Shimano Stradic C3000 XG FM

Има шпула, има бигел, че и аванс се намира, що е то?
KGramatikov
Мнения: 294
Регистриран на: Сря Апр 05, 2017 15:43
Риболов: Мач риболов
дал Браво: 35 пъти
получил Браво: 1129 пъти

Shimano Stradic C3000 XG FM

Мнение от KGramatikov »

Здравейте,
Искам да ви представя най-новата макара на Шимано, а именно Страдик FM.
Какво се случи със серията Страдик в предишните модели? Ами използваха геометрията на механизма на флагмента им Стела, като махат някои неща, за да е адекватна цената и да има някаква разлика в класовете. Това, обаче, оставяше вратичка за всякакви модификации с части от горните класове и всеки можеше да си я конфигурира, както на него си му харесва, и да си работи с уникално за него направена макара.
С FL модификацията се ловеше на Дунава на спининг, с много изминати километри, и механизмът не мърдаше. Ловеше се и на солена вода, където пак се представяше прекрасно! И въобще си изгради име за един универсален боец, който е изключително надежден спътник в риболова.
В новия Страдик малко отдалечиха нещата, което за мен е логична стъпка!
Какво ни предоставиха като нова технология? Ами на първо място е новата концепция на предавката. Тук зъбите са доста издължени, което разпределя натоварването и се предполага да е още по-корава от предшественика си. Имаме ос, която е алуминиева с покритие, като на високия клас в тази бройка. Имаме си перото на рамото на бигела, което пречи да излиза влакното при охлабена линия, което си е нововъведение. Ролката на бигела е обслужваема, без специализирано оборудване, което също е плюс за мен. Паразитното колелце между пиньона и безконечника е на ос с пружинка, за гасене на вибрации при работата на механизма. Короната също е с О-пръстени в зоната на контакт с лагерите. Това, от своя страна, е бариера за проникване и задържане на вода, като повишават нивото на защита, а и по този начин също се гасят вибрации от работата на предавката. Чудесно инженерно решение!!!
Авансът е с текстилни шайби, което за мен е страхотен вариант от гледна точка на прецизност на работата му. Новият материал, който използват за тях, се води, че е по-устойчив на износване.
Движението на шпулата са го оставили като скорост, като на стария модел. Много противоречиви мнения се появиха за новото забавено движение в топ сегмента. Реално с тънки влакна и леки примамки, като се направи ,,корем“ при кастинг, затвори се бигелът и се направят хлабави намотки, следващото замятане е „брада“ и оттам нерви. Хората, които имат техника да държат изпъната линия или я изградиха, са си супер щастливи с новите топ модели на марката. В Страдик този момент не е толкова силно изразен и може и да ви „прости“ хлабавата намотка, но за мен лично не трябва да се оставя да има такива!
Един виден колега разпространяваше слух, че страдиците идвали сухи и затова шумели и се смазваха със специални японски бурканчета с неясно съдържание, които греси от своя страна разтваряха покритията на короните и съсипваха макарите. Тази е заводско смазана повече от перфектно, а шумът идва точно от въпросното покритие, което прави макарите на Шимано да изкарват толкова много, без да се променят във времето! Ако ги обслужвате, се придържайте към продуктите на Шимано или с продукт с ясни показатели, позволяващ работа с алуминиеви предавки с покрития, за да няма после мамо, бабо, вуйчо – що така стана??

В новата модификация може да си правите отново къстъм модификации с части от горните класове. За тази бройка беше избран скромен вариант от добавяне на 4 неръждаеми лагера, като се използва вариантът за гайката на ротора с отделна тефлонова вложка, като на новата Стела.

Личното ми впечатление за новия Страдик FM е, че ще е достоен наследник на FL модела. Отново съчетава в себе си топ технология на приемлива цена! И отново Шимано ни предоставиха продукт в гамата, който се развива, за да имаме изключително оръжие в ръцете в борбата с търсените трофейни риби, в това невероятно хоби и спорт.

Надявам се да е било полезно за някои от вас.

Поздрави и наслука!!
...
1 (1).jpg
1 (1).jpg (62.32 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (2).jpg
1 (2).jpg (90.55 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (3).jpg
1 (3).jpg (71.09 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (4).jpg
1 (4).jpg (119.21 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (5).jpg
1 (5).jpg (97.1 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (6).jpg
1 (6).jpg (83.59 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (7).jpg
1 (7).jpg (74.49 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (8).jpg
1 (8).jpg (68.32 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (9).jpg
1 (9).jpg (60.49 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (10).jpg
1 (10).jpg (63.54 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (11).jpg
1 (11).jpg (92.02 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (12).jpg
1 (12).jpg (64.52 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (13).jpg
1 (13).jpg (122.52 KiB) Преглеждано 399 пъти
1 (14).jpg
1 (14).jpg (76.7 KiB) Преглеждано 399 пъти
Публикувай отговор

Обратно към “Макари”