" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Публикувай отговор
Аватар
outsider
Риболов: състезателен фидер
дал Браво: 209 пъти
получил Браво: 5196 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

И такаааааа... вечерта допълвам изразходваната храна с точно същата рецепта : ТТX , едра храна за шаран , рибна храна , пелети. :twisted: :twisted: Нямам фуил? Нямам и не ми трябва! 8) Приготвям колата за спане - температурата стремително пада , нахлузвам термобельо и се пъхам в спалния чувал...

Неделя сутринта.... нещо не е наред. :roll: Първо в чувала се чуствам отлично. Ама нямам никакво желание да се измъкна от него. И аз за колко часа "навих" телефона? Как да е седем часа , пък е толкова светло? Надигам глава... имаме проблем , Хюстън! :o :shock: ТАКА не се бяхме разбирали , деа! :mrgreen:

Изображение

Изображение

Първата ми мисъл: сега както съм хванал цаката на реката , и няма ситни баби , тези ще вземат да отменят състезанието! Споко - както се оказа , има само един отказал се , останалите са на линия - 15 човека фидер , и поне още толкова сектор щека. Тегля горната тапа в сектор от 5 човека , кошницата 160 течение зверско , 34 метра , почваме.

Изображение

Един час по-кънсо.
Не съм видял кълване. Не съм извадил сдъвкана стръв - щото торния червей беше разкаран след половин час висене , и сега сън минал на повод 0.14 , кука 14 номер и бял с вердевас. Скъсявам дистанцията до 28 метра , има инфо че Микаeл на долната тапа има една платика. Тука е време да се съберат две и две - толкова съм задобрял , че с такива сложни задачи се спpавям без калкулатор 8) - даже лист и химикал не ми трябват бе! 8) :lol:
И така , снегът се топи - и получената вода - МНОГО СТУДЕНА вода , се влива в реката. Рибата , съответно , внезапно е открима полезните свойства на лечебното гладуване , и се лекува с ентусиазъм...НЕ ЩЕ БЕ!!! :evil:
И сега , кoй е с термоядрена захранка , и БЕЗ ФУИЛ? :oops: :oops: Мммм...вади се торбата с глина , ръсва се глина в храната , спира се кълцането на торен , и минавам на изчакване от десет минути...междувременно , снеговалежът най-после спира , сгъвам чадъра и го оставям зад мен , без да гледам къде - почти в същия момент - минали са повече от два часа най-после ми кълве! Вдигам фидера , и имам ЕДРА риба :D

Ибрееее! Докарвам рибата почти до брега , посягам за кепа , и откривам че съм плеснал чадъра върху дръжката му...обръщам се да махна чадъра , като в хода на тая операция без да искам оставям върха без надзор , при което рибата се забива в някакъв корен на два метра от брега! Виждам кошницата бе! - само че рибата вече я няма... :( :?

Описаните събития се развиват на 16 март - оставям на вас да се сетите що досега не бях седнал да пиша :evil: :evil: :evil: :evil: ....надявах се да ми мине , ама още не ми e минало...тъъъъъъъъъъъъпооооо копелееееее !!!! :x И ако тва ти беше единственото кълване за деня? :evil: :evil: :evil:

Течението , междувременно тръгва да стихва , хващам ситно скобарче , последвано от скимър около половинката и още едно скобaрче. Дaли пък няма да тръгне? Ми не знам - организатора идва да ни каже че ще приключим един час по-рано , щото сектор щека е почти изцяло капо , и хората събират панаира... :)

И така , аз тегля 980 грама. Комшията има 1.820 , и става втори в сектора , и прибира втория плик , първия го взема Микаел с две кила и нещо...

(...)

Имам два часа и полвина път към къщи - време да обмисля някои неща . Окей - изпуснах си рибата като последно говедо. :oops: За състезанието кво да кажем...ми аз всъщност се изкефих страхотно , особено в събота. :)
И доказах (главно на себе си) , че мога да се явя на непознат водоем , срещу местните , и да направя читав резултат . Което е важно , щото съм в процес на пълно реорганизиране и преосмисляне на досегашната състезателна дейност. И след две седмици пак щях да играя на тотално непознат терен , срещу местните - предпоследния отчаян опит за класиране за финала Матрикс... :wink:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12

2021: 6
2022: 11
2023: 13
2024: 9
2025: II
Аватар
outsider

Мнение от outsider »

До ивицата , където се провеждаше поредният кръг (два кръга) за класиране за Финала Матрикс , има два часа и половина път. Достатъчно време за да се попитам "ти къде си тръгнал баце , като на познат терен се оплиташ като пиле в кълчища?" :oops: , и други такива въпроси. Paботата е там , че финалът догодина се провежда на близка , позната ивица : Мартиниерския канал - и много ми се щеше да се класирам , деа... :)

Ивицата ми е непозната , обаче организатора любезно ми дава подробно инфо:

1. реката е плитка , само във фарватера , ограничен от шамандури , има малко повече -около два метра
2 допреди няколко години всичката риба (платики от 500 до 800-900 грама 8) ) , се е ловяла в този по-дълбок участък , обаче сега рибата била плъзнала по плиткото , и се ловяла зад фарватера , на 45-60 метра.

