова тъп! :oops: :oops:

Едрата риба се беше появила , и аз правех всичко възможно да я изгоня... Минавам на по-голяма кука , сега отново ме налазва дребна риба , ама аз вече знам че има и едра - проблемът е , че ако ловя на малка по обем стръв , не мога да отсявам дребната - а на торен не ще , ама изобщо!

До тук съм уточнил , че кълве най-добре на комбинация от бял червей с вердевас - имам разкошен , едър вердевас , и на куката нанизвам по два бели и два вердеваса. Вече почвам да вадя и риби от 150- 200 грама , сега вадя кука....околодесети номер :wink: , и опитвам с три бели и четири вердеваса...опааа :

Изображение


От началото на състезанието , което е с продължителнoст 6 часа , е изминал час и половина. Между съседа отляво и мен има дърво , така че не виждам какво прави , и не чувам да вади риба. Той лови на 25-28 метра , и е жизненоважно да не мине на моята дистанция - така че гледам да вадя рибите възможно най-дискретно , и да ги пускам в живарника възможно най-безшумно. Около два часа и половина след старта , ставам за сандвича , и го гледам как внимателно и бешумно кепчосва дърта платика!!! А , копеленце византийско ! 8) :lol:
И колко такива имаш до сега? :roll:


Продължавам , като се опитвам да си реша проблема , а именно , леките , едва забележими кълванета , които не се превръщат в истинско кълване - пипва и се отказва , като съм сигурен , че е едра риба. Ловя с 30 грама кошница , удължавам и скъсявам поводи , едрата хапка е задължителна , което налага едри куки , губя сума ти време да се опитвам да давя влакното , при лек вятър по поска на лекото течение (съвършено безсмислена работа) , и съм сигурен , че не се възползвам нито от тиража , нито от реалното количество риба пред мен. Примерно , сигурен съм , че с 0.12 щях да имам повече кълванета - обаче имам и риби от кило ,имaм каменисто дъно , и съм по-спокоен с 0.14.

Сега се появява друг проблем:

Изображение

Дърветата не ми позволяват да видя лодките отдалеч , виждам ги когато вече са наблизо , и трябва да вадя кошницата с най-голяма възможна скорост - голям майтап става , ако имаш риба на другия край... :)

Идва кантара , и аз отивам да видя кви ги е свършил Микаел - както обикновено , Микаел тегли една кофа риба :tup: , като средният му размер не е много голям , има само две едри риби , но той не гони бонуси. Микаел е техничен , фин , бърз риболовец , ловил е с 0.12 (разбира се!) , с много по-малки куки от мен , при леки натискания веднага е отпускал върха , което е водело до енергично кълване (е как не се сети за тва бе Иване? :oops: ) , и е ловил с 20 грама , на десетина метра по-близо от мен. Зa разлика от мен , той е ловил на торен - на тънки , едва малко по-едри от вердеваса червейчета - аз съм див балкански субект ( and fucking proud of it 8) ) , и ако ловя на торен , тва са два цели червея на кука 8-и номер , без "тън-мън" :mrgreen: :twisted:

Микаел тегли 12.900 , аз съм оценил улова си на 11-12 кила , и решавам че на непознат терен , и с Микаeл в сектора , ако стигна до второ място , няма да се оплаквам - ама остава моя византийски съсед
(Бaси късмета - отиваш на другия край на Европа , и пак имаш византийци за съседи... :mrgreen: )

Византиеца вади... 4.5 кила ?!? :o :o Айде бе? Вадя живарника...хмммм , моите риби са бая по-едри като среден размер?

Първо теглене , седем и осем-деветстотин...


Изображение


...една снимка докато теглят другата половина


И печеля сектора с 15.600 :D

Да спечелиш сектора на непознат терен - кеф , разбира се. Да видиш физиономията на Микаел , като му казах с ква храна съм ловил - прайслес! :mrgreen: :mrgreen:

(Той бил с рехава , активна храна и живи пинки в храната) Има още един сектор фидер , и два или три - щека. Фидерният се печели с ...ПЕТ кила! Щеката - с 11.600 . Така че аз прибирам плика ( и бутилка шампанско 8) ) , драсвам най-неочакваната чертичка , и потеглям към къщи , ухилен като жабока от кукленото шоу.
Реката се обявява за годна за военна служба , догодина пак съм тук. :tup:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Аватар
outsider
Мнения: 2639
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 152 пъти
получил Браво: 4320 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Дойде време за едно дългоочаквано състезание , на една плитка локва , пълна с едра риба , за която съм писал и преди. От скромност няма да повтарям кой спечели там миналата година... 8) :lol:


Изображение

Понеже водемът е разделен на две от мост , и в лявата част риболовът е "плач и скърцане със зъби" - миналата година се спечели с две кила , аз проведох не една , не две , а ТРИ тренировки на терена , две от тях - в лявата част. Опитах дистанции , монтажи и храни , и уточних че:

1. Рибните храни не работят въобще. И макар рибата да е едра - платика и каракуда , тежките , инертни храни не са най-добрият вариант , понеже в мътната , зеленикава вода на блатото , рибата изглежда ,е ги вижда - истината е в рехава , активна , жълта или оранжева храна.

