" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Публикувай отговор
Аватар
outsider
Риболов: състезателен фидер
дал Браво: 224 пъти
получил Браво: 5584 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Markony написа: Съб Юни 20, 2026 11:17ИВАНЕ!???
"Друса се , друса се..." Не намиреам сили - щом температурата падне под 42° , почвам да пиша , обещавам...
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....

2022: 11
2023: 13
2024: 9
2025: 8
2026: III
Аватар
outsider

Мнение от outsider »

Време е да се освежи темата. Докъде бяхме стигнали... :roll:
Така - неделния манш от първия кръг на турнира на Трите Канала . По двойки , и съм си подбрал щекар от най-висока класа. Бивш национал , който и до сега участва в категория "ветеран" в международни състезания. 8)
Щото аз съм на мнение , че онова време , когато двама фидеристи можеха да спечелят на Мигронския канал отмина , и сега няма ли един плувкаджия , на отбора му е спукана работата. Теглим , уточнявам че в плиткото нямам закачка , и мога да направя второ петно там , първото е на ръба на шkарпа , Мишел , съотборника ми , няма да лови на мач , и се концентрира върху щеката. Старт - Мишел пуска , и след секунда имаме ластик , и първата риба тръгва към кепа. :shock: :twisted:
Тръгва , ама не стига , щото се откачва :evil: ...ОК , Мишел ей-сега ще ги набара , а аз търся рибата на фидера....Оттук нататък нещат се развиват така:

1. На Мишел не му кълве ИЗОБЩО :shock: :shock:
2. Аз хващам на фидера , обаче другите хващат повече. Щото - тва вече не беше честно , деа! , сега другите хващат и на 50 метра , и на късата дистанция , макар че в този сектор на късо обикновено да няма резултат...И сега кво правим - давам фидер на Мишел , да се учи в движение?.... :lol:

Идва паузата - аз имам две едри платики и малко дребосък , и оценявам улова си на около 5 кила . С това бия ВСЕКИ един отделен състезател в сектора , и поне половината отбори. След паузата нещат ще се решат...И се решиха! :mrgreen: :mrgreen:
Мишел прави три риби ,на мен ми се откачват две ... а бе паузата просто ме уби , честно да ви кажа...Теглим 6.5 кила , с което сме 5-ти в сектора. Ако бях извадил двете риби , ставхме 4-ти , пликове имаше за първите три отбора (15 кила , 13 и нещо , 13)

С това стигаме до началото на юни , когато имаше състезание на един водоем , където съм ловил само един път , и тогава се капотирах :lol: ...налагаше се тренировка. И така - жега 35° (тогава това го смятахме за жега. Сега е 42° в седем вечерта...) Духа вятър , водата е с цвят на течен шоколад , правя две петна - 20 и 40 метра. Почвам....ЪЪЪ? А бе , къде е рибата? Не ще , ама хич! На 40 метра не видях НИТО едно кълване , три риби на 20 метра , и в един момент теглих една майна на цялата работа , и минах на 72 метра. Да видиш ти - на тази дистанция имаше риба , и успях да хвана нещо....вечерта настъпва промяна във времето , температурата пада с десет грауса , ако не и с петнайсе , в неделя пичовете от клуба тренират без мен (имах работа) - 13 кила , 8 , 7...всочко на 20 метра. И СЕГА кво правим?!? :roll:

Изображение

И така , решавам да направя две петна - едно на 20 , където ще избием рибата , а второто на 52 ...за всеки случай. :wink:

Изображение

Почваме ...не ще! Имаме минаване на риба през влакното , подръпвания някакви , обаче не кълве. За половин час имам две риби , едната закачена за хастара , и минавам на 52 , където кълве. Гaдно , пипкаво , рибата е дребна - налага се баене. Сментям върха със стъклен , въртя монтажи , почвам да намалям куки и да изтънявам поводи. В това време съседа налучква рибата накъсо , и почва да вади все по често по някоя риба. Аз все пак минавам на вердевас ( не исках) , при което кълването се увеличава , както и фитките...Комшията е минал нa поводи 0.08 и куки ном. 22 - ма МНОГО мразя такива работи! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: и докато аз налучкам нещата , времето минава , и правилният риболoв ми става ясен , когато вече е късно. Щото не ми влиза в главата , че през юни , и във вода с цвят на кафе трябва да се лови кати през зимата...Сектора се печели с малко над 6 кила , комшията е втори с 5.900 , и аз съм трети (плик!) с 4 кила. Имах риба за 7-8 , само че не исках да ловя рибата както тя искаше да я ловят. На тва Владимир Илич му викаше революционна ситуация... :lol:

Споко! Идваше големия турнир на езерото ЖонЕ. Ченгели , дебели поводи , торен на косъм , пълни живарници. :twisted: 8) Че как ми писна от "френски " риболов - представа си нямате..
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....