3. Не били рядкост улови от порядъка на 15-17 кила :D
4. Има шлюз , който разделя реката от морето , който ту се отваря , ту е затваря , течението се мени а при много висок прилив , в реката влизала солена вода , с всички произтичащи последствия...

Естествено , от местните не познавам почти никого , но познавам гост звездите - Йоан (Йо) Усé , Батист и МaнЮ Галего , от един от най-силните клубове във Франция , и други гангстери и бандити . От местните познавам Марк , който живе е на километър от водоема , и организира турнири тук. Той ми дава още инфо , едно към едно с това което вече имам , като ми подсказва че тук рибата реагира добре на рибна храна. Пие се кафе , хората обсъждат секторите , добрите места "като се паднах там миналата година"..спомняш ли си преди две години" и кво ли още не...познават терена наизуст , педя по педя....ще се яде много бой :roll:
Това е точно по план! :mrgreen: - в събота ще ме бият , и с малко късмет , в неделя ще знам кво да правя... :wink:

Изображение

Тираж. Падам се в единствения сектор , където каналът е много широк , и шамандурите са далеч. Денят е слънчев и тих - най-скапаното време за ловене на платика в плитка вода. Марк се пада до мен , отивам да се консултирам - ние сме в средата на сектора , и той само поклаща мрачно глава - тук се печелело от едно от трите места най-вляво , или от дясната тапа. По средата - "квото настържем..." :?

Изображение

Сега , от всеки сектор (има три) се класира един човек (после се оказа че не било баш така). Така че решавам да играя "ва банк" , да направя храна , от която рибата да получи затлъстяване , диабет и сърдечно съдови заболявания :twisted: - ама царевично кюспе , ма фишмийл , ма шаранска храна..ако ще се стърже за случайни риби , решавам да търся отсрещния шкарп , който намирам на 66 метра. Зaбелязвам , че Марк храни на същата дистанция , значи съм на прав път - комшията отдясно лови по-наблизо , Маню , две места вдясно цели един метър зад кърмата на червената яхта - баси , тоя пич ако сбърка с един метър , удря корпуса - после се оказа , че е ловил на 73 метра.

Изображение

Предпоследен вдясно е Йо...баси късмета. Идвам на онова място на географията , там дето гърбът губи доброто си име :lol: , и трябва задължително да се падна в един сектор с един от тримата най-добри състезатели на Франция... :evil:
Стартираме. Почвам с презамятане през три минути , после удължавам паузата..минава един час. Не съм видял кълване. Отдясно се задава Йо, да види кво правим - всички вдясно от мен са капо...Сигурно минава час и половина , преди някой да се разпише - комшията отдясно , дето лови по-наблизо...след него се разписва Маню , и малкo по-късно - Марк отляво.

Два часа след старта.

Марк има две риби. Комшията отдясно - и той. Маню има три.В левия край имало повече риби , казва Марк . Аз още не съм видял кълване , и почвам силно да подозирам , че с храната се престарах. :wink: Мммм... храната се хвърля във водата , в кофичката се сипва глина , смесваме с фуил , и за да не мятам на вече засипаното с "лошата" храна петно , удължавам с два-три метра. Минава още ...бая време , а бе - 2часа и 45 минути след старта , когато най-после ми кълве , скимър от 700-800 грама влиза в кепа , и вече не съм капо! :D :D :D
Ми добре - ама кълването не се активизира. Когато остават 45 минути , аз решавам да удължа с още 2-3 метра ( после измерих дистанцията от любопитство , 71 метра) Ми не ще ...поглеждам в краката си , където едва ли не се отърква в дъното на живарника морски кефал около 70 санти :shock: ...да ти е драго да се гръмнеш... :lol:
Остават десетина минути , ставам и тръгвам да събирам - голяма полза от манша май нямаше? Не знам дали нещо разбрах , освен приятната изненада , че с фидер от 3.6 метра , с връхче 2.2 мм , унция и половина , можело да се лови на 70+ с кошници от 30-35 грама... :roll:

В тоя момент му кълве - сега ли бе?! , засичам и имам риба... докарвам до кепа нещо , което вземам за морски кефал - остават три минути , кефал с този размер НЕ може да се вкара в кепа за три минути (повод 0.12 , кука 16-ти номер) , обаче дзверо си влиза в кепа без възражения , и се оказа че не е илария , а най-нормален клeн (бая по-голям , отколкото изглежда на снимката)

Изображение

Местните останаха като гръмнати , не били виждали кефал , уловен в тази река.