2. По някаква причина , методът не работи , най-добрият монтаж се оказа подвижен , но с къс - 50-60 см повод.

3. Популярната теоия , че тук ВИНАГИ се печели на 20-22 метра , а в лявата част - още по-наблизо , и че никой , никога не е направил резултат навътре , не се оправда - в дясната част има риболов навътре , само рибата не идва на петното веднага. Силно подозирам , че при дълбочина от 60-80 см , има смисъл да се хранят няколко петна , особено в безрибната част.

4. Важно е да се изтегли дясната част! :twisted: :lol: И в сектора да няма много силни играчи...

Сутринта се събираме 18 човека - водоемът позволява ограничен брой участници , и първото нещо , което се набива на очи , е присъствието на Микаел и Ивон , двама МНОГО силни играчи , с които не ми се ще да съм в един сектор (3 сектора от по 6 човека) Отделно имаме моя стар познат Филип , организатора Жан Клод , победителя в Зимната Лига , Пасkал...добрият резултат няма да е лесен... :roll:


Тираж. Тегля номер 9 , първия сектор в рибната част - дотук добре!....ъъъъ... сектора обещава люта битка , приятели и съседи! :o

Лява тапа , Вансан - лоши новини , и отляво седи Пасkал - две лоши новини. Само че новините , че са ти одрасkали колата на паркинга пред супермаркета , изглеждат лоши , докато се прибереш , и откриеш че вратата ти е разбита , а апартаментът - обран до шушка :evil: ...отдясно се нанася Микаел...и дясната тапа е заета от Ивон... :?

(Вече съм споменавал Ивон в предишни репортажи. Става дума за бащата на Yoan Houssais, един от най-добрите състезатели в Националния отбор по фидер на Франция. Работата ставаше много дебела...)


Домъкнал съм един куп пръчки ( виж предния план) , и сега трябваше да се реши къде да се храни.

Изображение

За целта имам живи и удавени червеи , пинки , торен и царевица.( Храната на снимката всъщност е бая по-жълта.)


Изображение

Решавам да направя едно петно на 22 метра - всички правят едно петно на някаква с ходна дистанция , и после храня на 48 метра. Микаел не храни навътре , Вансан не храни навътре , Паскал храни на около 40 метра , Ивон храни по-навътре от мен , но не мога да преценя колко.


Стартираме - десет минути , нищо. После хващам баба от десетина сантиметра. Тишина... Микаел хваща нещо от същия калибър. Ивон хваща скимър от 300грама.

Половин час след старта.

Ивон има втори едър скимър. Микаел има два или ти дребосъка. На мен не ми кълве. Отляво нямам риба. Тръгвам да изфинявам , куката сега е 16 номер , три червени пîнки , имам кълване , което не успявам да засека , едната пинка е сдъвкана до средата... Презамятам , хващам ситен скимър. Микаел вади мъздруга от 300 грама.

Един час след старта.

Вече ми е ясно , че накъсо днес Асан няма да яде баница. Приготвям си сандвича , стратегията е , след като далечната дистанция е вече захранена , и един час не съм мятал там да плаша рибата , да метна директно с торен на куката , и да изчакам кълването поне десет минути.


....пет минути по-късно - върхът се сгъва решително , и към кепа тръгва платика от почти две кила :twisted:

Микаел и Ивон (който току-що е хванал каракуда от половинка) , се споглеждат. Аз повтарям операцията - най-малкия уиндоу фидер на Гуру , 20 грама , кълцан бял с царевица , два скълцани на едро торни , две парчета торен на кука десети номер , фидерът се поставя на стойката , и след пет минути кълве , и зашивам втора дърта платика!

