История за една въдица и за едни риби...
-
- дал Браво: 20 пъти
- получил Браво: 249 пъти
История за една въдица и за едни риби...
Здравейте колеги, много ми е мъчно, че форума малко по малко загасва. Преди имаше много хора, много репортажи и менения, а сега...
Но пък винаги когато нещо ми е потрябвало, тук съм намирал колеги, които да ми помогнат със съвет, за това реших да ви споделя една история за една въдица и за едни риби.
Нещо като ревю, нещо като да се похваля, нещо като да раздвижим малко форума, дано да е интересно и полезно за някого.
Тази тема е в продължение на терзанията ми от края на 2023г. относно търсенето на нова спинингова въдица с която да риболовствам по малки потоци и средни рекички.
Начина по който стигнах до тази въдица може да проследите тук: viewtopic.php?t=81169
Като благодарение на колеги, успях да се сдобия с пръчката от разказа по-долу, а именно Tenryu Rayz RZ4102S-UL (Twitchin')
След известно количество излети и хванати риби в различни ситуации, считам, че вече мога да дам обективно мнение за пръчката.
Долните редове са си моя прочит на въдицата и са силно субективни, имайте го предвид.
Като поведение пръчката е чудесна, изключително жива бланка, но в никакъв случай не е лигава или макаронеста. Не знам как са успели да го направят японците, но при туйч, въдицата работи като фаст, а когато закачи риба, бланката се сгъва и обира всеки нейн порив. На няколко пъти след извадени риби проверявах дали не съм презатегнал аванса, защото той не сработваше, всеки тласък се компенсира от пръчката. До момента не съм имал въдица с подобно поведение. Като строй я определям модерейт фаст или средно бърза. Относно работния диапазон по примамки, мисля, че е точен. За ориентир, воблер SMITH D-CONTACT 50, който е 4,5гр. се туйчва в силно течение без проблем. SMITH D-CONCEPT 48MD, който е 5 гр. също се хвърля и води в доста силно течение без каквито и да е белези на претоварване на бланката.
Изгледа и изработката на въдицата са просто чудесни, нямам никакви забележки, едно истинско бижу от където и да го погледне човек. Наистина няма нито един детайл в изработката, който да не ми харесва. Въдицата просто има дух.
Когато я взех, въдицата ми се струваше малко дълга за малките потоци и късичка за големите реки. Нищо подобно, оказа се че това е точния размер, даже ако беше с десетина сантиметра по-къса щеше да е още по добра.
Определено японците разбират от това как се правят въдици.
Пръчката ми стана основния риболовен уред. Вече имам много излети с нея във всякакви ситуации и няма грешка.
Хващам всякакви размери риби, като дори с риби от по 50-60, та и повече сантиметра, въдицата се справя отлично.
Какво успях да постигна с въдицата, ето няколко истории, които предполагам може и да са ви интересни.
За сезон 2024г. успях да хвана доста риби и то във всякакви размери и във всякакви ситуации, десетки, двайски, трийски, четиридесетки и още по големи.
Ето и няколко снимки.
Но пък винаги когато нещо ми е потрябвало, тук съм намирал колеги, които да ми помогнат със съвет, за това реших да ви споделя една история за една въдица и за едни риби.
Нещо като ревю, нещо като да се похваля, нещо като да раздвижим малко форума, дано да е интересно и полезно за някого.
Тази тема е в продължение на терзанията ми от края на 2023г. относно търсенето на нова спинингова въдица с която да риболовствам по малки потоци и средни рекички.
Начина по който стигнах до тази въдица може да проследите тук: viewtopic.php?t=81169
Като благодарение на колеги, успях да се сдобия с пръчката от разказа по-долу, а именно Tenryu Rayz RZ4102S-UL (Twitchin')
След известно количество излети и хванати риби в различни ситуации, считам, че вече мога да дам обективно мнение за пръчката.
Долните редове са си моя прочит на въдицата и са силно субективни, имайте го предвид.