Идва кантара , дясната тапа печели със 6.9 кила (7 риби) , после има един с 4 кила и нещо , Марк има три и половина , аз тегля 1.780 , комшията има две-три кила , Маню има четитри и нещо...
Йо , от дистанция 79 метра има ДВЕ риби.

1.620.

8) :twisted: :lol:

Ей , алоооуууу!!!! Тоя пич е един от най-добрите в националния отбор , и е на свой терен бе!- чИ аз кво се оплаквам? Дотук всичко е по план :wink: , и утре е ден.

ПъСъ: тапата със седемте риби печели крайното класиране. Оказва се , че в единия от другите сектори печели някой , който вече е класиран. И да видиш ти - не се класира вторият от неговия сектор , а този с най-добрия резултат от класиралите се на второ място , от който и да е сектор. Това колко е честно не се наемам да оценявам , обаче вторият от нашия сектор - Маню ГaлегО също се класира , както и Батист - тоест , за утре вече имаме 4-ма класирани ..ще има хляб и за вторите в някои сектори..стискаме палци. :11:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....

Аватар
Markony
дал Браво: 215 пъти
получил Браво: 33 пъти

Мнение от Markony »

Е така вече се живее, ставаш сутрин отваряш форума и едно кафе и си четеш пасквила :)
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info
Аватар
outsider

Мнение от outsider »

Markony написа: Чет Апр 10, 2025 9:03 Е така вече се живее, ставаш сутрин отваряш форума и едно кафе и си четеш пасквила :)
Да ти е сладко:

Неделя сутрин. Първа промяна времето :

Изображение

Трябва да се отбележи , че този район на Франция е известен с вечно гадното си и дъждовно време , и тва слънце вчера въобще не беше нормално . Сега ръми някаква ситна гнус , и духа вятър. Беседваме с Батист , Маню и Йо , докато чакаме тиража - сега , Батист , Мaню и малкия Антоан - и ТРИМАТА са вече класирани , се падат във вчерашния ми сектор. За майтап , Мaню се пада на СЪЩОТО място! :lol: Аз се падам през едно място от там където Батист е спечелил с 4-5 кила - той ми обяснява че е ловил на 46 метра , имам две места вляво вчерашния си съсед отдясано , Марк е 3-4 места вдясно , и ПАК имам Йо в десния край на сектора! Аман бе! :evil: :lol:

Изображение

Опипвам дъното...ми кво да ви кажа , на 46 метра не намирам нищо интересно , звучи ми като дълбока тиня...тръгвам да "опипвам" навътре , и правя второ петно, на 58 метра.

Храним. Бедна , тъмна храна :wink: , не вкарвам почти никаква жива стръв , не храня с голяма кошница. Почвам на 46 , 15 минути , минавам на 58 - 15 минути , нищо. Връщам се на 46 , където имам кълване , което не успявам да реализирам. Кука 16 , щото. :evil: Презамятам и правя ВТОРА фитка! :x :x

То бива , то може...Имам два часа и половина път след мача , да се чудя как мое съм толкова тъп и да си изпусна...трите кълванета , които ще имам за целия ден? :? :lol: Сега кво правим? Минавам нa по-голяма кука , или рибата кълве толкова пипкаво , щото всъщност иска 0.10 и кука номер 18 ? Монтирам ситна кука , като докато се занимавам с тоя бриколаж , съм метнал другия фидер на 58 , където течението сгъва върха на обръч , а не мога да вдигна фидера нагоре , щото почва вятъра да пречи...Кво правим? Придърпвам 50 сантиметра ( плавничко така , бавничко...) , за да върна фидера в изходно положение , и влакното да се отпусне за поне десетина секунди , докато течението пак го натисне. Това което се случва , е че дърпането дава като резултат енергично кълване , и първия едър скимър влиза в кепа! :D

