Хубавите моменти и риби на 2021

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Аватар
Драго
дал Браво: 583 пъти
получил Браво: 457 пъти

Re: Хубавите моменти и риби на 2021

Мнение от Драго »

Както се казва сефтосах новия Сейдж. Приятна въдица която в началото може да ви докара инфаркт особенно ако сте с неподходящ шнур. Хванах някоя и друга риба за 2 излета така, че както казват в Изковани в Огъня, your weapon will kill.

Ето две от рибите които след релийза се забиха в плиткото да позират :tup:

IMG_20210918_102933.jpg
IMG_20210918_102933.jpg (243.4 KiB) Преглеждано 1828 пъти
IMG_20210922_154750.jpg
IMG_20210922_154750.jpg (241.49 KiB) Преглеждано 1828 пъти
Аватар
jagger1
дал Браво: 699 пъти
получил Браво: 1053 пъти

Мнение от jagger1 »

Драго написа: Вто Авг 24, 2021 15:35 Един дълго очакван проект който най-накрая достигна филаната си фаза.
......................................
Пожелавам на всички такива приятни моменти :tup:
Драго, великолепна е. Със здраве да си я ползваш, безаварийно и големи да я сгъват.
:11:
arilus
дал Браво: 181 пъти
получил Браво: 85 пъти

Мнение от arilus »

днес имах най-добрия си риболов за годината. наистина си пожелавам да се опровергая и да имам по-по-най. тръгнах сутринта към Реката още под въздействието на "мокрите"ми сънища от преди два дни с вързани нови мокри мухи и мечти. хубаво време, 13 градуса, сравнително тихо. цяло лято ловя с vision vipu 3 клас, 7,6 фт. наскоро си взех vision hero 3 клас, 10 фт. нимфоманка. с идеята да се науча на риболов на нимфа /не го знам още/. шнур Maximumcatch Single handed Spey Fly Line WF3F. та рекох си докато съм до колата да пробвам дългия прът, почти не бях го пипал, сефте-йок, пък после да си мина на познатата къса шлибалка. сложих мокра - нищо общо взето, а рибата играе скача и т.н. сложих джапанково бръмбарче и взех да размятам огромната сопа - трудна работа, тежка, неповратлива ама хванах две риби. ръката ми се умори, ама си викам ще пробвам още малко - още повече млада видра ловуваше близо до мен и най-безсрамно мляскаше вече 9-10 рибка а пък аз само с две. казах и три-четири по-така думи и видрата се дръпна към другия бряг. мятам, фърлям и пръчката взе да олеква и взе да мята - ама да мята здраво, не бях виждал бейлито и още 5-6 метра рънинг да летят във въздуха и то над метър и нещо тръни и шубралак. взех да стигам до места дето кефала си мислише, че е у тях си. пък то - групирана едра риба се хранеше активно и сякаш не ме забелязваше - друг път хванал - не хванал убода ли риба трябва да се местя, днес имаше случай по 5 броя и то едри от едно място /вярно, че стоях по-далече/. нахващах се!
снимки - по кофти са защото са от видеото
1234_Moment.jpg
1234_Moment.jpg (242.17 KiB) Преглеждано 1682 пъти
567_Moment.jpg
567_Moment.jpg (90.49 KiB) Преглеждано 1682 пъти
звездата на деня: Фернандес Трикракия /поради инцидент при връзването/.
20211019_143638.jpg
20211019_143638.jpg (135.8 KiB) Преглеждано 1682 пъти
днес 4 пъти риби му изправиха куката! една от най-успешните ми измишльотини, много уловисто бръмбарче, дори и с 4 крака.
страхотен ден и страхотно сефте на дългата сопа. да Ви се връща!
бъдете здрави!
arilus

Мнение от arilus »

