Хубавите моменти и риби на 2021

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
arilus
дал Браво: 245 пъти
получил Браво: 189 пъти

Re: Хубавите моменти и риби на 2021

Мнение от arilus »

днес е горе-долу последния ми свободен ден от отпуската, от утре трябва да се позавъртя из службата да помогна на колегите и очаквам майстора на ремонта в къщи да ошета балдъзата си в Бургас и да се завърне на моя обект - чакат ме безрадостни дни.
та днес - за риба, задължително е. духа "умерен до силен" вятър, слънчево и топло. реката бистра, мълчалива и пуста - освен, че лебедите са дошли - значи нещо студено ги е подгонило от север.
e.jpg
e.jpg (229.21 KiB) Преглеждано 2181 пъти
f.png
f.png (510.43 KiB) Преглеждано 2181 пъти
в началото пълно затишие, то и трудно се мяташе ама нищо никъде не скочи. на един плиткаж набарах кефалчета от един до пръст и половина, минах на микропореста мравка и нахващах 3-4. друго е - не съм капо. по-нататък в един участък, където и друга есен съм имал успех нещата се промениха коренно. залети водорасли с прозорец 2х2 в средата. на всяко подаване - атака, успеваемост на засичане почти никаква, което се закачи забива във водораслите и се откача, имаше и големи дето скъсаха. силен страничен вятър, зад мен и плътно до задника ми стена от гадни бодили, като изтърва шнура да падне зад мен - тъпча просека 2-3 метра, гадно. но излязоха няколко риби. ваденето не беше естетично - по най-бързия начин, по възможност на "глисаж" иначе - в тревата и нъцки.
и клипа не е нищо особенно, но трябва да покажа, че съм се научил да ги качам :)
arilus

Мнение от arilus »

Петък 13ти, Тунджа м/у Княжево и Срем. мястото харесано още пролетта, уви - при влизането в Реката на тинята до брега личаха следи от ботуши - явно някой колега ме бе изпреварил. решил съм - влизам. по-трудно за газене място не съм виждал. докато при Камчия дъното беше начупени скали - в разрез като трион - стръмно качане - полегато слизане и пак стръмно качане - полегато слизане, нехлъзгави камъни. тук обаче - дъното наслано с големи валуни - със стесняващи се коварни процепи между тях и така лигави и хлъзгави при стъпване. в добрия случай - процепите позасипани с пясък и чакъл, може да се стъпи, в обичайния - гадни тесни процепи, маскирани с рядка тиня - ботуша се заклинва и се дърпаш без да имаш опора на който и да е крак. където имаше пясъчни полета - хубава дълбока тиня под тях, като хлътнеш до коляно и гледаш с копнеж към брега... в по-голямата част от времето свободната ръка помагаше при придвижване, а тук Реката е дълбока и палава. риба - оскъдна и дребна в плитчините покрай брега. с много зор обиколих двата острова в средата на Реката. видео има, ама май съм надхвърлил някакъв лимит във вимео. останах само с хубавите снимки. за 3 часа каталясах, към 10-15 рибки. няма да повторя тук.
кн-11.jpg
кн-11.jpg (222.27 KiB) Преглеждано 2109 пъти
кн-12.jpg
кн-12.jpg (266.58 KiB) Преглеждано 2109 пъти
кн-13.jpg
кн-13.jpg (279.41 KiB) Преглеждано 2109 пъти
кн-14.jpg
кн-14.jpg (256.03 KiB) Преглеждано 2109 пъти
бъдете здрави1
arilus

Мнение от arilus »

ракията разредена, виното избистрено, чакам сняг, вънка времето за къси гащи, народни избраници жънат електорат. рибата групирана в гниещите водорасли в плиткажа.
SING0007.JPG
SING0007.JPG (270.16 KiB) Преглеждано 2042 пъти
SING0030.JPG
SING0030.JPG (364.41 KiB) Преглеждано 2042 пъти
това е най йедрото - 600-700 гр.
дано да завали - водата е ниска и бистра.
бъдете здрави!
arilus