:D

Ивон минава навътре , Микаел става и тръгва да мери нова дистанция на колците - след което мята - БЕЗ да е хранил , и с първото мятане вади платика! Ивон още чака първото кълване на новата дистанция , хващам трета риба , след което четвъртата ми къса повода на един метър от кепа... :evil:

Сега Ивон започва да напипва рибите - състезател от неговата категория се адаптира светкавично към условията , и намира решенията на секундата - обаче засега рибите му сякаш са една идея по-малки от моите. Микаел по средата нещо не напипва ваксата , и не му кълве. Отляво Паскал хваща нещо , Вансан на тапата вади риби...

Междувременно , един слаб ветрец , който досега дуxаше отляво надясно , обърна от другата страна , и създаде силно повърхостно течение , което влачеше тревички и клончета , и сериозно започна да натиска влакното , с което кълванетатa станаха трудно забележими , рибата само натискаше еднократно , и се отказваше...при мен. Щото Ивон сега беше намерил каквото трябва , и започна да вади риби - сега вече , от големите ,ама като две на всяка една , която хващах аз бе! :evil: :roll:

Опитвам с патерностер - макар и да хванах една риба , видмо това не беше решението , опитвам с по-голяма кука и по-дебел повод - щото до този момент имах вече ДВЕ късания на петното (!!!) - хванах риба и с този повод , но и това не беше решението - и докато аз се опитвах да налучкам ваксата , Ивон не спираше да вади риба...в един момент ми стана ясно , че аз няма да го бия..е , да те бие Ивон не е някакъв страшен позор , да ви кажа. :)

Само че ако исках второ място в сектора , трябваше да намеря решението ВЕДНАГА! Гадните , ситни подтъпвания , показваха че има риба на петното - минавам на още по-лек уиндоy , 18 грама , затворен , вкарвам Литу , имам някакво леко разклащане на върха , и този път рибата ми изправуя куката! :x

Продължавам с лекия фидер , вкарвам още Литу , имам кълванета , хващам риба , обаче решението ,каквото и да е то , продължава да ми убягва...Остава един час , течението на пoвърхността е като в река , налага се да вдигна върха на фидера на един метър от повърхнoстта , за да не се закачат боклуците по влакното...сега по някаква причина , ритъма на Ивон се разрежда , а аз откривам , че не мога да изпъна влакното , за да нaтегна леко върха - леката кошница просто приплъзва под натиска на водата върху влакното , и сега минавам на кошница Guru Slimline , от 25 грама....ма мое ли да си толкова загубен , бе , пич?!? :oops: :oops: :evil: - сега внезапно късите , досадни почуквания се превърнаха в отчетливи кълванета , вадя едра платика - ама сигурно над две кила , презамятам , вадя втора...Ивон гледа. Микаeл гледа. С тази форма кошницата държеше дъното като закована , независимо от малкия си грамаж , хващам трета риба , без Ивон да е хванал ЕДНА риба за това време , пет минути преди края имам ТРЕТО късане , две минути преди края правя фитка , и тръгвам да събирам пръчките...
Тъпо парче :oops: ...имах риба да хвана още десет , ако се бях сетил да сменя кошницата по-рано...Три късания , една отворена кука , една риба загубена пред кепа...ще ми остане поуката за това как смяната на една кошница с друга може да обърне палачинката - чакаме кантара..

На другия край Жан Клод има 15.600 , Филип е хванал две змиорки които не се броят , имал е късане от шаран , и е хванал щука - която не се брои - и е последен в сектора си , въобще не се майтапихме после. :mrgreen:

До Ивон най-добрия резултат трябва да 8 кила , Ивон го теглят на два пъти , 17.730 ... :shock:
Mикаел между нас с Ивон има 2.9 кила , сбъркал е храната страшно , само свива рамене...


Сипвам половината риба в мрежата:

Изображение

6 кила и нещо...първото теглене на Ивон беше от над осем кила...Иване , Иване... :oops:

Сипвам другата половина и кантара не я хваща ( тегли до десет кила) - вадя една риба , и тегля 9.480 . Последната ми платика? - 2.060 , за общ резултат от...

18.500 :o :o

Ъъъъ...я ПАК? :D :D :D

Паскал тегли 8 кила и нещо , Вaнсан - и той някъде там - сто грама по-малко , и аз печеля сектора и състезанието? (От другата страна на моста се печели с три кила)

Тук може да се даде на седмицата две седмици почивка.... :11:

ПъСъ - при разбора след състезанието , се оказа че Ивон бил ловил на 60 метра , и с кошница от 40 грама. Това обясняваше защо си беше загубил ритъма в последния час - когато излезе течението , нямаше никакъв шанс с толкова тежка хранилка. :wink:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
------------------------------
2021: IIIII I
2022: IIIII IIIII I
2023: IIIII II
Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и турнири”