Да допълним темата със събитията от април .
Мартиниерския канал , 5-ти април.
Аз съм готов бе! Нaвързал съм от вълшебните куки , всички изводи са направени , дайте ми читав тираж , и елате да видите! Упс!

Имаме прооблме , Хюстън! - имаме голям проблем!

Успях с едно ловко движение да изтегля такова място , че всички останали въздъхнаха с облегчение в един глас...най-убитото място от цялата ивица , от което никой , никога не е печелил , къдетo няма читава риба , и където разумната стратегия , тва е да съобщиш на организатора че те е заболял стомах , и да се прибереш да си доспиш...
От всички фидери , само един с плетеняк..
Така , правя петно на късо - 24 метра , и едно на 48 (тук каналът се разширява )
Аз освен всичко друго съм и дясна тапа , като трите места вдясно са кенеф , а оттам наляво нещата се подобряват , и в левия край е възможен нормален риболов. Обсъждаме тая работа с комшията - баща на малкия Антоан от предния епизод. Дървото не е поникнало далеч от крушата - Микаел също е специалист и любител на риболова на ситнеж , той храни на 15 метра.
Почваме. Едни 15 минути след старта имам първа индикация , и подвиквам нa Микаел - колко риби имаш? ТРИ , отговаря ( Кога бе? - не съм го видял да бърка с кеп уж?) - и тука Микаел вдига над водата нещо от порядъка на 30 грама...аха. И презамята през минута...Аз бодвам скимърче от 80-100 грама , и тук почва да ми кълве. Само на вердевас. Тънко и внимателно , рибата е само от този калибър - 100 грама е бонус , фитките са безбройни...Има пауза два часа и половина след старта , така че правя опит да увелича размера на рибата с ловене на пинки , без вердевас - кълването значително се влошава...40 минути след старта , опитвам далечното петно за 20 минути - сдъвкана стръв на всяко мятане , без да видя кълването изобщо , на 20-та минута вадя платичка от 20 грама , и стоплям , че съм направил номера от оная диета :
-На страхотна диета съм от две седмици!
-И колко загуби?
- 14 дни...
Пауза. Микаел има около 30 риби. Аз имам 10. Почти всички са се заели с ловенето на трамвайни билетчета накъсо , един пич има платика от две кила...Пием по винце , и се връщаме по местата..
Аз минавам нa вервеас с бял червей , рибата е същата , обаче след малко имам читаво кълване...
Ааа! Ей такива да хвана 5-6...Да бе , сигурно...Хващам и една от 300 грама , и пак ме налазва ситнежа...Опитвам отново за 15 минути отсреща - нищо , връщам се на късото...
Така минава турнира , аз имам 19 риби и едно бибанче. Микаел има 60-70 броя , и смята , че съм ловил прекалено надалеч. Аз пък мисля , че с дребосък не може да се играе срещу левия край...Микаел тегли 4.320. Аз имам 3.400 ...сигурно съм загубил 40 минути отсреща...хммм. Лявата тапа има 7 риби. И тегли 9.500
Мда. С тая работа съм 13-ти от ... не си спомням , 34 или 40 човека. Пликове имаше за първите...12.

Обаче има сектор щека , и има отборно класиране ( по двойки и по желание , направихме пет отбора) - и отборно сме втори , щото ортака е спечелил сектора плувка , та взехме плик.
Сега , аз за този сезон уж съм наточил нож с много дълга дръжка. Дали не е време да я скъся малко , тва е въпроса?

Е , от една страна , тъкмо почваме , време има. А от друга - ми тва е осмо състезание , и дотук имам една чертичка...Айде , като направим десет , ще видим ...
18 април.
В новия ми департамент (44) ,са решили за пръв път да организират турнир по метод риболов...кво да ви кажа? - аз съм го зарязал тоя бизнес от бая време - откак Федерацията забрани метода на нормални състезания ..
..обаче организатора преди месец-два ми каза че ме е записал директно , без да ме пита...такова доверие трябваше да се оправдае !
Гьолът е пълен с платики ( по-скоро едър скимър) , шаранът е рядкост , и най вероятно ще се спечели с платика , и жива стръв. Щото единственото условие , това е да се лови с метод хранилка - разрешено е всичко друго. Миналата седмица с един приятел направихме разузнаване с бой , при което аз имам 9 скимъра и пет сомчета , а той - девет скимъра и ...два шарана от по 6 кила!!!
Кво се оказа? Докато аз:
-съм се отказал от метода
-ловя всеки път с различна храна и пелети
-не съм купувал топчета , дъмбели и т.н. пет години
- имам десет вързани куки всичките различни
-пелетите ми седят на фидера двайсе минути без да се разпадат , и смърдят на нещо химическо...
То хората:
-ходели по състезания по метод
-ловели с ЕДНА храна , която познават идеално
-имат един сак различни топчета и дипове...
А бе ти в кво лозе се набута пак бе , Иване?
И така , с увода дотук - тегля (пак) дясната тапа:
Сега , на снимката островът изглежда много далеч. Като седиш на брега , всъщност е много по-наблизо.
Снимката НЕ лъже.
Аха. Тръгвам аз да мятам - идеята е да ловя на метър от острова - отмервам 70 метра...ъъъ?!? Ми така на око , до острова има още...40?!?