Като поведение пръчката е чудесна, изключително жива бланка, но в никакъв случай не е лигава или макаронеста. Не знам как са успели да го направят японците, но при туйч, въдицата работи като фаст, а когато закачи риба, бланката се сгъва и обира всеки нейн порив. На няколко пъти след извадени риби проверявах дали не съм презатегнал аванса, защото той не сработваше, всеки тласък се компенсира от пръчката. До момента не съм имал въдица с подобно поведение. Като строй я определям модерейт фаст или средно бърза. Относно работния диапазон по примамки, мисля, че е точен. За ориентир, воблер SMITH D-CONTACT 50, който е 4,5гр. се туйчва в силно течение без проблем. SMITH D-CONCEPT 48MD, който е 5 гр. също се хвърля и води в доста силно течение без каквито и да е белези на претоварване на бланката.
Изгледа и изработката на въдицата са просто чудесни, нямам никакви забележки, едно истинско бижу от където и да го погледне човек. Наистина няма нито един детайл в изработката, който да не ми харесва. Въдицата просто има дух.
Когато я взех, въдицата ми се струваше малко дълга за малките потоци и късичка за големите реки. Нищо подобно, оказа се че това е точния размер, даже ако беше с десетина сантиметра по-къса щеше да е още по добра.
Определено японците разбират от това как се правят въдици.
Пръчката ми стана основния риболовен уред. Вече имам много излети с нея във всякакви ситуации и няма грешка.
Хващам всякакви размери риби, като дори с риби от по 50-60, та и повече сантиметра, въдицата се справя отлично.
Какво успях да постигна с въдицата, ето няколко истории, които предполагам може и да са ви интересни.
За сезон 2024г. успях да хвана доста риби и то във всякакви размери и във всякакви ситуации, десетки, двайски, трийски, четиридесетки и още по големи.
Ето и няколко снимки.
-
Re: История за една въдица и за едни риби...
За миналия сезон подобрих два рекорда.
Хванах най-голямата си риба. Като дължина през годините може да имам и други, една или две около този размер 60, 65, може би седемдесет сантиметра без нещо
..., но като килограми, това беше най-голямата, която съм хващал.
Удара беше брутален. Удари в много силен и дълбок бързей. Това което ме изненада беше изключително силното течение в което стоеше рибата. Вдигна се от дълбочина и удари воблера с адска сила. Като се изстреля право срещу течението.
Изумиха ме две неща, първо как тази риба си стоеше в струята и как по дяволите успя да се изстреля едни поне 5 метра срещу течението, отнасяйки воблера и развивайки ми аванс, преди да разбере, че е закачена. Умишлено казвам закачена, защото ми трябваха около 15 минути, преди реално рибата да е хваната. Брутални рънове и скоци, много емоции. Накрая рибата не можа да влезе в кепа, е влезе но до половината... и на финала, едни немного добри снимки, но за мен беше по-важно рибата да се върне възможно най-бързо свободна във водата, защото беше много топло.
Един подобрен личен рекорд и много усмивки.
До края на сезона имаше и други добри риби... но не чак толкова добри, почти бях отписал този сезон, когато в самия му край имаше още един подобрен рекорд.
Най-красивата ми риба.
Страхотен мъжки със страхотни цветове, уникален.
Улавянето беше трудно, нагазил в едни драки, чудейки се ще затъна ли, или не и дали ще напълня гащеризона... Когато при една от проводките в размътената вода на метър от мен,...ДУМ!
Засякох, линията тръгна на страни. След което усещайки, че е закачена започнаха резки рънове. Водата завря, плисъци, плясъци. Когато докарах рибата до мен, първия път не можах да повярвам какви цветове има.
Това за мен е най-митичната риба която съм улавял. Приказна, направо не можех да повярвам! И беше закачена в края на кривата си уста. Ужас! Идва, рън и да я няма... Докарвам я тряс, пляс и пак изчезваше в закачките..., имаше няколко инфарктни момента с влизане в клони, завиране около камъни и прочие, но накрая рибата беше моя.
По дяволите... това е най-красивата риба, която бях виждал, уникален стар мъжки, готвещ се за брачния сезон с ярка окраска, озъбен, здрав като бик.
С гузна съвест го положих на земята, но нямаше как да го снимам и да се види размера му. Около 55 – 60 см., някъде там, всъщност нямаше никакво значение.
Наистина страхотен...
Хванах най-голямата си риба. Като дължина през годините може да имам и други, една или две около този размер 60, 65, може би седемдесет сантиметра без нещо

