пълнен пикантен шаран
пълнен пикантен шаран
2-3 кг шаран го почистваме и измиваме обилно с вода.Оставяме го да се отцеди.Натриваме го със сол,черен пипер отвън и отвътре.Престоява така 45 мин.Правим смес от счукани на ситно орехови ядки,ситно счукан чесън,маслини без костилките,задушени с масло и копър гъби печурки,кромид лук,чашка бланширан ориз.С получената смес напълваме шарана и го поставяме в тавата за печене.Намазваме го с разтопено масло и поръсваме с настърган кашкавал.Печем на умерена фурна около 50 мин.Гарнитура-салата според сезона.Питието е според вкуса на консуматора.Наздаве и да ,Ви е сладко!
рибена кавъра.
за 4 порции са необходими: 1 кг риба/мерлуза,хек,бяла риба/5-6 стръка праз лук,черен пипер,червен пипер,чаша вино,суп.л-ца доматено пюре,100г вода. Рибата се нарязва на кубчета и се поръсва със сол и черен пипер.Престоява на студено 2 ч.Празия лук го нарязваме на ситно и задушаваме в 100 мл олио,добавяме червения пипер и доматеното пюре.Сместа заливаме с виното и вода и прибавяме рибата .При здрав стомах и бъбреци може да сложим и две люти чушленца.Поръсваме с чубрица и варим на тих огън.При поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.