Всички да покажем мухички

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Публикувай отговор
Аватар
Драго
дал Браво: 644 пъти
получил Браво: 529 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от Драго »

Хах и аз на тази тема връзвах вчера и днес за един приятел който и той полудя на тема зарган.
20240926_132250.jpg
20240926_132250.jpg (113.16 KiB) Преглеждано 378 пъти
20240925_142523.jpg
20240925_142523.jpg (80.17 KiB) Преглеждано 378 пъти
20240925_114139.jpg
20240925_114139.jpg (94.61 KiB) Преглеждано 378 пъти
Свършиха очичките събота ще зарядя да залея с ув и останалите заготовки и се надявам дълго време да не се занимавам с тази дейност.
arilus
дал Браво: 235 пъти
получил Браво: 161 пъти

Мнение от arilus »

здрасти Драго, аз от морски риболов не разбирам и май прекалих с размера и натруфеността. при твоите мухи колко е разстоянието от ухото на тройката до края на опашката? колко е дълга цялата муха?
поздрави!
Ники.
Аватар
Драго

Мнение от Драго »

Куки тройки Owner 10 и 12 номер L което може да е лонг и се надявам :)
На първата снимка са с по дълги опашки да мога да ги хвана с пръсти и издърпам като ги залея със смолата за да се изпънат назад - после ще резна малко.

Най-късото от готовите ми е 32 мм , най-дългото 41 мм. Не съм ловил с такива, видях едно на морето голе долу опашките идваха два пъти дъллжината на куката и затова и аз така ги вързах. Долу ще пусна и схемата за да няма чуденки и някой ако иска да си върже.

1. Куки - Owner ST-26TN - L #10 #12 - струва ми се една идея по дълго рамото на куката. Правих пробно със кук Декой обаче там жилата малко са извити навътре и няма да закача добре.
2. Конец яркозелен в случая купих на Semperfli - phosphor yellow #11 3/0 ама иде дебел сякаш но както и да е.

3. Ламета Krystal Flash на Хендс цвят 96, Още две подобни в цвят бяло и цвят тъмно зелено - купувани преди 15 години от морето и на Lureflash Mobile - ламе също е старо сега има подобни на Hends. Взимам от четирите модела по 2 нишки, фиксирам за куката, обръщам го на зад за да стане двойно и връзвам до началото на извивките на жилата здраво.
4. Понеже се чудех как да напраскам очите по конеца преди да ги залея в началото слагах едни силиконови мъниста меки от Филстар , светят като мартеници в тъмното. От срани им резна малко да се получи плоско и лепя очите на плоското. Този процес се оказа излишна играчка защото намалява и разстоянито между жилото и оста на тройката.
5. Очички на хендс - 3 мм. Лепвам ги от страни, няколко какпи УВ лак отгоре и от долу, светвам с лампата като през това време изпъвам и опашките и това е.
1.jpg
1.jpg (213.13 KiB) Преглеждано 340 пъти
2.jpg
2.jpg (163.74 KiB) Преглеждано 340 пъти
3.jpg
3.jpg (167.6 KiB) Преглеждано 340 пъти

Много се вманиячиха по тази зарганска схема, но-най добрия риболов съм го гледал с обикновенна тройка директно на пилкера. Отделно аз ловя понякога така да начеша краста но без тия ламета очи, рога и копита. При правилна проводка над 80 % са в човката и няма много закосени риби. Има доста клипчета на руснаците където обясняват как да се води джига, ако почне много закосяване да се води по бързо ако почнат много само почуквания и пощипвания да се води по бавно, играе се и с дължината на повода но трябва си и проби и при наличието на риби както и натрупан опит от риболовеца :)
arilus

Мнение от arilus »

точно и изчерпателно. благодаря.
Аватар
jagger1
дал Браво: 776 пъти
получил Браво: 1205 пъти

Мнение от jagger1 »

arilus написа: Сря Сеп 25, 2024 17:40 47.jpg
за зарган, поръчка от приятел. беше ми омръзнало да връзвам комарченца за булдо.
поздрави на всички!
Ники, я го пробвай този мушморок и за распер, ако имаш някъде около теб такава възможност. Може да те изненада. Може да му добавиш само една задна кука евентуално, но и така става.

Браво.
Аватар
jagger1
дал Браво: 776 пъти
получил Браво: 1205 пъти

Мнение от jagger1 »

Драго, привет.

Мина ти с единия крак и от тъмната страна, ама пък и това си има своята красота и емоции. :D
Много са арни творенията. Пробва ли ги?

Аз съм в една черна житейска серия и изобщо не мога да стигна вече близо половин година до вода. Дори спрях да вързвам за сега, ама чат-пат поне надничам в темата, да не се загубя съвсем по житейските простотии около мен.

Поздрави на всичкото мухар и на всички рибки, които ни радват.
:tup:
arilus

Мнение от arilus »

има има!!! беше сюрреалистично да ги наблюдаваш в това маловодие как гонят дребосъка буквално в един пръст вода. движейки се във вълната която създават! :shock:
Аватар
Драго

Мнение от Драго »

jagger1 написа: Чет Окт 03, 2024 16:00 Мина ти с единия крак и от тъмната страна, ама пък и това си има своята красота и емоции. :D
Много са арни творенията. Пробва ли ги?
Не, за един приятел ги връзвах, оставих няколко за прооба но ще е чак догодина евентуално. Втора или трета поредна година не мога да набарам зарганите, все идват когато аз си тръгна :) Тази година аха да почнат, хванах няколко на бомбарда покрай платерините и се развали времето и си биха камшика. Иначе като викаш тъмната страна, тази година много добре лових на дъно, после накрая имам 4 добри риболова на сафрид с чепаре и бях наточил зъби за лефери, ходих няколко пъти но без успех :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”