Презамятам - знае ли човек , може да са се завъртяли на петното? Минават три минути - ми няма никой...хммм - ПРИДЪРПВАМ 40 сантиметра...Е-НЕР-ГИЧ-НО кълване! :roll: :idea: Такава ли била работата? :twisted: Седи добичето с флегматичната физиономия на среднoстатистически немец , дъвче замислено фуилеца , и наблюдава вердеваса на куката (всичко става с 4 вердеваса на кука 14-ти номер) , и в момента , в който придърпвам , в платиката се събужда хищнически инстинкт - овца-стръвница! :twisted: :mrgreen: , и го лапва преди да е избягал? :roll:

Презамятам , изчаквам , придърпвам. Е , номера не минава всеки път - ако имаше толкова риба на петното , че всеки път да става , нямаше нужда да се придърпва , мисля. Ама двете ми платики стават три , трите стават четири , а четирите стават пет 8) , за ужас на съседите , които имат по една риба , и не загряват кво се случва.

Изображение

Случва се това , че ще ви направя на парчета. :twisted: Ще ви размажа , ще ви изкормя , ще ви изям с парцалите! 8) :mrgreen: На непознат водоем идвам и убивам всичко жи...

"Йо " , подвиква някой в другия край на сектора -"колко имаш вече?"
"Седем!"

:o :? :( :(

Упс. Мда. В продължение на пет славни минути бях първи в сектора :) ...ма много трябва да си повярваш , че да решиш че можеш да биеш Йоан Усé два пъти за един уикенд на негов терен..."винаги ще си спомняш този ден , като деня , в kойто за малко да го направиш..." :wink:

Изображение

:lol: :lol:

Добре де - надежда винаги има - питайте живите омари в кухнята на Титаник :wink: ...пък може да са били и лангусти , се тая. :lol:
И така - във вчерашният ми сектоp има трима класирани. В още един има друг вече класиран , ако спечели ще се класира най-добрият резултат от вторите ...(докато си правя тези тънки сметки , забърсвам шеста платика) . Ако риболовът е като вчера - а околo мен не се вади почти нищо , аз най-вероятно ще имам най-добрият втори резултат...освен ако нещо не се скапе , или не направя някаква идиотска грешка. Примерно , да вкарам прекалено много храна , при положение че има риба като да хванеш две на час. Спирам торния , от който вкарвах много малко , и засилвам фуила , както и кълцания бял. Кaто че ли даже стана по-добре , имам индикации за риба на петното , правя фитки , хващам по нещо...

Тука комшията от дясно не издържа - има две риби , едната - ситна , става , отмерва още няколко метра , и минава на моята дистанция. И почва да кълца торен все едно луканки ще прави :shock: :shock: ...тцъ. Тая работа нито му докарва риба , нито спира моята. Приключвам турнира с 13 риби , и макар да съм зад Йоан , мога да кажа че се изкефих - а също и че научих нещо важно , щото никога не съм си падал по придърпване на стръвта , обаче от 13 риби не повече от 5 ги хванах без да придърпвам... :wink:
Йо се задава от другия край , да гледа тегленето. "Йо , колко имаш? "
"Седем риби"

:o :o :roll:

Ти баце ебаваш ли се нещо?!? "Имаше седем , когато аз имах пет " , процеждам през зъби
"Имах три , казах седем , да шашна съседа" ми се хили нагло копеленцето - ама съм СИГУРЕН че ме взема за мезе!!!

:x :x :x :evil:

Тапата има две риби. Вторият , и той . Комшията вляво - една или две , този отдясно , две.

Мен ме теглят на два пъти , първо четене , 6.600...

Изображение

...след второто стигаме 10.620

8)

"Колко червей накълца , Иван? - аз кълцах , но не можах да ти дръпна рибата.."
При новината , че съм кълцал бял , направи физиономия , която няма да забравя скоро :mrgreen:

След него имаме eдно капо (?) , после Марк има три kила , един пич има 6...а бе стигаме до Йо , който хваща живарника , и ме поглежда изпод вежди - "Иван , готов ли си? .." :wink:
Ти знаеш ли да плуваш , а? :evil:

:lol: :lol:

...и вади седем риби. 4 кила и нещо.

:o :o

Ъъъъ...А? Аз печеля сектора? Чертичка , плик билет за финала? :shock: :shock: Кви чертички бе баце , кви пликове - бих Йоан два пъти за един уикенд на негов терен бе! :D :D :D

Пътят до къщи , за съжаление , е само два часа и половина. Няма да ми стигне времето да се хиля като идиот и да се потупвам по гърба - и да си представям как вердеваса се плъзга по дъното , а платиката хуква да го гони...