80...90? Все още съм бая далеч , обаче има лек насрещен вятър , и аз откpивам , че не мога да метна повече от 90 метра. Не тренирам ловенето на такава дистанция ( няма къде да ловя на такава) , и решавам да се спра на 90 метра. Правя и петно на 40 - ми тапа съм , все пак , другия остров е много по-близо , обаче е бая встрани , и не мога да ловя там...
Стартираме. Храня с царевица , пелети и храна за платики на 40 метра. Острова го храня само с метода , щото аз дотам няма с кво друго да метна. Сега съм взел пелети Sonu , изгледал съм десет клипа , разбрал съм как се мокрят , и се разпадат за две минути. И след две минути имам мощно минаване на риба през влакното , без да клъвне. И пак. И пак! С това активността на петното се изключва. Аз съм приготвил различни храни:
Тази на Sonu се оказа недостътчно лепкава за метод ( позволява да се натъпче в хибрид , но си е по-скоро храна за ловeнe с кошничка) Правя опити да презамятам по-начесто - през 7-10 минути , а също и през 15. Нъцки. Жаки да Силва отляво има два скимъра - ама той като умните хора лови на бял червей , и е захранил с бял , кастери и кълцан торен. Аз съм решил с експериментрална цел да ловя на чист метод , имам само разни точета ( накупих няколко кутийки)
..и хващам първия скимър един час след старта. Имам новина , че на другия бряг един пич има шаран от над 6 кила , на моя бряг хората имат по няколко платики...Опитвам на 40 метра - нищо. Когато са минали два часа , правя петно на 60 метра , и въртя трите , без да кълве на никое - имам риба , която закачa влакното на 90 , само че там имам и закачка , в която губя една кука...хммм , едра риба оттам едва ли ще извадя.

Връщам се на 40 метра , кадето имам моментално кълване , и вадя едър скимър - почти платика:
Ей такива да ме налазят , за двата оставащи часа го бия аз шаранa от 6 кила и окото ми не мига!

Да , ама не - кълването не се повтаря , връщам се на 90..
А бе да ви кажа: метода е адски скучен ъъ...
метод на риболов! Ми мяташ , и си зяпаш върха 15 минути...без да можеш да повлияеш с нищо на резултата...уффф...
И това , коетo ме дразни , са подръпванията отсреща...риба ми минава през влакното? Или лапва топчето , и няма как да се засече , щото метода се плъзга свободно по влакното , и с тънкия монофил рибата не се набожда? Ми аз откъде да знам...И ако всичката риба е платика , дали поводът от 10 сантиметра просто не е къс? Тръгвам да ровя из класьорите , и намирам повод 15 санти - вързван един Бог знае кога , 0.16 , кука 14-ти номер , с ластиче. Закачам оранжево дъмбелче , мятам и тръгвам да ровя във всевъзможните кутии и бурканчета , и да се чудя кво още да метна след това , и на кое петно...и в този момент фидера тръгва...
Искам да кажа - сгъва се със замах върха. След това тръгва да се сгъва целия фидер. И след това той тръгва да пълзи по стойката! Вдигам - не , ТОВА не е платика! - изключва се антиревеса , рибата размотава трите оборота влакно за част от секундата , стигаме клипсата - даже повод 0.16 не е лесно да се скъса при 90 метра монофил 0.23 , свалям валкното , и сега вече може да се разхлаби аванса...Рибата тръгва към левия остров , с което подминава закачката

, и след малко вече е на 10 метра от брега. Авансът е разхлабен , айде още няколко метра , и ще се покаже на повърхността...тук дзверо се обръща и потегля за Белгия...
...тая работа се повтаря поне пет пъти. Не смея да напъна , това най-ветроятно ще бъде единствената едра риба , която ще видя , дотук целия ми улов е два скимъра , този шаран ТРЯБВА да влезе в живарник така , както (попълнете името на политик по избор) трябва да влезе в затвора!

Дръжката на кепа се оказва къса , държа фидера , ставам от платформата , отивам до калъфа зад мен , вадя третото коляно на дръжката , набутвам го криво-ляво , и сега с дългата дръжка успявам да кепчосам шарана , и да го изкарам на брега...
Методът е скучен и тъп риболов. И това кълване ще го сънувам два месеца.

До края имам още един скимър , и чакаме кантара. Шаранът е малко над 6 кила , хлъзгав и мускулест като пехливанин - никакъв шанс да го вдигна , така че снимката не е много героична
Записват ми общо тегло - стори ми се 7.080 , събираме такъмите , награждаване. Шаранът на Джо ( от Джонатан) е с 200 грама по-тежък от моя , имал 7.400 или нещо такова - подавам му ръка , и секторна победа ме устройва
Организаторът вади списъка - първи , със 7.810...аааа! - не съм бил разбрал...сори , Джо...
И така , минаваме от една чертичка за 8 състезания , към две за 9. По-добре е - с това състезанийце загрявката приключи , сезонът може да започне.