Финалът Матрикс трябваше да се проведе през април 2024 на някакво езеро в Нормандия , което се отличава с ограничена брегова ивица ,на която могат да се разместят 80 човека. Следователно , броят участници - и оттам , квалификационни кръгове , беше ограничен - и след 4 опита тази година , като на последния не ми стигнаха 650 грама

, въпросът за мен беше приключен....обаче
През април ТАЗИ година , на същия водоем се провел някакъв турнир - и кажи-речи половината участници били капо...И тук организаторите започват трескаво да търсят нова ивица , и се решава Финалът Matrix да се проведе на река Вилен . Само че ТАЗИ ивица събира 250 човека , и пита за още

- и сега проблемът не е как да събереш участниците , а откъде да вземеш достатъчно хора , с които да запълниш ивицата?
Съответно , се дава зелен светофар на всички клубове да организират още квалификационни турнири. И ето нa
Outsider написа:" Следващия турнир - на непозната , тотално екзотична ивица"
Майтап бе , Уили - пак на любимия канал , къде другаде , позната ивица , кво може да се прецака?
Събота.
Кво може да се прецака ли? Ми...тиража , да речем.

Тегля , поглеждам номера , и вече знам че днес няма да се състезавам.
Тоест , мога да разъпна пръчки , да седна на платформата - просто няма значение какво ще направя , извън играта съм...
Става така , щото съм изтеглил левия край на горния сектор , който винаги се печели от тапата или втория отдясно наляво. Ама като казвам винаги , имам предвид винаги! Няма шанс срещу десния край , даже там да седи някой пълен турист. В нашия случай , там се е паднал големия лош Фреди Робион

, и ако той се оплеска (ама не ми се вярва) , през едно място от него е Ивон - гейм овър..
Така че аз решавам да оставя фуила в хладилната чанта , разпъвам само три пръчки , колкото да поекспериментирам с монтажите , не обръщам внимание въобще какво правят комшиите , и си правя един...свободен риболов.
И това - щото времето беше меко , макар и температурата да е паднала с десет градуса за два дни. Ако валеше , щях да си седя в колата , и да чакам края , да ходим да пийнем по едно с компанията...
Няма да се впускам в подробности - без да се напъвам много , правя 6.2 кила , съседите , които направиха всичко , което беше по силите им , имат 8 кила единия , 8.5 другият... Фреди печели с 36.500

, Ивон има 16 кила - да речем , че не бях сбъркал с анализа на ситуацията...
Неделя.
Аааа!!!!

Всичко е монтирано , хладилната чанта е празна като държавната хазна на (попълнете страна пo желание

) , паднал съм се на същото място , от което спечелих сектора миналата седмица!
Дистанцията ми е известна , разпъвам пръчките без да опипвам дъното , от самия старт вкарвам няколко kошници с кълцан торен , още няколко с фуил , сипвам глина в храната , размесвам с кълцан бял червей до състояние на кална каша - в събота това определено имаше ефект , мятам , и с първото мятане имам риба. При това - скимър от 300 грама , да ви кажа. Не мога да разбера защо този артикул се произвежда в други размери , мен разфасовката от 300 грама напълно ме устройва.

Съсeдите гледат.
Като стана дума - съседите ми не за са подценяване!

Отляво седи Фреди. Аха , същия , дето вчера има 36 кила. Отдясно имам Марсиал - този е захапал фидера сравнително отскоро , обаче има дълъг стаж като състезател от най-високо ниво в плувката , и познава канала от десетилетия.
Аз продължавам да засипвам петното с фуил - не ми е ясно как се вкарва половин литър фуил с малките кошнички , с които се лови на този канал , макар че не всички , които ползвам , са чак толкова малки:
Единственият булет от 15 грама на пазара се оказа един такъв...малокалибрен.
Сега кво се получава -имам индикации за риба на петното. Имам фитки - като след засичането , не всеки път вердеваса ми е сдъвкан. Хващам ситно скимърче , хващам мъздруга от 250-300 грама , има живот-при мен. Фреди си чопли носа , Марсиал храни две петна , и не хваща нищо. За отбелязване е , че вчера сектора е спечелен от неговото място със 17 кила , и че победителят му е приятел , и му е дал всичкото инфо...
Сега работата почва да се усложнява - индикациите , че на петното има риба , не се прекратяват , при това имам закачания по влакното от видимо едра риба , обаче вече не хващам нищо. Всичко ми е ясно - разкарвам повода 0.12 , вадя 0.10 , куката сега е 18-ти номеp , тва се мята , фидерът се подпира на стойката и вече кълве! Рибата е борбена , и видимо не е платика...УПС?!? Това мисля че е първият екземпляр , хванат някога на канала , без майтап!
Оттук на петното видимо се настанява ято дребна риба - фуилът сигурно има някаква вина за случая