в началото на Октомври успях да осъществя една от мечтите си за 2021 - да отида за риба на р. Камчия за повече от ден. дните бяха два :D , уговорих си нощувка в къщата на приятел, съставих прецизен списък за такъми, тоалети и провизии. реших да е в средата на седмицата - по-малко народ по реката. разузнаването докладваше за маловодие и възможно фиаско но както и да е - на 6 Октомври, рано сутринта се натоварих на колата и бегом към Камчия. първото място беше съвсем ново за мен. прозрачна студена вода, тънък и също студен вятър, скочих в гащеризона и цоп в реката. дълбоко, на места доста над пъпа. за час успях да хвана две малки кефалчета на бумбарче и освен това успях да измръзна здраво, излязох до колата и навлякох допълнително всичко дето си го носих за преобличане - като човечето на мишелин. за още час на суха, мокра и микроджиг не хванах нищо. събрах панаира и поех към базовия лагер. настаних се, хапнах и се постоплих. оформих новия план за следобеда, раницата се оказа малка - съкратих кепа и камерата, облякох елека и накичих каквото можах по него и леви-десни 4-5 километра и пак на реката. преоблякох се, раницата на гърба и риболова започна. реката съвсем различна - времето тихо, топло, водата поносима. Камчията - само моя, няма ни човек ни говедо, спокойствие, хармония, притихнала есенна река.
PA050061.JPG
PA050061.JPG (361.33 KiB) Преглеждано 1634 пъти
рибите - чести и ненаплашени, 200-250 гр., рядко нещо до към половинка, кефали с алени перки и стегнати тела /нашите в Тунджа са трътлести и със сиви перки/, по-рядко пръскачи и белица.
PA050057.JPG
PA050057.JPG (148.48 KiB) Преглеждано 1634 пъти
изкарах 3-4 часа като юрдек в средата на реката мятайки към подмолите и падналите дървета. кеф! атака след атака! уморен но ухилен поех по пътя към селото.
очаквано - на другия ден изчаках да стане поне 10 и пак към реката, пак към това място, този път с камерата. с много очаквания и впечатления от вчера. тръгнах в другата посока - срещу течението, да не повтарям мястото. риби - йок. а сега де. газя - мятам, мятам -газя, няма и няма. стигнах до дълбок вир - като яма в камъните на дъното, 8-10 на 3, дълбочина над 2 метра. изобиколих го тихо и излязох на брега. взех да цопам с бръмбарчето и на 10-15 цопване станах свидетел на следната чудесия. бавно, почти в колона по двама от ямата се зададе процесия от кефали от 300-400 гр. нагоре, имаше и по кило. и просто извираха от дълбокото - ако щете вярвайте повече от 40-50 парчета, на дълга лента се изниза и взе да обикаля пред мен, а аз щръкнал на брега, укритие никакво, не смея да дишам. а те си обикалят на 3 метра в краката ми и явно търсят кой бие гонга за закуска. как съм подавал незабележимо - аз си знам, на 3-4 подаване една риба бавно зави към бръмбаретката и бааааавно я засмука, засякох и лекичко почнах да я придърпвам. кефала се мята, аз стърча на брега а приятелите му решиха, че е набарал нещо вкусно и се скупчиха около него, нежно и тихо го измъкнах ама като го пущах така изплющя че компанията офейка.
765_Moment.jpg
765_Moment.jpg (156.17 KiB) Преглеждано 1634 пъти
после риболова се отпуши - чести макар и по-дребни излизаха смело м/у камъните и тревите. в ранния следобед времето се развали, заоблачи се и духна вятър - рибата рязко изчезна. пробвах, търсих, уморих се и тръгнах да се връщам пак през реката. малко преди да изляза в туфи трева около паднало дърво нахващах десетина дребосъка, за изпроводяк. уморен и доволен поех на обратно, стегнах багажа, на колата и в къщи. хубав спомен.
бъдете здрави!
Аватар
jagger1
дал Браво: 699 пъти
получил Браво: 1053 пъти

Мнение от jagger1 »

Ех, какви красавци. А аз вече зазимих мухарката.
:11:
arilus

Мнение от arilus »

отдавна имам желание да се пробвам с риболов на нимфа и днес ако не открехнах вратата поне мисля, че погледнах през ключалката :shock: . времето влажно, хладно с лек вятър. комбинацията от 2 нимфи се оказа твърде палава, минах само на една. мятам, следя шнура и не знам какво трябва да видя. на 4-5 бързей при презамятането случайно закачих дребен кефал, откачи се, а аз се обнадеждих - има хляб в тая работа. нимфата - 18ка, златна глава 2 мм, мъничко телце от паунова фибра, само толкова. на следващия бързей 9 към 50 - 60 см. дълбочина, мятам нагоре по течението, н-ти път, гледам края на шнура и той! о чудо! както си изтичаше подскочи с 5-6 см. напред, засякох, приятна тежест - към 300 гр. кефал, докарах го до брега и се откачи - нищо - броя го хванат. след още няколко замятания - шнура пак дръпна напред и:
111.jpg
111.jpg (121.39 KiB) Преглеждано 1554 пъти
усмивката разполови лицето ми. хванах още два целенасочено и още един без да искам. скъсах нимфата, уникат ми беше. почнах да пробвам с други налични - резултата беше чувствително по-слаб. определено не искаше тежки и много обемни примамки. хванах още две риби на тези:
222.jpg
222.jpg (103.92 KiB) Преглеждано 1554 пъти
и
333.jpg
333.jpg (120.91 KiB) Преглеждано 1554 пъти
това ми е за днес, много съм доволен.
бъдете здрави!
arilus

Мнение от arilus »

