arilus написа: ↑Нед Юли 28, 2024 21:41
........................
.....По думите на автора – видиш ли едър кефал мятай от тия, хич не са големи. Благодарих му, не се запознахме и отпраших за моето тайно място – имах страхотен риболов на моите измишльотини.......
.............
...................... Много приятно занимание е да анализираш чуждо произведение, как е направено, каква е целта и как да използваш информацията. Вързах няколко като ги адаптирах към наличност на материали и все пак аз какво мисля по въпроса. И днес ги изпробвах. Бре – ловят и то едър кефал, два скъсаха повод 0,18.
.............Доста едри мухи, но и 100 гр. кефалчета ги атакуваха.........
До сега мислех моите бръмбърчета за съвършенни, оказа се, че може и по-добре.
Ники, привет.
Няма муха, която да не лови. Много дълга и специфична тема.
Страшно много може да се напише по темата.
Много колеги залитат по това, да изработват мухите по образец, независимо от това, дали си дават сметка, че две мухи, вързани от един и същи човек, една след друга, с абсолютно еднакви материали, на еднакви по вид и размер куки, според точната рецепта на автора на съответния патерн, не си дават сметка, че няма две абсолютно еднакви мухи. Или ще врътнат някоя и друга витка в повече или по-малко, или ще щипнат малко повече дъбинг за едната и по-малко за другата, или ще разминат стъпките на риба, а да не говорим, че няма два еднакви скалпа на петел или кокошка, защото просто са от две отделни животинки. Дори в скалпа от един единстве петел няма две еднакви пера. Ако щеш по разцветка на петна и нюанс, ако щеш по размер на власинките, дори перата да са едно до друго, ако щеш по твърдост или мекота на перата от два скалпа .... много са разликите.
Винаги съм се учудвал на колеги, които упорито критикуват, че показаната муха не е еди каква си, защото не е с материали по рецепта, не е вързана "съобразно цитирания оригинал", в същото време показват мухи, вързани от тях "по оригинал" и "както оригинала". АМИ - НЯМА МУХА КАТО ОРИГИНАЛА. ...... ИМА ВЕРСИЯ, КАТО ОРИГИНАЛА.
НЯМА ДВЕ ЕДНАКВИ МУХИ!!! Дори вързани една след друга и от Оливър Едуардс (лека му пръст), и от Улф, и от който и да е. Всяка муха е уникална и с броя на намотките на конеца, и с реденето на витките на конеца, и с перата, и с щипката дъбинг, и с риба, и с нюансите на всеки материал, и с производителя на материалите, и с куките, и с партидата на материалите и, и, и .....
Та, много може да се напише.
Ако прегледаш темата назад, какви спорове, какви коментари има .... ще разбереш много.
Аз престанах от доста години да се впечатлявам от необмислени критики и коментари. Единствения ми критерий за една муха - добра или не, това са рибите. Харесват ли я, значи мухата е добра, независимо от критики и коментари. В крайна сметка, нали вързваме мухите си за рибите, а не за изложби, галерии, музеи и вечна слава ...
Дори преди години вървеше спор, имаме ли право да модифицираме култови мухи, създадени от светилата в мухарския свят. Ами ...... моето мнение го изказах по-горе: Няма две еднакви мухи, дори вързани от светилата в муховръза, от един и същи патерн, с едни и същи материали, една след друга, от един и същи муховръзец.
Просто вързване му е майката и много топене на мухите и шнура. Всичко друго го оценяват рибите.
Поздрави на всичкото мухар.
П.п.:
Момчета, вързвайте си смело мухите и най-важното: Слушайте, наблюдавайте и се учете от това, което РИБИТЕ ви казват за вашите мухи, а не какви лайкове получавате във Фейса, или където и да е извън реките и водоемите. Рибите не пишат във Фейса, Туитъра, Инстаграма или във форумите. Само на реката или водоема ще разберете, що за муха сте вързали ...
Бъдете живи и здрави.