, и сега правя само фитки. И кълванетата са стрaшно неохотни , макар и да смених кошницата с такава от 8 грама (!). В един момент се хващам на мисълта , че ловя с кошница от осем грама , повод 0.10 , кука 18 номер , и ...връх от унция и половина. Да , той е дълъг , тънък и мек , обаче рибата днес беше особено чуствителна към най-малкото съпротивление...Хммм! Ставам , и тръгвам да търся връх от 0.75 ун. Обаче докато сменям върха , нещо трябва да се метне във водата , деа! Пръчката с повод 0.14 и кука 12 номер е приготвена баш за такива случаи , две парчета торен червей , тва се мята на петното , аз тръгвам да сменям върха , и след две минути имам мощно кълване , и вадя платика , която сигурно само 200-300 грама я деляха от кило и половина. В смисъл , че беше към кило и седем-осемстотин!
Повторен опит да се хване риба на торен , не даде резултат , ако не броим за резултат две ситни змиорки, които не се зачитат..
Оттук се въртят всякакви комбинации с вердевас и без него (ама без него не ще) , хващам един два-скимъра на торен , но кълве много по-малко , налучквам , налучквам , налучквам...
Кво става отстрани? Фреди се мъчи като грешен дявол - след вчерашния риболов , тука е загубил ума и дума , мята с някаква ужасна кошница - поне 20 грама , ако не и 25 , и хваща първата си риба ЧАС И ПОЛОВИНА след старта!!!
Марсиал е от стара коза яре , обаче. Тоя пич не хваща ситен скимър въобще. Нито един. Рибата му е само едра , макар и много по-малко от моята. Не го знам кво прави , освен да е взел рискованото решение въобще да не вкара фуил , ама това от страна на аристократ-плувкаджия , не мога да го повярвам.
На моето петно рибата е на приливи и отливи - идва куп дребосък , къса ми нервите ( с по-тънкия връх нещата се подобряват ЗНАЧИТЕЛНО!) , и след това изчезва , и няма кълване. Тука аз минавам на торен - ама с малката кука , и ако имам кълване , следва фитка . С по-голяма кука не ще , или хващам змиорки...Свирят пет минути до края , имам някакво страннo клатене на върха - не мога да разбера даже дали е кълване , засичам , и имам много едра риба! Поглеждам часиовника - имам време! Поглеждам Марсиал - фидерът му е сгънат на обръч...
Докарвам рибата до кепа....аааааааа!!!

- да , дълга е почти 60 санти , ама е два пръста в диаметър , деа и гадината хлъзгава! Режа пoвода - куките нямат вадене от устата на змиорките , и в същия момент Марсиал кепчосва някаква нечовешка платика...Свири се край , идва кантара , Фреди тегли 2.7 или 2.8 кг....
Аз тегля 7.200, и съм затаил дъх - Мaрсиал вади живарника...
7.250
Е то бива карък , то може....Марсиал печели сектора - и билет за финала , аз съм втори , ма въобще не ме е яд
Ся , да гризна дръвцето по собстевна вина , тва го преглъщам без възражения. Да ме бият ей-така , от чист късмет , тва ми къса нервите...
В разговор с Марсиал впоследствие , пича ми сподели че е вкарвал фуил , но не е метнал НИТО ЕДИН път на вердевас. Сaмо торен , хванал е пет едри змиорки , обаче е избегнал ситнежа. Да , добре братО. Ти си пич , и стратегията ти е безгрешна. Ама пет минути преди края имаше две кила по-малко от мен...
За мен си оставаше висящ въпроса , дали не си бях вкарал автогол с фуила? Hа състезанията без фуил на този канал , дребната риба просто отсъства...И второто петно? Имаше ли нужда от него? Примерно , когато те налази дребосък , минаваш на другото петно....което не храниш с фуил? Събираме се за раздаването на пликовете -до това поне ще се докопам , и тука дочувам разговор между победителя от крайния ляв сектор (13 кила) , който е втори в крайното класиране , щото от вчерашното място на Фреди днес са извадени...38 кила!
Човека бил направил две петна - 30 и 40 метра , да речем , и ловял само на близкото , като на всеки 25-30 минути , мятал за проба на далечното. Цитирам:
"Всеки път , с първото мятане имах риба от 200-300 грама , и никакво кълване след това. Обаче по една риба всеки път , за пет часа това ди вдига улова невероятно!"
Да видиш ти...на мен не ми трябваха две риби на час , майна - едничка в повече за целия ден ми стигаше...една фитка да бях реализирал. Едно от безрезултатните кълванета на торен - ама как да засечеш риба на торен с малката кука?
Минаха два дни , докато стопля решението на въпроса , след съвсем случайно гледане на клип с Ли Кери. Естествено , ако искашх да хванеш рибата с несъразмерно малка кука спрямо стървтa , ти трябва дълъг - много дълъг! , повод. Да нагълта като слънчак , тогава няма да и извадиш стървта от устата. Проблема е , че не може да монтира човек фидери с всички дължини на повода , и с всички дебелини - примерно , аз имах дълъг повод , но той беше от по-дебело влакно , и с по-голяма кука. До сега , всеки път си играех да удължавам и скъсявам по време на манша , което губи време ( и докато вързваш , режеш , и баеш на монтажа , фитката често ти е в кърпа вързана). Кво прави нашия човек? Кошницата се движи по шок-лидер от влакно 0.25 , да речем. И се опира на два стопера , които са на 40 , 50 или 60 сантиметра от клупа , за който е закачен повода. Искаш по-къс повод? - местиш стоперите надолу , ако ти е кеф - залепи ги за клупа ! Искаш дълъг повод? - вдигни ги нагоре , колко ти душа сака....
ПъСъ. Раздават се пликовете - аз съм 7-и от 40 човека , и организаторът съобщава : следващите два кръга за финала - пак тук , на 11/12 ноември.
...ще се бием до последния вердевас!