Мнение от arilus »

днес открих сезона. сефтето:
1.jpg
1.jpg (276.63 KiB) Преглеждано 1824 пъти
и масовия улов:
4.jpg
4.jpg (93.18 KiB) Преглеждано 1824 пъти
на мокра муха с розово-виолетов цвят, къси придърпвания.
късмет на всички през 2024та! бъдете здрави!
Аватар
jagger1
дал Браво: 804 пъти
получил Браво: 1229 пъти

Мнение от jagger1 »

Браво, Ники.
И на теб успешен и изпълнен с емоции нов сезон. Бъди жив и здрав и ти, и семейството ти.

А бе, винаги съм се чудил, тия пирании от втората снимка, що за усти имат. А бе, то и шиш за барбекю да им хвърлиш, пак ще се наниже някоя......🤣
За всички години назад във времето, имам един рекорд, който няма да забравя. Беше на язовир Васил Коларов (сегашния Голям Беглик). Ловях на булдо уж за големи американки с едни мухи на #8 куки. И до днес ги помня. От сорта на блек зулуто. Тогава не знаех, че така се наричат тези мухи. Много години по-късно, тук във форума, чичо Док (д-р Михаил Пенков), лека му пръст, ме светна за името на тази муха. А колко години я бях използвал, без да го знам. Бях удивен от агресията на тия малки същества, които налитаха с огромна злоба мухите на всяко хвърляне, особено близо до брега. Мухите бяха умишлено големи, за да ги елиминирам тия пирании, но упоритостта им беше толкова настойчива, че в края на излета имах няколко уловени бройки. Бях в потрес. Куки #8, що за пасмина имат тия мъници .... За по-малки куки, случаите на улова им е умопомрачителен. На Диканите, преди 10-тина години си ги разбивах с мухарката с мухи, на куки #14. Мили спомени.....

П.п.:
Малко спомени, регистрирани в една друга тема през годините назад:
viewtopic.php?t=67659

Бъди жив и здрав.
:fish15:
arilus

Мнение от arilus »

ей, свърши забраната най-накрая! лозето напръскано, по обед на Реката, 32 градуса по Целзий. мястото - доста обрасло, водата висока и с по една тънка проточина чисто между брега и водораслите. дълбочина 4-5 пръста. обикалят по 2-3 едри кефали. плитко е и често перките им излизат над водата, дали още любовта им беше в акъла - не знам. тихо подаване отдалеч директно към набелязаната риба. атака, засякох, рязък, тежък удар в пръчката, натисна здраво. поглеждам и виждам хубав усукан възел на рънинга - макарата е неизползваема. почнах да придърпвам с шнура, бая се опъва, докарах го до брега - пък той заляти треви и кал, нашляпах вътре с маратонките и го изкарах с ръце. кефал към килограм.
eee.jpg
eee.jpg (244.41 KiB) Преглеждано 1583 пъти
на черно бръмбарче със зелено коремче.
късмет на всички през новия сезон. бъдете здрави!
arilus

Мнение от arilus »

