Що не съм писал нищо от началото на годината? - ей сега като го напиша , и ще разберете...
И така - след ужасния последен манш от 2025 , оставаха три манша до края на Лигата - тоест , теоретично имаше шанс за успешно калсиране , даже за влизане в тройката - само трябваше да се направят три добри резултата. И да се избегне лош тираж...
18-ти януари.
Мартиниерския канал , бъркам в торбата , и тегля най-скапаното място в най-скапания сектор , където съм виждал броени грамове на състезания през юли...
Не си правя илюзии , залагам на чист фуил с глина , и ловене само на вердевас..
Един час - всички се гледаме , после забелязвам някакво плахо трепване на върха ( 0.75 ун - стъкло , разбира се!) . От онези трепвания , дето се чудиш дали не ти се е привидяло...минават две минути , и пак трепва...и след още две помръдва един сантиметър , вдигам пръчката , и имам риба! Скимър от половинка , потривам ръце - тук комшията вади по-дребен (май...) от моя , и всичко затихва...До края имам едно кълване , две минавания на риба през влакното , и един път ми изсмукаха вердеваса без да видя кълване. Комшията мина на 15 метра , където успя да хване две ситни баби. Кантар: аз имам 522 грама , скимъра на съседа се оказва точно като моя , и ме бие с двете си баби.Вляво имам 122 грама , след него - капо , а вдясно след комшията с бабите - една риба ( 100 грама). С това пак гушвам 4 точки , и до края вече имам само два манша...влизането в тройката силно се усложнява...
25 януари.
Пак там. Всичко езависи от тиража....УПС! Имаме проблем , Хюстън! Аз ПАК тегля някакъв кенеф

, и за капак , не само че не кълве , ами и водата почва да се вдига - по едно време сериозно тръгна да се приближава към ръба на ботушите , поглеждам назад...
... и се оказва , че зад мен водата вече е по-дълбока от ботушите. Изпадам в положението на грък , на който му се налага да учи полски

- добре че краката на платформата стърчат над водата...
Ко? Аа , риболова ли? - 4 часа вадя вердеваса ТОЧНО както съм го боднал , непипнат , въртя две петна , правя трето - НЯМА бе!!! Извадих едно ситно сомче без да видя кълване , отляво някакъв човечец на щека вади две скимърчета , отдясно комшията е капо , другите ни бият. Сомчето ми даваше две точки ,ама аз и без това имам такъв резултат , така че нямаше смисъл да тегля - пишете ме капо...
От 44 човека десет сме капо , да ви кажа...
А бе - аз дали не поръчах ножа с прекалено дълга дръжка?
Ми то швейцарско ножче май ще ми стигне и хартиса...
8-ми февруари.
Последен манш. Аз съм 27-ми в класирането до момента , и вече нищо не ме спасява - има пликове за първите 10 - единствения шанс , тва е да направя 5 или 6 точки , за да взема някакъв плик...тиража ще реши всичко. Бъркам в торбата...и тегля същото място от предния манш.
Без паника! Всичко върви по план!- сега е момента да се изразходва всичкия лош късмет , и цяло лято да тегля тапи!
Ся кво праим? Ловим , или не не си струва да разпъвам панаира? Че риба няма да хвана , то е ясно - ама имам някои неща да сефтосам...
Аха. Зимното (полу)примирие служи за въоръжаване до зъби и подготовка за предстоящите враждебни действия ( в международната дипломация тази практика е позната под името "Мински съглашения") . И ако нивото пак тръгне да се вдига - споко!
...ма-не-кен!
Тая работа с високите ботуши се оказа напълно оправдана - щото канала пак си показа рогата - платформата беше паркирана на самия ръб на водата , да ви кажа...
Правя две петна , почвам от късото , стъклено връхче половин унция , баш за тоя таласъмски канал работа , макар че течението май беше силничко за такова връхче...а? - ма то май мръдна? - отпускам фидера по стойката , да се изправи връхчето , и то се сгъва енергично - имам риба бе! На 15-та минута!!!
Няма сто грама , ама не съм капо! - в тоя момент комшията отляво също се разписва , аз презамятам , и вадя ВТОРА риба - ама сега е 350-400 гр! Сега на петното се завърта риба , хващам още една , правя една-две фитки , и петното се изключва. Минал е един час , и сега минавам на далечното петно - ДВЕ МИНУТИ , енергично кълване , ситен скимър. Втори , и петното също умира - почвам да въртя двете , и до края стигам цифрата 8 риби , и 1.940. Кантар: отляво имам една риба , след него - капо. Отдясно старчока е гепил една платика + скимър , и тегли 1.340 , след него - един скимър - 200 - 300 грама...нещо пропускам..А , да! - втория ми съсед отдясно , този със скимъра (0 точки) , е оня с 13-те кила каракуди от края на декември.
Имахме сметка за уреждане , бро. Ама не бързай да въздъхваш с облегчение - още не сме обсъдили един дребен въпрос.
Лихвите.
И така , аз съм 4-ти от 44 , прибирам плик , и се вдигам до 14-то място в крайното класиране - и да видиш ти , тази година имало пликове до 15-то място...Състезателната 2026 се обявява за открита.