" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Публикувай отговор
Аватар
outsider
Риболов: състезателен фидер
дал Браво: 220 пъти
получил Браво: 5473 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Зимната Лига почна преди две седмици , с класическото oткриване там , където нямам никаква работа... :evil:

Изображение

Инфото , да ви кажа , беше просто покъртително - две състезания (плувка) били проведени баш преди Лигата , с резултати от 2.5 кила - с 200 риби (!) , 4.5 кила с 236 риби , и един от три кила с над 300 риби , ама по-дребни. А , щото 236 броя за 4 кила са едри? :mrgreen: Тая работе не ме привличаше изобщо , така че си направих една тренировчица , да видя има ли едра риба в клоните отсреща - тцъ. Прочутите шарани , каракуди и линове , както казват в Испания , "блестяха с отсъствието си" Оказа се обаче , че има костури , червеноперки , и скимъри от стотина грама. Сега , на мен ми е ясно , че за да съперничиш със щеките , 4 пъти по-едра риба не стига - трябва да хванеш 3-4 пъти по-малко от тях , а аз сигурно щях да хвана 10 пъти по-малко. Тоест , един интелигентен човек би избрал варианта просто да не участва - и тука възникват два проблема. Първо , не ставаше дума за интелигентен човек. :lol: Второ - имах ...политически причини да участвам. Щото за догодина е предвидена смяна на клуб , и преxвърляне на състезателната дейност в департамент 44 , където са разположени любимите ми водоеми. И първо се свързах с най-силния клуб ( винаги може да се свaли летвата като мe отрежат.. :wink: ) - а баш те организират Лигата.

Сутринта се събираме , шеги и закачки , плащаме таксата , и организатора ми подава ръка - " bienvenue , гласуването беше единодушно :D ". А? С тоя рейтинг мога и за президент да кандидатствам бе ей , алоуу! 8)

Изображение

Тиражът ми дава едно такова уж средно добро място , и МНОГО зъбати съседи. Храня максимално близо в клоните ( една кошница минус още докато налучкам дистанцията..) , и оттам се почва : рибата я няма. Тази дето уж я бях налучкал на тренировката. Ма хич. Щеките вадят някакъв безбожен ситнеж , но в пет пъти по-малко количество , тука за три кила не приказваме въобще..Комшията вади на фидер костур от триста грама , тва е баси бонуса..Аз тръгвам да презамятам , и напипвам някакъв клон или корен на дъното - минус повод... :evil: :evil:

...един час по-късно. Комшията с костура има е един скимър от сто грама , и две бибанчета. Отляво щеките къцат все същия ситнеж . Аз съм с едно бибанче , две скъсани кошници и поне 5 повода. :x :evil:

Изображение

Минал е час и половина , когато ми става ясно , че тая няма да я бъде , и правя ново петно , два метра вляво , и един метър по-късо , с което вече не съм в клоните...и десет минути по-късно имам каракуда от поне 300-400 грама! А! И така ли можело? 8) Минавам на пелет кошница , къс повод с царевица , и сега зашивам втора каракуда , ама към 700! Ей! С това вече съм в играта...щеките не вадят кой знае колко , тука се играе по точковата система , и аз бия двамата от двете страни , и единия отдясно , само крайната лява щека не ми е ясна...и тук зашивам ТРЕТА каракуда :twisted:

До края остава един час , и тук съседа ми отляво не издържа , зарязва щеката , вкарва метода , и след десетина минути бодва шаран....три кила и половина влизат в кепа , :( аз не успявам да хвана НИЩО за оставащите минути , и потъвам като пирон в айрян... :lol: Кантар: щеката отляво , 1.400. Шарана , все така отляво - 3.650 - без него беше умрял , ама и тва го има в картите.. Аз тегля 2.090

Изображение

..отдясно имам 544 грама , и кило и двеста. 4 точки , които ме пращат на 17-то място от 43. Остават 4 манша , като за крайното класиране се зачитат само три - още нищо не е загубено , и все пак малко ме е яд , ама се ля ви. :)
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....

2022: 11
2023: 13
2024: 9
2025: 8
2026: I
Аватар
outsider

Мнение от outsider »

Такааааа...откъде да започнем? Ми валя дъДж. Много , ама за кратко. В резултат на тая работа , с видни дейци на риболовното движение - новия ми клуб , с други думи 8) , си спретнахме малка тренировчица... 9 човека бе! Тея бандюги не спират цяла зима , имат график , гласуват се водоеми ...аз се чудя , що по състезанията нямат стигане :tup: ...На обяд се прави пауза за обмяна на опит...Ъъъ? Сандвич и бира за десет минути? Да бе , сигурно...ох , ох...

Изображение

(Снимката е от последната тренировка - там бяхме 15.. :shock: :lol: )

И така - от девет , само аз ловях на фидер , другите на щека. Течение като за 8-10 грама близалка , читав скимър , някоя каракуда , едо-две шаранчета...Аз имам 8 каракуди в шубраците , и съм 2-ри от девет , изводите са направени , има интересна игра....