Удара беше брутален. Удари в много силен и дълбок бързей. Това което ме изненада беше изключително силното течение в което стоеше рибата. Вдигна се от дълбочина и удари воблера с адска сила. Като се изстреля право срещу течението.

Един подобрен личен рекорд и много усмивки.
До края на сезона имаше и други добри риби... но не чак толкова добри, почти бях отписал този сезон, когато в самия му край имаше още един подобрен рекорд.
Най-красивата ми риба.
Страхотен мъжки със страхотни цветове, уникален.
Улавянето беше трудно, нагазил в едни драки, чудейки се ще затъна ли, или не и дали ще напълня гащеризона... Когато при една от проводките в размътената вода на метър от мен,...ДУМ!

По дяволите... това е най-красивата риба, която бях виждал, уникален стар мъжки, готвещ се за брачния сезон с ярка окраска, озъбен, здрав като бик.
С гузна съвест го положих на земята, но нямаше как да го снимам и да се види размера му. Около 55 – 60 см., някъде там, всъщност нямаше никакво значение.
Наистина страхотен...
-
А този сезон... този сезон започна като другите, тегав, крив и по реките пълно с хора.
Хора незнаещи как и какво правят, хора с нулева култура и толерантност към риболовците око тях. Е има и надежда, след като се скарах с едни трима двадесет годишни застаряващи младежи, които ми обясниха, как нямало никакво значение, че са влезни десет метра над мен в река и ще си ловят както си искат, ... еми не си ловиха
, от някъде се появи едно момче, също около тази възраст и попита на Вие, може ли да ме изчака, като обловя мястото и си тръгна, да лови тук, понеже не познавал реката. Има надежда, освободих му мястото, казах му къде и как да мине и до къде да стигне, пожелах му на слука и си тръгнах.
А и открих де с една добра риба около 40 см., може и малко повече, а може и ръцете да са ми по-дълги.
На следващия ден си казах, че няма да ходя... но отидох и добре, че го направих.
Времето гадно, студено, ръми, вали, хора няма... и е чудесно.
Изпуснах една прилична риба 30+, после на едно място много се чудех, закачка ли има или нещо ми причука, но му отделих половин час без резултат.
И разхождайки около водата на един от кастовете обирайки влакното, към мен виждам, че се приближава някаква сянка... аз водя, сянката върви и става все по-голяма и по голяма. Не повярвах на очите си
!!! Огромна пъстърва, ОГРОМНА!!!
Върви на сантиметър след блесната, а водата свършва... Спирам, блестата пада на дъното и рибата се извърта... Повеждам пак рибата се обръща и се стрелва към примамката, но вече няма място, водата свършва, прави рязък завой и с плясък се изстрелва към дълбокото. Дали ме видя!?
Хвърлям по посока на изчезналия митичен звяр и повеждам, пропадам, придърпвам и туп.. удар, лек но удар... Засичам и рибата тръгва бавно, тежко и неумолимо. Тя е ! Пръчката е до 6 грама, влакното е 0.5 PE , флоро е 0.19мм., карабинка, като за пъстърва на ерия... Чудно! Контрол никакъв. Напъвам рибата, а тя си вървиииии, затегнах леко аванса, напънах и кошмара започна. Рън към дълното, явно дълбочината е доста голяма, защото имах чувството, че рибата тегли поне метър надолу. После на ляво, на дясно и спря... Закачи ли? Мушна ли се някъде? Напъвам дърпам...тръгна пак. Олекна ми. И след около минута, видях рибата отново... Безумие! Няма такива риби... това не може да в истина...
Показа се и отново замина в дълбокото. Започна едно дърпане, връщане, игра с аванса по три пъти на довеждане. Пръчката сгъната до дръжката. Имаше един инфарктен момент в който рибата тръгна сама към мен и линията отхлаби... дорева ми се, но екшъна продължи. Колко време съм я вадил... не знам, може би десет, може би петнадесет минути, нямам представа, но си поиграх доста. Колко пъти я довеждах към мен, хващах кепа, а тя просто си отиваше, колко пъти тръгваше към закачки и се отдалечаваше, а аз затягах аванса и задържах шпулата с пръст... не знам, но в тези минути получих поне няколко микро инфаркта
. Никой нямаше да ми повярва, колко всъщност е голяма тази риба, сигурен бях, че ако нямам снимки, всеки щеше да ме мисли за луд.
И на края след толкова борба и инфарктни ситуации.. Успех! Рибата беше моя! Успях да надвия над този исполин.
По мои мерки с педи и според въдицата, рибата е над осемдесет сантиметра. Някъде 82-83 см. Дълга, слбата... Спомняйки си каква сила притежава тази риба в това й състояние и колко тежеше, искам да се срещнем отново в края на лятото. Тогава ще е с поне 30% по-тежка и предполагам, два пъти по силна. Дори не смея да си мисля, каква ще е борбата тогава. Сега беше трудно, а тогава сигурно ще е невъзможно... но да видим, дано да се срещнем пак.
Такава слаба и дълга, поне прилича на таймен.
Колеги, всичко написано до тук няма никакво значение, този импровизиран репортаж пускам просто, като благодарност към всеки един от вас. Всяка една от тези три капитални риби предполагам е на повече от 5-6 години, последната сигурно е над десет годишна. Тези риби в този репортаж са мои, но съм сигурен, че през годините са били и на някой друг, едва ли ги хващам аз за първи път. Благодаря на всички хващали ги преди мен, защото ако те не им бяха подарили живота и свободата някога, сега аз нямаше да мога да ги уловя. Когато връщате рибата вие инвестирате в трофей! Когато пускате трофей, го правете и заради благодарността към риболовците преди вас. А и защото някой ден може да се срещнете пак. Тези риби са наши!
Споделяйте от време на време във форума. Направете го от сантимент, предполагам хората, които сме се изградили и вдъхновили, като риболовци покрай този форум не сме малко.
Успех на всички и наслука!

