Новите приключения на "баш майстора"
- баш майстора
- Риболов: Online
- дал Браво: 1666 пъти
- получил Браво: 1905 пъти
Re: Новите приключения на "баш майстора"
Петък вечер пътуваме след работа към плевенско. Аз се прибирам от "конференция" в Старосел и положението е "очи тъмнеят, глава се люшка, уста проклина цяла вселена..." Пийнах по ракия с тъста и в леглото. Събота сутрин, 6.30 ч. - заход! Да де, ама аз захождам, ама белките - не! Некви плахи почуквания по силиконя, ама на куката доде само тва.
Неделя сутрин... Хазарта го е обяснил доста по-добре... Обръщаме мача! Новия такъм успешно е обезсолен! Тая вечер заведох тъста да му покажа къде се "бие едрия таран", че и хванах още една белка. Закрих! Доволен!
Лошо нема, ама ние не сме дошли за влюбен таран! Сбрах сергията и бегом с госпожата да подсигурим базовото изхранване - кладници, лапад и коприва за чорба. Даде!
Втори заход, събота вечер - пак съм сааааааам....
Неделя сутрин... Хазарта го е обяснил доста по-добре... Обръщаме мача! Новия такъм успешно е обезсолен! Тая вечер заведох тъста да му покажа къде се "бие едрия таран", че и хванах още една белка. Закрих! Доволен!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- баш майстора
Вчера нещо се замотах и така и не стигнах до риболова. Снощи тежко гости, сутринта се наспах, после помогнах на браговерната да ликвидираме щетите от снощи, обядвах и към 1 ч. скочих в колата с намерението да преслушам околософийските басове. Пристигам на мястото - вятър, едвам се стои. Двама плувкаджии се свряли на единственото място що-годе на завет и псуват каракудите, че от сутринта нямали бутване. Застанах до тях и почнах да преравям едно място с рехави водорасли. При една от проводките усетих леко почукване, инстинктивно засякох и усетих приятно потреперване на другия край на линията. Преди да успея да го вдигна от дъното, противникът се навря в най-гъстия треволяк и не иска да излиза. Викам си - ще да е приличен басляк, но като го понапънах да излезе от тревите забелязвам, вместо очакваните зеленикави нюанси, нещо златисто. Чичаците, като видяха какво съм хванал, щяха да припаднат. На 15-тата минута от престоя ми хванах това, за което те са висяли цял ден.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- баш майстора
Тая година явно ще ми върви на странни улови. Реших най-после да възпосетя модерната софийска пъстървова дестинация. В 7 ч. наджапвам в барата, а пред мен вече са се строили половин автобус натокани младежи, 50:50 мухари и спинингисти, че и двама стръвари измежду тях. Реката приятна и за газене и за ходете по брега. И като се почна едно надбягване... Седнах на един път да си изям сандвича и да им дам малко преднина, че риболов тип "уединена разходка по Витошка" нещо не ми е по вкуса. Младежта дръпна напред и останах сам, само един мухар-набор се виждаше наоколо. На поредния вир виждам пъстърва да събира насекоми на повърхността. Две-три подавания в същата посока и Хексана УЛ се сгъна до дръжката. След кратка борба успях да кепна прилична балканка около 40-те санта.
В кепа воблера се откачи сам и без да я докосна, обърнах кепа и рибата отплува. Поздравихме се с кимване с мухара за добре свършената работа и тръгнах надолу. В долния край на същия вир, сякаш някой ме накара да се обърна и да хвърля пак. Първа проводка - някакво странно почукване в средния воден слой. Повтарям - удар и риба. Нещо дребно но упорито. В първия мовент с помислих да не е кефалче. Оказа се 30-сантиметрово щукле. Снимах го и с не особено голяма охота го пуснах.
Чувал съм, че в долното течение на Панега се ловят успоредно пъстърви и щуки, но в горен Искър...
- баш майстора
Днес уж беше ден за риболов, поне с такова намерение излязох от къщи сутринта, но пустите гъби не ме оставят на мира.
Хванах и пъстърва, де, при това на блесна мое производство!
- баш майстора
Новото пръчле е разровено! Без малко да пийна вода, че пуснаха ВЕЦ-а, но слава Богу, излязох "сух" от ситуацията.