Аватар
Markony
дал Браво: 242 пъти
получил Браво: 33 пъти

Мнение от Markony »

Обмислям да се преместя около теб, да си страдаме заедно и да си плачем по раменете по мъжки :mrgreen:
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info
Аватар
outsider

Мнение от outsider »

Markony написа: Пет Юни 26, 2026 7:15 Обмислям да се преместя около теб, да си страдаме заедно и да си плачем по раменете по мъжки :mrgreen:
Прочети продължениато , и кажи още ли обмисляш такъв вариант... :wink:

И така , езерото Жонé...кво да кажем за водоема? С бай Фабрис имаме сума ти резултати от 20+, миналата година имахме 26 кила в събота , един отбор в неделя имаше 60 кила...По памет , най-слабият ни резултат с ужасен тираж , ( който освен това изиграхме страшно зле ), беше 3.700. Значи ли това , че се класираме добре? НЕ!!!! Две години поред се класираме ужасно зле щото събираме рибата , но не успяваме да я ловим - много дребна , агресивна , умряла от глад риба , kоято силно пречи да ловим едрата. Фитки , фитки , фитки... :evil: :evil: :evil: :evil:

Така че тази година решхме да подходим сериозно , и си замъкнахме задниците до водоемаза за старателна тренировка - пет човека , разни дистанции , експерименти. И така: дистанцията от 60 метра (аз) убедително бие всички други , щото на късата рибата е по-дребна. Второ : забравяме пинки и бял червей в храната - кастер с торен , край на предаването. Трето - това ми изяде главата миналата година : забравяш патерностера като страшен сън!!! :evil: 8) НЯ-МА такъв монтаж!( на този водоем , нали така...) И върхът на сладоледа , това което обръща палачинката - ловенето с монофил - всички единодушно отбелязахме превъзходството му пред плетеното влакно. В неделя - сега вече трима души , направихме втора тренировка , в друг сектор , аз пак имам повече риба от другите ( в събота имах към 18 кила) - опитахме метод , пелети , торен на косъм ( тва работи!) , и сега сме готови за бой...

Събота. Теглим сектора , който трябваше да се избегне. :?

Изображение

Особено в събота - в неделя там излиза риба.В сектора има 8 отбора , ние сме на пег 6.Отляво имаме Жаки и Бeнджо - същите , които имха 60 кила миналата година , десните комшии не ги познаваме , силен отбор на тапата. Вляво от Жaки и Бенджо седят Вансан и Себ , които ни биха миналата година...Решаваме да не ловим въобще на близо , Фабрис храни на 50 метра , аз - на 62.Храним , ей-сега ги подкарахме! Повод 0.16 , кука ном. 12 , три бели. 8)

Изображение

...един час по-късно.... всички сме първи ЪЪЪЪ - ХЛЪЦ?!? Тука Жаки вади риба - ей сега като ги подкарат... Ъъъъ -тцъ :roll:
Фабрис засича ситна риба , която се откача в тревите до брега..Аз съм капо. Бенджо е капо. Отбрът вдясно е капо. Тапата е капо... S :shock: :shock: :shock:

ОЩЕ един час по-късно. Бенджо има ситно рибе. Ние сме капо. Аз съм минал на повод ...първо 0.14 , после 0.12 , и накрая 0.10 с кука 18-ти номер. На ТОЗИ водоем... :shock: :shock: :shock:
Себ и Вансан имат няколко риби. Лявата тапа има риби.Три часа след старта , аз вече почвам сериозно да се панирам - тва е езерото Жонé , бро. Тука рибата е повече от водата - кво точно става тука бе? Ставам , и отмервам 72 метра. Правя второ петно , и почвам да въртя двете...

Междувременно , наблюдаваме с интерес отсрещния бряг. На тапата седят Джеф и Грег - един от двата най-силни отбора , всяка година в тройката.И не хващат НИЩО. Втория отбор (вдясно от тях) , кепчосва риби. Що ни интересува тая работа? - щото утре играем на тяхното място...

Един час до края. Сега комшиите се разписват с едър уклей , и след него рибата ги налазва. На тапата се виждат кепове. Жаки и Бенджо имат три риби. Аз ИМАМ кълване!!!! на 72 метра , и вадя ситно сомче. НЕ СМЕ КАПО БЕ!!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

До края имам още две микрокълванета - щипнат до средата бял червей - един от трите на куката...това от 72 метра лесно се прави. И така , идва кантара. Лявата тапа имат 23 кила. На мач! До тях , МНОГО по-силни играчи имат 14 кила. :wink:

Себ и Вансан теглят осем кила. Жаки и Бенджо имат 850 грама. Ние с моето сомче имаме 55 грама - което е най-слабия резултат , правен някога на този водоем. Откак се провеждат състезания на него. И Фабрис прави първото , и вероятно последно капо -тоест , правим резултат , който никога няма да бъде бит. Кра-сав-ци!!! 8) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Вдясно от нас имат две кила , а на тапата , които са имали две риби три часа след старта , имат десет кила.