направих още два успешни риболова на нимфа. хареса ми и почнах да си вадя изводи. без да се фукам, на ясно съм, че знам мноого малко - ще опитам да опиша местата, подаването и индикацията на кълването при мен. ако може да съм полезен. чел съм доста за риболова на нимфа и най-ясен ми стана разказа на Акулата - http://www.akulata.com/art24.html . другото не можах да го адаптирам към моята ситуация - кефал на нимфа по Тунджа. прът 10ft3wt, шнур на BFC - WF3F, лидер - самоделка миша опашка към 2 метра, типет 0,18. нимфа - първата ми и най успешна - кука 16-18, глава 2-2,3 , тяло само от една паунова фибра, добавих опашка по скоро от естетична гледна точка. местата където имах успех - 20-50-60 см. дълбочина, голи пясъчни полета след туфи водорасли. сякаш рибата чакаше нещо да се изтъркули от тревата. определено места с по-бързо течение от основното. рибата скачаше и издаваше местоположението си, движеше се на стада. при подаване срещу течението горе-долу мятах 2-3 метра нагоре от целта, след 4-5 метра закачаше дъното - значи ловях не съвсем на дъното , а по-скоро в средния слой доколкото го има в тази дълбочина. индикацията беше спиране и подскачане на върха на шнура напред, рибите държаха мухата и се засичаха сигурно, направи ми впечатление, че при фазанова нимфа вързана основно от меден тел чукаха но плюеха бързо, изглежда мъхестото тяло от паун беше по-добро. при подаване перпендикулярно на течението индикацията беше трепване на цялата линия, при подаване по течението, примерно 1-3 часа атаката се усещаше на пръта, тук напълно приложими бяха мокри мухи и те се представиха добре. риболова не беше постоянен, а на периоди. оглеждаш се, ослушваш се - и пльокне ли някъде - тихичко преместване и подаване. риби между 100 и 300 грама, само кефал.
65.jpg
65.jpg (147.18 KiB) Преглеждано 1485 пъти
бъдете здрави!
arilus

Мнение от arilus »

хич и не смятам да пускам нова тема "ала-бала 2022 година" - както е тръгнало времето все не стига.
пък дай Боже да се лъжа...
та:
2022 година

Днес - о чудо! втори ден не вали! след работа - не на ранчото - копан и гърч, ами за риба! Реката мътна, бая тревясала. все съм виждал странни работи по тая река - от умрял кон на най-дашното място, през къпещи се циганчета точно там и не само циганета, деца мятащи камъни - на най-баш място, забентена река от чували с пресни картофи - да се измият, трактор с ремарке през талвега, пладнуващо стадо селски крави - а познайте къде, и най-симпатичните ондатри ръмжащи, че съм нагазил в територията им и малката видра мляскаща нахално рибки точно пред мен. днес - нова тема - двама симпатяги, културни хора, опнати върху онези как да ги нарека "дъски", и гребящи прави /подобно нещо съм виждал само на плажа на Велека /. не ми стана хубаво ама Реката не е моя, и не бях първи там. махнахме си, аз малко измрънках под сурдинка. отплуваха и риболова почна - дребни но чести кефали - в тревите по-скоро близо до брега. вътре беше мътно. брега залят - 10-15 см. добре, че взех служебните ботуши, напълних ги малко 2-3 пъти. стандартно бръмбърче на кука 14 - малка беше, по-големите забиваха в тревите и почти 100% откачаха, големите бяха под 500 гр. :D . за час и половина - към двайсетина риби. доволен съм, едно такова "дзен" ми стана. нещо хубаво за от доста време.
бъдете здрави!
arilus

Мнение от arilus »

днес - след особено гаден работен ден - бегом за риба! нямаше значение къде, само да съм до вода. пристигам на мястото където обикновено започвам рано на пролет. гледам - затревено здраво. едва се вижда свободна вода.
20220720_181524.jpg
20220720_181524.jpg (309.91 KiB) Преглеждано 1032 пъти
20220720_181521.jpg
20220720_181521.jpg (403.17 KiB) Преглеждано 1032 пъти
няма значение, тук съм! нахлузвам ботушите, взимам 10ft/3wt и бегом на брега. смела крачка напред, после втора и... хлътвам и затъвам в 30+ см. тиня, поглеждам с копнеж към брега, и бавно без резки движения сядам/полягам по гръб в 3 пръста вода и гореспоменатото ниво тиня. постигнати са две цели: първо - квестът "Сухо дупе риба не яде"/не, че ще я ям/, и както се казва в една реклама - кожата ми бе напълно хидратирана от долната част на кръста до пръстите на краката, свежест през горещия ден! после риболова се отпуши, основно търсих пясъчни пътечки м/у тинестите ями - към свободната вода. рибата не беше много активна но се отчете с 7-8 бройки. около педя, 2-3 малко-по. на фона на това лято - доволен съм.
20220720_184345.jpg
20220720_184345.jpg (540.39 KiB) Преглеждано 1032 пъти
една рибка да не кажете, че само се подмивам на Реката.
бъдете здрави! и пишете, аз като не ходя барем за вашите излети да чета.
arilus