Преди около месец и нещо обикаляйки местата за риболов дето ги имам за “мои“, и където винаги съм се чувствал като бяла врана с мухарката се случи нещо необичайно – зад завоя на реката видях двама рибари, единия с мухарка. А сега де! Първата ми реакция беше да се отдръпна за да не преча на риболова им. После си викам – я по-смело, установи контакт. Свих такъма и срамежливо се доближих. Колегата с мухарката открито ме поздрави, запознахме се – Венци от Шумен, съвсем откровено се изказа за кастинга ми /не ласкаво/ и ми подари негово бръмбарче. Предложих и от моите и той великодушно го прие. След десетина дни на друго място, но пак в този район отивайки за мое „тайно“ място видях друг мухар вече прибиращ екипировката, уморен, в кола с бургаска регистрация. Спрях и реших да установя контакт. Питах как е риболова, колегата отегчено обясни, че е на муха, питах ама суха или мокра – живна и каза на бръмбарче. Изрових едно от моите и му го занесох и натрапих с думите „за другия път“. Колегата бръкна и извади своята кутия и ми подари двечки от своите – такива чудесии виждах за първи път /моите са по-прости , и по-малки/. По думите на автора – видиш ли едър кефал мятай от тия, хич не са големи. Благодарих му, не се запознахме и отпраших за моето тайно място – имах страхотен риболов на моите измишльотини.
След време като остана време разгледах подарените бръмбърчета. Много приятно занимание е да анализираш чуждо произведение, как е направено, каква е целта и как да използваш информацията. Вързах няколко като ги адаптирах към наличност на материали и все пак аз какво мисля по въпроса. И днес ги изпробвах. Бре – ловят и то едър кефал, два скъсаха повод 0,18. Няма да кача снимки на оригиналите /пазя си ги/пък и не са мои. Шуменското е вързано на стримерна кука 10, в тъмни естествени тонове, продълговато, сегментирано тяло, къси крачета с малко флаш по тях. Бургаското е футуристично в ярки тонове, май флай кука поне 8, дълги крачета и бяла ева гума върху черната основа, в оригинал е с опашка от златен фазан. Доста едри мухи, но и 100 гр. кефалчета ги атакуваха.
До сега мислех моите бръмбърчета за съвършенни, оказа се, че може и по-добре.
Аватар
jagger1

Мнение от jagger1 »

arilus написа: Нед Юли 28, 2024 21:41 ........................
.....По думите на автора – видиш ли едър кефал мятай от тия, хич не са големи. Благодарих му, не се запознахме и отпраших за моето тайно място – имах страхотен риболов на моите измишльотини.......
.............
...................... Много приятно занимание е да анализираш чуждо произведение, как е направено, каква е целта и как да използваш информацията. Вързах няколко като ги адаптирах към наличност на материали и все пак аз какво мисля по въпроса. И днес ги изпробвах. Бре – ловят и то едър кефал, два скъсаха повод 0,18.
.............Доста едри мухи, но и 100 гр. кефалчета ги атакуваха.........
До сега мислех моите бръмбърчета за съвършенни, оказа се, че може и по-добре.
Ники, привет.
Няма муха, която да не лови. Много дълга и специфична тема.

Страшно много може да се напише по темата.

Много колеги залитат по това, да изработват мухите по образец, независимо от това, дали си дават сметка, че две мухи, вързани от един и същи човек, една след друга, с абсолютно еднакви материали, на еднакви по вид и размер куки, според точната рецепта на автора на съответния патерн, не си дават сметка, че няма две абсолютно еднакви мухи. Или ще врътнат някоя и друга витка в повече или по-малко, или ще щипнат малко повече дъбинг за едната и по-малко за другата, или ще разминат стъпките на риба, а да не говорим, че няма два еднакви скалпа на петел или кокошка, защото просто са от две отделни животинки. Дори в скалпа от един единстве петел няма две еднакви пера. Ако щеш по разцветка на петна и нюанс, ако щеш по размер на власинките, дори перата да са едно до друго, ако щеш по твърдост или мекота на перата от два скалпа .... много са разликите.

Винаги съм се учудвал на колеги, които упорито критикуват, че показаната муха не е еди каква си, защото не е с материали по рецепта, не е вързана "съобразно цитирания оригинал", в същото време показват мухи, вързани от тях "по оригинал" и "както оригинала". АМИ - НЯМА МУХА КАТО ОРИГИНАЛА. ...... ИМА ВЕРСИЯ, КАТО ОРИГИНАЛА.
НЯМА ДВЕ ЕДНАКВИ МУХИ!!! Дори вързани една след друга и от Оливър Едуардс (лека му пръст), и от Улф, и от който и да е. Всяка муха е уникална и с броя на намотките на конеца, и с реденето на витките на конеца, и с перата, и с щипката дъбинг, и с риба, и с нюансите на всеки материал, и с производителя на материалите, и с куките, и с партидата на материалите и, и, и .....

