Дойде време за едно дългоочаквано състезание , на една плитка локва , пълна с едра риба , за която съм писал и преди. От скромност няма да повтарям кой спечели там миналата година...
Понеже водемът е разделен на две от мост , и в лявата част риболовът е "плач и скърцане със зъби" - миналата година се спечели с две кила , аз проведох не една , не две , а ТРИ тренировки на терена , две от тях - в лявата част. Опитах дистанции , монтажи и храни , и уточних че:
1. Рибните храни не работят въобще. И макар рибата да е едра - платика и каракуда , тежките , инертни храни не са най-добрият вариант , понеже в мътната , зеленикава вода на блатото , рибата изглежда ,е ги вижда - истината е в рехава , активна , жълта или оранжева храна.
2. По някаква причина , методът не работи , най-добрият монтаж се оказа подвижен , но с къс - 50-60 см повод.
3. Популярната теоия , че тук ВИНАГИ се печели на 20-22 метра , а в лявата част - още по-наблизо , и че никой , никога не е направил резултат навътре , не се оправда - в дясната част има риболов навътре , само рибата не идва на петното веднага. Силно подозирам , че при дълбочина от 60-80 см , има смисъл да се хранят няколко петна , особено в безрибната част.
4. Важно е да се изтегли дясната част!

И в сектора да няма много силни играчи...
Сутринта се събираме 18 човека - водоемът позволява ограничен брой участници , и първото нещо , което се набива на очи , е присъствието на Микаел и Ивон , двама МНОГО силни играчи , с които не ми се ще да съм в един сектор (3 сектора от по 6 човека) Отделно имаме моя стар познат Филип , организатора Жан Клод , победителя в Зимната Лига , Пасkал...добрият резултат няма да е лесен...
Тираж. Тегля номер 9 , първия сектор в рибната част - дотук добре!....ъъъъ... сектора обещава люта битка , приятели и съседи!
Лява тапа , Вансан - лоши новини , и отляво седи Пасkал - две лоши новини. Само че новините , че са ти одрасkали колата на паркинга пред супермаркета , изглеждат лоши , докато се прибереш , и откриеш че вратата ти е разбита , а апартаментът - обран до шушка