Изображение

...да , ама... :? От тренировката до състезанието не падна капка дъжд , нивото е спаднало , течение няма. Резултат: на щеката няма кьорава риба. Сега номера е да имаш храсти отсреща. Ама не по брега - от тези и аз имах , а дървета във водата - в идеалния случай - паднало дърво , на което клоните му са във водата...

Изображение

Играе се по системата с точки за бит комшия , и тука възниква проблем: аз имам един съсед отдясно , и трима отляво , които трябва да бия. Ние тримата вдясно нямаме растителност. Другите двама имат...
Сичко живо атакува на щека - само аз на фидер...

Половин час по-късно - капо отдясно , три капота отляво , капо по средата. :lol:
Аз минавам от царевица на торен - имам някакви ситни почуквания - видимо дребна риба , и тука Стефан ( СтефАн) , от новоия ми клуб , с най -разкошното дърво ,оставя щеката , гепва фидера , и след 10 минути зашива първата каракуда. Ама от кило и канче! Ние? - ние гледаме. Идва втора каракуда. И трета...ми - имаш крава , пиеш мляко...

Минали са два часа , аз нямам грам кълване , тапата на щеката има две бибанчета , комшията отляво гледа , Кристоф (от новия ми клуб!) е капо. Тука ми минава през ума забавна мисъл...Стефан няма стигане. Вече има 7 или 8 каракуди , той е извън нашия обсег. А бе... вие знаете ли , че тука петте точки може да се направят с броени грамове? :roll: :wink:
Вади се лайт фидер , повод 0.12 , малка кука , вердевас...и тръгват бибанчета и ситни костурчета със същия размер. Едно , второ ,трето...когато стигам едни 15 , тая работа тръгва сериозно да мирише на 5 точки..остават 45 минути до края , когато Кристоф - който до тоя момент беше капо , кепчосва с тържествен вик каракуда от кило и канче (ама за не видях колко беше голяма). Сега кво правим? Оттук нататък , играя за 4 точки , които дo никъде не водят , щото и с тях и без тях - все тая...бодвам царевицата , и мятам отсреща - сега ме спасява само шаран...шаранът не се появи , обаче това позволи на тапата да ме задмине...Кантар: тапата има 139 грама , благодарение на един скимър от поне 80. Аз тегля 109 грама , съседът отляво - 79. Стефан тегли 13 кила. :)

Изображение

Kaракудата на Кристoф - 1.600. С това отбелязвам 2 точки , и се спускам до 21 място във временното класиране... :(

По ивицата - плач и скърцане със зъби. Който е имал храсти - ми..18 кила :shock: :shock: , 10 и нещо ( с един шаран от 7 кила..) Който не е имал крава...от 100 до 200 грама беше много нормален резултат..Остават три манша - ама чак догодина :wink: , и силно се надявам да се смени ивицата. Състезателната 2O25 се обявява за закрита.

ПъСъ. Това не беше най-успешната ми година. :roll: Обаче направените важни открития , плюс влизането в елитен клуб ...ами , всъщност може да се окаже че това беше най-важната година от началото на тази хроника. :wink:

Весело посрещане на Новата Година на всички! :11:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....

Аватар
Markony
дал Браво: 232 пъти
получил Браво: 33 пъти

Мнение от Markony »

Весело посрещане Ванка, силна, спорна и здрава 2026 ти пожелавам :)

ПС Бях загубил надежда покрай проблемите с форума ;)
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info
Аватар
outsider

Мнение от outsider »

Markony написа: Сря Дек 31, 2025 8:09 Весело посрещане Ванка, силна, спорна и здрава 2026 ти пожелавам :)

ПС Бях загубил надежда покрай проблемите с форума ;)
Пък аз си мислех че само при мен се е бъгнал :lol: - спорна и щастлива на всички , че от другата седмица пак заxапваме ножа...

...и съм го поръчал с мнооого дълга дръжка :twisted: 8)

Аватар
outsider

Мнение от outsider »

Що не съм писал нищо от началото на годината? - ей сега като го напиша , и ще разберете... :lol:
И така - след ужасния последен манш от 2025 , оставаха три манша до края на Лигата - тоест , теоретично имаше шанс за успешно калсиране , даже за влизане в тройката - само трябваше да се направят три добри резултата. И да се избегне лош тираж...

18-ти януари.

Мартиниерския канал , бъркам в торбата , и тегля най-скапаното място в най-скапания сектор , където съм виждал броени грамове на състезания през юли... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Изображение

Не си правя илюзии , залагам на чист фуил с глина , и ловене само на вердевас..

Изображение

Един час - всички се гледаме , после забелязвам някакво плахо трепване на върха ( 0.75 ун - стъкло , разбира се!) . От онези трепвания , дето се чудиш дали не ти се е привидяло...минават две минути , и пак трепва...и след още две помръдва един сантиметър , вдигам пръчката , и имам риба! Скимър от половинка , потривам ръце - тук комшията вади по-дребен (май...) от моя , и всичко затихва...До края имам едно кълване , две минавания на риба през влакното , и един път ми изсмукаха вердеваса без да видя кълване. Комшията мина на 15 метра , където успя да хване две ситни баби. Кантар: аз имам 522 грама , скимъра на съседа се оказва точно като моя , и ме бие с двете си баби.Вляво имам 122 грама , след него - капо , а вдясно след комшията с бабите - една риба ( 100 грама). С това пак гушвам 4 точки , и до края вече имам само два манша...влизането в тройката силно се усложнява...