Мнение от arilus »

след два месеца пак за риба! по-плитка и бистра река. ама и аз избрах едно място... главния канал минава покрай моя бряг, доста дълбоко - не бях газил над чатала от миналата година. и не стига дето е дълбоко и с течение ами и доста тинесто. стъпваш, потъваш и продължаваш да се забиваш надолу - позабравил я бях тази емоция. паническо шляпане назад, а тинята не те пуска... накрая намерих място с пясък, ниво над пъпа и течение около горната граница на комфорта ми. бавничко прегазих до малко по-плитко и почнах да мятам. слаб интерес към бръмбарчето - 4-5 кефала, на мокра - нищо. реших да сменя мястото - с добре познат и по-плитък участък от реката, който за да е изживяването винаги уникално и неповторимо днес беше обзаведен с джентълмен пасящ телета, който от своя страна като ме видя веднага се оборудва с ботуши и дойде да се наслаждава на моето изкуство, дето се вика от първия ред - на 2-3 метра от мен. и напираше да общува. свистящия шнур го доведе до откровението, че ушите му се свидят и за да не го закача се поотдръпна назад в галерията. изкарах набързо две малки рибки и предизвиках бурни овации и съвети накъде да мятам. за щастие телетата оставени без надзор направиха някаква беля и силен лай на кучета изтръгна моя нов обожател към тривиалните му задължения. останал сам и без публика погазих напред-назад в реката, скъсах няколко мухи и когато слънцето взе да удължава сенките и вече мислех за връщане - подадох бръмбарчето към скупчени потопени клони в началото на дебел бързей, отдолу се издигна уж неголяма сянка и го засмука, засякох и нещо бая натежа на пръчката, поради рошавия характер на мястото хич не отпуснах шнура и само го опъвах разперил колкото мога ръце. после кепа и - аз ухилен.
555.png
555.png (1.01 MiB) Преглеждано 884 пъти
бъдете здрави!
arilus

Мнение от arilus »

в Събота след като напръсках лозето и жената отиде на кафе с приятелки ми се отвори възможност да отделя време за риба. от предната седмица бях загледал един бързей, но тогава бях сухоземен. сега накатах гащеризона в раницата, натъпках и останалия панаир вътре, на колата и на Реката. раницата на гърба и после 2 км в жегата и съм на гореспоменатия бързей. за щастие няма никой. метнах пак от брега, хванах едно кефалче към педя и толкова. обух гащеризона и цоп в реката. водата прохладничка, приятна, лек ветрец, спокойствие. покрай брега минава плитък бързей, в средата дълга туфа водорасли и зад тях по дъбок и широк бързей - почти половината от ширината на реката. лових на любимото си бръмбарче, в плиткажа закачих 4-5 кефалчета, изкарах само едно. реших да проверя дебелия бързей и започнах да мятам след туфата водорасли. на второто подаване нещо всмукна бръмбарчето, засякох и нещото се заопъва мощно. при едно от обръщанията се показаха острите перки и разбрах, че е распер. падна боричкане което ми напълни душата, накрая юнака каталяса и извадих кепа. смешно е - видя ми се малък за тази риба, как да е гребнах го, добре, че кротува да го изкарам на брега. към два или малко под два килограма на око. знам, че са много кекави на брега, максимално кратка фото сесия и внимателно в реката. съвзе се за нула време и изфуча навътре.
ккк.jpg
ккк.jpg (340.47 KiB) Преглеждано 415 пъти
годината се очертава добра. бъдете здрави!
arilus

Мнение от arilus »

специални благодарности на Pike за помощта.
рибата е от предния пост ама едва сега обработих клипа.
arilus

Мнение от arilus »

вчера мислих да ходя за риба - ама то се заоблачи, разфуча и загърмя... днес е по-спокойно, реката само моя и на няколко пасящи наблизо коне. рибата - в залетите водорасли. мятах към далечния бряг и гледах да изцопам по-шумно бръмбара. след пльокането - от 2-3-4 метра изригваше някой мощен кефал, втурваше се към примамката като пръскаше дребосъка по пътя и накрая се джаскаше като делфин отгоре и. зрелишно, емоционално, красиво и с много ниска успеваемост на засичане. но беше хубаво. изкарах 5-6 риби, 2 скъсаха във водораслите. тези са най-големите, към 0,800 + според мен, стари тъмни риби.
1111.jpg
1111.jpg (229.38 KiB) Преглеждано 119 пъти
2222.jpg
2222.jpg (255.19 KiB) Преглеждано 119 пъти
бъдете здрави!
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”