- stancom
- дал Браво: 98 пъти
- получил Браво: 155 пъти
Къде си бил заровил пръчлето бе серсем ?
Аз не мога да ловя риба !!!
- баш майстора
Малко фотки от гръцко. Юли... много жега, малко риби...нормално.
- баш майстора
След гръцката седмица следваше родопска. Беглика го точат за някакъв ремонт и нивото е 7-8 метра надолу от обичайното, но това прави риболова по-лесен, щото рибата е размесена с по-малко вода. Майтапа настрана, но отдавна не бях правил такава сеч на дребен костур. Дребни, но гъсти и сгъват ултралайта, особено като се хванат по два наведнъж. Монтажа беше башмайсторски - пъстървово воблерче и на педя над него дребен силикон. В 90% от случаите рибките се хващаха на силиконеца.
- ...
-
- 1000012474.jpg (115.08 KiB) Преглеждано 1129 пъти
-
- 1000012527.jpg (191.13 KiB) Преглеждано 1129 пъти
-
- 1000012575.jpg (268.46 KiB) Преглеждано 1129 пъти
-
- 1000012546.jpg (149.58 KiB) Преглеждано 1129 пъти
-
- 1000012539.jpg (186.88 KiB) Преглеждано 1129 пъти
-
- 1000012537.jpg (157.89 KiB) Преглеждано 1129 пъти
-
- 1000012465.jpg (142.1 KiB) Преглеждано 1129 пъти
-
- 1000012463.jpg (105.01 KiB) Преглеждано 1129 пъти
- баш майстора
Половината ваканция мина, а бабите и дядовците все не успяват да се порадват качествено на внуците си. Я си ги вземете, а ние с госпожата - черта към Рила! Въпреки дъждовете от миналите седмици, изгледите за приличен гъбобер не бяха добри. Всъщност инфото беше, че няма никакви гъби, така че минаваме на План Б - разходки и малко риболов. От предишни обикаляния в района знам, че рибите не са особено активни рано сутрин. По-добрият вариант е да се търси "вечерното кълвино". Тъкмо пристигам на реката и сглобявам такъма и почва да вали. Изчаках няколко минути да премине бурята и нагазвам в реката. В тоя момент се усещам, че съм си забравил кепа. В къщи! Знаете как е, дребни пъстърви и без кеп е тегава работа. Както и да е, помятах 2 часа, преди да дойде следващия дъжд, хванах няколко рибки... Не се оплаквам.
През цялото време лових на едно-единствено воблерче, което намерих преди време. Мисля, че Росен се казва майстора, не го познавам, но е свършил прекрасна работа. Изглежда като по-старите творения на Спас - нищо особено на външен вид, но лети много за размера си, има страхотна игра и най-важното - лови много. Поздравления!
- баш майстора
Не бях ходил целенасочено за клянове от много години, но трябваше да накисна новото комбо и нямаше мърдане. То пък за проклетия ме нападнаха едни капитални ласпери... Мъкааа... Такъмчето е отлично, като за парите си, 170 гр макара и 70 гр въдица, за няма и 200 лв. - доволно!
- ribaria78
- дал Браво: 19 пъти
- получил Браво: 6 пъти
Браво Честито за комбото .Къде е това адашче.С този циклоп си ги сцепил
KOITO GO MOJE, SIGO MOJE
- баш майстора
Плевенски са рибките и мепса не е точно мепс...
- баш майстора
Снощи ходих да навестя белките - 4:0 за подводната гора. Писна ми да превръзвам, а и се постъмни и драснах към трапезата. Тая сутрин, макар и с доста натежала глава, успях да стана на зазоряване. За голямо мое учудване, не скъсах нито веднъж, но пак нищо за похвалване, с изключение на това, че намерих местната детска градина.
Понапече и реших да проверя кляновете на една друга река - бяха по-дребни от вчерашните, а и от водата се носеше миризма на градски кенеф та приключих доста по-рано от планираното.
- баш майстора
Закрих!
- ...
-
- 1000013500.jpg (315.12 KiB) Преглеждано 252 пъти
-
- 1000013520.jpg (242.75 KiB) Преглеждано 252 пъти