Та, много може да се напише.

Ако прегледаш темата назад, какви спорове, какви коментари има .... ще разбереш много.

Аз престанах от доста години да се впечатлявам от необмислени критики и коментари. Единствения ми критерий за една муха - добра или не, това са рибите. Харесват ли я, значи мухата е добра, независимо от критики и коментари. В крайна сметка, нали вързваме мухите си за рибите, а не за изложби, галерии, музеи и вечна слава ... :D

Дори преди години вървеше спор, имаме ли право да модифицираме култови мухи, създадени от светилата в мухарския свят. Ами ...... моето мнение го изказах по-горе: Няма две еднакви мухи, дори вързани от светилата в муховръза, от един и същи патерн, с едни и същи материали, една след друга, от един и същи муховръзец.
:tup:

Просто вързване му е майката и много топене на мухите и шнура. Всичко друго го оценяват рибите.

Поздрави на всичкото мухар. :fish15:

П.п.:
Момчета, вързвайте си смело мухите и най-важното: Слушайте, наблюдавайте и се учете от това, което РИБИТЕ ви казват за вашите мухи, а не какви лайкове получавате във Фейса, или където и да е извън реките и водоемите. Рибите не пишат във Фейса, Туитъра, Инстаграма или във форумите. Само на реката или водоема ще разберете, що за муха сте вързали ...

Бъдете живи и здрави.
arilus

Мнение от arilus »

добър вечер Миро, от доста време обмислям темата за класиките и измишльотините. общо взето моето мнение е: ползвай идеята, тя е доказана, я сега да видим какви материали имам ...
Аватар
RIMOHIT
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 26 пъти

Мнение от RIMOHIT »

Ехей,
Бургазлията бях аз. Извинявай , ако съм се държал неприветливо, но бях смазан от жегата. От сутринта обиколих доста места в шикор периметър и така.
Иначе за мухата
Ако си спомням правилно , мисля че ти подарих от моите "скунксове" .Така сме ги кръстили аз и моя син. Мухата си е моя измишльотина, която я слагам в категорията на чернобил антовете (мравките) Изображение Мисля , че успешно имитира скакалци.
Първоначално я правех с паунов корем , но с айсдъбинга става по-лесно и безотговорно. Това е муха , без която не тръгвам. Връзвам я от 12 номер до 4 (Лявата кука е китайска номер 6, а дясната е на 10). Големите размери провокират отлично капризни риби, като дългите крака не са за подценяване. При вятър винаги може да се съкратят.
Белият гръб пък ми дава отлична видимост.
Следващия път, като се засечем с радост бих си поговорил с един от малкото хора, заради които все още отварям този форум. :D Ще обсъдим и други мои измишльотини, които съм забелязал, че работят добре, а и с радост ще приема някой друг съвет. А за поводите... Доста често вече като погледна мястото и видя размера на рибите късам конусния лидер на ниво 0,3 и го доудължавам с 1,5м повод 0,3 флуорокарбон. Може да не е естетско, но предпочитам да измъкна рибата и да я освободя от куката, вместо да си остава с нея.
И накрая ще си позволя да ти отправя поздрав с едно кратко клипче от последната ми родопска отпуска и един от най-любимите ми кефалски риболови.
[youtube]https://youtu.be/-rTQF1d3YcY?si=19iDiIrVDquFmVc2[/youtube]
hobie revolution 13
arilus

Мнение от arilus »

прекрасна муха! прехвърлям се в "Всички да покажем мухички". там е мястото!
Аватар
jagger1

Мнение от jagger1 »

Прекрасна муха за клен. Браво, Rimohit.

Навремето режех крачетата, да са по-къси на подобни мухи. Голяма грешка правех. Дългите крачета дават живот на мухите във водата. А рибите реагират не само на цветове и на силует. Реагират най-вече на трептения на различни елементи от мухата, които й придават живот.

Браво.
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”