Хора незнаещи как и какво правят, хора с нулева култура и толерантност към риболовците око тях. Е има и надежда, след като се скарах с едни трима двадесет годишни застаряващи младежи, които ми обясниха, как нямало никакво значение, че са влезни десет метра над мен в река и ще си ловят както си искат, ... еми не си ловиха

А и открих де с една добра риба около 40 см., може и малко повече, а може и ръцете да са ми по-дълги.

На следващия ден си казах, че няма да ходя... но отидох и добре, че го направих.
Времето гадно, студено, ръми, вали, хора няма... и е чудесно.
Изпуснах една прилична риба 30+, после на едно място много се чудех, закачка ли има или нещо ми причука, но му отделих половин час без резултат.
И разхождайки около водата на един от кастовете обирайки влакното, към мен виждам, че се приближава някаква сянка... аз водя, сянката върви и става все по-голяма и по голяма. Не повярвах на очите си

Върви на сантиметър след блесната, а водата свършва... Спирам, блестата пада на дъното и рибата се извърта... Повеждам пак рибата се обръща и се стрелва към примамката, но вече няма място, водата свършва, прави рязък завой и с плясък се изстрелва към дълбокото. Дали ме видя!?
Хвърлям по посока на изчезналия митичен звяр и повеждам, пропадам, придърпвам и туп.. удар, лек но удар... Засичам и рибата тръгва бавно, тежко и неумолимо. Тя е ! Пръчката е до 6 грама, влакното е 0.5 PE , флоро е 0.19мм., карабинка, като за пъстърва на ерия... Чудно! Контрол никакъв. Напъвам рибата, а тя си вървиииии, затегнах леко аванса, напънах и кошмара започна. Рън към дълното, явно дълбочината е доста голяма, защото имах чувството, че рибата тегли поне метър надолу. После на ляво, на дясно и спря... Закачи ли? Мушна ли се някъде? Напъвам дърпам...тръгна пак. Олекна ми. И след около минута, видях рибата отново... Безумие! Няма такива риби... това не може да в истина...

И на края след толкова борба и инфарктни ситуации.. Успех! Рибата беше моя! Успях да надвия над този исполин.
По мои мерки с педи и според въдицата, рибата е над осемдесет сантиметра. Някъде 82-83 см. Дълга, слбата... Спомняйки си каква сила притежава тази риба в това й състояние и колко тежеше, искам да се срещнем отново в края на лятото. Тогава ще е с поне 30% по-тежка и предполагам, два пъти по силна. Дори не смея да си мисля, каква ще е борбата тогава. Сега беше трудно, а тогава сигурно ще е невъзможно... но да видим, дано да се срещнем пак.
Такава слаба и дълга, поне прилича на таймен.