25 януари.

Пак там. Всичко езависи от тиража....УПС! Имаме проблем , Хюстън! Аз ПАК тегля някакъв кенеф :evil: :evil: :evil: :evil: :x :x , и за капак , не само че не кълве , ами и водата почва да се вдига - по едно време сериозно тръгна да се приближава към ръба на ботушите , поглеждам назад...

Изображение

Изображение

... и се оказва , че зад мен водата вече е по-дълбока от ботушите. Изпадам в положението на грък , на който му се налага да учи полски :lol: - добре че краката на платформата стърчат над водата...

Изображение

Ко? Аа , риболова ли? - 4 часа вадя вердеваса ТОЧНО както съм го боднал , непипнат , въртя две петна , правя трето - НЯМА бе!!! Извадих едно ситно сомче без да видя кълване , отляво някакъв човечец на щека вади две скимърчета , отдясно комшията е капо , другите ни бият. Сомчето ми даваше две точки ,ама аз и без това имам такъв резултат , така че нямаше смисъл да тегля - пишете ме капо...

От 44 човека десет сме капо , да ви кажа...

А бе - аз дали не поръчах ножа с прекалено дълга дръжка? :roll:

Изображение

:mrgreen: :mrgreen:

Ми то швейцарско ножче май ще ми стигне и хартиса... :roll: :wink:

8-ми февруари.

Последен манш. Аз съм 27-ми в класирането до момента , и вече нищо не ме спасява - има пликове за първите 10 - единствения шанс , тва е да направя 5 или 6 точки , за да взема някакъв плик...тиража ще реши всичко. Бъркам в торбата...и тегля същото място от предния манш.

:evil: :evil: :evil:

Без паника! Всичко върви по план!- сега е момента да се изразходва всичкия лош късмет , и цяло лято да тегля тапи! 8) :mrgreen:
Ся кво праим? Ловим , или не не си струва да разпъвам панаира? Че риба няма да хвана , то е ясно - ама имам някои неща да сефтосам...

Изображение

Изображение

8) 8)

Аха. Зимното (полу)примирие служи за въоръжаване до зъби и подготовка за предстоящите враждебни действия ( в международната дипломация тази практика е позната под името "Мински съглашения") . И ако нивото пак тръгне да се вдига - споко!

Изображение

...ма-не-кен! 8) :lol:

Тая работа с високите ботуши се оказа напълно оправдана - щото канала пак си показа рогата - платформата беше паркирана на самия ръб на водата , да ви кажа...

Изображение

Правя две петна , почвам от късото , стъклено връхче половин унция , баш за тоя таласъмски канал работа , макар че течението май беше силничко за такова връхче...а? - ма то май мръдна? - отпускам фидера по стойката , да се изправи връхчето , и то се сгъва енергично - имам риба бе! На 15-та минута!!! :D
Няма сто грама , ама не съм капо! - в тоя момент комшията отляво също се разписва , аз презамятам , и вадя ВТОРА риба - ама сега е 350-400 гр! Сега на петното се завърта риба , хващам още една , правя една-две фитки , и петното се изключва. Минал е един час , и сега минавам на далечното петно - ДВЕ МИНУТИ , енергично кълване , ситен скимър. Втори , и петното също умира - почвам да въртя двете , и до края стигам цифрата 8 риби , и 1.940. Кантар: отляво имам една риба , след него - капо. Отдясно старчока е гепил една платика + скимър , и тегли 1.340 , след него - един скимър - 200 - 300 грама...нещо пропускам..А , да! - втория ми съсед отдясно , този със скимъра (0 точки) , е оня с 13-те кила каракуди от края на декември. :wink: :twisted:

Изображение

Имахме сметка за уреждане , бро. Ама не бързай да въздъхваш с облегчение - още не сме обсъдили един дребен въпрос.

Лихвите.
8)

И така , аз съм 4-ти от 44 , прибирам плик , и се вдигам до 14-то място в крайното класиране - и да видиш ти , тази година имало пликове до 15-то място...Състезателната 2026 се обявява за открита.
:11:

Аватар
Markony
дал Браво: 232 пъти
получил Браво: 33 пъти

Мнение от Markony »

Пууууу, доживях, ДО-ЖИ-ВЯХ, вече влизах със страх в тоя форум, бях му дал шанс до края на месеца... Евалата Ванка!
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info
Аватар
outsider

Мнение от outsider »

Markony написа: Вто Фев 17, 2026 7:12 бях му дал шанс до края на месеца...
Сакън! Сезонът тъкмо почва , календарът е "страшен , но славен " , много бой има де се яде... :lol:

Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и турнири”