ПъСъ: турнирът се печели с малкo над 12 кила - с малко усилие , и такъв резултат беше напълно достижим , ама айде да не се лакомим.. :wink:

Аватар
Markony
дал Браво: 215 пъти
получил Браво: 33 пъти

Мнение от Markony »

Браво, Брависимо! Се такива да ги чета ;)
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info
Аватар
outsider

Мнение от outsider »

Събота , 5-ти април. Аз отивам да си прибера плика от Зимната Лига 8) , да си получа поръчаната жива стръв и да се видя с тайфата. И да получа новините за състезанието в неделя - все някой ще е ходил да провери как стоят нещата на канала? ....ъъъъ. Ходили са. :shock: :shock:
И не ги притеснява да споделят инфо : РИБА НЯМА. :? По една-две на калпак за цял ден , капота , такива радости . Отпрашвам към канала - имам 4 часа на разположение за бърза тренировка , ловя само на вердевас , храня с фуил и тъмна храна с глина , минава един час , преди да видя първо кълване :roll: , за 4 часа имам 3 сомчета и един ситен скимър...Работата щешe да е МНОГО изкецана... :?

Неделя.

Изображение

Решавам да не правя никакво масивно захранване - риба просто няма , и почвам с малки , ЛЕКИ (8 грама) кошници. За да мога да ловя с такива кошници , съзнателно избрах къса дистанция - 28 метра , докато всички останали се засилиха да ловят на 40+ , ако не и на 45+ :wink:
За мое най-голямо учудване , десетина минути след старта имам кълване. Ся , не си представяйте как фидера едва ли не излита от стойката :mrgreen: - няма такова нещо. Връхчето трепва , сякаш някакво насекомо е закачило влакното , и вадя вердеваса изсмукан . Само вердевас , разбира се. Повод 0.10 , кука 18. И фуил. Презамятам , и имам ВТОРО кълване от същия тип , и със същия резултат. После вадя стръвта сдъвкана , без въобще да съм видял кълване...Най-тънкият ми връх е 0.75 карбон (забележка : от вчера за тази пръчка имам вече и върхове 0.5 и 0.75 СТЪКЛО :evil: , щото аман! :x ) Сега кво правим? Вади се от кутията кошница без олово. Само мрежа , тва нещо стига до петното благодарение на теглото на захранката , и сега следва кълване , което ми дава скимърче от 100 грама. Или по-скоро от 80... Не виждам нищо нито отляво , нито отдясно , а аз имам риби на петното , даже кълцам по малко бял , обаче не успявам да реализирам кой знае колко - имам фитки , вадя сдъвкана стръв без да видя кълване ИЗОБЩО , хващам още две-три риби от същия калибър , както и една от близо 400 грама. Опитвам с патерностер с дълъг повод - вердеваса се изяжда на секундата без да видя кълване , на второ четене вадя риба без да съм видял кълването - тва си беше чист късмет! :D , като и тази е от 400+. Докато бая на монтажите , рибата се изнася. Оптвам с мътилки , опитвам да презамятам по-често , да изчаквам , нищо - до паузата успявам да хвана още една риба , и стигам цифрата 6. Сигурен съм че съм много зле - а в сектора има и поне трима много добри играчи , обаче като седнахме да обсъждаме нещата на чашка бяло вино , се оказа , че другите не били по-добре! Двамата ми съседи са капо (!) , Има хора с по 5-7 риби , но много по-ситни , при новината , че имам и две риби от 400-500 , някои хора се задавиха с виното , та се наложи да си сипят по още едно. :mrgreen:

Изображение

Паузата , в такива ситуации може или да се окаже много полезна - малко спокойствие , и рибата налазва петното , или - напротив , да убие риболова. Естествено , рибата беше избрала втория вариант - сега не кълвеше изобщо , опитвам почти час ставам и тръгвам да обикалям "нивата". Жан Клод има едно сомче , , като цяло никой не хваща нищо. Връщам се , вадя да презаметна , и откривам стръвта сдъвкана. А! С нова надежда се захващам със задачата , имам две микрофитки , и хващам още един ситен скимър. Идва кантара , и се оказва че до мен в сектора най-големия резултат е около 700-750 грама. Аз тегля 1.340 8) , печеля сектора , и се класирам втори в ивицата "фидер" (тапата вляво има 2.200) Има и секция щека - и понеже имаше възможност да се направи отбор със състезател от другата секция , ние направихме отбор с Бернар - опитен плувкаджия , който е 5-ти в сектора си , и се класираме отборно 4-ти , с което прибираме още един плик. Кога е най-зле... :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и турнири”