Колеги, всичко написано до тук няма никакво значение, този импровизиран репортаж пускам просто, като благодарност към всеки един от вас. Всяка една от тези три капитални риби предполагам е на повече от 5-6 години, последната сигурно е над десет годишна. Тези риби в този репортаж са мои, но съм сигурен, че през годините са били и на някой друг, едва ли ги хващам аз за първи път. Благодаря на всички хващали ги преди мен, защото ако те не им бяха подарили живота и свободата някога, сега аз нямаше да мога да ги уловя. Когато връщате рибата вие инвестирате в трофей! Когато пускате трофей, го правете и заради благодарността към риболовците преди вас. А и защото някой ден може да се срещнете пак. Тези риби са наши!
Споделяйте от време на време във форума. Направете го от сантимент, предполагам хората, които сме се изградили и вдъхновили, като риболовци покрай този форум не сме малко.
Успех на всички и наслука!

- Владимир
- дал Браво: 135 пъти
- получил Браво: 613 пъти
Радвам се,че ти носи радости и съвета ми е бил добре дошъл.
Аз от скоро съм със Tenryu Rayz Spectra 61LL
Аз от скоро съм със Tenryu Rayz Spectra 61LL
- ...
-
- 20250131_155947.jpg (297.2 KiB) Преглеждано 4741 пъти
-
- 20250131_155928.jpg (201.63 KiB) Преглеждано 4741 пъти
-
- 20250131_160025.jpg (193.47 KiB) Преглеждано 4741 пъти
Живота е една безмислена война,накрая всички я губим.
-
Съвета ти беше отличен, благодаря още веднъж.
Честито за новата придобивка! Страхотна е. Пожелавам слука и хубави риби.
Направо се чудя, какво ще е нивото на Spectra серията?
Аз сега отново съм в търсене на минималистичен пъстървов спининг с дължина под 1.3 метра.
Tenryu са имали такъв модел, но вече не го произвеждат.
Вариант е PALMS EFNS-39XUL
Или Smith но той е четириделен...
Та отново съм в дилема
?, колегата с който ме свърза тогава помага, дано да излезе нещо.
Аз сега отново съм в търсене на минималистичен пъстървов спининг с дължина под 1.3 метра.
Та отново съм в дилема

- Владимир
sharko54 написа: ↑Съб Фев 08, 2025 7:02 Съвета ти беше отличен, благодаря още веднъж.
Та отново съм в дилема?, колегата с който ме свърза тогава помага, дано да излезе нещо.
Валери ти търси.
Иначе,ако тук намериш нещо подходящо,потърси ме да те уредя с отстъпка!
https://spinningfish.bg/
Пп.Иначе и аз преди време,бях заглеждал тази 39LL на Райз,но явно нямаше много интерес и я спряха.
Преди това имаше къси и на Сиерито и Жувията,на Тенрю,но те са спрени изцяло от производство,като модели.Все пак,по търговете в Япония,може да изпадне нещо.
-
Дано при Валери да излезе нещо, на него се надявам.
За съдействието ако намеря нещо тук в БГ, благодаря, но едва ли ще намеря.
В България пръчки с такава дължина са доста непопулярни.
За съдействието ако намеря нещо тук в БГ, благодаря, но едва ли ще намеря.
В България пръчки с такава дължина са доста непопулярни.
- Владимир
Мога да помоля да внесат Тейлоук,ако има подходяща дължина, ще я вземем със -28%
https://www.tailwalk.jp/en/product/troutia-s/
-
Владимир написа: ↑Съб Фев 08, 2025 23:00 Мога да помоля да внесат Тейлоук,ако има подходяща дължина, ще я вземем със -28%
https://www.tailwalk.jp/en/product/troutia-s/
Не знаех, че имат подобни модели.
Вариант са, не са като Tenryu-то, но са вариант.
Потърсих ревюта и/или някакви клипове конкретно за моделите Troutia stream 38L и 43L, но за жалост не можах да намеря нищо. Искаше ми се да видя как се държат. Имам опасения, че ще са твърди /бързи/. За малките потоци по моите разбирания, въдицата трябва да е не повече от средно бърза, да не кажа направо параболична.
Но пък Тейлоук са грамотен бранд що се отнася за пъстърви, би трябвало пръчките да са ОК.
Модела 38L трябва да е към 112 см. като дължина.
Модела 43L трябва да е към 130 см.
Както се ориентирам и двете са двуделни, което е добре.
Не можах да намеря и данни за бланката, съдържание на стъкло, към карбон, за да се ориентирам за бързината й.
За размера в сантиметри в "затворено" сгънато положение, също нещо не вдявам