...отдясно се нанася Микаел...и дясната тапа е заета от Ивон...
(
Вече съм споменавал Ивон в предишни репортажи. Става дума за бащата на Yoan Houssais, един от най-добрите състезатели в Националния отбор по фидер на Франция. Работата ставаше много дебела...)
Домъкнал съм един куп пръчки ( виж предния план) , и сега трябваше да се реши къде да се храни.
За целта имам живи и удавени червеи , пинки , торен и царевица.( Храната на снимката всъщност е бая по-жълта.)
Решавам да направя едно петно на 22 метра - всички правят едно петно на някаква с ходна дистанция , и после храня на 48 метра. Микаел не храни навътре , Вансан не храни навътре , Паскал храни на около 40 метра , Ивон храни по-навътре от мен , но не мога да преценя колко.
Стартираме - десет минути , нищо. После хващам баба от десетина сантиметра. Тишина... Микаел хваща нещо от същия калибър. Ивон хваща скимър от 300грама.
Половин час след старта.
Ивон има втори едър скимър. Микаел има два или ти дребосъка. На мен не ми кълве. Отляво нямам риба. Тръгвам да изфинявам , куката сега е 16 номер , три червени пîнки , имам кълване , което не успявам да засека , едната пинка е сдъвкана до средата... Презамятам , хващам ситен скимър. Микаел вади мъздруга от 300 грама.
Един час след старта.
Вече ми е ясно , че накъсо днес Асан няма да яде баница. Приготвям си сандвича , стратегията е , след като далечната дистанция е вече захранена , и един час не съм мятал там да плаша рибата , да метна директно с торен на куката , и да изчакам кълването поне десет минути.
....пет минути по-късно - върхът се сгъва решително , и към кепа тръгва платика от почти две кила
Микаел и Ивон (който току-що е хванал каракуда от половинка) , се споглеждат. Аз повтарям операцията - най-малкия уиндоу фидер на Гуру , 20 грама , кълцан бял с царевица , два скълцани на едро торни , две парчета торен на кука десети номер , фидерът се поставя на стойката , и след пет минути кълве , и зашивам втора дърта платика!
Ивон минава навътре , Микаел става и тръгва да мери нова дистанция на колците - след което мята - БЕЗ да е хранил , и с първото мятане вади платика! Ивон още чака първото кълване на новата дистанция , хващам трета риба , след което четвъртата ми къса повода на един метър от кепа...
Сега Ивон започва да напипва рибите - състезател от неговата категория се адаптира светкавично към условията , и намира решенията на секундата - обаче засега рибите му сякаш са една идея по-малки от моите. Микаел по средата нещо не напипва ваксата , и не му кълве. Отляво Паскал хваща нещо , Вансан на тапата вади риби...
Междувременно , един слаб ветрец , който досега дуxаше отляво надясно , обърна от другата страна , и създаде силно повърхостно течение , което влачеше тревички и клончета , и сериозно започна да натиска влакното , с което кълванетатa станаха трудно забележими , рибата само натискаше еднократно , и се отказваше...при мен. Щото Ивон сега беше намерил каквото трябва , и започна да вади риби - сега вече , от големите ,ама като две на всяка една , която хващах аз бе!
Опитвам с патерностер - макар и да хванах една риба , видмо това не беше решението , опитвам с по-голяма кука и по-дебел повод - щото до този момент имах вече ДВЕ късания на петното (!!!) - хванах риба и с този повод , но и това не беше решението - и докато аз се опитвах да налучкам ваксата , Ивон не спираше да вади риба...в един момент ми стана ясно , че аз няма да го бия..е , да те бие Ивон не е някакъв страшен позор , да ви кажа.
Само че ако исках второ място в сектора , трябваше да намеря решението ВЕДНАГА! Гадните , ситни подтъпвания , показваха че има риба на петното - минавам на още по-лек уиндоy , 18 грама , затворен , вкарвам Литу , имам някакво леко разклащане на върха , и този път рибата ми изправуя куката!
Продължавам с лекия фидер , вкарвам още Литу , имам кълванета , хващам риба , обаче решението ,каквото и да е то , продължава да ми убягва...Остава един час , течението на пoвърхността е като в река , налага се да вдигна върха на фидера на един метър от повърхнoстта , за да не се закачат боклуците по влакното...сега по някаква причина , ритъма на Ивон се разрежда , а аз откривам , че не мога да изпъна влакното , за да нaтегна леко върха - леката кошница просто приплъзва под натиска на водата върху влакното , и сега минавам на кошница
Guru Slimline , от 25 грама....ма мое ли да си толкова загубен , бе , пич?!?

- сега внезапно късите , досадни почуквания се превърнаха в отчетливи кълванета , вадя едра платика - ама сигурно над две кила , презамятам , вадя втора...Ивон гледа. Микаeл гледа. С тази форма кошницата държеше дъното като закована , независимо от малкия си грамаж , хващам трета риба , без Ивон да е хванал ЕДНА риба за това време , пет минути преди края имам ТРЕТО късане , две минути преди края правя фитка , и тръгвам да събирам пръчките...
Тъпо парче

...имах риба да хвана още десет , ако се бях сетил да сменя кошницата по-рано...Три късания , една отворена кука , една риба загубена пред кепа...ще ми остане поуката за това как смяната на една кошница с друга може да обърне палачинката - чакаме кантара..
На другия край Жан Клод има 15.600 , Филип е хванал две змиорки които не се броят , имал е късане от шаран , и е хванал щука - която не се брои - и е последен в сектора си , въобще не се майтапихме после.
До Ивон най-добрия резултат трябва да 8 кила , Ивон го теглят на два пъти , 17.730 ...
Mикаел между нас с Ивон има 2.9 кила , сбъркал е храната страшно , само свива рамене...
Сипвам половината риба в мрежата:
6 кила и нещо...първото теглене на Ивон беше от над осем кила...Иване , Иване...
Сипвам другата половина и кантара не я хваща ( тегли до десет кила) - вадя една риба , и тегля 9.480 . Последната ми платика? - 2.060 , за общ резултат от...
18.500
Ъъъъ...я ПАК?
Паскал тегли 8 кила и нещо , Вaнсан - и той някъде там - сто грама по-малко , и аз печеля сектора и състезанието? (От другата страна на моста се печели с три кила)
Тук може да се даде на седмицата две седмици почивка....
ПъСъ - при разбора след състезанието , се оказа че Ивон бил ловил на 60 метра , и с кошница от 40 грама. Това обясняваше защо си беше загубил ритъма в последния час - когато излезе течението , нямаше никакъв шанс с толкова тежка хранилка.