И така , сега имаме добри и лоши новини. Най-добрата - това е че вече нищо не може да ни притесни. Абсолютно безразлично ни е , дали ще сме последни , или ще направим сто кила - ние сме извън класирането. Тоест , можем спокойно да си ловим за единия кеф. От друга страна , Джеф и Грег ни обясниха как стоят нещата - няма ли вятър , няма риба. Хванали са 15 кила в последния час , когато е духнало. Казват ни на какви дистанции са ловили :wink:

Лошата новина? - имаме за комшии Кевин и съотборника му. Най-силния отбор по цялата ивица , три години поред с 12 точки , победителите от миналата година. Ние с Фaбрис се споглеждаме , и свиваме рамене - да имаме да губим нещо? Имаме мъка да давим , а Фабрис е и рожденник - време беше да се купоняса малко :11:

Аватар
outsider

Мнение от outsider »

Неделя.

И така , от вчера имаме инфото на какви дистанции трябва да ловим : 25 и 40 метра. Като Джеф и Грег отговориха на въпроса в истински шампионски стил : честно , без да ни пращат за зелен хайвер...и отговориха само на въпросите , които се сетихме да зададем... :wink:
Опипвам дъното с оловцето - трака по няк'ви камъни. Добре. Храня - а бе закачих за нещо кошницата , ама се откачи. Старт - Фабрис мята , аз мятам , и докато полагам фидера на стойката , Фабрис вече засича и подкарва първата риба

:shock: :shock: :shock:

Бребребребре!!!! Нашия човек презамята , и след три секунди засича ВТОРА риба! :twisted: :twisted:
Аз изчаквам три минути , тръгвам да презамятам , и откривам че съм закачил кошницата в нещо. Ама яко - тръгвам да дърпам - ще късаме , то се е видяло , и тя се освобождава...презамятам , придърпвам двайсе сантиметра , и пак закачам нещо. Ясно....Скъсявам дистанцията с два метра.Презамятам. (Фабрис вади риба) ПАК забивам кошницата в нещо. Късам повод...скъсявам с още два метра - Фaбрис вади риба.

Сега имам чисто петно , където нищо не закачвам - и десет големи кошници с храна и жива стърв лежат 4 метра по-навътре :evil: - и на мен не ми кълве грам. Сега кво правим? 1. Минавам навътре 2. Седя си на г.за , и чакам рибата да изяде захранката от 40-те метра , и да ме налази? :roll:

И ЗАЩО имам закачка където не би трябвало да я имам? Джеф и Грег теглят тая тапа три години поред , би трябвало да я познават деа! Тук се задава съдията , Фабрис вади риба , аз имам първо кълване - обясняваме му проблема . "Ми да , на тези дистанции ловиха вчера , не са ви баламосали. Само че този на твоето място ловеше на 25 , а този на мястото на Фабрис - на 40"

:lol: :lol: :lol:

....ма колко сме загубени. В хода на разговора му се оплакваме от вчерашния тираж , а аз - и от цялото развитие на сезона дотук... "Има такива години , тръга накриво от самото начало , и няма оправяне - просто трябва да я изтърпиш"...Ъ Ъ Ъ? А? Цялата година ли ще бъде такава? :shock: :shock: Уффф...олекна ми... :mrgreen:

Аз най-накрая хващам първата си риба. "Фабрис , колко риби имаш?"

"12"

:lol:

Ъммм - добре де , сега рибата ме налазва. И се почва - пъpва фитка с плетеняка , тва се разкарва , минава се на монофил , и почвам да вадя риба след риба. След мало:

-Фабрис , имаш ли 120 риби в живарника ?
-Ти луд ли си? Имам 19!
-Ми имаше 12 , когато имах една , сега имам десет...

8) :mrgreen:

Налучкваме стръв , кошници , поводи , куки. Рибата ту кълве прекрасно на торен , ту спира , и трябва да минеш на бял - а бе , имаме риби , правим си кефа. Условието е да НЕ гледаш надясно :shock: :shock: :shock: :shock: - там Кевин Лаказ и съотборника му хващат ...малко повече от нас. :o Дoбре де - бая повече. Ма те имат по-добър тираж... :wink:

Правят десет минути пауза за разхлаждане ( работата отива към 40°) , ние имаме някакви 45 риби общо. Кевин има 47 , съотборника му имал значително по-малко..Тва не ни засяга - ние не играем в тяхната категория. В нашите комшии имаме вчерашните ни съседи отдясно , а също и отбора-победител по цялата ивица от вчера (38 кила)

Идва края , аз имам 27 риби . Фабрис има 46 , аз оценявам улова си на едни 12-13 килa , което значи , че Фабрис сигурно има 20 Ъхам...

Изображение

Изображение

Аз тегля десет , Фaбрис ме убива - има 20 риби повече от мен и тегли ...13 кила - а бе как ги правиш ти теС работи? :roll: :? Батковците до нас теглят 45 кила - само Кевин има 27 , и оттам до края на сектора не ни бие никой - нито непосредственоте ни комшии , нито останалите. Правим едни безсмислени 4 точки , които вече не ни трябват , и се класираме 22-ри от 26 отбора.

...ко викаш , до края на сезона ще все така? :roll: :roll: Пу ма'а му стара... :mrgreen:

Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и турнири”