Ще поровя малко повече и през други търсачки, не само през google, да видя дали няма да излезе нещо допълнително, като информация за тях.
А иначе от двете, варианта 38L хептен ми малее, 43L може би е по-удачния вариант ???
- Владимир
Ами да ти кажа,под 130см и аз се чудя,какъв плюс би било!!!
Примерно за кастинг вариантите,има плюс да е максимално къса,дава повече свобода на риболовеца .
Но за спининг и 140см ще е ок,дори за обрасли места,а и тесни потоци.
Не знаех,че те устройва и 4.3,тук вече има повече избор ,под 4 фута си е ограничаващо ...
Пп.А за това,че не са Тенрю,знам .
Но да не забравяме,че първия път си се беше насочил към Тейлоук,тогава аз те пренасочих към истината...
Примерно за кастинг вариантите,има плюс да е максимално къса,дава повече свобода на риболовеца .
Не знаех,че те устройва и 4.3,тук вече има повече избор ,под 4 фута си е ограничаващо ...
Пп.А за това,че не са Тенрю,знам .
Но да не забравяме,че първия път си се беше насочил към Тейлоук,тогава аз те пренасочих към истината...
-
На практика 4,3 инча, няма да е кой знае колко по различна дължина от въдицата, която ползвам в момента.Владимир написа: ↑Нед Фев 09, 2025 11:22 Ами да ти кажа,под 130см и аз се чудя,какъв плюс би било!!!
Честно казано, търсенето ми на минималистична пръчка, не е провокирано чак толкова от дължината и с тази се оправям добре по малките реки. По скоро идеята ми е да се вземе максимума, като удоволствие при ловенето на риби около двадесетте сантиметра, каквито са преобладаващите големи риби по малките реки.
За това се притеснявам дали Тейлоук-а няма да е прекалено твърд, ако е, на практика няма да има смисъл. Нито ще мога да хвърлям и презентирам малки примамки, нито при вадене на риба ще е ОК. Имам пръчка, която в дължина 1,30м. е фастова и определено не е комфортна за работа по малки реки. Не и по начина по който го разбирам аз.
За това, най-добре да излиза Тенрю-то на 3.9 и да се мирясва

Ако не, показания Тейлоук 38L е вариант. Само че никъде не мога да намеря нито ревю, нито мнения, нито видео, за да добия поне малко представа, как се държи бланката.
Това е неоспорим факт, и добре че беше ти. За първи път боравя с пръчка с подобно поведение на бланката.
За това и вярвам, че Тенрюто, в късия вариант ще ми пасне, точно.
Странно защо са я спрели ?
- Владимир
Според мен,карай с тази,докато не излезе Тунрю.
Ти и макара щеше да сменяш ,но гледам си караш 2ри сезон с тази.Не ти е притупало,ако ще е гарга,нека се казва Райз.
Ти и макара щеше да сменяш ,но гледам си караш 2ри сезон с тази.Не ти е притупало,ако ще е гарга,нека се казва Райз.
- Павел Иванов
- Риболов: на маса
- получил Браво: 193 пъти
Ти и Райза на 3.9 фута ще е колче за домати , не го сравнявай с 6.1 изобщо !
Ако спорите с идиот, има голяма вероятност в този момент той да прави същото.
Марк Твен.
Спинингиста , разширени вени нямааааа !
http://www.nflcc.com/
Марк Твен.
Спинингиста , разширени вени нямааааа !
http://www.nflcc.com/
- Владимир
Не правя сравнения,а му казвам да изчака за Райз,вместо да взима по-нисък клас въдица!!!Павел Иванов написа: ↑Пон Фев 10, 2025 18:48
Ти и Райза на 3.9 фута ще е колче за домати , не го сравнявай с 6.1 изобщо !